Zobacz pełną wersję : Nikon D70 - potrzebna pomoc.
Witam,
Nikon d70 to moja pierwsza lustrzanka. Posiadam do niej obiektyw makro MC HELIOS 44M-4 2/58 ZENIT 58mm 52x0,75. W późniejszym czasie mam zamiar dokupić inny obiektyw jednak póki co musi mi wystarczyć to co mam. Otóż jaki jest mój problem? Ustawiłam wszystko, lampę błyskową, przysłonę itd. a aparat robi czarno-białe zdjęcia w negatywie, pomijając fakt że są ciemne i ledwo co na nich widać (niestety nie załączę zdjęcia, ponieważ kabel do komputera gdzieś mi wsiąkł). W każdym bądź razie jestem ciemna i nie wiem czy to jakiś błąd, złe ustawienia, zepsuta matryca czy coś w tym guście. Bardzo prosiłabym o pomoc.
haradrimm
03-02-2012, 13:18
Lepiej pokaż nam to zdjęcie, bo po przeczytaniu opisu nie bardzo mogę wyobrazić sobie o co Ci chodzi... Kabel to dowolny mini usb, może masz taki w domu od jakiegoś innego sprzętu.
Niestety nie mam żadnych kabli USB, oprócz telefonu, ale on ma inne wejście. Hm. Teraz zrobiłam kolejne trzy próbne zdjęcia i wygląda to tak: wchodzę na galerię, żeby obejrzeć zdjęcie i miga: raz biały ekran, raz czarny z trzema czy czterema białymi plamkami. A przy wcześniejszej próbie tak jak wyżej opisałam.
dominikpl72
03-02-2012, 13:40
No to wszystsko jasne:
1. Czarno-białe miganie ekranu podglądu - jest spowodowane faktem, że masz na podglądzie włączoną funkcję wyświetlania obszarów prześwietlonych.
2. Manualnym obiektywem, niekompatybilnym z korpusem - wykonałaś zdjęcie prawie całkowicie prześwietlone (tych klika czarnych kropek to jedyne punkty nie prześwietlone).
3. Ponieważ masz obiektyw w pełni manualny, niekompatybilny z Nikonem - musisz całkowicie ręcznie ustawić czas naświetlania oraz ISO w puszce i wartość przysłony w obiektywie tak aby nie prześwietlić. Aparat musi być ustawiony w trybie M (manualne ustawianie czasu, przysłony oraz ISO). Tryby P,A,S i inne automatyczne nie zadziałają z tym obiektywem.
Powodzenia :)
trudno coś powiedziec "na macanego", bo dodatkowo nic nie powiedziałaś o ekspozycji. Nie jest przypadkiem tak, że robisz fotkę np. na iso 800 i czasie 1 sek czym powodujesz totalne prześwietlenie fotki a tryb podglądu masz ustawiony na pokazywanie przepalonych miejsc? Tym sposobem może ci migać cały ekran. To oczywiście tylko domysły, bo równie dobrze może być coś z aparatem.
EDYTA: podobne odczucie jak kolega :)
Ustawiłam przesłonę, migawkę i iso już wcześniej. Muszę jeszcze poszukać jak ustawić czas naświetlania. Coś jeszcze powinnam ustawić?
Coś się Tobie pokręciło. Jeśli ustawiłaś migawkę, to wybrałaś czas naświetlania. Rozumiem, że wszystko masz na manualu, łącznie z focusem (t. zn. nie próbujesz autofokusić).
Ach, jak mówiłam, jestem ciemna w tym. Dostałam aparat od krewnego i dopiero zaczynam przygodę z lustrzankami ;x Tak tak, wszystko na manualu. Zrobiłam próbne zdjęcia i już są ok, tylko gdy chcę sfotografować coś z lampą to jest strasznie prześwietlone, widać tylko kontury fotografowanego obiektu.
Ustaw lampę też na manualu i wykonaj próby z siłą oświetlenia, bo ten obiektyw nic nie przenosi i i-ttl nie zadziała w tym przypadku.
Już wiem w czym był problem z lampą. Miałam ją na maksymalne oświetlenie, teraz mam na najmniejsze i zdjęcia wychodzą świetnie. Dziękuję wszystkim za pomoc. :)
szczupak
03-02-2012, 16:03
Może pomyśl nad szybszym kupnem tego kolejnego obiektywu, choćby kita 18-55 (widzę, że na allegro używkę można kupić za ok. 200zł), z którym będzie działał autofocus i pomiar światła. Będzie Ci na początek łatwiej i przyjemniej.
Chyba, że się łatwo nie zrażasz i nie zniechęcasz, to miłej zabawy :).
Myślę nad kitem, aczkolwiek póki co się trochę pobawię z tym. Jeśli będzie mi sprawiał duże problemy to zakupię obiektyw dedykowany. ;)
szczupak
03-02-2012, 19:20
Jeśli nie zrażasz się trudnościami, to problemy są do przeskoczenia i wszystkiego można się nauczyć. Jak coś, to pytaj. :)
Obiektyw do D70 możesz już kupić za 100zł np. Soligor/Cosina/Nikkor itp. 28-80mm Będziesz miała pomiar światła i AF. To naprawdę znacznie ułatwi Ci start.
Jestem zadowolona z Zenita. ;) Jak będę się zastanawiała nad kolejnym obiektywem - wtedy zapytam. A teraz inne pytanie: aparat robi 3 zdjęcia zamiast jednego, co jest? Mam ustawiony tryb zdjęcia na jedną klatkę.
szczupak
07-02-2012, 14:05
Masz włączony bracketing. Żeby go wyłączyć naciśnij przycisk [bkt] i pokręć kółkiem nastaw tak, żeby ikonka bkt zniknęła z górnego wyświetlacza.
Dziękuję bardzo za pomoc. :)
W jaki sposób mogę ustawić czas migawki na 1/250? Oraz gdzie znajdę opis wartości jaki wyświetla mi się podczas kręcenia pokrętłem pomocniczym?
W instrukcji obsługi aparatu: http://chomikuj.pl/asmodeusz82/Dokumenty/NIKON+D70-instrukcja.,44706637.pdf
Dobra, dostałam mały zastrzyk finansowy i mam zamiar kupić obiektyw tym razem do krajobrazów + zdjęć w pomieszczeniach. Ktoś coś poleca, ma na sprzedanie?
panoramix
15-03-2012, 23:35
Odwróć pytanie -> Mam do dyspozycji xxx zł. Poradźcie, co mogę sensownego za to kupić?
Fotografia to bardzo pojemne hobby. Dotyczy to też finansów.
Mysle, ze uzywany 18-55 bedzie w tym przypadku wiecej niz doskonaly.
I koniecznie instrukcje obslugi D70 - tam jest wszystko napisane do czego sluza pokretla i przyciski.
panoramix
16-03-2012, 00:19
Mysle, ze uzywany 18-55 bedzie w tym przypadku wiecej niz doskonaly.
W zasadzie tak, ale to zależy jaką kwotę reprezentuje poniższe zdanie.
Dobra, dostałam mały zastrzyk finansowy
I koniecznie instrukcje obslugi D70 - tam jest wszystko napisane do czego sluza pokretla i przyciski.
To z kolei zawsze warto mieć, a do zakupu istotnie wystarczy "mały zastrzyk finansowy".
Hm, mogłam zaznaczyć, że bardziej interesuje mnie używany sprzęt. A co do ceny - 500 zł na wydanie posiadam od ręki. Zawszę mogę dozbierać.
panoramix
16-03-2012, 10:38
O! I to jest konkret. Za te pieniądze da się kupić używanego Nikkora 18-70, który był obiektywem kitowym w D70. Tani obiektyw o bardzo dobrym stosunku cena/jakość.
Dokładna nazwa i oznaczenie obiektywu: Nikkor AF-S DX 18-70mm f/3.5-4.5G IF ED - przydatne podczas szukania testów, opinii i ofert sprzedaży.
Albo dołożyć do 18-105VR Dobry kit od D90.
panoramix
16-03-2012, 10:50
Na + dla 18-105 jest większy zasięg ogniskowej oraz VR
Na + dla 18-70 metalowy bagnet, jaśniej na długim końcu i niższa cena
FeGietek
17-03-2012, 00:16
Dużo wiedzy dla mnie jako początkującego - w tym wątku,
dzięki -zabierającym głos!
Pozdrawiam Marek
Używał ktoś może nikkora 28-100 G? Może ktoś opisać jego zalety/wady?
28-100 ma same wady
wszystkie inne nikkory zaczynające się od 28mm są lepsze, ale nadal 28 to niezbyt szeroko
wybierz pomiędzy; 18-55 wersja II za 200zł
18-55 VR za 250zł
18-70mm za 400zł
we wszystkich jest cichy i szybki autofokus, dwa pierwsze są plastikowe, lekkie i małe, trzeci ma metalowy bagnet, jest nieco większy i cięższy. Zdjęcia są porównywalne, ja stawiam na 18-55 bo 18-70 mocniej zniekształca na szerokim i mocniej mydli na długim końcu.
Od sigm i tamronów do 500zł trzymaj się z daleka...
panoramix
19-03-2012, 09:27
Jeśli coś z optyki zostało do tej pory niewspomniane - to znaczy, że jest raczej niewarte uwagi. Mówimy oczywiście w ramach potrzeb, jakości i posiadanego przez Ciebie budżetu.
FeGietek
19-03-2012, 23:54
Hm, nie będę obiektywny zapewne, zbyt wiele głosów na kitowego 18-70, także z tej racji że nie miałem szansy go zakładać do mojego D70. Ja wybrałem Nikona 28-105 i jak na moje potrzeby zadowalający na początek. Dalej już raczej będę wybierał w stałkach. Pierwsze wrażenia z użytkowania 28-105 to faktycznie brak szerszego kąta, co pewnie dałby mi 18-70.. Jak pożyczę dla testu to się dowiem, sobie i wam odpowiem (wyszła rymowanka hmmm...:) Marek