Zobacz pełną wersję : jak ma wyglądać umowa - firma pośrednicząca
Sytuacja wygląda w ten sposób
jeden zleceniodawca
jeden podwykonawca (firma jednoosobowa- wykonuje zdjęcia)
Niestety z pewnych względów musi wystąpić pośrodku - pośrednik
Jaki ma brzmieć zapis przekazywania praw autorskich majątkowych pomiędzy firmami?
Chyba ze umowa dotycząca praw autorskich może być osobnym dokumentem niezależnym od faktury ?
RobertMiernik
31-01-2012, 22:50
Chyba ze umowa dotycząca praw autorskich może być osobnym dokumentem niezależnym od faktury ?
Może być, faktura za usługę, szczegóły w umowie.
Ale chodzi mi o to czy może być tak:
firma A wykonuje zdjęcia
wsytawia fakturę firmie pośredniczącej B
Firma B wystawia fakturę firmie C
/ale osobna umowa dotyczy przekazania praw autorskich pomiędzy fotografem a firmą C ???
RobertMiernik
31-01-2012, 23:03
Nie, no tak to raczej nie.
Teoretycznie nie ma problemu ale w praktyce zdjęcia zostały oddane bezpłatnie (fotograf nie wystawił faktury firmie, której przekazał zdjęcia) więc ogranicza sobie ewentualne roszczenia w przypadku wykorzystania zdjęć niezgodnie z umową (bo one zwykle zależą pośrednio od kwoty za zdjęcia).
Wg prawa oczywiście możesz wystawić fakturę na usługę pośrednikowi a same zdjęcia przekazać na podstawie umowy z firmą docelową, ale to chyba nic nie upraszcza?...
Spróbuj pójść raczej tropem zrobienia dwóch identycznych umów, tylko do umowy dla pośrednika dopisz w polach eksploatacji, że mają prawo do sprzedaży tylko firmie X i moim zdaniem powinno to załatwić problem.
O coś takiego chodziło? Z czym konkretnie masz problem?
Problem powstaje tylko ze względu na pośrednika
Ale zapis który podpowiedziałeś chyba rozwiązuje sprawę.
Jedyne z czym mam jeszcze problem to kwestia wykorzystania efektu końcowego w swoim portfolio razem z prawami do wykorzystania wizerunku osób z tej firmy.
Podrodze jest pośrednik znowu...
RobertMiernik
31-01-2012, 23:12
Nie, nie, myślę że umowy o wykorzystanie wizerunku bezpośrednio z zainteresowanymi osobami/firmą powinny być, tutaj możnaby teoretycznie zrobić to samo co z umową o eksploatacji znaczy firma pozwala pośrednikowi pozwolić tobie ale to chyba zbyt daleko idące kombinowanie.