Zobacz pełną wersję : Zakup lampy Yongnuo
psobolewski
31-01-2012, 11:14
Witajcie,
chciałbym kupić lampę błyskową do mojego Nikona d90. Mam obiektyw 18-105VR, który był dodawany do zestawu, teraz będę kupować też 50mm 1,8D. Fotografuję amatorsko i chciałbym zasięgnąć jedna waszej opinii odnośnie lampy błyskowej.
Cena okolice 300-350zł. Lampy które znalazłem na allegro to:
- Yongnuo 460II - o ile się nie mylę nie synchronizuje się z aparatem i trzeba ją ustawiać manualnie
- Yongnuo 465 - ona nie ma trybów s1 i s2, a w przyszłości chciałbym kupić lepszą lampę do puszki, a tą doświetlać zdalnie
- Yongnuo 560 - tu też chyba tylko manual
- Yongnuo 467 - wydaje mi się najrozsądniejszym zakupem (cena 375zł)
Boje się kupować używaną lampę. Pewnie warto dozbierać do SB900, ale niestety cena tej lampy jest 6 razy większa od YN467.
Proszę o opinię, czy ten YN467 będzie działał bez problemów. Czego nie będę mieć w YN467 co jest powiedzmy w SB800.
Nie wiem, po co porównujesz od razu z SB800 czy 900, jak SB600 spokojnie zaspokoiłaby wszystkie Twoje potrzeby ;)
psobolewski
31-01-2012, 12:14
Nie wiem, po co porównujesz od razu z SB800 czy 900, jak SB600 spokojnie zaspokoiłaby wszystkie Twoje potrzeby ;)
Porównuję dlatego, iż jak wspomniałem boję się kupić używaną lampę. Myślałem nad zakupem sb600, ale jak wspomniałem po pierwsze Yongnuo 467 nie jest kosztowny, po drugie, finalne przeznaczenie tej lampy powiedzmy w lipcu będzie zdalne doświetlanie, a będę chciał uzbierać do tego czasu właśnie na SB900. Stąd owe porównanie do SB800 lub SB900.
YN565 z ebay za ok 500zł powinien wystarczyć jak na Twoje potrzeby.
Jeśli miałbyś rozszerzyć cenę do ok 500zł to proponuję zainteresować się również Nissinem 622 Mark II. Ja mam i bardzo sobie chwalę. Za tą cenę kupujesz normalnie w polskim sklepie, z polską gwarancją. YN565 w Polsce kosztuje jednak wyraźnie więcej.
psobolewski
31-01-2012, 13:07
Jeśli miałbyś rozszerzyć cenę do ok 500zł to proponuję zainteresować się również Nissinem 622 Mark II. Ja mam i bardzo sobie chwalę. Za tą cenę kupujesz normalnie w polskim sklepie, z polską gwarancją. YN565 w Polsce kosztuje jednak wyraźnie więcej.
To samo chciałem napisać. Jeśli cena by wchodziła w grę (a niestety nie wchodzi) to zainteresowałbym się Nissinem. Mógłbyś mi podesłać jakieś zdjęcia zrobione tym nissinem? Widzę w stopie, że masz też YN560. Używasz jej do zdalnego wyzwalania za pomocą RF602?
A ma ktoś porównanie YN467 vs. YN465? Wiem, że 465 nie posiada fotoceli, ale przecież można ją wyzwalać przez radio. A jak z siłą błysku?
Jak wspomniałem chciałbym na razie coś tańszego... 500zł, to na razie za duża kwota bo odkładam do słoika.
Nie mam w tej chwili pod ręką zdjęć zrobionych Nissinem, ale myślę, że trudno byłoby Ci na ich podstawie ocenić jakość lampy.
Jak słusznie zauważyłeś, mam dwie lampy. Używam ich na dwa sposoby: jeden, to zdalne wyzwalanie obu lamp za pomocą RF602 lub przez fotocelę (jesli świecę zdalnie jedną lampą, to często korzystam z CLS w Nissinie - wygodniej jest ustawiać parametry lampy z poziomu aparatu niż podchodząc do lampy),a drugi to błyskanie z gorącej stopki i wtedy tylko i wyłącznie Nissinem, ze względu na TTL. Nissin sprawdza się bardzo dobrze jako lampa na aparacie i zupełnie dobrze jako zdalna, natomiast YN jest nieco lepsza do zdalnego błyskania, ze względu na manualny zoom (Nissin ma wyłącznie zoom automatyczny, który nie działa przy zdalnym błyskaniu), ale ze względu na brak współpracy z nikonowskim pomiarem światła, średnio nadaje się na gorącą stopkę. Moc obu lamp jest w praktyce podobna. Jedna z nich wg testów jest nieco mocniejsza, ale szczerze mówiąc nawet nie pamiętam która.
Ja jako pierwszą kupiłem Nissina, jako bardziej uniwersalną. Potem, gdy spodobało mi się zdalne błyskanie, dokupiłem YN.
psobolewski
31-01-2012, 15:02
Może to pytanie wyda się głupie, a raczej napewno, ale co oznacza, że YN467 ma brak współpracy z nikonowskim pomiarem światła? Chodzi tu o TTL?
Może to pytanie wyda się głupie, a raczej napewno, ale co oznacza, że YN467 ma brak współpracy z nikonowskim pomiarem światła? Chodzi tu o TTL?
Przepraszam, nieco nieprecyzyjnie się wyraziłem. Pisałem konkretnie o moim modelu YN czyli YN560. A chodziło mi o współpracę z TTL'em. YN467 chyba nie ma tego ograniczenia, ale jeśli dobrze pamiętam, to jest słabsza od YN560. To już musisz sprawdzić w danych, bo nie pamiętam dokładnie który z YN jest mocny, a który słaby. Ale wśród YN jest parę lamp, które są wyraźnie słabsze od innych, więc warto na to zwrócić uwagę.
psobolewski
31-01-2012, 15:38
YN467 jest właśnie taką lampą. Mocna jest 460 ale jest w manualu. YN467 ma synchronizację z nikonem. Wbrew pozorom wybór lampy nie jest taki łatwy:/
Oto porównanie siły błysku:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/01/SPITTL_082911-1.gif
źródło (http://speedlights.net/wordpress/wp-content/uploads/2011/08/SPI-TTL_082911.gif)
Twój Nissin całkiem wysoko, YN467 zamyka tabelę. Może rzeczywiście zdecyduję się na tego Nissina.
Wybór jest wbrew pozorom łatwy, tylko musisz wiedzieć do czego będziesz używać tej lampy. Ja uważam, że Nissin622II (lub YN565 ale droższy) jest optymalnym wyborem w tej klasie cenowej, jeśli chcesz korzystać z lampy również (a może głównie) zamocowanej do gorącej stopki aparatu. Dodatkowo nieźle sprawdzi się przy zdalnym błyskaniu, dzięki CLSowi (w praktyce umożliwia regulację mocy lampy z poziomu menu aparatu). Jest to moim zdaniem dobry wybór jeśli ma to być Twoja jedyna lampa (na razie ;) ). Gdyby miała służyć tylko do zdalnego błyskania, to np.YN560 będzie lepszym wyborem (bo tańszy i możesz zapanować nad zoomem lampy, co przy strobingu nieraz się przydaje, ale jeśli nie zależy Ci na zoomie, to są jeszcze tańsze modele, chyba YN460). Ja osobiście nie zdecydowałbym się na lampę o mniejszej sile, bo nigdy nie wiesz co Ci będzie potrzebne. Szczególnie przy odbijaniu światła np.od sufitu, w tych słabszych lampkach może Ci zabraknąć mocy. Dlatego też ja polecam na początek tego Nissina, tylko koniecznie model Mark II. A jak Ci się błyskanie spodoba, to w przyszłości będziesz mógł sobie dokupić kilka tańszych YN do zabawy w strobing :) Niemniej uważam, że warto mieć przynajmniej jedną lampę z TTL'em, bo jest to po prostu wygodniejsze, a jeśli lampa ma być jednocześnie wystarczająco mocna, to YN467 raczej odpada. Wybierałbym pomiędzy N622II oraz YN565, ale przy Twoim ograniczeniu finansowym wygra pewnie Nissin. Generalnie przechodziłem ten sam proces wyboru co Ty i dziś mogę powiedzieć, że nie żałuję podjętych decyzji.
psobolewski
31-01-2012, 16:18
Podsumowując, kupuję dziś Nissina 622 Mark II. Też słyszałem dobre opinie z różnych stron i myślę, że będzie ok.
Dzięki wielkie za pomoc:)
To jeszcze dla porządku (bo na forum już było o tym kilkakrotnie i pewnie czytałeś) napiszę o jednym problemie jaki występuje pomiędzy D90, a Nissinem 622. Otóż przy włączonej lampie na sankach aparatu, górny ekranik w body samoczynnie się włącza. Zanim kupiłem lampę, trochę się tego obawiałem, że może jakieś zwarcie, czy coś. Ale w praktyce okazało się, że w niczym to nie przeszkadza, nie zwiększa zauważalnie zużycia baterii, ani nie psuje aparatu. Tyle tylko, że się podświetla. Tak jest i z tego co można przeczytać na naszym forum, reklamacje nic nie dają, ponieważ wymieniona lampa zachowuje się zwykle tak samo.
psobolewski
31-01-2012, 17:04
Rzeczywiście gdzieś rzuciło mi się w oczy.
Z ciekawostek (chyba film znalazłem na naszym forum, ale nie dam sobie ręki uciąć) gość napisał, że ma dwa nikony d90 i z jednym jest problem a z innym nie.
Jutro przyjedzie kurier, wezmę aparat do pracy, potestuję i dam znać:) Skoro już kupiłem troszkę lepszą lampę (w porównaniu do tej którą miałem zamiar kupić), to daruję sobie sb900 narazie, kupię z czasem radio i kolejną lampę na statyw, a teraz zbieram na szkiełko.
psobolewski
01-02-2012, 16:53
Właśnie odebrałem lampę Nissin Di622 Mark II tak jak doradziłeś. Nie zaobserwowałem u siebie (przynajmniej do tej pory) problemu z gasnącym ekranikiem. Ale dam znać jak coś się pojawi:)
stoodent1
19-02-2012, 20:57
Nissin Di622 Mark II jest w pełni kompatybilny z D5000?
foto4deg
19-02-2012, 21:34
Niby stoodent, a szukać nie potrafi ;)
http://www.nissindigital.com/en/compatibilitychart.html
stoodent1
19-02-2012, 21:56
foto4deg dzięki ;)