Zobacz pełną wersję : lampa, cena/jakość
Witam
Przymierzam się do zakupu lampy w przyzwoitej cenie o jak najlepszej jakości. Orientacyjnie cena to około 500zł, w oko wpadła mi lampa Metz 48 AF-1 zależy mi też aby miała chociaż trochę rozbudowane opcje.
Ja polecam Nissin Di622 mark II. Nowa za 540zł. Fajna lampka, do amatorskich zastosowań wystarczająco mocna. Wersja mark II różni się od I tym, że dodano do niej pracę w bezprzewodowym TTLu, czyli będziesz mógł wyzwalać ją zdalnie za pomocą wbudowanej lampy w D90, świetna sprawa.
Oczywiście zaraz ktoś napisze, że MUSISZ dozbierać do SB-700, albo najlepiej SB-910, ale ja bym nie słuchał ;)
Oczywiście zaraz ktoś napisze, że MUSISZ dozbierać do SB-700, albo najlepiej SB-910, ale ja bym nie słuchał ;)
oczywiście zgadzam się z tobą nie będę nic zbierał :) jeżeli rozważał bym opcje SB-700 lub SB-910 nawet bym nie zakładał tego tematu tylko od razu udał się do sklepu ;) a ja przecież szukam taniej a równie dobrej lampy.
wasilewk
01-02-2012, 21:13
a ja przecież szukam taniej a równie dobrej lampy.
Hmmm...
Dla mnie SB900 za mało potrafi a dla Ciebie Metz ma mieć więcej funkcji... - chyba, ze to tylko przejęzyczenie.
"Równie dobra" to jaka ? Do pracy z zoomem ? Uwzględniająca WB i filtry ? Z CLS bezprzewodowym ? I wszystko w nowej do 500 zł ? - dziś jest 01.02.2012r. a nie 1990r.
Wiesz:
istnieją słowa: " w miarę", "prawie", "na ile to możliwe" - i już mamy całkiem znośne żądania.
Hmmm...
Dla mnie SB900 za mało potrafi a dla Ciebie Metz ma mieć więcej funkcji... - chyba, ze to tylko przejęzyczenie.
"Równie dobra" to jaka ? Do pracy z zoomem ? Uwzględniająca WB i filtry ? Z CLS bezprzewodowym ? I wszystko w nowej do 500 zł ? - dziś jest 01.02.2012r. a nie 1990r.
Wiesz:
istnieją słowa: " w miarę", "prawie", "na ile to możliwe" - i już mamy całkiem znośne żądania.
tytuł tematu plus informacja w treści powinno wszystko wyjaśnić, 500zł w jak najlepszym stosunku Cena/Jakość
wasilewk
01-02-2012, 21:25
w oko wpadła mi lampa Metz 48 AF-1 zależy mi też aby miała chociaż trochę rozbudowane opcje.
Możesz podać więcej szczegółów ?
Czy takie (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=200876) problemy też Cię interesują ?
jeżeli chodzi o opcje to miałem na myśli np. regulacja mocy błysku czy bezprzewodowa praca niestety nie znam się na lampach i sam dokładnie nie wiem czego chce dlatego napisałem ten temat aby prosić o rady, a nie wymieniać co potrzebuje bo gdybym to wiedział sam bym coś wybrał i kupił
wasilewk
01-02-2012, 21:36
jeżeli chodzi o opcje to miałem na myśli np. regulacja mocy błysku czy bezprzewodowa praca niestety nie znam się na lampach i sam dokładnie nie wiem czego chce dlatego napisałem ten temat aby prosić o rady, a nie wymieniać co potrzebuje bo gdybym to wiedział sam bym coś wybrał i kupił
No i było tak od razu....
Dostałeś propozycję:
Ja polecam Nissin Di622 mark II. Nowa za 540zł. Fajna lampka, do amatorskich zastosowań wystarczająco mocna. Wersja mark II różni się od I tym, że dodano do niej pracę w bezprzewodowym TTLu, czyli będziesz mógł wyzwalać ją zdalnie za pomocą wbudowanej lampy w D90,
i to jest na dziś. Są jeszcze inne chińczyki, ale nikt nie chce sie podkładać ryzykując jakością wykonania.
Pzdr.
foto4deg
01-02-2012, 22:00
Też polecę Nissina, jednakże dobrze byłoby, abyś sprawdził, czy będzie bez problemu działał z twoją d90-tką. Paru kolegom na tym forum, po założeniu do 90-tki nissina, bez przerwy migał górny wyświetlacz na body.
Art Erie
01-02-2012, 22:30
tytuł tematu plus informacja w treści powinno wszystko wyjaśnić, 500zł w jak najlepszym stosunku Cena/Jakość
To ja postawię na METZ'a, oczywiście w kategorii cena/jakość ;) Osobiście używam Sabinek, ale to oczywiście inny temat.
Masz mało kasy - kup dobrą lampę; trwałą i niezawodną, może bez wodotrysków; ale TTL i M w zupełności Ci wystarczy do nauki i 90% innych zastosowań ( z CLS będziesz być może korzystał kiedyś tam, ale przedtem wystarczy Ci chińskie radyjko i M ).
Też polecę Nissina, jednakże dobrze byłoby, abyś sprawdził, czy będzie bez problemu działał z twoją d90-tką. Paru kolegom na tym forum, po założeniu do 90-tki nissina, bez przerwy migał górny wyświetlacz na body.
Nie migał tylko się włączał. Przy czym dla zdecydowanej większości nie było to uciązliwe.
Tylko pamiętaj żeby kupić Di622 mk II.
Metz też mógłby być ale jakość duuuużo gorsza niż parę lat temu.
Albert44
01-02-2012, 23:31
Witam
Przymierzam się do zakupu lampy w przyzwoitej cenie o jak najlepszej jakości. Orientacyjnie cena to około 500zł, w oko wpadła mi lampa Metz 48 AF-1 zależy mi też aby miała chociaż trochę rozbudowane opcje.
Z wyjątkiem cls'owego "mastera" ma wszystko.. a nawet więcej.. ;)
Metz też mógłby być ale jakość duuuużo gorsza niż parę lat temu.
Tak... porównując do nissina.. to metze są do orki a nie zabawy..
Art Erie
01-02-2012, 23:35
[...]Tak... porównując do nissina.. to metze są do orki a nie zabawy..
I tutaj możemy postawić kropkę.
Dobranoc ;)
.. to metze są do orki a nie zabawy..
Tak było dawniej. Teraz została tylko marka i niekompetenty serwis. A do orki też sie nie nadają ale mogę sie mylić bo nie znam sie na uprawie gleby:)
adolfik9501
02-02-2012, 14:48
Jeśli w grę wchodzą używki to M48AF1 (legalnej nówki za 5 stów raczej nie kupisz ;) ) , jeśli nie to Di622 II lub M44AF1 Digital (obie porównywalne, w cenie coś koło 500-600 PLN). Ewentualnie można pomyśleć o YN565EX N ale to z eBaya, gdyż w kraju cena dobija do 700 PLN.
Jak ma się ten nissin do sb-600? Jakość porównywalna? Bo stoje przed takim dylematem.
Pozdrawiam
adolfik9501
02-02-2012, 22:31
Jak ma się ten nissin do sb-600? Jakość porównywalna? Bo stoje przed takim dylematem.
Pozdrawiam
SB600 jest lepszą i pełniejszą lampą (w sensie współpracy z korpusem czy poza nim), choć słabszą.
psobolewski
03-02-2012, 11:09
Tutaj masz filmik jak co dokładnie się dzieje: http://www.youtube.com/watch?v=J7SwMnIYoWA.
Ja kupiłem wczoraj nissina. Zerknij sobie na temat, który założyłem, może Ci coś pomoże: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=200804.
Jeśli chodzi o mnie to w moim połączeniu Nissin Di622 MarkII + D90 nie ma problemu z mrugającym ekranikiem, aczkolwiek jak wspomniał kolega wyżej, takie problemy się zdarzają. Niestety nie znalazłem w sieci czemu tak jest, ale wspomniany Nissin moim zdaniem najbardziej Cię zadowoli.
Ja też miałem zestaw D90 + Nissin Di622mkII i wszystko działało jak trzeba.
ja mam di622 mk I i działa bardzo dobrze z d90 ;)