PDA

Zobacz pełną wersję : piszczący af w nikkor 28-70 2,8

mkaczka
26-02-2007, 11:15
Mam problem.
Dostałem do przetestowania Nikkora 28-70 2,8 z opcją kupna po bardzo atrakcyjnej (jak na ten obiektyw) cenie. Obiektyw nie ma absolutnie żadnych zewnętrznych śladów użytkowania, podpiąłem do mojej D70 i ..... jestem zachwycony. Kilka zdjęć i różnica w porównaniu do mojego dotychczasowego kita 18-70 kolosalna - każdy kto miał przyjemność pstrykania tym szkiełkiem wie o czym mówię. I wszystko było by super gdyby nie fakt że czasami af szukając ostrości piszczy. Występuje to w zasadzie tylko wtedy kiedy obiektyw szuka ostrości od nieskończoności do "zadanej" odległości. Pokrętło zooma pracuje z delikatnym oporem i jakby lekko "szurało" w przedziale ogniskowych 40-55. Dotychczasowy właściciel zmienił system na Canona. Pytanie do użytkowników takiego szkiełka czy mają podobne "wrażenia" i czy może to być jakiś symptom zbliżającej się poważnej awarii? A może to ja jestem przewrażliwiony?
Proszę o pomoc ponieważ niestety nie mam żadnego znajomego z tego typu szkiełkiem (ze zrozumiałych "cenowych" względów) a kwota do wydania jest dla mnie bardzo poważna.

artful
26-02-2007, 11:28
Mój nie piszczy. To nie jest chyba normalne w takim szkle, ale mogę się mylić :-)

Wini
26-02-2007, 12:11
Nie wyciągaj pochopnych wniosków z mojego postu, przedstawiam tylko sytuację:
kupiłem używany 17-35/2.8 z podobnymi efektami dźwiękowymi jak Twoje. Po 2 miesiącach AFS padł. Oczywiście serwis zaproponował naprawę SWM - za 2 kpln.
Podobno w Holandii lub Niemczech można to zrobić zdecydowanie taniej.

koziak
26-02-2007, 12:35
Ja mam D70s od półtora miesiąca i dwa obiektywy z nim piszczą jak cholera ( Nikkor 85 1,8f i Sigma 18-50 2,8f). Najdziwniejsze jest to, że piszczą tylko z Nikonem D70s, natomiast z D100 i D50 chodzą normalnie bez zgrzytania. Nawet założyłem osobny wątek w tej sprawie:
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=18762

Wini
26-02-2007, 12:40
...http://nikon.org.pl/showthread.php?t=18762
Jest pewna różnica w budowie tych obiektywów.
I jest różnica pomiędzy piskaniem i zgrzytaniem :confused:

pebees
26-02-2007, 12:41
Wini mi też podobnego coś pisałeś swego czasu, ale mój obiektyw dalej jest sprawny, wierzę w niego :)

koziak
26-02-2007, 13:22
Jest pewna różnica w budowie tych obiektywów.
I jest różnica pomiędzy piskaniem i zgrzytaniem :confused:

Jasne , że jest różnica. Bo z Nikkorem 17-55 2,8 i Nikkorem 80-200 D-ED 2,8 D70s chodzi elegancko.
Czasami zgrzyt zamienia się w pisk.

Wini
26-02-2007, 13:25
Jasne , że jest różnica. Bo z Nikkorem 17-55 2,8 i Nikkorem 80-200 D-ED 2,8 D70s chodzi elegancko.
Czasami zgrzyt zamienia się w pisk.
Jest różnica w konstrukcji działania AF.
Powiedzmy tak, w Twoich AF napędza silnik w puszce, w 28-70 (i 17-55/2.8) silnik jest w obiektywie

koziak
26-02-2007, 13:33
Wini, nie wnikam w szczegóły techniczne, bo jestem w tej materii wyjątkowo kiespki. Chociaż trochę mi rozjaśniłeś umysł, ale tak czy inaczej piszczenie (zgrzytanie) nie powinno mieć miejsca w żadnym obiektywie i z żadną puszką.

mkaczka
26-02-2007, 14:03
Panowie. Piszę wyraźnie - af piszczy a nie zgrzyta a przy kręceniu zomem mam wrażenie przy pewnych ogniskowych jakby coś b. delikatnie "szurało"

koziak
26-02-2007, 20:08
Jeżeli masz jakiekolwiek wątpliwości i nie masz możliwości dobrze go sprawdzić (np. serwis) to sobie odpuść. Później możesz tylko żałować.

apsza
26-02-2007, 22:17
Jest SUPER!! Mam to cudo od 4tyg. AF-S nie piszczy. Pokrętło zooma jaky cicho szurało od 35-55mm. Ma tylko moim zdaniem zbyt luźne pokrętło ostrości. W NP powiedzieli, że pierścień ostrości może być luźniejszy od pierścienia zooma i że to normalne. Też mnie to na początku męczyło, ale zobaczyłem z niego foty żylety i że można zrobić ostre jeszcze przy 1/15s to mi przeszło. KIT w porównaniu z nim zupełnie wysiada. Rzeczywiście to cudne szkło, jak N70-200/2.8 i to z przyszłością (myślę o narodzinach w bólu przez Nikona pełnej matrycy w cyfrze).

fotoGRAFIK
27-02-2007, 22:40
Wszystkie pro AF-S prędzejczy poźniej piszczą - zwłaszcza jak postoją troche nieużywane

Saint
27-02-2007, 23:08
Ja tez przymierzam sie do kupna tego obiektywu, a na zakupy wybralem sie az za ocean :). Dla mnie to szklo to cudo :) jesli cos jest nie tak z tym o czym piszesz na poczatku to moge zasugerowac przesmarowanie czasami smar wysycha jak w moim 85 f/1,8.

mkaczka
28-02-2007, 23:03
Wszystkie pro AF-S prędzejczy poźniej piszczą - zwłaszcza jak postoją troche nieużywane

?
czy ktoś ma też takie doświadczenia? Faktem jest że obiektyw był praktycznie nieużywany - leżał na półce u gościa w USA i czekał na mnie:)

mkaczka
28-02-2007, 23:05
jesli cos jest nie tak z tym o czym piszesz na poczatku to moge zasugerowac przesmarowanie czasami smar wysycha jak w moim 85 f/1,8.

jaki smar? czy można samodzielnie spróbować czy też lepiej pokwapić się do NP

mkaczka
09-05-2007, 22:30
Po trzech miesiącach intensywnego użytkowania stwierdzam że obiektyw przestał piszczeć co oczywiście mnie bardzo ucieszyło. Tak więc fotoGRAFIK miał rację.

aldus
11-05-2007, 14:48
Racja, jak trochę postoi, to piszczy. Mam to samo. Mam go dobrze ponad rok i nic złego się nie dzieje w związku z tym piszczeniem. Podobny efekt akustyczny obserwuję w AF-S 80-200, którego mam też ok. roku. Myślę, że nie ma się czym przejmować.

Bonthyc
06-01-2008, 01:25
Witam,
Odświeżę stary kotlet, ponieważ mój problem również dotyczy piszczącego autofocusa. W moim przypadku w kicie N 18-55 podczas focenia na mrozie (o czym przekonałem się ostatnio) daje się słyszeć taki metaliczny dźwięk podczas ustawiania ostrości, dodam iż w bardziej friendly temperaturach wszystko pracuje bez żadnych dziwacznych dźwięków niewiadomego pochodzenia. Czy ktoś się spotkał z taką przypadłością af-u?
Pozdrawiam,

nikomisiaki
06-01-2008, 02:52
Właśnie, mam 17-35 i też piszczy przy pierwszym obrocie AF po dłuższym (tydzień/dwa) czasie postoju. Gdzieś czytałem, że to może byc początek końca AFS-a. Czy może to ktoś potwierdza, czy raczej jw. te typy tak mają? Czy faktycznie konieczna wizyta w serwisie na jakąś konserwację? Szkło jest fantastyczne i aż strach pomyślec, że mógł by wykitowac AF.
Piotr.

ALF
08-01-2008, 10:24
może to kwestia przechowywania...jeśli w słabo wentylowanym miejscu, to może wilgoć jest przyczyną...miałem tak z kilkoma urządzeniami mechanicznymi/elektrycznymi...sprzęt foto mam w dobrze wentylowanym miejscu :D

aldus
08-01-2008, 10:40
Nie, to nie kwestia wentylacji a raczej dłuższego "postoju". Czy jest to symptom zbliżającego się końca życia motoru AF trudno powiedzieć (Nikon milczy na ten temat chyba, że ktoś ma lepsze informacje). Na podstawie własnych obserwacji mogę tylko powiedzieć, że kilkuletnie AF-S - y, z którymi miałem do czynienia, po pewnym czasie bezczynności na starcie popiskiwały, potem po kilku obrotach silnika to zanikało, by znów odezwać się po kolejnej przerwie. W przypadku dwóch szkieł, które miałem od nowości tego efektu nie zaobserwowałem.

psychopulse
28-05-2008, 10:38
Witam wszystkich.
To moj pierwszy post tutaj wiec prosze o wyrozumialosc jesli to juz bylo poruszane, ale kupilem 3 dni temu nowiutenkka D40x i obiektyw 18-55 piszczy przy auto focusie. Z tego co zdazylem juz znalezc tu na forum to albo silnik albo kwestia dlugiego nie uzywania obiektywu, ale przeciez aparat nowy. Isc z tym do serwisu od razu, czy popstrykac kilka dni - moze przestanie piszczec? Dziekuje za wszelka pomoc.
Pozdrawiam ;)

apsza
28-05-2008, 20:43
Miałem rok super AFS 28-70/2.8. Szumiał tylko przy kręceniu zoomem. AF był PRAWIE bezszelestny, a nie tak bezszelestny jak N14-24/2.8 czy w N70-200/2.8. W Twoim 28-70/2.8 myślę, że mógł się dostać tam morski piasek.