Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością, nikkor af 70-210 f/4-5.6

cathleen
01-02-2012, 11:21
Witam,
posiadam nikona d80 + nikkor af 70-210 f/4-5.6. Jest to mój pierwszy teleobiektyw, dopiero zaczynam się uczyć.
Problem z tym obiektywem polega na tym, że ostrzy tylko przy użyciu zoom'a... Przy totalnie "skręconym" czy rozsuniętym obiektywie nie ma szans na ostre zdjęcie, nawet w minimalnym stopniu... "Manipuluję" zoomem dopóki nie uzyskam ostrości na zdjęciu. W każdym z trybów od automatu po manuala. Na body mam ustawione AF, na obiektywie nie znalazłam żadnego przełącznika, pierścień przysłony jest zablokowany.

Da się coś z tym zrobić? Czy sprzęt do wymiany? Krucho teraz z kasą i na nowy obiektyw musiałabym trochę poczekać...

Z góry dziękuję za pomoc :)
Cathleen

mOSAd
08-02-2012, 16:24
Mowa o tym obiektywie rozumiem: http://www.kenrockwell.com/nikon/7021056.htm (a nie przypadkiem o tym: http://www.kenrockwell.com/nikon/7021056.htm)
Spróbuję problem przetłumaczyć na nasze...
Zoomuje się wysuwając lub wsuwając cały tubus (tuleję) do przodu i do tyłu. Zmiana ogniskowej np. z 70 na 210.
Ostrzy się z korpusu przez naciśnięcie przycisku AF-ON lub spustu migawki do połowy, gdy przełącznik na korpusie jest w pozycji AF. To zmiana odległości ostrzenia, np. z 2m na 3m lub nieskończoność.
Można ostrzyć ręcznie kręcąc wąskim pierścieniem przy przedniej soczewce, gdy przełącznik AF/M w korpusie ustawiony jest na M.

1. Czy ręczne ostrzenie działa w porządku?
2. Czy silnik w korpusie działa? Na przykład z innymi obiektywami AF (nie AF-S).
3. Czy słychać jakby silnik chciał kręcić podczas próby ustawiania ostrości? Czy coś w ogóle słychać gdy wciskasz spust migawki do połowy lub trzymasz AF-ON?
4. Czy przy zdjętym z korpusu obiektywie, podczas kręcenia pierścieniem ostrości, kręci się "śrubokręt" od strony bagnetu? To taka mała jakby śrubka z przecięciem w połowie. Powinna latać jak szalona, kiedy ustawiasz ostrość (nie zoom) wąskim pierścieniem przy przedniej soczewce.

puciek
08-02-2012, 20:23
Ps. Dwa takie same linki ;)