Zobacz pełną wersję : D5100 - Pytanie do uzytkowników
Witam.
Ostatnio znajomy zakupił D5100. Wcześniej nie miałem kontaktu z tym aparatem.
Po wstępnych oględzinach :) zauważyłem ze w trybie LV w trakcie robienia zdjęcia migawka wydaje podwójny dźwięk tzn. w momencie naciśnięcia spustu jest pierwszy, a po chwili drugi. W instrukcji nie znalazłem opisu tego przypadku.
W normalnej pracy tego nie ma. Jestem trochę zaskoczony bo w moim aparacie się z czymś takim nie spotkałem.
Witam.
Ostatnio znajomy zakupił D5100. Wcześniej nie miałem kontaktu z tym aparatem.
Po wstępnych oględzinach :) zauważyłem ze w trybie LV w trakcie robienia zdjęcia migawka wydaje podwójny dźwięk tzn. w momencie naciśnięcia spustu jest pierwszy, a po chwili drugi. W instrukcji nie znalazłem opisu tego przypadku.
W normalnej pracy tego nie ma. Jestem trochę zaskoczony bo w moim aparacie się z czymś takim nie spotkałem.
tak ma być
stasio88
07-02-2012, 22:05
W moim D90 jest dokładnie tak samo. Tego nie zmienisz. I nie obawiaj się...aparat nie jest zepsuty:)
michaskro
07-02-2012, 22:06
To prawidłowa praca aparatu w trybie lv, więc bez obaw.
Dzięki za info. Sprawdziłem dokładnie swój model i też tak mam :) Ja raczej nie używam takiego trybu i stąd zamieszanie. Pozdrawiam.
Freddie Chopin
08-02-2012, 11:22
Swoją drogą - skoro ten temat został już poruszony - po co tak w ogóle jest? Czemu w LV aparat nie mógłby działać z "elektroniczną migawką"? Zwiększyłoby to wielokrotnie użyteczność tego trybu poprzez znaczące zmniejszenie opóźnienia między naciśnięciem spustu a zrobieniem zdjęcia. Ja rozumiem, że mechaniczna migawka na pewno jest lepsza, ale przecież elektroniczna (włączenie matrycy na konkretny okres czasu) stosowana w kompaktach jednak się jakoś sprawdza i nie jest strasznie źle...
Ktoś zna przyczynę takiego a nie innego działania tego trybu?
4\/3!!
darkmajin
08-02-2012, 11:32
jest taki dziwny element który przeszkadza w bezpośrednim rzucie światła na matryce ...lutro się chyba nazywało... w LV musi się podnieść
zawsze możesz kupić kompakt i będzie Ci się sprawdzał :)
Freddie Chopin
08-02-2012, 12:59
Przecież w trybie LV jest już podniesione... Ja się pytam po co przed zrobieniem zdjęcia musi się ono opuszczać, żeby za ułamek sekundy znów się podnieść. Nie sil się więc na sarkazm, bo niezbyt Ci wyszło.
4\/3!!
darkmajin
08-02-2012, 13:10
zapomniałeś o tym..... no tym... no.. autofocusie
Freddie Chopin
08-02-2012, 13:17
Faktycznie - jednej rzeczy zapomniałem. Zapomniałem napisać, że proszę o wypowiedzi tylko osoby które mają pojęcie o tym czego dotyczy ten wątek, czyli o trybie LV. Ponieważ teraz jestem już pewny, że Ty akurat tego pojęcia nie masz wcale, to proszę abyś już nie pisał nic i nie ośmieszał się dalej.
Hint - w trybie LV autofocus działa metodą największego kontrastu wykorzystując obraz na matrycy, czujniki fazowe są w ogóle wyłączone. Tak jak w kompakcie, bo jakżeby inaczej skoro w nikonach jest tylko jedna matryca. Swoją drogą - ciekawe jak w Twoim mniemaniu wygląda autofocus podczas kręcenia filmu (;
4\/3!!
darkmajin
08-02-2012, 13:35
toż to fakt, musiałem się douczyć że w D90,D5100 jest tylko jeden tryb detekcji i cały czas pisałem o lustrze nie o migawce :/
W trybie LV podczas ustawiania ostrości lustro jest podniesione, a migawka otwarta. Przed zdrobieniem zdjęcia musi się jednak zamknąć! Otwiera się ponownie podczas naświetlania matrycy. Stąd podwójny dźwięk. Również licznik liczby zadziałań migawki (można to sprawdzić odpowiednim programem) zarejestruje dwa otwarcia zamiast jednego!
Freddie Chopin
08-02-2012, 15:16
No ale właśnie dlaczego ona musi się zamknąć? Czemu nie mogłaby to być migawka "elektroniczna", działająca przy stale otwartej migawce mechanicznej. Może to jest niemożliwe z jakiegoś powodu, ale właśnie o ten powód pytam.
4\/3!!
darkmajin
08-02-2012, 15:21
nie będę przeklejał tutaj chyba spoko wytłumaczone :
http://photo.stackexchange.com/questions/593/why-dont-they-make-all-dslrs-with-an-electronic-shutter
http://www.flickr.com/groups/strobist/discuss/72157606426352791/
Potwierdzę Ci, ze w moim D5100 jest tak samo, więc chyba obaj mamy aparaty do serwisu ;)
A tak poważnie pisząc, to masz dźwięki o identycznym brzmieniu? Tak jakby aparat zrobił dwie fotki?
Zawsze mam ustawioną opcję zdjęć seryjnych i mało kiedy korzystam z LV, ale dzięki Twojemu postowi zauważyłem
to dziwne zdarzenie w aparacie.
Oczywiście dźwięki wychodzą z body.
Witam.
Jak już wcześniej pisałem ja nie mam D5100, ale w moim są takie same "objawy" :)
Dźwięki są różne ten pierwszy jest krótszy bez takiego charakterystycznego klapnięcia migawką. Dopiero drugie takie jest jak powinno być.
Przemek80
17-02-2012, 23:06
Myślę,że poprostu tak musi być.Lustro do góry-migawka otwarta,lustro w dół-migawka zamknięta.Jedno zależne od drugiego.Dlaczego nie ma elektronicznej migawki? Bo to lustrzanka:)