PDA

Zobacz pełną wersję : SB-700 -prośba o rozwianie wątpilowości

88y
03-02-2012, 20:21
Upadła mi kilka dni temu lampa SB-700 - spadła z fotela z ok 35cm wysokości. Wszystko działa prawidłowo, ale...
dzisiaj zabrałem się się za porządki w domu i w okolicy miejsca gdzie upadła znalazłem metalową kulkę o średnicy 3,12mm. Zastanawiam się czy ta kulka jakimś magicznym sposobem nie wyleciała z lampy xD - jeśli wyleciała z lampy to jedynym miejscem skąd mogła wylecieć to spod obrotowej głowicy, ale to musiałby być jakiś cud, bo raczej by się tak mocno palnik nie odgiął.
Pytanie do osób które rozbierały taką lampę, czy tam znajduje się taka kulka?

Poza tym czy wasze lampy jak mają przekręconą głowicę (obojętnie w którą stronę) np o kąt 30 stopni i jak poruszymy lampą to wydają taki odgłos jakby coś tam latało? (odgłos porównywalny do stukania tej kulki w aparacie)
Dodam, że jak palnik jest w normalnej pozycji (na wprost) to nie ma tego efektu.
Mam jeszcze jedną taką samą lampę, ale akurat pożyczyłem i nie mogę w tej chwili sprawdzić, a wcześniej nie zwróciłem na to uwagi.

Kuba.Daf
03-02-2012, 21:20
Moja SB 700 stuka, gdy jest obrócona w osi poziomej. W pionie nic nie lata, gdy jest na wprost też nie.
Pozdrawiam, Kuba.Daf.

88y
03-02-2012, 21:46
Dzięki, czyli tak samo - znaczy że nic się chyba nie popsuło, Moje wątpliwości wzięły się tylko z tej znalezionej kulki, a nic innego ostatnio mi spadło na ziemię.

Kuba.Daf
03-02-2012, 22:59
Ja tam bym się nie przejmował tylko dalej cykał foty. Im więcej się będziesz doszukiwał tym więcej znajdziesz.
U mnie też palnik ma luzy, pomiędzy puszką a szkłem też lekki luz, i tak można w nieskończoność...
Po paru dniach przejmowania się, olałem to i pstrykam :) Ważne, że wszystko działa.
Pzdr. i nie przejmuj się !

Lagunman
04-02-2012, 17:08
takie kulki są bodajze dwie . Jedna blokuje obrót druga kąt . MOgą być tez trzy bo "700" dokładnie nie znam. Kulka mogła wypaść ponieważ nawet w serwisówce jest dokładne zwrocenie uwagi na to żeby na nia uważać. Objawem powinno być brak chaakterystycznego "pstrykania" podczas obrotu lub pochylania. Kulka służy temu zeby to z takim lekkim oporem a jednak gładko przeskakiwało pomiędzy poszczegolnymi ustawieniami.

88y
04-02-2012, 21:10
Obrót głowicy w pionie i poziomie jest z "kliknięciami", lampa działa jak powinna więc chyba wszystko jest OK. Zastanawiając się dochodzę do wniosku, że to kulka nie z lampy, bo aby odgiąć głowicę siła upadku musiałby być dosyć spora, a nie zauważyłem żadnego niepokojącego luzu (chyba jest tak jak było).
Jutro na imprezie u bratanicy pobłyskam trochę więcej i jakby coś się działo to będę się zastanawiał dalej,
Pozdrawiam.

Lagunman
05-02-2012, 01:19
kulka na pewno nie ma wpływu na samo działanie lampy. Jest to element mechaniczny co najwyżej wiec "próbowanie" nic tutaj nie da :) Moze inaczej mozesz wyjść od razu z założenia ze wszystko jest ok.