PDA

Zobacz pełną wersję : LR- czytanie NEfów

Michaelg
05-02-2012, 16:39
Otóż jak wiadomo LR nie czyta RAWów w taki sam sposób jak wychodzą z puszki- na początku pokazuje się raw "aparatowy" a po Loadingu... LR w jakiś swój sposób resetuje-kasuje te "ustawienia". czy jest na to jakiś sposób? Czy jedyną radą jest pracowanie na CaptureNX? LR mi odpowiada w większości jednak ta sprawa mnie stale trapi. Mam też presety stworzone, które używam i byłoby mi ich szkoda - przy ewentualnej zmianie na NX- a chyba taki Capture tych presetów z LR nie rozkmini? LR też używam od początku używania rawów więc znam go najlepiej porównując do innych których interfejsu nie znam.

B.K.
05-02-2012, 16:49
Michaelg - czy to jest pytanie, czy oświadczenie?

Jeżeli pytanie, to - mniej lub bardziej - w miarę standardowych warunkach oświetleniowych (nie za duże kontrasty, ujednolicona temperatura barwowa) - LR daje porówywalne wyniki, zwłaszcza przy zastosowaniu odpowiednich profili, zmniejszeniu vibrance itp.
Capture presetów z LR nie rozkmini.

Jeżeli oświadczenie, to się bardzo cieszę, bo tez używam LR.

biegly
05-02-2012, 16:50
Dwa sposoby:
- Wołasz Raw w ViewNX do Tiff i dalej w LR
- Kupujesz ColorChecker Passport (http://www.youtube.com/watch?v=SRVUCSzoNto)

Było wiele razy!

Michaelg
05-02-2012, 16:57
Nie chodzi mi o porównywanie gdzie lepiej. ...

Tam gdzie postawiłem znaki zapytania, tam są pytania. Zdjęcie podczas ładowania się wygląda inaczej (ostrość, kolor, kontrast) niż po wgraniu i czy jest na to rada, aby Lr sczytywał RAWA takiego jak widzę go na ekraniku LCD body czy tylko Capture NX to potrafi?

biegly czy to nie zamęczy takiego pliku jak tylko otworzę i zapiszę go do TIFFa- potem żeby użyć mojego preseta z LR otworzę w LR ponownie zapisując i otworzyć w PS gdzie usuwam np niedoskonałości + wyostrzam na koniec?

MariuszJ
05-02-2012, 17:03
Mylisz sprawy.

Na początku to on pokazuje jpegowy podgląd zapisany w rawie przez aparat. Jak aparat zrobił tego jpega nie wie, proces i jego parametry zna tylko oprogramowanie Nikona.

Michaelg
05-02-2012, 17:11
Czyli ku uzyskaniu tego jak to widzę na kraniku LCD w RAWie, żeby uzyskać na kompie to TYLKO ViewNX i Capture widzi "tak samo" jak LCD?

biegly
05-02-2012, 17:16
Praca przy ViewNx nic nie kosztuje, polecam samemu się upewnić!

czy to nie zamęczy takiego pliku jak tylko otworzę i zapiszę go do TIFFa
Wszystko zależy od obróbki ;)

i otworzyć w PS gdzie usuwam np niedoskonałości + wyostrzam na koniec?
Jak używasz ACR, to suwaków nie ruszasz?
ViewNx to też wywoływarka rawów ;)

Czyli ku uzyskaniu tego jak to widzę na kraniku LCD w RAWie, żeby uzyskać na kompie to TYLKO ViewNX i Capture widzi "tak samo" jak LCD?
Tak

Michaelg
05-02-2012, 17:19
Nie mam ACR.

biegly
05-02-2012, 17:22
Wspomniałeś o PS, więc uznałem że posiadasz ;)

Michaelg
05-02-2012, 17:25
Ale w PS ta wtyczka mi nie trybi, dlatego używam LR. W Ps otwieram zawsze TIFFY 16bitów do dalszej, tamtejszej obróbki.

Greg77
05-02-2012, 20:00
Ale w PS ta wtyczka mi nie trybi, dlatego używam LR.

To sciagnij uaktualnienie ACR, to jest plik ktory wklejasz do katalogu plugins i wszystko bedzie "trybic".
Nie wiem jaki masz aparat,a le sadze, ze jakis nowszy i dlatego ACR nie czyta RAWow;)

Michaelg
05-02-2012, 20:18
Taki jak w stopce greg ;)
Fakt sprawdziłem to i teraz mi pliki z D700 czyta! Brawo.Kiedyś z D5000 mi nie czytał bo aparat kupiłem po miesięcznej premierze więc był "za nowy". Potem z D300s mi nie czytał bo ACR czytający D300s musiał być połączony z PS CS 4 czy coś , który by mi na moim kompie nie odpalił, więc tak się przyzwyczaiłem do LR że o tym zapomniałem. Widzę jednak, że wrzucając foty do LR i traktując go jako przeglądarkę i wywoływarkę tracę dużo, bardzo dużo na wstępie jeśli chodzi o właśnie opisaną sytuację. faktycznie w ViewNx wygląda to tak jak w Lr przed całkowitym załadowaniem zdjęcia. Gdy Lr załaduje fotę to ją dość maltretuje.

Michaelg
05-02-2012, 20:28
Dobra zadam pytanie wprost. Jak radzicie sobie i tolerujecie fakt, że LR w ten sposób działa tzn, że żadne dane nie są sczytywane. Jest to dość mylące- widzę o dobra fota, ostra w miarę światło okej się ułożyło--- gdzie po chwili te sprawy się jakby resetują gdy wczyta on czystego już RAWa. Opisany przykład, eksportu z ViewNX do TIFFa jest w sumie rozwiązaniem, ale jednak nie do końca wykorzystuję wtedy to że zrobiłem zdjęcie w rawie gdzie walczę o jak najlepsza jakość do obróbki i po niej.

Greg77
05-02-2012, 20:32
Powiem tobie jak sobie radze........wywoluje zdjecia w CaptureNX2 program bardzo intuicyjny i latwy w obsludze......czyta ustawienia puszki co rozwiazuje twoj problem;)

Michaelg
05-02-2012, 20:38
;) No tak w sumie rozwiązuje :) Z tym, że kwestia pierwsza- zaraz obok drugiej- jaka mi się nasuwa to PRESET/y które mam, używam i szanuję. Przechodząc na Capture ich nie importuje/exportuje ?

Greg77
05-02-2012, 20:43
;) No tak w sumie rozwiązuje :) Z tym, że kwestia pierwsza- zaraz obok drugiej- jaka mi się nasuwa to PRESET/y które mam, używam i szanuję. Przechodząc na Capture ich nie importuje/exportuje ?

No nie, ale kwestia czasu i wyrobisz sobie nowe w NXie;)

B.K.
05-02-2012, 23:50
Możesz też sobie w LR takie presety wydłubać, które możliwe dobrze (akceptowalnie *dla Ciebie*) symulują NX lub jpg z puszki. Był tu kiedyś taki konkurs :), że co do zasady się tak da, z wyjątkiem dość ekstremalnych sytuacji. Jeżeli jesteś purystą, to tylko CNX.