Zobacz pełną wersję : Problem z lampą, dziwne paski na fotach
Witam wszystkich, to moj pierwszy post wiec Miło wszystkich przywitać ( do tej pory bylem anonimowym podglądaczem :) ). Generalnie to zaczynam przygode z pstrykaniem stad też dosc amatorski sprzecik na rozkrecenie.
Mam następujący problem. Ostatnio sprawielem sobie do mojego d3100 lampe di622 mark II. Ucze sie pracy ze światłem ale zauwazylem że, w fotkach nie do konca dobrze doświetlonych (tylko z zew lampą), pojawiaja sie dziwne poziome paski. Cos w stylu kończacego sie tuszu w drukarce.
Zrobilem na szybkiego taki dobitny przyklad tego problemu by było łatwiej zobrazować :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/lpWIF-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/lpWIF.jpg)
Czasami jest to jedynie minimalnie zauważalne a strasznie irytuje...
Jaka może byc tego przyczyna?
Pozdro
Czy występuje to w jpg i w plikach wołanych z RAW? Btw. paski na wydruku oznaczają nie kończący się tusz, ale zapchane dysze głowicy.
hmm nie szukał bym tutaj raczej problemów z jgp i raw'ami. napstrykałem już pare tysięcy fotek bez lampy i problemu nie było nigdy, zaczął sie pojawiać jak podpielem lampe. Zaznaczę jeszcze raz ze nie jest to permanentne, fotki z lampa wychodzą bardzo smakowicie, ale czasami efekt odbitego światła jest tak właśnie zakłócany...
Wszelkie sugestie mile widziane :)
Art Erie
01-02-2012, 21:54
Bardzo ciekawa przypadłość. Błąd zapisu na karcie? Soft? Matryca? Idę po popcorn :-P
pierwsza myśl, jaka mi się pojawiła to jakieś błędy przy konwersji plików. Ale żeby podpięcie lampy coś takiego powodowało.... Próbowałeś z inną lampą czy zachodzi to samo zjawisko?
Sprawdź EXIFy tych zdjęć. Na jakich czasach to się dzieje? Spróbuj znaleźć coś wspólnego - prócz obecności lampy. Czy dzieje się to tylko w jednym pomieszczeniu?
no troszke potestowalem i dzieje sie to tylko w obecności lampy zewnetrznej i gdy jest ustawione zbyt duże ISO. Czasami nawet gdy 800, problem jest wtedy mniej widoczny no ale wystepuje a ja juz jestem na to uczulonyy strasznie...
Poniżej zrobilem dla was porownanie na tych samych ustawieniach z różnicą lampa zew i wbudowana.
Problem wystepuje w RAW (NEF) i JPG.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/02/WAtWl-1.jpg
źródło (http://i.imgur.com/WAtWl.jpg)
W czym może bys problem? bo to chyba nie jest normalne?
pozdro.
Czy problem występuje przy błyskaniu na wprost tylko czy też przy odbiciu?
nie ma wiekszego znaczenia, problem wystepuje w odbitym i na wprost (pierwsza fota w tym temacie jest flashem odbitym od sufitu). w porownaniu wyżej walnalem na wprost by bylo sprawiedliwie wzgledem wbudowanej lampy :)
Ktoś ma jakis pomysl i sie z tym juz spotkał?
Dzięki!
Lagunman
04-02-2012, 16:47
to ja moze troche z innej strony .... widziałeś kogos kto uzywa takiego ISO przy d3100 ? to jest praktycznie samobójstwo. Problem kolego chyba leży w tym że wymagasz od d3100 jakosci zdjec chocby z d700. Podejrzewam ( nie znając d3100 ) że masz ustawiony jakiś smieszny tryb gdzie po podłączeniu lampy wali od razu wysokie iso z automatu. Matryca wali na skraju wytrzymałości i stad ten efekt. Dla mnie to ewidentnie zbyt wysoka czułość ISO
zapomniałem dodać ze jesli błyskasz odbitym to swiatła musisz wpuścić więcej ( forma dowolna ) przy wysokich czułościach i takiej matrycy szału nie będzie nigdy zwłaszcza ze widzę iż z naswietlaniem rownomiernym i konktrolą światła masz jeszcze problemy.
Dzięki za odpowiedź, ja nigdy nie pstrykam fotek z takim ISO, chyba to byly moje pierwsze, poproostu chcialem pokazac ten efekt gdy jest widoczny najbardziej.
Fotki robie ciągle w trybie preselekcji przysłony (A) wiec tutaj na sztywno i z pelna swiadomoscia ustawielm 12800,
BTW dołaczene zdjecia do tego tematu nie sa przecież moim portfolio, tylko wybralem pierwsze lepsze fotki gdzie ten defekt wystepuje najwidoczniej - praktycznie byly robione by wymusić go.
Niestety nie wiem jak wytlumaczyc to ze przy tych samych ustawieniach problem z wbudowana lampa nie wystepuje, może ty potrafisz ? :)
Pozdr.
PS. Proszę o niesugerowanie sie tym że d3100 to jest dolna połka i przedewszystkim amatorska puszka, pomimo tego wydaje mi sie ze taki rzeczy nei powinny wystepowac...
Unikaj takich wysokich ISO i będzie ok, nie ma się czym przejmować.
Lagunman
05-02-2012, 01:28
Dzięki za odpowiedź, ja nigdy nie pstrykam fotek z takim ISO, chyba to byly moje pierwsze, poproostu chcialem pokazac ten efekt gdy jest widoczny najbardziej.
Fotki robie ciągle w trybie preselekcji przysłony (A) wiec tutaj na sztywno i z pelna swiadomoscia ustawielm 12800,
BTW dołaczene zdjecia do tego tematu nie sa przecież moim portfolio, tylko wybralem pierwsze lepsze fotki gdzie ten defekt wystepuje najwidoczniej - praktycznie byly robione by wymusić go.
Niestety nie wiem jak wytlumaczyc to ze przy tych samych ustawieniach problem z wbudowana lampa nie wystepuje, może ty potrafisz ? :)
Pozdr.
PS. Proszę o niesugerowanie sie tym że d3100 to jest dolna połka i przedewszystkim amatorska puszka, pomimo tego wydaje mi sie ze taki rzeczy nei powinny wystepowac...
myślę ze jestem w stanie Ci to wytłumaczyć bez problemu. Jak również to dlaczego tak ważne było zdjęcie do którego się przyczepiłem. Jak już ustaliliśmy wszystkiemu winne jest iso. Zdjęcie które zamieściłeś zawiera bardzo dużo jasnych jak i ciemnych partii - zatem matryca pracuje jakby ponad to co moze ogarnąć. Wysokie iso powoduje efekt ktory widzisz. Przy tak wysokim iso matryca wielu rzeczy nie ogarnia i stad paski, niewłasciwe kolory, nie ma tej rozpiętości tonalnej itp. Co do tego że przy wbudowanej tego nie ma. Musiałbyś zapodać EXIFy to by troche rozwiązało temat. Moje przypuszczenia są dwa. Przy lampie wbudowanej aparat automatycznie dobiera iso a wtedy wali 100 albo 200 i tego nie ma. Po samym zdjęciu widac ze ma inną plastykę więc teoria z automatycznym iso wydaje mi się trafiona. Ja mając D3 nie uzywam nic powyżej 6400 wiec niech to da Ci do myślenia.
i niestety na koniec coś co świadczy o Twoim bardzo niewłasciwym podejściu. Od puszki która kosztuje pewnie jakies 2 tysie wymagasz wiecej niż ja od puszki ktora kosztuje 17 tysi. Brawo moze od razu zacznij na tej puszcze zarabiać ? nie myślałeś o slubach ? albo innych komercyjnych zleceniach ? trochę pokory bo to co teraz czytasz będzie najmilszym z czym się spotkasz na tym forum.
myślę ze jestem w stanie Ci to wytłumaczyć bez problemu. Jak również to dlaczego tak ważne było zdjęcie do którego się przyczepiłem. Jak już ustaliliśmy wszystkiemu winne jest iso. Zdjęcie które zamieściłeś zawiera bardzo dużo jasnych jak i ciemnych partii - zatem matryca pracuje jakby ponad to co moze ogarnąć. Wysokie iso powoduje efekt ktory widzisz. Przy tak wysokim iso matryca wielu rzeczy nie ogarnia i stad paski, niewłasciwe kolory, nie ma tej rozpiętości tonalnej itp. Co do tego że przy wbudowanej tego nie ma. Musiałbyś zapodać EXIFy to by troche rozwiązało temat. Moje przypuszczenia są dwa. Przy lampie wbudowanej aparat automatycznie dobiera iso a wtedy wali 100 albo 200 i tego nie ma. Po samym zdjęciu widac ze ma inną plastykę więc teoria z automatycznym iso wydaje mi się trafiona. Ja mając D3 nie uzywam nic powyżej 6400 wiec niech to da Ci do myślenia.
i niestety na koniec coś co świadczy o Twoim bardzo niewłasciwym podejściu. Od puszki która kosztuje pewnie jakies 2 tysie wymagasz wiecej niż ja od puszki ktora kosztuje 17 tysi. Brawo moze od razu zacznij na tej puszcze zarabiać ? nie myślałeś o slubach ? albo innych komercyjnych zleceniach ? trochę pokory bo to co teraz czytasz będzie najmilszym z czym się spotkasz na tym forum.
A Ty za to wychodzisz z założenia, że jak coś jest z niższej półki, to zaraz musi być do bani. Masz powyżej przykład dwóch zdjęć z telewizorem z lampą wbudowaną i zewnętrzną. Fotki przy tych samych wartościach ISO, więc ciężko mi trochę uwierzyć w to, że na zewnętrznej "matryca" nie daje rady, bo przecież na standardowej jest OK. A to że ty nie używasz powyżej jakiegoś ISO, to wyłącznie twoja sprawa, więc czemu komuś zakazujesz tego robić?
Do autora tematu: podepnij inną lampę i sprawdź efekty. Chyba niczego innego podpowiedzieć się nie da.
a daj +0,5 EV na lampie a pozniej zrob zdjecia, proszę :)
@Lagunman: no niestety, wymagasz ode mnie pokory a sam jej nie posiadasz... Ciężko się czyta twoje wypowiedzi bo mam wrażenie że udzieliłeś się w tym temacie nie czytając dokładnie mojego pytania oraz tylko po to by wyżyć się na początkującym, którym niewątpliwie jestem. No nic przemilczę w pokorze :)
Postaram się w tygodniu ogarnąć jakąś inna lampę dla porównania + lepiej podoświetlać i sprawdzę dla pewności przy jakich minimalnych wartościach iso problem zaczyna sie pojawiać
Dzięki
EXIF-ów nie znamy, parametrów a zwłaszcza czasu migawki nie znamy. Przy takim chorym ISO lampa może nie dominować, wpływ zastanego (jarzeniowego?) może być. Na pewno zewnętrzna a zwłaszcza Nissin nie zgłasza czegoś do aparatu i algorytmy oraz parametry zdjęcia są inne.
Pierwszy raz potykam kogoś, kto taką czułość łączy z lampą błyskową. Zwłaszcza H1. Czym się motywujesz?
JacekCz, autor wyraźnie napisał
"...ja nigdy nie pstrykam fotek z takim ISO, chyba to byly moje pierwsze, poproostu chcialem pokazac ten efekt gdy jest widoczny najbardziej.
BTW dołaczene zdjecia do tego tematu nie sa przecież moim portfolio, tylko wybralem pierwsze lepsze fotki gdzie ten defekt wystepuje najwidoczniej - praktycznie byly robione by wymusić go."
JacekCzFotki robie ciągle w trybie preselekcji przysłony (A) wiec tutaj na sztywno i z pelna swiadomoscia ustawielm 12800
1. ktoś, ktoś ZE ŚWIADOMOŚCIĄ używa "A" to wie, jaki mu czas wychodzi.
2. "A" ... więc ... 12800. Użyty spójnik sugeruje wynikanie jednego z drugiego, ale po 20 latach używania trybu A nie chwytam rozumowania
Pozdrawiam, ja odpadam z wątku.
mirekkania
10-02-2012, 15:37
Podobne problemy zauważyłem kiedyś, przy uzywaniu bardzo taniego, nołnejmowego wyzwalacza radiowego. W moim przypadku ewidentnie działanie nadajnika zakłócało zdjęcia. Kiedy zakładałem kołnierz z blachy ołowianej na nadajnik, problem ustawał. Oczywiście nadajnik przestawał równiez pełnic swoja funkcję.
Może w Twoim przypadku występuje podobne zjawisko, że pole magnetyczne, jakie wytwarza lampa, tak wpływa na zapisywane zdjęcia.
mariaczi666
10-02-2012, 16:36
No ja jak zobaczyłem te foty to od razu przypomniał mi się paskudny banding z Canona 1d przy wysokim ISO. Zmniejsz iso, z tą lampą możesz chyba spokojnie używać 400-800?
1 - jak kiedyś wpadnie wam do głowy robić zdjęcia w sklepie pomiędzy bramkami przeciwkradzieżowymi to zobaczycie podobne efekty przy podglądzie LV- ta lampa musi siać jak jasna cholera jeżeli to na matrycę się załapuje (a w tym pomoga wewnętrzne wzmocnienie przy podbijaniu czułości)
Rada? Wymień lampę, ale wpierw sprawdź czy na sigmie,metzu, nikonie nei masz podobnych objawów
Jak zrobisz przy iso 200 to też masz taki efekt?
To, że masz problem z lampą zewnętrzną może oznaczać jej wadę, albo poprostu to że jest ona znacznie jaśniejsza od wbudowanej i nie powinna pracować z takim iso.
albo poprostu to że jest ona znacznie jaśniejsza od wbudowanej i nie powinna pracować z takim iso.
że co ?
Posiadam ten sam sprzet (D3100 i nissin di622 mII) i nie spotkałem sie z takim problemem. Przetestuje dzisiaj z większymi wartościami ISO i zobacze czy uda mi sie chociaż w małym stopniu zasymulować ten problem. Winę zrzucałbym na matrycę, ciężko doszukiwać się czegoś w lamie.
kayoot, kilka pytan:
1. jak wyglądają zdjęcia z lampa wbudowana? Tez pojawiają sie paski?
2. Jak wygladają zdjęcia gdy lampa jest na slave i wyzwalasz ja blyskiem? Problem tez sie pojawia?
3. Czy problem tez wystepuje, gdy podkrecisz ISO, ale robisz zdjecia bez lampy?
Pzdr,
Lukasz
Na początek dzięki wielkie za powyższą dyskusje :) NIe bardzo rozumuje to co pisał JacekCz no ale juz sie pewnie nie dowiem bo odpadł z wątku...
Generalnie problem teraz przedstawia sie tak: podpiąłem lampe do d90 z tym samym kitowym szkłem. Problem nie wystepował w ogole nawet przy ekstremalnych ISO. Wiec lampa nie ma tutaj raczej nic do czynienia.
Niestety nie mam możliwości podpięcia innej lampy do mojego body, w ostatecznosci odwiedze sklep po prośbie :)
BTW. z ciekawości przelaczylem sie na tryb AUTO w body i to co sie zaczelo wydziwiac ze zdjeciami to jest ma-sa-kra (pozniej postaram sie wrzucic przykłady). Oczywiście z wbudowana lampa jest wszystko dobrze.
W tygodniu postaram sie sprawdzic od jakiego ISO moje oko jest w stanie wychwycić te defekty.
Ma ktoś z was pomysł co to może być za wada (matryca?) i jak mógłbym to zgłosić na gwarancji ?
Pozdrawiam
Na początek dzięki wielkie za powyższą dyskusje :) NIe bardzo rozumuje to co pisał JacekCz no ale juz sie pewnie nie dowiem bo odpadł z wątku...
Generalnie problem teraz przedstawia sie tak: podpiąłem lampe do d90 z tym samym kitowym szkłem. Problem nie wystepował w ogole nawet przy ekstremalnych ISO. Wiec lampa nie ma tutaj raczej nic do czynienia.
Niestety nie mam możliwości podpięcia innej lampy do mojego body, w ostatecznosci odwiedze sklep po prośbie :)
BTW. z ciekawości przelaczylem sie na tryb AUTO w body i to co sie zaczelo wydziwiac ze zdjeciami to jest ma-sa-kra (pozniej postaram sie wrzucic przykłady). Oczywiście z wbudowana lampa jest wszystko dobrze.
W tygodniu postaram sie sprawdzic od jakiego ISO moje oko jest w stanie wychwycić te defekty.
Ma ktoś z was pomysł co to może być za wada (matryca?) i jak mógłbym to zgłosić na gwarancji ?
Pozdrawiam
Przetestowałem to u siebie i : - Z obiektywem 18-105 jak i 35mm efekt pojawia sie, ale dopiero przy ISO 1600. Przy 3200 paski sa juz dosc spore. Masz racje, efekt pojawia sie tyko z lampa zewnetrzna.
Wydaje mi sie, ze jest to wina matrycy. Sprobuje dojsc do tego jaki ma to zwiazek z lampa (moze synchronizacja).
Powiedz mi jeszcze czy u Ciebie ten problem pojawia sie przy wartosciach mniejszych niz 1600 ?