PDA

Zobacz pełną wersję : d700 i nieoryginalne gripy - jak to naprawdę jest?

Sapphiron
07-02-2012, 10:36
Witajcie.

Zostałem zmuszony do zakupu gripa (siatkówka to raz, dwa że w portrety ciężko się robi z nienaturalnie wygiętą ręką) więc mam pytanie jak to naprawdę jest z tymi zamiennikami?

Jak często zdarzają się awarie spowodowane nimi, dlaczego one wynikają (jakie zestawienia akusów) i czy warto ryzykować?

Będę bardzo wdzięczny za parę słów na temat :)

R
07-02-2012, 10:38
mb-d10. nie bedziesz mial problemow. do tego oryginalna bateria i pelnia szczescia.

zgodnie z zyczeniem - temat zamkniety w kilku slowach.

Sapphiron
07-02-2012, 10:39
ja wiem że ori będzie lepszy ale chwilowo nie stać mnie na ori... niestety, nawet rat nie mogę wziąć...

darkmajin
07-02-2012, 10:42
przywilej bycia starym wyjadaczem forum - zakładasz temat za który nowego by zjechali i jeszcze ci pomogą...

nikt nie prowadzi statystyk więc nikt Ci nie odpowie pomijam fakt że użytkowników chińczyków jest tu jakiś 1% całości
czy warto ryzykować też nikt nie odpowie masz ~4 klocki żeby reanimować d700 w razie potrzeby ryzykuj, a co!...

zaraz się znajdą obrońcy którym się nic nie stało i tyyyle lat używają.... wasz sprzęt wasza kasa ;)

cinas
07-02-2012, 10:42
Używam takiego gripa z D700 od ok 2 lat. Żadnych problemów z działaniem. Niestety koszyczek na drugą baterię zaskakująco łatwo mi się uszkodził i teraz używam gripa tylko dla lepszego chwytu i do kadrów pionowych - z zestawem akumulatorków trochę to jednak waży więc sobie odpuściłem.

Art Erie
07-02-2012, 10:46
Używaj jednego aku, w body lub gripie; w takiej konfiguracji jeszcze nikt nie miał problemu z zamiennikiem MB-D10.

fafniak
07-02-2012, 10:48
Po przejrzeniu wątku dotyczącego zamienników wynika że można używać ale tylko z jedna baterią jednocześnie. Ja jednak odłożyłem zamiennik - jak chcesz to mogę ci sprzedać - koszyk na paluszki jest zalany ( leżały sobie zbyt długo baterie) ale koszyk na oryginalny akku jest ok

Sapphiron
07-02-2012, 10:49
Używaj jednego aku, w body lub gripie; w takiej konfiguracji jeszcze nikt nie miał problemu z zamiennikiem MB-D10.

Jeden starcza na kilka porządnych dni zdjęciowych więc nie ma problemu z tym :)

Zapewne za jakiś czas dokupię ori ale na teraz muszę mieć niestety na JUŻ coś do pionowych...
Wszelkie zdjęcia teraz robię w pionie, mocowanie do statywu za obiektyw (70-200) i brakuje na serio tego pionu...

blackmetal_x
07-02-2012, 11:57
No niestety używałem nieoryginalnego i szlag trafił (dwa aku), do tego częste błędy przy przełączaniu akumulatorów. Serio. Pożycz nawet kasę i nie kupuj zamiennika. Ciężko jest odsprzedać. Naprawa w serwisie nikona 1800 (siada blok zasilania lcd, przez skok napięcia), ja naprawiałem gdzie indziej za 500, i uniknąłbym tego jakbym miał oryginał.

Sapphiron
07-02-2012, 12:06
ale grip będzie używany tylko do trzymania pionowego z oryginalnym aku w body

artman
07-02-2012, 12:12
Ja też bym nie ryzykował... Nie wiem jak teraz, ale dwa miesiące temu kupiłem na alledrogo znajomemu przez moje konto orygnalny grip w sklepowym zestawie za 499 + przesyłka (stan b. dobry). Kolega też się przejechał na podróbce, zarówno gripa jak i baterii. Na początku przestała funkcjownoać z gripem podróbka EN-EL3e Hahnel. Więc dokupił oryginał baterii. Ale po jakimś czasie d700 przestało działać. Na szczęście naprawili mu na gwarancji (nie wiem jakim cudem, ale na płacił nic - oczywiście mówił, że body współpracowało z oryginalnym gripem). Od tego czasu kupuje tylko oryginały, ja też wolę kupić coś używane ale za to pewne.

R
07-02-2012, 12:18
to sobie z drewna wystrugaj, po co placic kilkaset zl?

Sapphiron
07-02-2012, 13:14
no bardzo mądra podpowiedz... Jak mi wystrugasz z działającym spustem migawki to chętnie przyjmę

R
07-02-2012, 13:20
no bardzo mądra podpowiedz... Jak mi wystrugasz z działającym spustem migawki to chętnie przyjmę

cytuje: "ale grip będzie używany tylko do trzymania pionowego"

nie ma mowy o spuszczaniu czegokolwiek... ;)

Sapphiron
07-02-2012, 14:01
ty tak serio czy tylko udajesz?

R
07-02-2012, 14:13
na serio to Ci napisalem na poczatku. potrzeba cos wiecej?

Sapphiron
07-02-2012, 14:29
no dobra odpisałes, nie potrafisz odpowiedzieć na inne pytania to nie odpowiadaj...

R
07-02-2012, 14:34
ok, kup sobie ch....y zamiennik, nie uzywaj zgodnie z przeznaczeniem czyli z dwoma bateriami, martw sie ze spalisz elektronike i ze Ci sie rozpadnie po miesiacu uzywania.
mam nadzieje, ze tym razem odpowiedz jest satysfakcjonujaca.

skoro z gory zalozyles ze kupisz zamienik to robisz watek zeby szukac usprawiedliwienia? eot. szkoda czasu.

tomnow:
07-02-2012, 14:39
Mam zamiennik Alpha (juz drugi). ogolnie spisuje sie dobrze, poczatkowo mialem problemy z zawieszajacym sie lustrem gdy aparat przechodzil z zasilania z baterii w gripie na baterie w body (aku Nikona). Mozna to jednak wyeliminowac stosujac tylko jeden aku.
Polecam jednak trzymac aku w gripie bo czeste odkrecanie tego niezbyt trwalego mechanizmu ktory zastosowano w gripie spowodowalo u mnie bardzo szybko jego zniszczenie. Zeby dobrze sie trzymalo trzeba bylo mocno przykrecac i sciely sie zabki zebatki.
Teraz mam drugiego takiego gripa i trzymam aku tylko w nim.

Wysłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk

mOSAd
07-02-2012, 15:10
Dokładnie - mocowanie w oryginale jest zrobione bardzo porządnie, choć i tam wydaje się, że dałoby się "przekręcić" śrubę i coś niedobrego z gwintem zrobić. W zamiennikach na pewno wygląda to jeszcze gorzej i to kolejny słaby punkt, na który już kiedyś zwracałem uwagę. A jak trzeba używac, to z jednym akumulatorem - najlepiej w gripie.

qooba
07-02-2012, 15:32
Słabo śledzisz forum w takim razie ;)
Pisałem o problemach z gripem newell, zawieszał aparat zarówno w konfiguracji z jedną baterią w korpusie, baterią w samym gripie jak i z dwoma bateriami... Nowy grip, podpinany w sklepie w celu sprawdzenia jego działania... Znam więcej podobnych przypadków od ludzi, którzy o naszym forum nawet nie słyszeli.
Kupić raz a dobrze - tylko oryginał

Sapphiron
07-02-2012, 15:56
mhm no spoko, czyli nawet to że będzie jedna oryginalna bateria nie rozładowywana zapewne do końca nawet też nie uchroni przed możliwością upalenia...

karolt
07-02-2012, 16:10
Ja bym nie ryzykował. Za dużo się naczytałem o spalonych LCD/płytach głównych. Wyłowiłem oryginał za 600 zł na gwarancji na aukcji i jestem zachwycony. Polecam.

Sapphiron
07-02-2012, 16:13
tylko żęby "łowić" takie okazje trzeba mieć czas i możliwość taką...

stachmuszel
07-02-2012, 16:18
Pisałem o problemach z gripem newell, zawieszał aparat zarówno w konfiguracji z jedną baterią w korpusie, baterią w samym gripie jak i z dwoma bateriami... Nowy grip, podpinany w sklepie w celu sprawdzenia jego działania... Znam więcej podobnych przypadków od ludzi, którzy o naszym forum nawet nie słyszeli.

No wiesz, ja znam wielu użytkowników z Alphą i jednym aku w gripie lub body i od kilku lat działa im to bez problemu. I użytkują dosyć intensywnie.

krzyrog
07-02-2012, 16:20
No wiesz, ja znam wielu użytkowników z Alphą i jednym aku w gripie lub body i od kilku lat działa im to bez problemu. I użytkują dosyć intensywnie.

Ja też :smile:

rademenez
07-02-2012, 16:37
stachumuszel i krzyrog czy na podstawie tej wiedzy zdecydowalibyście się na zakup zamiennika ?

stachmuszel
07-02-2012, 17:02
stachumuszel i krzyrog czy na podstawie tej wiedzy zdecydowalibyście się na zakup zamiennika ?

Ależ spójrz na moją stopkę, jest napisane aMB-D10, co oznacza alpha MB-D10. Używam od ponad dwóch lat, z akumulatorem w gripie. Bez problemów.

mOSAd
07-02-2012, 17:19
Wiele osób używa D7000 bez problemu latami już niemalże. A jednak są tacy, którzy dziwnym trafem nie mają zaufania do tego korpusu. :D Krótko mówiąc z faktu, że komuś działa, trudno wysnuć wniosek, że będzie działało tak w nieskończoność oraz, że kto inny nie trafi na partię gorszych jakościowo podzespołów, słabiej skalibrowanych, o mniejszej wytrzymałości na obciążenia itd.

Art Erie
07-02-2012, 17:28

Chyba nikt nie jest w stanie tego ogarnąć ( i bardzo dobrze ) :) Ale szkody nie narobił? Reklamacja uznana? Miałem na myśli problem z uszkodzeniem modułu zasilania LCD. Ale oczywiście masz rację, lepszy oryginał niż zamiennik; też tak wybieram jak tylko mam na to kasę.

karolt
07-02-2012, 17:31
tylko żęby "łowić" takie okazje trzeba mieć czas i możliwość taką...

Wystarczy ustawić odpowiedni filtr w alledrogo i samo Ci wysyła na maila, nie rozumiem więc, jakiego czasu i jaką możliwość musisz mieć specjalną...

stachmuszel
07-02-2012, 20:30
Wiele osób używa D7000 bez problemu latami już niemalże. A jednak są tacy, którzy dziwnym trafem nie mają zaufania do tego korpusu. :D Krótko mówiąc z faktu, że komuś działa, trudno wysnuć wniosek, że będzie działało tak w nieskończoność oraz, że kto inny nie trafi na partię gorszych jakościowo podzespołów, słabiej skalibrowanych, o mniejszej wytrzymałości na obciążenia itd.

To o czym piszesz, mozna przypisac do kazdego produktu, zarowno taniego, jak drogiego. Pracuje w branzy elektronicznej i wiem, ze producenci wkladaja do naszych zabawek to, co maja w magazynach.
Nie bronie rekami i nogami zamiennikow MB-D10, pisze tylko o tym, ze uzywam Alphy w odpowiedni sposob (bateria w gripie) i jestem zadowolony.
Najmniejsze ryzyko ponosza ci, ktorzy uzywaja baterii tylko w body. Grip sluzy im do poprawy ergonomi. Jakos nie wyobrazam sobie, aby bateria w body mogla uszkodzic modul zasilania LCD, tylko dlatego, ze jest przykrecony grip. Problem moze byc wtedy, gdy mamy dwa zrodla zasilania i elektronika gripa w jakis niekontrolowany sposob laczy je w jedno.

Sapphiron
07-02-2012, 20:49
no na logikę taką zdrowszą to stachu ma rację... jedynym wtedy źródłem problemu mogą być impulsy od spustu migawki, pokręteł i joya... ale myśląc dalej one same w sobie mają szansę narobić szkody raczej sporo mniejszą niż np jakieś chińskie koromysło podróbkowe typu produkt bateriopodony wsadzony do body...

blackmetal_x
08-02-2012, 14:51
Tutaj na forum wyrwałem oryginał za 600, czy 650 (różnicy nie robi patrząc na ceny nowych), ja akurat nie doczytałem, aparat był kupiony razem z zamiennikiem, poprzedni właściciel nie ostrzegł, za co powinienem jaja mu obstrzyc. Serio jak większość zaleca org, to czemu chcesz się bawić w podróbki? Wydasz 200 na podróbę, gdzie spsuje się szybko, a to masz 1/3 oryginalnego. Sprzedałbym cokolwiek by oryginał kupić. Chcesz to ryzykuj, ale pomysł z aku w body i każdorazowe odkręcanie gripa? Heh sytuacja sportowa: masz piłki setowe, stan 27/26, ostatni set i w tym momencie aku się wyczerpie. Zdążysz wymienić, a drużyna zwycięska zdąży już się poobściskiwać;) Zresztą ostatnio sędziowie do 24 liczą:) Dla samej wygody - oryginał...

Sapphiron
08-02-2012, 15:56
Chcesz to ryzykuj, ale pomysł z aku w body i każdorazowe odkręcanie gripa? Heh sytuacja sportowa: masz piłki setowe, stan 27/26, ostatni set i w tym momencie aku się wyczerpie. Zdążysz wymienić, a drużyna zwycięska zdąży już się poobściskiwać;) Zresztą ostatnio sędziowie do 24 liczą:) Dla samej wygody - oryginał...

1. nie mogę sobie wyobrazić sytuacji że podczas meczu MOŻE sie wyładować akumulator... Nigdy nie dopuszczam do sytuacji żeby pójść na zlecenie z połową akumulatora lub mniej... I biorąc pod uwagę że na wysokich iso + seryjne + dobłysk czasem lampą batka wytrzymuje około 2,2k zdjęć to trzeba by było rypać non stop przez te 3 sety nie spuszczając palca ze spustu ;) Tak więc montując akus raz w domu wyjmuję go dopiero w domu do ładowania :)

stachmuszel
08-02-2012, 17:28
Akumulator w D700 to nie to samo co w D200. Nigdy nie zdarzylo mi sie rozladowac caly akumulator na jednej imprezie. Ja uzywam aku tylko w gripie, takze wymiana jakby co to 15 sekund.

karolt
08-02-2012, 20:27
Ja używam dwóch aku (grip + body), a to faktycznie wystarcza spokojnie na cały dzień robienia zdjęć. Trzeci mam w kieszeni na totalny wypadek.
Natomiast kupowanie za 200 zł czegoś, czego nie można w pełni używać, bo się ryzykuje spalenie elektroniki aparatu, uważam za nonsens.
Aku, grip, flash - te rzeczy moim zdaniem warto mieć oryginalne, to nie są różnice w tysiącach zł, jak w przypadku niektórych szkieł na przykład. A ryzyko jest zbyt duże, jak dla mnie. Oszczędzać 300-600 po to, żeby ryzykować sfajczenie sprzętu za 8000? Pff...

Sapphiron
08-02-2012, 22:47
ale czemu w pełni nie używać? dla mnie w pełni użyty grip to grip do trzymania tylko :) Tak jak mówiłem nie potrzebuje baterii drugiej bo nie ma sensu :)

karolt
09-02-2012, 09:50
ale czemu w pełni nie używać? dla mnie w pełni użyty grip to grip do trzymania tylko :) Tak jak mówiłem nie potrzebuje baterii drugiej bo nie ma sensu :)

A dla mnie w pełni użyteczny grip to taki, w którym, jeśli jest możliwość używania dwóch aku, mogę używać tych dwóch aku bez strachu. To trochę tak, jakby kupować DB9, żeby jeździć, ale do 50 km/h (może nieadekwatny przykład, ale z braku laku...).

Jak mnie nie było stać na 600 zł za oryginał, to po prostu obywałem się bez gripa. Dla mnie wniosek jest taki: jeśli ktoś kupuje wątpliwy zamiennik za 200 zł do aparatu za 8000 zł, to znaczy, że tak naprawdę nie jest mu to potrzebne. Bo jakby było, toby spiął pośladki i kupił oryginał.

Oczywiście nikogo do niczego nie zmuszam, poza paroma osobami, które sobie zepsuły D700 w ten sposób, znam co najmniej jedną, która używa zamiennika i jest bardzo zadowolona. Jednak moja opinia jest taka jak wyżej, do rozważenia :-)

szumer
09-02-2012, 17:25
Temat na 4 strony jakby było o co kruszyć kopie ? używany grip do d700/d300s kosztuje w tej chwili znośna ilość orzełków, wiec jeśli wpinać cokolwiek do d700 to jedynie oryginał. Body za ładne parę tysiaków a trząść się czy kupić chinola za 200 zł. czy używkę oryg. za 500 zł. Watów o "letnim przesileniu" napięć na chinolach na tym forum jak i pozostałych było tyle, że kadrów by zabrakło.

Sapphiron
09-02-2012, 17:31
słuchaj jak znajdziesz mi oryginał o dobrym stanie za 500zł to biorę z miejsca...

kariboj
09-02-2012, 22:47
Witam, osobiście mam podróbkę, napewno lżejsza od oryginału no i wybierak pół AF mniej precyzyjny niż na body czy orginalnym gripie.
Żadnych problemów z napięciem nigdy nie było, w sumie to nawet nie trzeszczy i guma na miejscu się trzyma :P za około 200 pln warto w/g mnie

Pozdrawiam

rafulec
09-02-2012, 23:13
słuchaj jak znajdziesz mi oryginał o dobrym stanie za 500zł to biorę z miejsca...

takie rzeczy się zdarzają, w ub. tygodniu wylicytowałem za 572 zł (z przesyłką)

szukaj:)

Sapphiron
09-02-2012, 23:14
rafulec, tak samo jak zdarzają się bezawaryjne zamienniki... wszystko się zdarza, nawet to że oryginalny grip da ciała i spali body...

mOSAd
09-02-2012, 23:17
rafulec, tak samo jak zdarzają się bezawaryjne zamienniki... wszystko się zdarza, nawet to że oryginalny grip da ciała i spali body...
Oooo, był taki przypadek?

rafulec
09-02-2012, 23:19

jasne że się zdarzają :)
mój zamiennik padł po 6 miesiącach :(

przedmówcy wyczerpująco odpowiedzieli Ci na pytanie.
teraz Ty zadaj sobie pytanie:
czy zaryzykujesz użytkowanie zamiennika ? czy znajdziesz czas i kasę aby kupic oryginał

kończac temat życzę szybkiego załatwienia sprawy :)

p.s.
jak znajdę aukcję z oryginałem podeśle Ci sznurek :) może Ci się uda ją wygrac :)

Sapphiron
09-02-2012, 23:23
Oooo, był taki przypadek?

oj były ;) widziałem ugotowane d200 z oryginalnym gipem i oryginalnymi bateriami i oryginalnym kitem ;)

grudzinsky
10-02-2012, 10:13
oj były ;) widziałem ugotowane d200 z oryginalnym gipem i oryginalnymi bateriami i oryginalnym kitem ;)

Jak ci oryginal spali puszke to wyslesz do serwisiu i raz, ze wymienia wadliwego gripa to ci jeszcze puszke naprawia, bo grip byl wadliwy. jak bedziesz miec zamiennik i spali puche to jedyne co bedziesz mogl zrobic to wyrzucic do smieci (grip i puszke)
ja mojego gripa MB-D10 uzywam od ponad 4 lat i napewno pouzywam go przez nastepnych kilka. kupilego ze wzgledu na wielkosc dloni jaki mam (dla lepszego chwytu) bo zdjec pionowych to ja raczej nie robie...

Cold
10-02-2012, 10:14
A co znaczy dla Ciebie dobry stan? Mam 2szt. MB-D10 i może jednego pozbyłbym się w cenie oscylującej około 600 zł :)

stachmuszel
10-02-2012, 11:34
Jak ci oryginal spali puszke to wyslesz do serwisiu i raz, ze wymienia wadliwego gripa to ci jeszcze puszke naprawia, bo grip byl wadliwy. jak bedziesz miec zamiennik i spali puche to jedyne co bedziesz mogl zrobic to wyrzucic do smieci (grip i puszke)
ja mojego gripa MB-D10 uzywam od ponad 4 lat i napewno pouzywam go przez nastepnych kilka. kupilego ze wzgledu na wielkosc dloni jaki mam (dla lepszego chwytu) bo zdjec pionowych to ja raczej nie robie...

Pod warunkiem, że będzie na gwarancji, jeśli już po to zapomnij. Podobnie z zamiennikiem. Ta żaden argument.

erber
10-02-2012, 11:41

Ja mam taki problem... Zamiennik Alpha... D300 działa tylko z dwiema bateriami... I działa dobrze, ale teraz przyszedł czas na D700 i na pewno go nie zainstaluję... Tylko i wyłącznie oryginał... Zawsze mam obawy czy odkręcę zamiennik

karolt
10-02-2012, 15:25

Ja za 600 na gwarancji wyrwałem.
Kwestia priorytetów i szacowania ryzyka. Wg mnie ryzyko z zamiennikiem jest zbyt duże.
Nie stać mnie było na oryginał - obywałem się bez. Jakbym MUSIAŁ mieć gripa, tobym się spiął, zarobił i kupił oryginał choćby i nowy. Spiąłem się, uzbierałem 600, trafił się oryginał na gwarancji. Ot, cała historia.

Jeśli na forum szukasz rozstrzygnięcia dylematu, czy ryzykować zamiennik, czy nie, to zły adres. Nikt za Ciebie tego dylematu nie rozstrzygnie. Każdy ma swoje "progi ryzyka". Jeden zaryzykuje puszkę za 8000 dla oszczędzenia paru stówek, a inny nie.

A jeśli szukasz faktów, to fakty są takie: o wadliwie działających zamiennikach, włącznie ze spalaniem elektroniki aparatu, słyszę/czytam co chwila. O wadliwym oryginale - czytałem raz, tutaj parę postów temu. I tylko czytałem.

Jaki procent zamienników jest wadliwy? Tego też się nie dowiesz z forum. Ale skoro pobieżnie czytając wątki o gripach naczytałem się o takich przypadkach co najmniej kilkunastu, to ja się wypisuję z klubu zamienników.

Z mojego życia: raz jeden kupiłem sobie zamiennik akumulatora (do D70). Wytrzymał 2-3 ładowania, po czym zdechł (na szczęście sam, aparatu nie zepsuł). Aku Nikona mam niektóre od paru ładnych lat - świeże jak ze sklepu. Że dwa razy droższe od zamiennika? Tak, ale z 10 razy lepsze.

Podobnie uważam o gripach. 3-4 razy droższe, ale 10 razy lepsze. Po prostu działają, to przede wszystkim.
Jak słyszę o kombinacjach, że musiałbym myśleć o tym, żeby używać tylko jednej baterii, i jeszcze główkować, której, i jeszcze to testować na moim własnym aparacie za 8000 zł, to przecież robi się wręcz śmiesznie. I jeszcze mam za to płacić 200 zł? Buahahaha :-D

Co innego, jakby mi ktoś sprzedawał D700 + zamiennik gripa, który z nim jakiś czas fotografował i wszystko działa, czyli już przetestowany zestaw. To może, może bym się zastanawiał.

Jacek_Z
11-02-2012, 13:48
A dla mnie w pełni użyteczny grip to taki, w którym, jeśli jest możliwość używania dwóch aku,

Jak mnie nie było stać na 600 zł za oryginał, to po prostu obywałem się bez gripa.
Dla mnie grip to wybierak pól AF i spust do pionowych kadrów. Nie chce by aparat był cięższy. D700 + 70-200VR + pusty grip już swoje ważą.
Jeśli chcę gripa do czego innego, to do fps. No ale wtedy najlepiej mieć EN-EL4. Ale wtedy koszt oryginalnych rzeczy to niestety bliżej 2000 niż 600 zł o jakich piszecie. Grip+ zaslepka+Akku+ ładowarka akku, niestety.
Owszem, mozna tanio na 8 AA, ale nie wiadomo jaki jest ich stan naładowania, bo body tego nie pokazuje.

Sapphiron
11-02-2012, 17:57
Dla mnie grip to wybierak pól AF i spust do pionowych kadrów. Nie chce by aparat był cięższy. D700 + 70-200VR + pusty grip już swoje ważą.
Jeśli chcę gripa do czego innego, to do fps. No ale wtedy najlepiej mieć EN-EL4. Ale wtedy koszt oryginalnych rzeczy to niestety bliżej 2000 niż 600 zł o jakich piszecie. Grip+ zaslepka+Akku+ ładowarka akku, niestety.
Owszem, mozna tanio na 8 AA, ale nie wiadomo jaki jest ich stan naładowania, bo body tego nie pokazuje.

BINGO! Tu jest pies pogrzebany :) na tą chwilę tak jak dla Jacka w pełni funkcjonalny grip to jest wybierak, spust i uchwyt. Nic więcej. Nawet z Tamronem (który bądź co bądź nie jest tak pancerny i toporny jak Nikkor) jest ciężkawo a statyw na meczach jest dosyć kłopotliwy...

karolt
15-02-2012, 14:40
Ja tam zawsze mam z aku w środku, owszem, z 70-200 to to nieco waży, ale ten aku akurat wiele tu nie zmienia. Jak dla mnie.
To już rzecz upodobań. Natomiast faktów co do fajczenia elektroniki nie przeskoczysz. I nikt Ci nie zagwarantuje, że nawet jak nie włożysz drugiego aku, to nic się nie stanie. I tak dalej :-)

stachmuszel
15-02-2012, 14:52
Ja tam zawsze mam z aku w środku, owszem, z 70-200 to to nieco waży, ale ten aku akurat wiele tu nie zmienia. Jak dla mnie.
To już rzecz upodobań. Natomiast faktów co do fajczenia elektroniki nie przeskoczysz. I nikt Ci nie zagwarantuje, że nawet jak nie włożysz drugiego aku, to nic się nie stanie. I tak dalej :-)

Tego nikt i nigdzie Ci nie zagwarantuje, bo przypadek uszkodzenia D700 (właśnie tylko tego body) nawet z oryginalnym gripem jest mi znany. Jeszcze inny przypadek chyba opisany jest też tu na forum.
Znam trzech ludzi z grona moich znajomych, którzy używają zawodowo Alphy+D700 praktycznie od początku istnienia D700 na rynku i jest ok. Używali zawsze tylko jednego akumulatora. I nie w obawie przed uszkodzeniem (nie czytają naszego forum) tylko dla zmniejszenia wagi. Ja również do nich należę.
Pozdr.

Jacek_Z
15-02-2012, 16:40
Znam trzech ludzi z grona moich znajomych, którzy używają zawodowo Alphy+D700 praktycznie od początku istnienia D700 na rynku i jest ok. Używali zawsze tylko jednego akumulatora. I nie w obawie przed uszkodzeniem (nie czytają naszego forum) tylko dla zmniejszenia wagi. Ja również do nich należę.Mnie liczyłeś ? ;) też tak robię. 2,5 roku. ba, czasami na początku miałem 2 akku, ale odkąd czytam o tych przypadkach to na wszelki przypadek pracuje na jednym.

Sapphiron
15-02-2012, 22:12
Ludzie, w elektronice w większości jak nie we wszystkich przypadkach NIKT nie jest w stanie zagwarantować że sprzętowi nic się nie stanie...

karolt
16-02-2012, 16:21
Ludzie, w elektronice w większości jak nie we wszystkich przypadkach NIKT nie jest w stanie zagwarantować że sprzętowi nic się nie stanie...

Ale statystyka do czegoś służy. Znam jeden (i tylko z czytania forum) przypadek wadliwego działania oryginalnego gripa. Zdarza się. Tylko że z zamiennikami zdarza się nagminnie.
Jak sobie będziesz powtarzał, że ryzyko jest takie samo przy nieoryginalnym, to w końcu w to uwierzysz, ale chyba nie o to chodzi?
Masz prosty fakt: z oryginalnym gripem masz prawie 100% szans, że nic się nie stanie. Z zamiennikiem - nie wiem jaki procent, ale dużo mniejszy. Plus fakt, że "nie wolno" Ci korzystać z zamiennika w pełni, nawet jak kiedyś zmienisz zdanie, że jednak fajnie mieć dwa aku, to nie odważysz się ich użyć (być może). A i tak fakt nieużywania dwóch aku niczego Ci nie gwarantuje.

Czas po prostu na męską decyzję :-) Niczego nowego się nie dowiesz.
Albo wchodzisz w eksperyment, który może Cię kosztować (lub nie...) 200-300 zł + spalona elektronika w body za 8000 zł, (ja obstawiam szanse na 50%), albo dokładasz nieco kasy i masz mniej więcej spokój (obstawiam szanse na spokój na 99,9%). Czy zwiększanie ryzyka związanego z uszkodzeniem sprzętu za 8000 zł o blisko 50% jest warte oszczędzenia paru stów? Moim zdaniem nie.

A Ty jakie masz zdanie? Jeśli przeciwne, to kupuj zamiennik. Jeśli takie samo, to uzbieraj te kilka stów. A jak nie możesz się zdecydować, to rzuć monetą :-)

Możesz też olać gripa, tak jak ja robiłem to przez większość fotograficznego żywota, dopóki naprawdę, naprawdę nie zrobił mi się potrzebny.

Jacek_Z
16-02-2012, 16:33
Ale statystyka do czegoś służy.

A i tak fakt nieużywania dwóch aku niczego Ci nie gwarantuje.
No właśnie skoro o statystyce, to nie było przypadku awarii gdy w gripie nie było akku.
Awaria wystepuje podobno przy przełączaniu akku. Więc ... trzeba wyciągnąć wnioski.
Ci co potrzebuja kilku akku (naprawdę???) bo nie potrafią w miarę wcześnie zamienić akumulatora to mają problem. Ale ja robię na sesji 300-400, max 600 zdjęć. I wolę lekki sprzęt (bo i tak zestaw swoje waży).

maciora
16-02-2012, 21:13
W delcie szybko połamaly mi się sanki na aku, ale teraz w gripie siedzi EN-EL4 i jedynym problemem (poza ciężarem) jest to, że nigdy nie pamiętam gdzie mam kabel do ładowania.