PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Kiedy morze zamarza

smolgicu
06-02-2012, 22:00
Moje pierwsze zdjęcie, no ale kiedyś trzeba zacząć. Wszelkie uwagi mile widziane.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img193.imageshack.us/img193/9196/molob.jpg)

szymon708
06-02-2012, 22:04
pomogę :-)
i skomentuję: zasyfiona matryca aż boli. Występlowałbyś to chociaż :]

Al Koholik
06-02-2012, 22:21
(...) zasyfiona matryca aż boli. Występlowałbyś to chociaż :]

Z tym to nie jest aż tak źle :wink: Wczoraj skończyłem czyścić zdjęcie z syfów na matrycy. Zajęło mi to bagatela 3 lata :mrgreen:

Ciężkie to zdjęcie. Góra strasznie ciemna, dół znowu jasny. Kompozycja chyba dobra. Chyba, bo ciemno i mało co widać. Ale jakby poprawić ekspozycję to by się pewnie więcej walorów pojawiło.

smolgicu
06-02-2012, 22:30
Do szymon708
Dziękuję za pomoc z linkiem. Faktycznie zasyfiona ale dopiero po twojej uwadze zdałem sobie sprawę jak mam zasyfiony monitor :-)

Al Koholik
niestety to mój całkiem spory (aczkolwiek nie jedyny) problem że obrabiam zdjęcia na lapku co ma niekalibrowalny monitor więc wszędzie indziej wygląda inaczej niż u mnie.

Już się na coś forum przydało:-)

JulkaS
07-02-2012, 11:40
zdałem sobie sprawę jak mam zasyfiony monitor :-)

Nie łapię, o co Ci chodzi.

Zdjęcie w tej postaci mi się nie podoba.
Przepraszam za dubla posta, ale nie umiem już wykasować jednego... Może mod pomoże pierwszego wywalić.

smolgicu
07-02-2012, 16:47
JulkaS: Miałem dużo dziadostwa na monitorze, więc nie dostrzegałem plamek na zdjęciu:-). Poza tym wydaje mi się, że to są syfy na filtrze ND, który był faktycznie nieziemsko brudny, ponieważ na innych zdjęciach podobnych plam nie widzę.

Zdecydowałem się umieścić to zdjęcie, bo mi się wydawało że jest w nim coś fajnego. Widzę jednak że nikt mojego zdania nie podziela :-( Może to kwestia obróbki, albo popełniam błędy początkującego. Możecie napisać co według Was jest z tym zdjęciem nie tak, żeby jakaś lekcja z tego płynęła.
Pozdrawiam

szymon708
08-02-2012, 21:17
To są syfy z matrycy :) FIltr ND musiałbyś mieć nieziemsko zasyfiony, żeby coś było widać na zdjeciu. Syfy z matrycy dają o sobie znać przy dużych przysłonach i najlepiej widoczne na niebie. Twoje zdjęcie jest wręcz podręcznikowym przykładem testu syfu matrycy :D

Co do zdjęcia ... cóż takie sobie. Widziałem tu tak kosmiczne fotografie, że Twoja mimo, że poprawna nie robi wrażenia. Dobre kadrowanie i tyle. Ani dobrego światła, ani przyjemnego rozmycia wody. Próbuj dalej :)

ALF
08-02-2012, 22:32
Kadrowo całkiem fajni. Syfy, wiadomo. Cienie do rozbiórki :)

smolgicu
09-02-2012, 22:48
To są syfy z matrycy :) FIltr ND musiałbyś mieć nieziemsko zasyfiony, żeby coś było widać na zdjeciu. Syfy z matrycy dają o sobie znać przy dużych przysłonach i najlepiej widoczne na niebie. Twoje zdjęcie jest wręcz podręcznikowym przykładem testu syfu matrycy :D

Co do zdjęcia ... cóż takie sobie. Widziałem tu tak kosmiczne fotografie, że Twoja mimo, że poprawna nie robi wrażenia. Dobre kadrowanie i tyle. Ani dobrego światła, ani przyjemnego rozmycia wody. Próbuj dalej :)

Ja to tutaj też takie zdjęcia widziałem że głowa mała a ja to dopiero zaczynam. Woda nie rozmyta bo morze zamarzło jak w tytule więc nie miało się co rozmyć:-) Właśnie ten lód chciałem najbardziej przedstawić ale umiejętności zabrakło.

Pozdrawiam

marszal90
09-02-2012, 23:50
mi się podoba jak ten pomost się odbija na lodzie i w zasadzie to tyle.

No i jak wcześniej pisano, trochę za jasny dół. No ale żeby się nauczyć, to trzeba próbować :)

ALF
10-02-2012, 12:51
Ani dobrego światła, ani przyjemnego rozmycia wody. Próbuj dalej :)

Światło jest dobre, rozmycie wody byłoby fatalne, a szwankuje obróbka i naświetlanie.
Nie wiem co za mania rozmywania wody zapanowała na forum.