PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom i korygowanie obiektywu

marcinch
04-02-2012, 03:05
Zauwazylem w lightroomie (bawie sie w nowej becie) opcje korekcji niedoskonalosci wynikajacych z obiektywow.
Rowniez moj obiektyw ma swoj 'preset' w tym programie-enable profile corrections

Czy powinien przepuscic przez te korekcje wszystkie zdjecia automatycznie?
Mam 18-105 VR

Czy defualtowe ustawienia tego sa ok czy nalezy mieszac w tym ?
Czytalem ze podobne lightroom sam z nefow wyczytuje sobie ogniskowe, przyslony, odleglosci i obiektow i to uwzglenia?

Irpac
04-02-2012, 11:03
Teoretycznie jest tak jak piszesz, ale w praktyce nie wszystkie profile są dobrze dobrane. Zwykle się poprawia, ale nie zawsze jest całkiem dobrze. Nieraz warto jeszcze manualnie np.skorygować winietowanie. Co do korekcji zniekształceń, to niestety przy bardziej skomplikowanych zniekształceniach (np.Sigma 10-20 przy 10mm) LR sobie nie poradzi, ani automatycznie, ani manualnie. Potrafi skorygować beczkę i poduszkę, ale już połączenie tych dwóch wad w jednym obrazie wymaga użycia innego programu. W przypadku N18-105 o który pytasz, to w niektórych kadrach nie podoba mi się korekta zniekształcenia właśnie, przy szerszym końcu, ponieważ rozciąga obraz w rogach zdjęcia (czasem obiekt w rogu zdjęcia przed korektą wygląda lepiej niż po korekcie, mimo, że na pozostałym obszarze zniekształcenia znikają). Ale generalnie sam musisz sobie potestować i zobaczyć czy efekt Ci się podoba, czy nie.

Tomaszku
12-02-2012, 00:13
WItam ! Podepnę się pod wątek. Programem Lightroom , da się importować fotografie,tak,aby od razu zaimportowało je z korekta obiektywu z jakim zdjęcie zostało zrobione ? Szukałem dość długo i niczego takiego na necie nie znalazłem . . .

Irpac
12-02-2012, 09:53
Tak, da się. Musisz stworzyć sobie preset z włączoną korekcją obiektywu i potem użyć go przy imporcie zdjęć.

Midmere
14-02-2012, 21:18
Tak, da się. Musisz stworzyć sobie preset z włączoną korekcją obiektywu i potem użyć go przy imporcie zdjęć.

Gdybyś zapomniał zastosować ten preset podczas importu, po imporcie zdjęć również możesz to uczynić - klikasz prawym klawiszem na zaznaczonych fotografiach i wybierasz DEVELOP SETTINGS > PRESETS > Twój preset