PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa systemowa czy studyjna?

gryson
07-02-2012, 23:11
Witam
Przepraszam jeśli temat był już poruszany, a ja go nie znalazłem, ale wertuję od jakiegoś czasu wątki na forum dotyczące lamp i wciąż mam dylemat.
Kompletuję sprzęt do domowego "studia", postanowiłem, że chcę mieć 3 źródła światła. Mam SB-900, od kumpla kupię SB-28 jako drugie źródło i będzie mi brakować trzeciego. Myślałem o jakimś YN565 czy nissin622II, ale w sumie w dość podobnej cenie można kupić np lampę studyjną Quantum R+300. Oczywiście wszystkie 3 źródła światła mają być wyzwalane radiowo (tu wciąż nie mogę zdecydować się które wyzwalacze wybrać, osiołkowi w żłoby dano). Z czasem będę chciał wychodzić ze strobingiem w plener, ale 2 lampy systemowe do tego wystarczą, a ta 3 będzie potrzebna tylko w domu, stąd pomyślałem o studyjnej zamiast systemowej. Mam oktę 120 cm i do niej idealnie nadałaby się w domu ta lampa quantuma, dużo lepiej się sprawdzi niż choćby SB-900. Okta ma mocowanie bowens-a, tak jak ten quantum, więc pasowałoby idealnie. Reszta gratów (beauty dish i inne) też będą z mocowaniem bowensa.
Mieszkanie mam małe i takie będzie to domowe "studio", malutkie, więc nie potrzebuję więcej Ws niż 300.

Utwierdźcie mnie tylko proszę w przekonaniu, że dobrze kombinuję chcąc wybrać jako trzecie źródło światła ( głownie pod oktę 120) tę lampę studyjną. A jeśli lepiej wziąć błyskograta systemowego to dlaczego? Dopiero zaczynam strobingową przygodę, więc wybaczcie niezdecydowanie i dylematy :)
Pozdrawiam

Kurde, i teraz tak pomyślałem, że może wątek powinienem był założyć w dziale "Sprzęt studyjny", ale trudno, już poszło.

Semati
07-02-2012, 23:36
dziś będzie potrzebna w domu ,później na dworze...ot dylemat. ja osobiście ukierunkowuje się na lampy systemowe ,lekkie ,tanie, wzbogacić akcesoriami i można szaleć

A reszta i tak same wątpliwości......
ech..

motyl
07-02-2012, 23:48
Jeżeli lampa ma współpracować z oktą 120 i robić to efektywnie to kupuj lampę studyjną. Dla pewności (jak masz możliwość) to sprawdź rozkład światła na okcie przy lampie systemowej i studyjnej.

gryson
08-02-2012, 08:28
dziś będzie potrzebna w domu ,później na dworze...ot dylemat. ja osobiście ukierunkowuje się na lampy systemowe ,lekkie ,tanie, wzbogacić akcesoriami i można szaleć

Myślisz, że 2 lampy systemowe na zewnątrz nie wystarczą? Do nauki, a ta dopiero przede mną, mam nadzieję wystarczą. A może z czasem jakieś YN460 się dokupi na zewnątrz, gdyby była naprawdę niezbędna.

Jeżeli lampa ma współpracować z oktą 120 i robić to efektywnie to kupuj lampę studyjną. Dla pewności (jak masz możliwość) to sprawdź rozkład światła na okcie przy lampie systemowej i studyjnej.

Niestety quantuma zamawiałbym w necie, więc wcześniej nie sprawdzę. Sprawdziłem oktę z SB-900 i jest ok.

adolfik9501
08-02-2012, 10:54
(...) Sprawdziłem oktę z SB-900 i jest ok.

Wobec tego najsampierw zakup jakąś YN460 II/YN560 (200-300PLN). Mocne i tanie lampy, idealne do strobingu. Za resztę jakieś żelki na lampy i jeszcze zostanie.

gryson
08-02-2012, 11:31
Czyli odpuścić sobie tego quantuma na rzecz chińskiego błyskograta? Żelki już mam.

adolfik9501
08-02-2012, 14:54
Skoro SB900 sobie daje radę to także YN sobie da (co by głowica była podobnej wielkości co SB900 weź YN560, efekt powinien być taki sam.). Zapewnisz sobie pełną mobilność. Studyjną zawsze można dokupić.

coroner
08-02-2012, 15:18
Do niedawna też miałem podobny dylemat, tyle, że rozważałem Beauty Disha zamiast Okty. Z tego, co mi radzono, 300Ws to będzie za dużo do domu, zwłaszcza ,gdy mówisz o małym mieszkaniu.

Korzystając z okazji pozwolę sobie zapytać - jaki masz statyw do ten okty - zwykły, czy boom'a ?? jeśli ten pierwszy, to czy wykorzystujesz maksymalnie możliwości okty?? jesli ten drugi, to jak go mieścisz w domu??
Pytam, bo taka okta (Szybki montaż 120 z gridem) też tłucze mi się po łbie.

absurd
08-02-2012, 15:20
Ja ze swojej strony mogę polecić YN-560 błyska już dość długo u mnie i jestem zadowolony. Mocy pod dostatkiem i powtarzalność również bardzo dobra jak na tak niską cenę. Z pewnością nie zrezygnuje całkowicie z YN, na pewno gdy już nazbieram na jakieś dwie studyjne lampy to YN będzie mi służyć tak samo w plenerze jak i do doświetlania tła w studio bo jest mała i mocna :P

Maciek

pavlov91
08-02-2012, 15:37
Bierz chińskie błyskograty. Dasz radę z nimi. Tanie przede wszystkim a robią robotę. I docenisz je w plenerze jak Ci upadną i się rozwalą.. :D Bo rozwalić Sabinkę to trochę szkoda już.

KWs
08-02-2012, 20:26
Lampa systemowa + mocowanie bowensowskie to najlepsze rozwiązanie, chyba że klepiesz 2000 fot tygodniowo w studio.

gryson
08-02-2012, 20:50
Dwa nikonowskie błyskograty mam, trzeci będę potrzebował w "studiu" tylko do doświetlania tła praktycznie. Dlatego myślałem o studyjnej jako trzeciej, bo 3 lampy w plenerze do strobingu wydaje mi się extremum już.

Korzystając z okazji pozwolę sobie zapytać - jaki masz statyw do ten okty - zwykły, czy boom'a ?? jeśli ten pierwszy, to czy wykorzystujesz maksymalnie możliwości okty?? jesli ten drugi, to jak go mieścisz w domu??
Pytam, bo taka okta (Szybki montaż 120 z gridem) też tłucze mi się po łbie.

Statyw do okty mam dokładnie ten http://allegro.pl/statyw-oswietleniowy-293-cm-pro-solidny-i2084110349.html i powiem Ci, że daje radę, naprawdę solidny i mogę go polecić z czystym sumieniem, amortyzowany sprężynami wewnątrz, gruby, dość ciężki (aczkolwiek w plener szybciej go zabiorę niż inny, który mam, ale cienki i tandetny). Nad boomem wciąż myślę, ale na solidny boom trzeba wydać dużo więcej niż na statyw, ale z czasem pewnie kupię. I sam sobie zadaję pytanie jak zmieszczę oktę na boomie pod sufitem mieszkania z bloku ;) Ale chodzą mi po głowie kadry z boomem nad modelką, więc będę musiał spróbować, najwyżej jakiś mały softbox lub bd będzie nad nią wisiał.
A oktę mam od kolegi siwyyy77 od nas z forum z giełdy, taką: http://www.ebay.pl/itm/Softbox-120cm-Octagon-Softbox-Bowens-Mount-Quick-Setup-/130438719140?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item1e5ec0e6a4 Duża jak na mieszkaniowe warunki, ale źródło światła konkretne, jako główne źródło będzie ok. Przy mniejszych modelinach można nawet użyć tej okty jako "tła" :)

Zatem skoro uważacie, że do dwóch już posiadanych systemówek powinienem dokupić trzecią zamiast studyjnej to zaczynam zastanawiać się nad wyborem, którą wziąć.

Semati
08-02-2012, 20:55
Daj znać co i jak....bo sam jestem ciekaw,a niestety we Wro nie ma sklepu z takimi akcesoriami .....ech co za wieś.( przynajmniej ja nie wiem ;)

gryson
08-02-2012, 21:08
To co ja mam powiedzieć, w Suwałkach poza mrozem, białymi niedźwiedziami i pięknymi krajobrazami nie ma nic :) Dam znać jak już zdecyduję, zamówię i wypróbuję :) Dopiero kompletuję sprzęt, jak już będę miał wszystko co chcę, to zacznę się bawić w studio, zobaczymy co z tego wyjdzie, pochwalę się, jeśli będzie czym :)

absurd
10-02-2012, 20:43
Ok to w takim razie czekamy na pierwsze wyniki!:)

Wysłano z HTC Wildfire S A510e z użyciem Tapatalk