Zobacz pełną wersję : Która wersja win7
Czytam czytam i niewiele z tego dla mnie wynika
Jest wersja home premium - 375zł
jest wersja profi - 540zł (około)
I teraz tak - mam teraz q6600 - 4GB ramu i troche HDD
Wymiana bebechów nie wchodzi teraz w grę.
Mam skaner minolta multiscan pro - nie wiadomo czy chodzi pod win7
Ktoś mi doradził zainstalować sobie triala obok xp - nie znalazłem czegoś takiego niestety
Podobno w profi jest opcja "kompatybilności" z XP - czy w home premium tego brak?
Czy system win7 zainstaluje się obok XP ? Nie będzie jakiś zgrzytów?
Co w sytuacji gdy zmienię płytę główną procesor, pamięć (8GB)- microsoft pozwoli ponownie na instalację/legalizację win7 ? (z xp robiłem tak kilka razy)
Ktoś mi doradził zainstalować sobie triala obok xp - nie znalazłem czegoś takiego niestety
Po prostu sciagnij z neta obraz plyty instalacyjnej i zainstaluj :P
Podobno w profi jest opcja "kompatybilności" z XP - czy w home premium tego brak?
W profi masz dodatkowo ( mozesz za free doinstalowac ) wirtualna maszyne z XP, z home premium nie.
Czy system win7 zainstaluje się obok XP ? Nie będzie jakiś zgrzytów?
Jezeli jest to standardowa konfiguracja, raczej bedzie ok.
Co w sytuacji gdy zmienię płytę główną procesor, pamięć (8GB)- microsoft pozwoli ponownie na instalację/legalizację win7 ? (z xp robiłem tak kilka razy)
Zmiana mobo i processora to praktycznie wymiana calego komputera. Jezeli kupisz OEM, moga byc problemy. RAM to raczej nie problem.
Zdaję sobie sprawę że wymiana phottixa i płyty to zmiana komputera. Ale dotąd było tak że telefon do microsoftu załatwiał sprawę.....
dominikpl72
07-02-2012, 16:41
Zdaję sobie sprawę że wymiana phottixa i płyty to zmiana komputera. Ale dotąd było tak że telefon do microsoftu załatwiał sprawę.....
Tak jak napisał kolega powyżej - zwróć uwagę na różnicę pomiędzy wersją BOX a OEM.
Telefon do Microsoftu załatwia sprawę jeśli masz wersję BOX - czyli niezwiązaną z żadnym konkretnym sprzętem (ale droższą przy zakupie). Jeśli masz wersję OEM - to jest ona związana "na zawsze" z jakimś konkretnym sprzętem i nie możesz "odpiąć jej" od komponentów które były powiązane z licencją. "Kluczowe komponenty komputera" to elementy typu płyta główna/procesor - w wersji OEM nie można wymienić wszystkiego - o i le dobrze pamiętam jest 9 aktywacji - o szczegółach różnic w licencji poczytaj na stronach Microsoftu.
Ja dzwonilem z wersja oem
krzysztofkli
07-02-2012, 18:54
1. Do domu - home premium
profi - dla firmy (korporacji)
2. na sprzęcie który podajesz 7 pójdzie. (proponuje 64)
3. jeśli w przyszłości chcesz wymienić "bebechy" nie ma problemu. OEM można aktywować bodajże trzy razy. Warunek: aktywacja przez internet.
4. co do skanera to niestety nie wiem. za mało danych
5. triala owszem ale na innej partycji (będzie działał 30 dni z możliwością trzykrotnego przedłużenia)
6. cechy systemu w7 tutaj: http://windows7forum.pl/wersje-windows-7-omowienie-i-porownanie-t-126.html
7. opcja kompatybilności XP zgadza się jest w profi ale dotyczy "starszego" oprogramowania
8. na jednym fizycznym dysku można zainstalować cztery windowsy (i nie ma najmniejszego problemu)
9. przy zmianie sprzętu patrz pkt. 3 (przy 7 reinstalka systemu, XP przeżyje zmianę)
jak pisze Kurtz stawianie wirtualki jest cokolwiek bez sensu.
windows ma bardzo kiepskie narzędzie do wirtualizacji. polecam VMWare
dominikpl72 - całkowicie mija się z prawdą.
bardzo dziekuje za wyczerpująca odpowiedź
9. przy zmianie sprzętu patrz pkt. 3 (przy 7 reinstalka systemu, XP przeżyje zmianę)
Nie zgodze sie, jakis miesiac temu zmienialem mobo i proca, dodatkowo przechodzilem z AMD na intela i po przelozeniu ssd z W7 wszystko sie samo zainstalowalo, jeden restart i komp byl gotowy do dzialania, to wlasnie XP wywalall BSy po zminie mobo, ale to nie zawsze;)
Musialem tylko aktywowac ponownie, ale mam boxa wiec to nie byl zaden problem.
Kundzior
16-02-2012, 16:34
Ja zmieniałem całe bebechy, jedynie dyski i obudowa została stara, wersja OEM Home premium, wstała, przeinstalowała wszystko zero problemów.
Ja zmieniałem całe bebechy, jedynie dyski i obudowa została stara, wersja OEM Home premium, wstała, przeinstalowała wszystko zero problemów.
Zero problemow, ale wolal o ponowna aktywacje? U mnie zawolal, co odbylo sie bez problemow.
Kundzior
17-02-2012, 13:08
Tak, prosił o aktywację, też wszystko było bez problemu. System pomimo zmiany w zasadzie całego kompa podniósł się, poinstalował stery, działa normalnie. XP nie był taki szczodry :)) Ale Vista identycznie mi po zmianie generalnej kompa się podnosiła bez problemu, zabijałem ja czym innym :P
Visty nie trzeba zabijać, sama sobie z tym radzi :mrgreen:
Kundzior
17-02-2012, 17:49
hahahhaha tak to prawda, w 7demce jest nieco lepiej ale jak pokazuje doświadczenie też dąży do autodestrukcji :)