PDA

Zobacz pełną wersję : Materiał rozpraszający do Beauty Dish

Flores
01-02-2012, 17:24
Chciałbym trochę zmiękczyć światło z białego garnucha i tak się zastanawiam, gdzie mogę dostać materiał rozpraszający do beauty disha. Chodzi o taką skarpetę zakładaną na niego. Szukałem wszędzie i nigdzie nie mogę znaleźć. Ktoś z Was coś takiego ma? Kupił? Uszył? :)

Yoogart
01-02-2012, 17:38
Kawalek gumki majtkowej i stara zaslona od prysznica :)
Wycinasz kolo na wymiar, obszywasz gumka zostawiajac troche luznego materialu na zapas i gotowe :)

Flores
01-02-2012, 18:28
No tak, nie ma to jak wyskoczyć z gumką po gaciach i paradować z tym przed klientem. Jeszcze nie kupiłem disha ale widziałem, że quantuuma dish ma w zestawie skarpetę. Chyba się skuszę na coś takiego.

Kartofelinder
01-02-2012, 22:01
Ta guma do gaci to bardzo popularna metoda. Metka wiele więcej nie zwojuje. Daj kawał płótna do krawcówki i będziesz zadowolony.

Yoogart
02-02-2012, 07:17
Obszyc trzeba ta gume materialem... Wtedy jej nie widac :)

killer_one
02-02-2012, 13:05
Flores,

Nie ma to jak odpowiedni szpan.

Przyjrzyj się sprzętowi fotograficznemu, łącznie z tym najbardziej markowym, i "gumki od gaci" znajdziesz w nim na metry. Węższej, szerszej, ale "gumki od gaci".

Z tego co wiem, wszystkie BD mają w komplecie "skarpetę" z tkaniny, a niektóre nawet i honeycomb, więc tu nie ma problemu. "Miski" z Q są dość drogie, osobiście używam disha z F&V, tańszego, a równie dobrego. a jego przeróbka na biały, jest kwestią półgodzinnej zabawy z rozpuszczalnikiem, taśmą maskującą i puszką białego matowego aerozolu.

Zasłony prysznicowe, wprawdzie świetnie rozpraszają światło, ale nie polecałbym ich jako materiału na rozpraszacz do BD.

Po pierwsze, jedyne zasłony jakie widziałem, są z plastiku, który cudownie rwie się w miejscach perforacji (przeszycia). BD (beauty dish) ma na środku kopułkę która kryje gorącą żarówkę pilota, więc się może stopić. To dwa. Trzy - plastik zawijany na brzegach okrągłego talerza nigdy nie ułoży się dobrze - jest trochę za sztywny.

Natomiast świetnie do tego celu nadaje się powszechnie dostępny materiał podszewkowy, za 6 zł metr. Jeszcze lepszy byłby cienki nylon, taki z jakiego kiedyś (w latach 60-70.) szyto koszule, ale obecnie jest niestety, niedostępny...

ThomasVoland
02-02-2012, 13:32
przeróbka na biały, jest kwestią półgodzinnej zabawy z rozpuszczalnikiem, taśmą maskującą i puszką białego matowego aerozolu.

O lol. Muszę sobie to gdzieś zanotować. I to wszystko po to żeby zaoszczędzić niecałe 30 zł (w przypadku 70cm)?. Tzn nie zaoszczędzić, bo taśma, rozpuszczalnik, puszka aerozolu się same nie kupią, a stracony czas nie wróci.

Flores
02-02-2012, 14:03
killer_one popatrz na ceny beauty dishów. F&V kosztuje ok. 230 zł, niestety problem z nim, że jest srebrny. Ja mam w quantuumie za taką kasę 70cm biały razem z rozpraszaczem. Oszczędzam pieniądze na farbę, zdrowie bo nie będę wdychał świństwa i święty spokój.

Szpan? Nie wiem o czym mówisz. Jakbym chciał poszpanować to bym kupił profoto za 1500 a nie quantuuma.

Jacek_Z
02-02-2012, 22:19
Podstawowym problemem jest kolor taj "białej" skarpety. Jak się pracuje na kilku lampach to ma znaczenie (zmiana WB).