Zobacz pełną wersję : Profile labu, sRGB, wydruk a to, co widzę na www - jak sie w tym odnaleźć?
Szukam i szukam, ale nie znajduję podobnego pytania. Mam pytanie dotyczące profili z labu wywołującego odbitki. A mianowicie, opiszę Wam doświadczenie i pomóżcie mi proszę wyciagnąć wnioski, bo nie umiem :(:
ściągnęłam profil labu (nomen omen najlepszefoto.pl), zainstalowałam i:
1. otworzyłam rawa w LR, wywołałam - doprowadziłam kolorystykę do stanu wg mnie optymalnego i wyeksportowalam do jpg z Color Space = sRGB (zdjęcie nr 1)
2. tego samego rawa wyeksportowałam do jpg wybierając Color Space = profil labu (zdjęcie nr 2)
wreszcie
3. otworzyłam zdjęcie nr 1 w PS i przekonwertowałam do profilu labu (Edycja -> Konwertuj do profilu) (zdjęcie nr 3)
Porównałam wszystkie 3 zdjęcia w FastStoneViewerze (nie wiem, czy ma to znaczenie??) i tak:
nr 1 nadal wg mnie wygląda najlepiej (na moniotrze)
nr 2 ma widoczną czerwoną poświatę - zabarwienie (wiadomo, że najbardziej razi to na skórze)
nr 3 również ma czerwone zabarwienie ale odrobinę mniej intensywne
I co teraz z tym zrobić?
1. Czy dobrze rozumuję, że jeśli chcę wywołać zdjęcia i nie uzyskać tego czerwonego zafarbu, powinnam zdjęcie nr 2 lub 3 doprowadzić do stanu takiego jakie chciałabym widzieć na druku, tak? No i które z nich byłoby lepsza bazą
(nr 2 - raw wywołany do jpg z odpowiednim profilem czy nr 3 - jpg z PSa z przekonwertowanym profilem ?)
2. A co z tym, co chciałabym zaprezentować na www? Pozostać przy wersji nr 1 (jpg wywolany z LR ze zwykłym sRGB) , czy może porzucić sRGB, korzystać tylko z profilu labu, i tylko te jpg doprowadzać do pożądanej kolorystyki, dzięki czemu będzie ona mniej "przekłamana" (trochę mozolne, bo najczęściej kończę obrobkę wywoływaniu RAWa w LR, a tak będe musiała jednak wracać jeszcze do jpg....)?
3. Czy dobrze domniemuję, że gdybym miała dobrze skalibrowany minotor nie powinnam widzieć różnicy między tymi zdjęciami?
I nie mówcie mi proszę, że mam go skalibrować, bo to rozwiązanie w moim przypadku niewykonalne - pracuję na laptopie. Mam nadzieję, że mimo tego jestem w stanie zniwelować niepewność co do kolorystyki jaką ujrze na wywołanych odbitkach....:/.
Z góry dzięki za wszelkie wskazówki!
Po pierwsze skalibrowany monitor.....
Ale są tu lepsiejsi w tym temacie...
Po pierwsze skalibrowany monitor.....
Ale są tu lepsiejsi w tym temacie...
Tiaaa, wspomnialam, ze dysponuję tylko laptopem...
Szukam sposobu, żeby nie zamawiac kota w worku oddając zdjęcia do wywolania :/.
Szukam i szukam, ale nie znajduję podobnego pytania.
To bardzo kiepsko szukasz. Już było kilka podobnych wątków, ostatni chyba ten -- http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=194121. Polecam lekturę, po przeczytaniu powinnaś rozwiązać swoje problemy. ;)
A tak na szybko:
1. Czy dobrze rozumuję, że jeśli chcę wywołać zdjęcia i nie uzyskać tego czerwonego zafarbu, powinnam zdjęcie nr 2 lub 3 doprowadzić do stanu takiego jakie chciałabym widzieć na druku, tak? No i które z nich byłoby lepsza bazą
(nr 2 - raw wywołany do jpg z odpowiednim profilem czy nr 3 - jpg z PSa z przekonwertowanym profilem ?)
Wszystko jest dokładnie opisane w podlinkowanym przeze mnie wyżej wątku (patrz zwłaszcza post Czornyja). Przestudiuj go uważnie.
2. A co z tym, co chciałabym zaprezentować na www? Pozostać przy wersji nr 1 (jpg wywolany z LR ze zwykłym sRGB) , czy może porzucić sRGB, korzystać tylko z profilu labu, i tylko te jpg doprowadzać do pożądanej kolorystyki, dzięki czemu będzie ona mniej "przekłamana" (trochę mozolne, bo najczęściej kończę obrobkę wywoływaniu RAWa w LR, a tak będe musiała jednak wracać jeszcze do jpg....)?
Na www tylko i wyłącznie sRGB (w sieci jest pewnym standardem), pod żadnym pozorem przestrzeń labu. Ew. możesz jeszcze nie tagować zdjęć, ale lepiej zapisywać z profilem… waga pliku wzrasta niewiele.
3. Czy dobrze domniemuję, że gdybym miała dobrze skalibrowany minotor nie powinnam widzieć różnicy między tymi zdjęciami?
Nie wiem co to „minotor”, a nie będę świnia i nie napiszę z czym mi się kojarzy (:D), ale na monitorze różnicę powinnaś zobaczyć -- przynajmniej między pierwszym, a drugim i trzecim zdjęciem. Jeśli konwersja przebiegła wg tej samej procedury (zaznaczone/odznaczone identyczne opcje, sposób odwzorowania) przy zdjęciu 2 i 3 -- różnicy między nimi być nie powinno. Zależy ona (ta różnica) przede wszystkim od sposobu odwzorowania barw… bez wdawania się szczegóły, najlepiej używać w takich wypadkach Percepcyjnego. Po dokładniejsze informacje -- po raz kolejny odsyłam do linku wklejonego wcześniej. ;)
RobertMiernik
05-02-2012, 01:39
Nie wiem co to „minotor”, a nie będę świnia i nie napiszę z czym mi się kojarzy (:D)
minotor to dwukołowy pojazd silnikowy prezesa banku dominet...
minotor to dwukołowy pojazd silnikowy prezesa banku dominet...
no właśnie ;)
No patrz, wyprzedzasz mnie myślami ( z blondynką nietrudno w tym wygrać ;)), weszlam tu dziś, żeby Ci rzeczywiście podziękować.
Fakt - baaardzo słabo szukałam.
de Fresz
06-02-2012, 00:56
ściągnęłam profil labu (nomen omen najlepszefoto.pl), zainstalowałam i:
1. otworzyłam rawa w LR, wywołałam - doprowadziłam kolorystykę do stanu wg mnie optymalnego i wyeksportowalam do jpg z Color Space = sRGB (zdjęcie nr 1)
2. tego samego rawa wyeksportowałam do jpg wybierając Color Space = profil labu (zdjęcie nr 2)
wreszcie
3. otworzyłam zdjęcie nr 1 w PS i przekonwertowałam do profilu labu (Edycja -> Konwertuj do profilu) (zdjęcie nr 3)
W pierwszym przypadku skonwertowałaś zdjęcie z przestrzeni kolorystycznej ultraszerokiej (zbliżonej do ProPhoto) do przestrzeni wąskiej, w drugim przypadku podobnie, ino przestrzeń docelowa miała inny zakres, w trzecim przypadku przekonwertowałaś zdjęcie z jednej wąskiej przestrzeni do innej wąskiej przestrzeni – tu jeszcze znaczenie mają rendering intenty, ale ta ostatnia operacja miała teoretycznie najmniej sensu. Teoretycznie, bo w praktyce laby mają mechanizmy nie zawsze działające po bożemu i nierzadko lepsze efekty daje oddawanie zdjęć w sRGB lub podglądanie zdjęć z tej przestrzeni pod profilem labu. Ale tu masz po części odpowiedź skąd się biorą różnice pomiędzy 2 i 3.
Porównałam wszystkie 3 zdjęcia w FastStoneViewerze (nie wiem, czy ma to znaczenie??)
Nie używam FSV, ale to jakiego programu używamy do oglądania zdjęć ma niebagatelne znaczenie – w zależności czy poprawnie obsługuje on CM, czy nie oraz oczywiście czy zdjęcia miały zapisane profile (a powinny). Skoro masz Szopa, najbezpieczniej jest używać jego do takich porównań.
i tak:
nr 1 nadal wg mnie wygląda najlepiej (na moniotrze)
nr 2 ma widoczną czerwoną poświatę - zabarwienie (wiadomo, że najbardziej razi to na skórze)
nr 3 również ma czerwone zabarwienie ale odrobinę mniej intensywne
Czyli prawdopodobnie FSV nie odczytał profili i wyświetlił wartości kolorów RGB, a nie barwy jakie powinny im odpowiadać wg załączonego profilu.
I co teraz z tym zrobić?
W Twoim przypadku – najbezpieczniej na początek oddać fotę w sRGB.
1. Czy dobrze rozumuję, że jeśli chcę wywołać zdjęcia i nie uzyskać tego czerwonego zafarbu, powinnam zdjęcie nr 2 lub 3 doprowadzić do stanu takiego jakie chciałabym widzieć na druku, tak?
Nie. Powinnaś więcej poczytać o Color Managemencie. Lub zastosować się po prostu do rady powyżej.
2. A co z tym, co chciałabym zaprezentować na www? Pozostać przy wersji nr 1 (jpg wywolany z LR ze zwykłym sRGB)
Tak.
Źle mniemasz. Pierwszorzędne znaczenie ma program w którym oglądasz zdjęcia oraz obecność bądź brak osadzenia profilu w zdjęciu. A skalibrowany monitor warto mieć swoją drogą.
Pięknie dziękuję, de Fresz rozwiałeś wiele moich wątpliwości.
marcinch
06-02-2012, 03:58
Ja sciagnalem profil jakiegos laba z neta i w LR 4 beta jest opcja softproofingu
Po wybraniu tego w profilu w LR4 i wlaczeniu soft proofing generuje mi podglad zdjecia
Czy to nie rozwiazuje problemu jesli monitor jest dobrze skalibrowany ? (Jesli uzyskamy profil labu gdzie oddamy zdjecia)
marcinch
07-02-2012, 16:40
Własnie przezylem SZOK
Sciagnalem z gumtree monitor CRT LG z profilem ICC i ogladam na tym zdjecia
To szok jak LED/LCD masakruje zdjecia a mam nowego laptopa z matryca LED
Na monitorze sprzed 10 lat za 30zl wszystko wyglada 200% bardziej naturalnie