Zobacz pełną wersję : D3100 + N50 1.8 + pierscienie
witam mam takie pytanie.
posiadam nikona d3100 i Chcial bym kupic obiektyw stalke nikkora 50 1.8 no i do tego dokupić sobie jakieś dobre pierścienie pośrednie makro bo niestety nie stać mnie na dobry makro obiektyw. a moje pytanie to czy będzie można na tym robic ladne makro zdjęcia? czy może polecacie coś innego?
opcje masz takie:
1. kupujesz 50 1.8G + pierscienie z przeniesieniem automatyki i masz wszystko co potrzeba
taniej:
2. kupujesz 50 1.8D + najtansze pierscienie, nie bedziesz mial AF i powiaru swiatla w makro. AF robiac zdjecia samym obiektywem tez nie bedzie bo twoje body nie posiada silnika.
Jest jeszcze inna opcja, kupujesz Heliosa 44/pentacona lub inny obiektyw 50..58mm 1.8..2.0 na m42 + pierścienie + przejściówka do nikona i masz praktycznie to samo, co w opcji 2. Czyli Makro bez pomiaru światła i bez AF za około 150zł.
No ok ale i tak do Makro Af mi nie potrzebny , jako portretowka tez nie bo bede recznie ustawial sobie ostrosc .. Ale jak to sie bedzie przekladac na jakosc zdjec?? beda duzo gorsze niz jak bym mial powiedzmy N105?
pioter m
13-02-2012, 19:06
Jakosc bedzie swietna. Nie wiem, jak wypada porownanie z nikkorem 105, wyraznie gorzej raczej nie bedzie, jesli w ogole.
Zamiast pierscieni i nikkora mozna zapolowac na manualnego nikona 55/3.5 lub 55/2.8. Bywaja na allegro w znosnych cenach (nizszych niz komplet z pierscieniami).
draco1234
21-02-2012, 16:58
Do makro polecam zestaw pierścienie, te najtańsze, bez przeniesienia elektroniki, adapter M42 i obiektyw INDUSTAR 50 f/3.5. Jeden z najlepszych zestawów makro.
hmm a co to za zestaw heheh kurcze jak z 80lat :D
adolfik9501
23-02-2012, 16:49
To nie żywność, nie ma terminu przydatności ;)
... Industar ...
To nie żywność, nie ma terminu przydatności ;)
Dodajmy, że Industar już w l 80 był głęboko ... na pewno nie szanowany ... raczej głęboko w szafie. I nie bez powodu. Ale mole tego w szafie nie jedzą, fakt.
Jak jest do wyboru fatalna prowizorka za 150zł, a stare szkło ale systemowe za 250zl ?????
draco1234
24-02-2012, 12:30
Na tym się wychowywałem... w tych właśnie latach...
draco1234
24-02-2012, 12:34
Dodajmy, że Industar już w l 80 był głęboko ... na pewno nie szanowany ... raczej głęboko w szafie. I nie bez powodu. Ale mole tego w szafie nie jedzą, fakt.
Jak jest do wyboru fatalna prowizorka za 150zł, a stare szkło ale systemowe za 250zl ?????
Fatalna prowizorka wymaga nieco umiejętności w stosowaniu, szkło systemowe ok, zwłaszcza przy takiej kwocie, ale ile satysfakcji z udanych zdjęć zrobionych prowizorką, zwłaszcza, gdy nie odbiegają jakością od rozwiązań systemowych.
Jak chcesz się męczyć to proszę bardzo. Ale systemowa 55 kosztuje bardzo mało, oferuje świetny obrazek, przymykanie przysłony podczas fotografowania, możliwość zainstalowania pierścieni z przeniesieniem mechaniki przysłony. Za 300zł spokojnie można mieć ten obiektyw i nie jest to jakiś tam półśrodek. A przyda się nie tylko do macro. Ostrzy na nieskończoność, więc ja czasem używam w krajobrazie ze względu na jakość obrazka. Acha, 55 daje skalę 1:2 standardowo. Dopiero z pierścieniem o połowie dł. ogniskowej masz skale 1:1, ale 1:2 to już całkiem fajne odwzorowanie i łatwiejsze do ogarnięcia za względu na rozsądną jeszcze głębię ostrości.
Jeśli pierścienie to koszt większy, można kupić bez przeniesienia automatyki, ale po co?
Jeśli już chcesz kupować 50 i pierścienie to lepiej wyjdziesz na zakupię 40 czy 60 micro.
Ja tam nie widzę satysfakcji z prowizorki. Jedynie cena może mnie przekonać do konieczności męczenia się przy foto.
draco1234
24-02-2012, 13:19
Poddaję się... Za stary jestem na takie dyskusje, podaję alternatywę, nie zmuszam, przedstawiam swoje rozwiązanie, nie neguję, że są inne, mniej wymagające, szanuję decyzje i wybory innych.
Ja po prostu myślę, że macro z m42 to wybór zdecydowanie nie dla początkujących. Wymaga wiedzy i wprawy i łatwo może zrazić. Nie mówię, że jest zły, ale ktoś kto kupuję taki zestaw musi być świadom ograniczeń i możliwości.
draco1234
24-02-2012, 13:36
Ja po prostu myślę, że macro z m42 to wybór zdecydowanie nie dla początkujących. Wymaga wiedzy i wprawy i łatwo może zrazić. Nie mówię, że jest zły, ale ktoś kto kupuję taki zestaw musi być świadom ograniczeń i możliwości.
Zgadzam się, że M42 jest wymagający, pisałem o tym, że trzeba odrobiny doświadczenia, dlatego, by zakończyć spór proponuję: Jeśli czujesz się na siłach, masz obycie z całkowicie manualnym szkłem możesz eksperymentować z M42, jeśli brak Ci doświadczania, nie bierz się za to, tylko idź w rozwiązania systemowe.
Nie odbierajcie tego personalnie.
Pozdrawiam
Zgadzam się, że M42 jest wymagający, pisałem o tym, że trzeba odrobiny doświadczenia, dlatego, by zakończyć spór proponuję: Jeśli czujesz się na siłach, masz obycie z całkowicie manualnym szkłem możesz eksperymentować z M42, jeśli brak Ci doświadczania, nie bierz się za to, tylko idź w rozwiązania systemowe.
Nie odbierajcie tego personalnie.
Pozdrawiam
Nie, masz całkowitą rację. To jest konkretna rada i ja się pod nią podpisuję.
Hmm a więc tak. sprawa pierścieni wygląda tak że dostalem komplet delty z metalowym Mocowaniem teraz tylko obiektyw ale patrzylem po rynku i niestety za 60 trzeba zaplacic koło 1000 a za owa 55-tke ludzie wołają ponad 500 zł. owszem są okazję na ebay-u tylko że nie mam tam konta i jakoś nie jestem przekonany do tego. no a żeby kupic ten manualny zestaw o którym była mowa wyżej To nie czuje się aż tak dobry by robić tym zdjęcia biorąc pod uwagę że to dopiero mój drugi sezon z makro. więc Narazie zostanę przy opcji 50 1.8 która będę Mial też do portretów a z czasem odłoże trochę pieniędzy i kupię jakiś makro obiektyw. no chyba że ma ktoś 55-tke na sprzedaz za rozsądna sumę:-)