PDA

Zobacz pełną wersję : D3100 + N50 1.8 + pierscienie

rafiipl
07-02-2012, 17:19
witam mam takie pytanie.
posiadam nikona d3100 i Chcial bym kupic obiektyw stalke nikkora 50 1.8 no i do tego dokupić sobie jakieś dobre pierścienie pośrednie makro bo niestety nie stać mnie na dobry makro obiektyw. a moje pytanie to czy będzie można na tym robic ladne makro zdjęcia? czy może polecacie coś innego?

kzkzg
07-02-2012, 21:29
opcje masz takie:
1. kupujesz 50 1.8G + pierscienie z przeniesieniem automatyki i masz wszystko co potrzeba
taniej:
2. kupujesz 50 1.8D + najtansze pierscienie, nie bedziesz mial AF i powiaru swiatla w makro. AF robiac zdjecia samym obiektywem tez nie bedzie bo twoje body nie posiada silnika.

puciek
07-02-2012, 21:34
Jest jeszcze inna opcja, kupujesz Heliosa 44/pentacona lub inny obiektyw 50..58mm 1.8..2.0 na m42 + pierścienie + przejściówka do nikona i masz praktycznie to samo, co w opcji 2. Czyli Makro bez pomiaru światła i bez AF za około 150zł.

rafiipl
07-02-2012, 23:14
No ok ale i tak do Makro Af mi nie potrzebny , jako portretowka tez nie bo bede recznie ustawial sobie ostrosc .. Ale jak to sie bedzie przekladac na jakosc zdjec?? beda duzo gorsze niz jak bym mial powiedzmy N105?

pioter m
13-02-2012, 19:06
Jakosc bedzie swietna. Nie wiem, jak wypada porownanie z nikkorem 105, wyraznie gorzej raczej nie bedzie, jesli w ogole.
Zamiast pierscieni i nikkora mozna zapolowac na manualnego nikona 55/3.5 lub 55/2.8. Bywaja na allegro w znosnych cenach (nizszych niz komplet z pierscieniami).

draco1234
21-02-2012, 16:58
Do makro polecam zestaw pierścienie, te najtańsze, bez przeniesienia elektroniki, adapter M42 i obiektyw INDUSTAR 50 f/3.5. Jeden z najlepszych zestawów makro.

rafiipl
23-02-2012, 16:00
hmm a co to za zestaw heheh kurcze jak z 80lat :D

adolfik9501
23-02-2012, 16:49

To nie żywność, nie ma terminu przydatności ;)

JacekCz
23-02-2012, 20:38
... Industar ...

To nie żywność, nie ma terminu przydatności ;)

Dodajmy, że Industar już w l 80 był głęboko ... na pewno nie szanowany ... raczej głęboko w szafie. I nie bez powodu. Ale mole tego w szafie nie jedzą, fakt.

Jak jest do wyboru fatalna prowizorka za 150zł, a stare szkło ale systemowe za 250zl ?????

draco1234
24-02-2012, 12:30

Na tym się wychowywałem... w tych właśnie latach...

draco1234
24-02-2012, 12:34
Dodajmy, że Industar już w l 80 był głęboko ... na pewno nie szanowany ... raczej głęboko w szafie. I nie bez powodu. Ale mole tego w szafie nie jedzą, fakt.

Jak jest do wyboru fatalna prowizorka za 150zł, a stare szkło ale systemowe za 250zl ?????

Fatalna prowizorka wymaga nieco umiejętności w stosowaniu, szkło systemowe ok, zwłaszcza przy takiej kwocie, ale ile satysfakcji z udanych zdjęć zrobionych prowizorką, zwłaszcza, gdy nie odbiegają jakością od rozwiązań systemowych.

mArcoki
24-02-2012, 12:46
Jak chcesz się męczyć to proszę bardzo. Ale systemowa 55 kosztuje bardzo mało, oferuje świetny obrazek, przymykanie przysłony podczas fotografowania, możliwość zainstalowania pierścieni z przeniesieniem mechaniki przysłony. Za 300zł spokojnie można mieć ten obiektyw i nie jest to jakiś tam półśrodek. A przyda się nie tylko do macro. Ostrzy na nieskończoność, więc ja czasem używam w krajobrazie ze względu na jakość obrazka. Acha, 55 daje skalę 1:2 standardowo. Dopiero z pierścieniem o połowie dł. ogniskowej masz skale 1:1, ale 1:2 to już całkiem fajne odwzorowanie i łatwiejsze do ogarnięcia za względu na rozsądną jeszcze głębię ostrości.

Jeśli pierścienie to koszt większy, można kupić bez przeniesienia automatyki, ale po co?
Jeśli już chcesz kupować 50 i pierścienie to lepiej wyjdziesz na zakupię 40 czy 60 micro.

Ja tam nie widzę satysfakcji z prowizorki. Jedynie cena może mnie przekonać do konieczności męczenia się przy foto.

draco1234
24-02-2012, 13:19
Poddaję się... Za stary jestem na takie dyskusje, podaję alternatywę, nie zmuszam, przedstawiam swoje rozwiązanie, nie neguję, że są inne, mniej wymagające, szanuję decyzje i wybory innych.

mArcoki
24-02-2012, 13:23
Ja po prostu myślę, że macro z m42 to wybór zdecydowanie nie dla początkujących. Wymaga wiedzy i wprawy i łatwo może zrazić. Nie mówię, że jest zły, ale ktoś kto kupuję taki zestaw musi być świadom ograniczeń i możliwości.

draco1234
24-02-2012, 13:36
Ja po prostu myślę, że macro z m42 to wybór zdecydowanie nie dla początkujących. Wymaga wiedzy i wprawy i łatwo może zrazić. Nie mówię, że jest zły, ale ktoś kto kupuję taki zestaw musi być świadom ograniczeń i możliwości.

Zgadzam się, że M42 jest wymagający, pisałem o tym, że trzeba odrobiny doświadczenia, dlatego, by zakończyć spór proponuję: Jeśli czujesz się na siłach, masz obycie z całkowicie manualnym szkłem możesz eksperymentować z M42, jeśli brak Ci doświadczania, nie bierz się za to, tylko idź w rozwiązania systemowe.
Nie odbierajcie tego personalnie.
Pozdrawiam

mArcoki
24-02-2012, 13:47
Zgadzam się, że M42 jest wymagający, pisałem o tym, że trzeba odrobiny doświadczenia, dlatego, by zakończyć spór proponuję: Jeśli czujesz się na siłach, masz obycie z całkowicie manualnym szkłem możesz eksperymentować z M42, jeśli brak Ci doświadczania, nie bierz się za to, tylko idź w rozwiązania systemowe.
Nie odbierajcie tego personalnie.
Pozdrawiam

Nie, masz całkowitą rację. To jest konkretna rada i ja się pod nią podpisuję.

rafiipl
27-02-2012, 12:52
Hmm a więc tak. sprawa pierścieni wygląda tak że dostalem komplet delty z metalowym Mocowaniem teraz tylko obiektyw ale patrzylem po rynku i niestety za 60 trzeba zaplacic koło 1000 a za owa 55-tke ludzie wołają ponad 500 zł. owszem są okazję na ebay-u tylko że nie mam tam konta i jakoś nie jestem przekonany do tego. no a żeby kupic ten manualny zestaw o którym była mowa wyżej To nie czuje się aż tak dobry by robić tym zdjęcia biorąc pod uwagę że to dopiero mój drugi sezon z makro. więc Narazie zostanę przy opcji 50 1.8 która będę Mial też do portretów a z czasem odłoże trochę pieniędzy i kupię jakiś makro obiektyw. no chyba że ma ktoś 55-tke na sprzedaz za rozsądna sumę:-)