Zobacz pełną wersję : Jakiej lampy błyskowej używasz? Ankieta!
W związku z zapotrzebowaniem wynikającym z innych ankiet (aparaty), dodajemy ankietę lampową. Jak widzicie, trochę tego jest - prawie maksymalna ilość pól. Będzie ciekawie :)
Proszę przemyśleć głosowanie bo można głosować tylko raz! Proszę przejrzeć dokładnie wszystkie pozycje w ankiecie, zanim oddacie głos.
Możliwe jest zaznaczenie kilku pól wyboru.
Proszę właściwie nie wpisywać w wątku, co zaznaczyliście w ankiecie. To nieistotne. Będę okresowo czyścił takie wpisy, bo ankieta nam pokaże, co macie. Tu chodzi o statystykę.
siedemczwartych
10-02-2012, 10:21
dlaczego SB-900 i SB-910 są jako jedna...?
Jak mam zagłosować skoro mam jedną i drugą... :P
Art Erie
10-02-2012, 10:29
Ilość sztuk można by w ankiecie podać ;)
Ilość sztuk można by w ankiecie podać ;)
O co chodzi?
Bo to prawie te same lampy :)
Art Erie
10-02-2012, 14:03
O co chodzi?
Bo to prawie te same lampy :)
Jeśli ktoś ma na przykład SB 800; 900 i 910 to nie ma problemu, ale jak zapisać 3 x SB800 ?
Zaznaczasz SB800 oraz pole 3 lampy :)
Art Erie
10-02-2012, 14:36
Niby to samo (prawie) :)
a jeśli czasem używam CLS, a czasami nie, czasami TTL, a czasami nie, to jak wybrać?
Skoro "czasem używam" to używam, a nie nie używam :)
de Fresz
17-03-2012, 23:16
Brakuje Sigmy EF-530 DG ST/Super
siwyyy77
19-03-2012, 14:10
Czy "używanie" wbudowanej do wyzwalania zewnętrznej to "używanie" ?
Bo każdy to może inaczej zinterpretować...
Już jest, na ostatniej pozycji.
Można tego nie liczyć, jeżeli nie służy do doświetlenia fotografowanego obiektu.
można dodać jeszcze YN-467 do listy ?
Czy to nie jest poprzedniczka YongNuo YN468?
tak, bez LCD, z pokrętłem, tańsza o 30 $
Więc możesz zaznaczyć 486. Niestety ilość wyborów jest ograniczona, więc muszą być jakieś kompromisy.
i za szybko wypełniłem :( podałem tylko lampy. Da się powtórzyć?
Tak sobie pomyślałem, że dane statystyczne z tej ankiety mają nikłą wartość. Z samych założeń ankiety wynika to. Ktoś może mieć naraz lampy kilku producentów, inne lampy kupuje się w większych ilościach. YN-460 jak ktoś ma, to często więcej niż jeden egzemplarz. To jak z tym facetem co wyszedł z psem na spacer, średnio mają po 3 nogi, ale niewiele mówi to o rzeczywistości. O ile body w czasie sesji używa się jedno lub dwa (no są przypadki, że więcej, ale rzadko) to lamp może być od 0 do 6 (a i więcej się zdarza). Tak błąd statystyczny w tej ankiecie może sięgać nie 10%, a 50%.
i za szybko wypełniłem :( podałem tylko lampy. Da się powtórzyć?
Niestety nie. Dlatego było ostrzeżenie w pierwszym poście ;)
Tak sobie pomyślałem, że dane statystyczne z tej ankiety mają nikłą wartość. Z samych założeń ankiety wynika to. Ktoś może mieć naraz lampy kilku producentów, inne lampy kupuje się w większych ilościach. YN-460 jak ktoś ma, to często więcej niż jeden egzemplarz. To jak z tym facetem co wyszedł z psem na spacer, średnio mają po 3 nogi, ale niewiele mówi to o rzeczywistości. O ile body w czasie sesji używa się jedno lub dwa (no są przypadki, że więcej, ale rzadko) to lamp może być od 0 do 6 (a i więcej się zdarza). Tak błąd statystyczny w tej ankiecie może sięgać nie 10%, a 50%.
Nie ma znaczenia (bo o to nie pytamy) ile kto lamp używa na raz. Tu chodzi o lampę na człowieka. Nawet jeżeli używasz Metza i 6 x SB900, to wiemy, że używasz lamp dwóch systemów, których systemów i które lampy wybrałeś.
Ale jeśli zbierzesz te dane to nic nie powiedzą.
Możesz sprecyzować to "nic"?
Równie dobrze można przeczytać z 5 wątków i ułożyć takie dane, które będą miały taką samą, jak nie wyższą wartość. Z danych nie wynika, które lampy są częściej używane. Jeśli ktoś ma np SB900 i YN-460, to zarówno może być tak, że główne lampy dla niego to YN, bo robi często sesje strobistowe, jak i to, że kupił je na wszelki wypadek, a głównie leci reportaże z SB900. Żeby wyciągnąć jakieś prawidłowe wnioski, trzeba osobno każdy wpis analizować. Ze zbiorczych danych nie wiadomo, które lampy są główne, które zapasowe, których jest ile. Jeśli ktoś używa ponad 4 lamp, wpisze, że ma YN i SB800. To może mieć zarówno jedną YN i 3 SB800, jak i 3 YN i jedną SB800. Wpisy o SB26, nie wiadomo czy kupione niedawno do strobingu, czy to jeszcze jest lampa kupiona dawno temu i nadal na chodzie. Sama ankieta od strony programistycznej nie nadaje się do takich pytań. Jaki sens mają dane procentowe? 36% używa SB900, a z 3 pól wynika, że łącznie lamp błyskowych używa 26% osób. Użytkownik więcej niż 4 lamp może używać zarówno 4 YN, jak i 2 SB900 do pracy reporterskiej i 6 lamp studyjnych z generatorami. Pierwszy wariant to wersja oszczędnościowa mocno (połowa ceny jednej SB910), druga to profesjonalne sesje. Na 10 osób opracowujących wyniki ankiety, będzie 10 całkiem różnych wniosków o użytkownikach i lampach.
Te dane (jak wszystkie ankiety na forum) nie są przeznaczone do publikacji czy badań uniwersyteckich ani marketingowych. Mają służyć poglądowo użytkownikom forum. Wiesz jaki procent z prawie 55 tysięcy użytkowników forum w ogóle wie co to jest strobing? ;) Podejrzewam, że jakieś 50% nawet nie wiedziało, że są jakieś inne lampy oprócz SB i może Metza, a 75% nie wie, że do Nikona jest ponad setka lamp :D
Przydałaby się możliwość edycji odpowiedzi w przypadku zakupu lub wymiany sprzętu.
Niestety, na razie zostaje jak jest. Ankietę będziemy powtarzać co jakiś czas.
JacekBalcerzak
06-03-2013, 03:08
Nissin Di866 Professional, ale przymierzam się do kupna drugiej YongNuo YN-460
akinomka
06-03-2013, 15:58
Wow, ale wybór. Jednak widać jakie górują standardy :)
shelby89
28-05-2013, 23:53
Brak YN568EX, można dodać.
To już w kolejnych edycjach do przemyślenia. Ankieta ma ograniczoną ilość możliwości, a jak widzicie, lamp jest od groma :)
czyżbym był jedynym użytkownikiem tego cuda
Speedlight SB-16B na tym forum?
Chciałem podpytać o coś ....
Marcosinus
16-02-2014, 20:37
SB-16B jest dość rzadko spotykana, nie ma co się dziwić...
Zaznaczyłem używanie CLS, chociaż trudno nazwać CLSem sterowanie jednej lampy zewnętrznej lampą wbudowaną. A przy okazji mogę się pochwalić przebiegiem ponad 35 tyś. błysków mojego Metza 48 AF-1.
Proszę o dodanie odpowiedzi YN 465/467 - albo o określenie do których chińczyków je dodać :)
Brak YN568EX, można dodać.
Uzywam z powodzeniem od roku i kilku znajomych tez. Nie wiem czemu Yongnuo YN568EX jest na marginesie, ciezko o konkurenta w tej klasie cenowej.
Uzywam z powodzeniem od roku i kilku znajomych tez. Nie wiem czemu Yongnuo YN568EX jest na marginesie, ciezko o konkurenta w tej klasie cenowej.
Również posiadam od niedawna, sprawuje się całkiem dobrze.
nikoniarz
28-03-2015, 15:35
Jako użytkownik 568EX potwierdzam powyższe
Poproszę o dodanie do odpowiedzi Nissin Di700
leonstar
06-06-2016, 22:10
SB-5000 ? :)
Z przyczyn technicznych jest na końcu ankiety :D
Adi19811
09-10-2016, 13:59
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2016/10/1-2.jpg
źródło (http://camille5.en.ecplaza.net/1.jpg)
:mrgreen:
Ja wczoraj dołączyłem do grona Sabinowców i mam SB-5000 ;)
amajsterek
29-06-2017, 14:46
Niestety, na razie zostaje jak jest. Ankietę będziemy powtarzać co jakiś czas.
A w tym wypadku co oznacza ten mityczny jakiś czas? Marudzę, bo akurat jestem na etapie poszukiwań i fajnie się czasami podeprzeć takimi zagregowanymi danymi.
No wiadomo, że to nie jest obiektywne badanie naukowe, bo przecież nawet może się okazać, że społeczność tego forum nie jest reprezentatywna dla ogółu.
Yongnuo robi bardzo dobre lampy, sprawdzają sie od lat i cena też dobra!
Uzywam Yongnuo YN 568EX jedyna lampa od lat, nie ma jej niestety na liscie.
Ja w swoim arsenale posiadam na moment obecny 6 lamp :)
-Nikon SB-700 x 1 - korzystam z niej gdy idę na reportaż i wiem że będę korzystał z lampy zapiętej na sanki - ma bardzo fanie współgrający z aparatem system TTL,
-Quadralite stroboss 60 EVO x 4 - są doskonałe szczególnie przy pracy ze zdalnym wyzwalaniem marki quadralite,
-Quadralite Reporter 200 x 1 - wykorzystuje ją głównie w przypadkach gdy mam coś fotografować w środku dnia - jest bardzo mocna i posiada wbudowany akumulator dzięki czemu nie plątasz się w kabelkach.
I to by było na tyle :)
Ja rzuciłem lampy błyskowe, tylko światło stałe.