Zobacz pełną wersję : ISO w F80
Paradiso Perduto
31-01-2012, 00:05
jako świeżo upieczony posiadacz F80 mam pytanie:
funkcja ISO na pokrętle z lewej strony.
załóżmy że mam założony film o czułości 400. włączając ISO przestawię czułość powiedzmy na 1000.
i co teraz?
aparat myśli że ma założony film o czułości 1000 i do tej wartości dobiera parametry?
przy wywoływaniu filmu (oddawaniu do wywoływania w labie) mam zwrócić uwagę, żeby wołać go jak ISO 1000?
jak mam to rozumieć?
i co teraz?
aparat myśli że ma założony film o czułości 1000 i do tej wartości dobiera parametry?
Dokładnie tak.
Poczytaj o forsowaniu filmów. Możesz materiał np. 800 ISO naświetlić jak 1600 ISO, ale wszystko zależy od filmu.
No i oczywiście musisz robić cały film w jednej konwencji. :) Jak zacząłeś na ISO 800, to tak tez musisz skończyć. Wywołujesz całą rolkę na raz, a ciężko by było zastosować inne czasy do jednej i drugiej połowy kliszy ;)
pastwisko
31-01-2012, 01:18
Zanim zaczniesz forsować, dowiedz się w labie czy ci go tak wywołają, bo nie wszystkie laby to robią, a większość życzy sobie za to dodatkowej kasy. I zostaniesz z rolką problemu.
Jeśli chcesz forsować film C41 do wołania w labie to forsuj o równe dzialki, chyba ze masz lab ktory ci wywoła takie niepełne - ale mogą kręcić nosem, lub mogą nie mieć takiej opcji w maszynie np. Wiec jak masz Superię 400, to forsuj 800 lub 1600 i wtedy w labie mowisz ze 800 lub 1600 czyli 1 lub 2 działki EV (kolejne ISO razy 2 - 100/200/400.. 160/320/640...). Zreszta to samo dotyczy BW.
raczej nie dawaj wiecej jak 2EV, 3 to raczej max. Zalezy oczywiscie jaki film.
No i oczywiscie jedno ISO dla całęgo filmu od początku do konca - pewnie wiesz, ale wole napisać ;)
Paradiso Perduto
31-01-2012, 09:35
a jak w takim razie ma się ISO do rejestrowanego obrazu?
załóżmy, że zakładam film Superia 200, przestawiam czułość na 800
i kolejne pytanie: czy obrazek będzie akceptowalny?
wiem, że może to banalne pytania, ale nie chcę zmarnować nie wiadomo ile materiału :-)
Światłomiarka w aparacie korzysta z trzech parametrów. Do zadanej czułości dobiera przysłonę i/ lub czas. Czułość jest ściśle powiązana z materiałem światłoczułym jaki używasz. Można powiedzieć, że to jego cecha własna.
Czy film ISO 200 da się naświetlić na 800, to już zależy od filmu. Jedne filmy się forsuje lepiej inne gorzej. Superii nie znam, trzeba poszukać na flickrze na przykład sampli.
sorevell
31-01-2012, 09:44
Wkładając film o ISO 200 i ustawiając w aparacie ISO 800 automatyka aparatu będzie ustawiała parametry ekspozycji dla ISO 800. Film będzie niedoświetlony o 2EV, lecz można go forsować - wyciągnąć przy wywoływaniu. Forsowanie wiąże się zwykle z obniżeniem jakości obrazu, powiększeniem ziarna. Prawda jest taka, że trudno mi określić, czy obrazek będzie dla Ciebie akceptowalny, bo nie wiem jakie są kryteria akceptowalności. Niestety - musisz spróbować sam ;)
pastwisko
31-01-2012, 11:37
załóżmy, że zakładam film Superia 200, przestawiam czułość na 800
i kolejne pytanie: czy obrazek będzie akceptowalny?
Filmy się różnią od siebie bardziej jak matryce roznych aparatow. Jedne znoszą to lepiej, inne zdecydowanie gorzej. W Superia 200 @ 800 stawiałbym na spadek kontrastu - generalnie tak się objawia to w starszych filmach, choć niekoniecznie. Nowe filmy radzą sobie lepiej. Dobra jest do tego nowa Portra (bez NC lub VC) 160 i 400. Oczywiscie im starszy film (data spożycia) tym gorzej.
Tu masz z Flickra 3 sample Superii:
http://www.flickr.com/photos/28669632@N02/4922833947
http://www.flickr.com/photos/28669632@N02/4923423892
http://www.flickr.com/photos/28669632@N02/4923423400
norbibxl
31-01-2012, 11:59
a to ciekawe jest bo aktualnie testuje pozyczona od kolegi F80ke i zadalem mu to samo pytanie i odpowiedzial, ze nigdy nie zmienial iso tym pokretlem i aparat sam rozpoznawal po kodzie czulosc filmu - a ogladalem jego zdjecia i wygladaja bardzo (!) dobrze naswietlone
wiec teraz mam rebus bo kolega jest zaprawionym widoczkowcem ktory fotografowal tym aparatem ladnych kilka lat bez przestawiania iso a tu czytam ze powinno sie je zmieniac manualnie
pastwisko
31-01-2012, 12:02
No tak, ale masz dwie opcje - albo auto gdzie aparat sam rozpoznaje ISO po kodzie DX z kasetki filmu, albo sam ustawiasz je ręcznie. W twoim pożyczonym zapewne jest ustawione auto, więc nie trzeba go ustawiać.
Z drugiej strony forsowanie mozna tez ustawić korektą EV dając -1 lub -2 EV. Wtedy nie trzeba zmieniac ISO.
miron19j
31-01-2012, 12:03
a tu czytam ze powinno sie je zmieniac manualnie
to nie tak. Niektóre aparaty mają (właściwie większość) czytnik kodu ISO w komorze filmu. Kasetki mają (niektóre nie) kod ISO naniesiony na kasetkę. Wkładasz kasetkę do aparatu i aparat odczytuje, jaki film jest założony. Ale możesz sobie zmienić to ustawienie i zmienić ISO w aparacie. Żeby np. forsować film.
Paradiso Perduto
31-01-2012, 12:10
dzięki :-)
nie pozostaje nic innego, jak samodzielne testowanie.
kurczę, nie ukrywam że kupiłem analoga z nadzieją, że da mi coś więcej niż cyfra (używam D80), przede wszystkim do slajdów i ich późniejszego wywoływania w C41.
ale... dziś przeglądając allegro znalazłem to:
http://allegro.pl/rollei-redbird-film-kreacji-c-41-36-klatek-i2074282064.html
miał ktoś z Was coś z tym wspólnego? kupić i spróbować, czy będzie to wyrzucenie pieniędzy w błoto?
Jak chcesz crossy, to kup Crossbirda. Wołany w E6 jest normalnym slajdem, może z lekkim zafarbem, wołany w C-41 daje efekt krosowanego negatywu, co dziwnym nie jest.
Redbirda zrobiłem jedną rolkę i się zraziłem. Wychodzi brązowo pomarańczowa kupa, nie wiem jak zostały zrobione sample z Filckra, ale na żadnej klatce nie osiągnąłem efektu, który by mnie zadowalał.
pastwisko
31-01-2012, 12:21
[del]
norbibxl
31-01-2012, 12:21
aaaaaaaaa no i wszystko jasne, tzn czytalem w manualu, ze puszka rozpoznaje kod dx filmu i w moich ostatnio zrobionych hp5+ dokladnie tak bylo, ale dzieki za wzmianke o zmiane iso przy forsowaniu to faktycznie sie przydaje :)
enthropia
04-02-2012, 03:43
http://allegro.pl/rollei-redbird-film-kreacji-c-41-36-klatek-i2074282064.html
miał ktoś z Was coś z tym wspólnego? kupić i spróbować, czy będzie to wyrzucenie pieniędzy w błoto?
Rollei Redbird z tego co można przeczytać to nic innego jak zwykły negatyw "obrócony na stronę". Aby to sprawdzić trzeba by go obejrzeć z bliska, a ja nie miałem go nigdy w łapkach.
Ale jeśli faktycznie jest to obrócony negatyw - czyli mówiąc inaczej klasyczny redscale - to taki film możesz sobie zrobić sam.
Jeśli robisz na Superii 400 to ona się do tego nada, choć lepsza byłaby 800.
Kilka moich sampli robionych w ten sposób na Superii 400 jak i 800 (zresztą Nikonem F80) masz tutaj: Sample redscale (http://www.flickr.com/photos/bartoszkies/sets/72157626440134509/), a więcej znajdziesz wpisując na Flickrze 'redscale'.
W razie dalszych pytań służę.
p.s. A co do F80 to on chyba 'domyślnie' ma ustawione rozpoznawanie ISO z DX, a jak się mu ustawi ręcznie, to to ISO kasuje się po otwarciu puszki... ale to już trzeba by sprawdzić.
@zdyboo: pewnie za mało światła wpuszczałeś.