PDA

Zobacz pełną wersję : potrzebna porada prawna

kzkzg
02-02-2012, 16:12
Jestem obecnie na urlopie w Polsce, na co dzien pracuje w Holandii. Zdazyl mi sie niemily wypadek i prawdopobonie skonczy sie na nodze w gipsie. Czy polskie L4 jest normalnie honorowane w Holandii?? Moze potrzebuje je przetlumaczyc? Czy tez jedyna opcja jest wizyta u lekarza w Holandii? Jezeli ktos ogarnia ten temat to bardzo prosze o odpowiedz.

Greg77
02-02-2012, 16:24
Na chlopski rozum, wizyta w Holandii rozwiaze problem, pokazesz zdjecia rentgenowskie i dostaniesz zwolnienie, nie wiem tylko jak wyglada sprawa finansowo z wizytami u lekarza;)
Przetlumaczenie zwolnienia tez moze cos da, to zalezy od pracodawcy, tylko gdzie tu sens?
No i to chyba nie do konca porada prawna;)

kzkzg
02-02-2012, 16:34
Coz, potrzebuje czegos wiecej niz "na chlopski rozum" No ale dzieki za zainteresowanie.

HYPER
02-02-2012, 16:38
zwolnienie wydane na terenie Unii jest (musi) byc honorowane. konieczne moze sie okazac przetlumaczenie na odpowiedni jezyk (tlumacz przysiegly).

grudzinsky
02-02-2012, 18:26
a nie wystarczy zadzwonic do pracodawcy i powiedziec, ze sie ma noge w gipsie, a papiery przeslesz poczta? swego czasu mialem podobna sprawe i tak zalatwilem to z moim pracodawca i nie bylo problemu.
najlepiej zadzwonic i pogadac...

pawelp
02-02-2012, 19:46
Jestem obecnie na urlopie w Polsce, na co dzien pracuje w Holandii. Zdazyl mi sie niemily wypadek i prawdopobonie skonczy sie na nodze w gipsie. Czy polskie L4 jest normalnie honorowane w Holandii?? Moze potrzebuje je przetlumaczyc? Czy tez jedyna opcja jest wizyta u lekarza w Holandii? Jezeli ktos ogarnia ten temat to bardzo prosze o odpowiedz.

http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100213/PRACA/986170260

kzkzg
02-02-2012, 20:30
@pawelp: dzieki wielkie

jackrabbit
02-02-2012, 21:44
ja szefowi wyslalem zdjecie faktury ze szpitala.. bo jakos zapomnialem poprosic lekarza o zwolnienie, szef sobie przetlumaczyl, pomarudzil i bylo spoko :)

jak wezmiesz zwykle zwolnienie, przetlumaczysz sam i im wyslesz to tez nie powinno byc wiekszych problemow

ROMA67
04-02-2012, 10:15
Zakładam , że pracujesz legalnie w Holandii więc powinieneś mieć EKUZ ( Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego ) , którą wydaje firma ubezpieczeniowa , w której jesteś ubezpieczony . Tu , czyli w Holandii , każdy kto pracuje legalnie musi mieć takie ubezpieczenie . Ja mam zawsze przy sobie również druk E-106 , który jest oświadczeniem firmy ubezpieczeniowej , że osoba która jest wymieniona na tym druku posiada ubezpieczenie zdrowotne.
Kilka razy zdarzyło mi się korzystać z porad lekarskich w Polsce na podstawie holenderskiego ubezpieczenia i tylko raz miałem problem . Po prostu pewna pani była mocno niedoinformowana . Również polskie zwolnienie powinno być uznane w Holandii . Akurat w moim przypadku prawie wszyscy pracownicy w biurze mojej firmy są Polakami , więc nie musiałem tłumaczyć zwolnienia .