Zobacz pełną wersję : potrzebna porada prawna
Jestem obecnie na urlopie w Polsce, na co dzien pracuje w Holandii. Zdazyl mi sie niemily wypadek i prawdopobonie skonczy sie na nodze w gipsie. Czy polskie L4 jest normalnie honorowane w Holandii?? Moze potrzebuje je przetlumaczyc? Czy tez jedyna opcja jest wizyta u lekarza w Holandii? Jezeli ktos ogarnia ten temat to bardzo prosze o odpowiedz.
Na chlopski rozum, wizyta w Holandii rozwiaze problem, pokazesz zdjecia rentgenowskie i dostaniesz zwolnienie, nie wiem tylko jak wyglada sprawa finansowo z wizytami u lekarza;)
Przetlumaczenie zwolnienia tez moze cos da, to zalezy od pracodawcy, tylko gdzie tu sens?
No i to chyba nie do konca porada prawna;)
Coz, potrzebuje czegos wiecej niz "na chlopski rozum" No ale dzieki za zainteresowanie.
zwolnienie wydane na terenie Unii jest (musi) byc honorowane. konieczne moze sie okazac przetlumaczenie na odpowiedni jezyk (tlumacz przysiegly).
grudzinsky
02-02-2012, 18:26
a nie wystarczy zadzwonic do pracodawcy i powiedziec, ze sie ma noge w gipsie, a papiery przeslesz poczta? swego czasu mialem podobna sprawe i tak zalatwilem to z moim pracodawca i nie bylo problemu.
najlepiej zadzwonic i pogadac...
Jestem obecnie na urlopie w Polsce, na co dzien pracuje w Holandii. Zdazyl mi sie niemily wypadek i prawdopobonie skonczy sie na nodze w gipsie. Czy polskie L4 jest normalnie honorowane w Holandii?? Moze potrzebuje je przetlumaczyc? Czy tez jedyna opcja jest wizyta u lekarza w Holandii? Jezeli ktos ogarnia ten temat to bardzo prosze o odpowiedz.
http://www.wspolczesna.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100213/PRACA/986170260
jackrabbit
02-02-2012, 21:44
ja szefowi wyslalem zdjecie faktury ze szpitala.. bo jakos zapomnialem poprosic lekarza o zwolnienie, szef sobie przetlumaczyl, pomarudzil i bylo spoko :)
jak wezmiesz zwykle zwolnienie, przetlumaczysz sam i im wyslesz to tez nie powinno byc wiekszych problemow
Zakładam , że pracujesz legalnie w Holandii więc powinieneś mieć EKUZ ( Europejska Karta Ubezpieczenia Zdrowotnego ) , którą wydaje firma ubezpieczeniowa , w której jesteś ubezpieczony . Tu , czyli w Holandii , każdy kto pracuje legalnie musi mieć takie ubezpieczenie . Ja mam zawsze przy sobie również druk E-106 , który jest oświadczeniem firmy ubezpieczeniowej , że osoba która jest wymieniona na tym druku posiada ubezpieczenie zdrowotne.
Kilka razy zdarzyło mi się korzystać z porad lekarskich w Polsce na podstawie holenderskiego ubezpieczenia i tylko raz miałem problem . Po prostu pewna pani była mocno niedoinformowana . Również polskie zwolnienie powinno być uznane w Holandii . Akurat w moim przypadku prawie wszyscy pracownicy w biurze mojej firmy są Polakami , więc nie musiałem tłumaczyć zwolnienia .