Zobacz pełną wersję : Jaki statyw w cenie 300 - 350 PLN ?
Chciałbym zakupić statyw, obecnie jestem przy opcji Slik PRO 330 DX lub Slik PRO 340 DX. Jestem poczatkującym użytkownikiem D70s. Proszę o opinie na temat tych dwóch statywów ewentualnie o jakś alternatywę w podobnej cenie. Chciałbym kupić raz a porządnie.
Dzięki za wszystkie wskazówki, rady itp. Statyw zakupiłem . Zdecydowałem sie na Slik PRO 400 DX - mam nadzieję, iż czas pokaże że dobrze wybrałem.
Tu Ci tylko jedno mogą doradzić..każdy statyw poniżej 700 zł to badziewie..poczytaj wątki o statywach - okaże się że jak Cię nie stać na Manfrotto to rób z ręki - ręce opadają
sikor, myślę, że grubo przesadzasz.
skomjam, w kwocie, którą podałeś polecam statywy Velbon z serii Sherpa.
z tym stwierdzeniem 'raz a dobrze' (więc będę pisał pod to stwierdzenie) to raczej trzeba myło mieć tak od 1000,- mogę ci tylko dać rade żadnych plastików i aluminium, po roku eksploatacji wszystko się telepie, zgrzyta i pęka (z autopsji to wiem) a polecam manfrotto 055prob, mam od ponad roku, jak na razie nie do zajechania :)
kwestia głowicy to już do dobrania
z pewnością (albo i nie;)) wypowie się w tym wątku ALF ;)
No to ja tradycyjnie dołączam sie do tematu i przepraszam za wtracenie. Czy lepiej jak zakupie sherpe 600 czy głowice taka jak w sherpie i do tego statyw goldphoto(czyli jak niektórzy twierdza podróbke MF)??
nazwa/firma ma mniejsze znaczenie, ważne żeby minimum 5-6kg udźwigu miał, a im więcej tym lepiej...i tak będzie to statyw amatorski...dla mnie nawet 055 jest za mało stabilny dla szkieł 300-400mm, ale dla mojej sigmy 70-200 ostatecznie może być :)
powiem tak...
D70s czyli polka amatorska, body kosztuje ok 1800 wiec jaki sens jest wydawac ponad 1000 za sam statyw?
jak lezalbym na kasie to oczywiscie, ale wtedy nie mialbym D70s tylko cos z polki profi...
a tak mam Velbon Szerpa 600R i jak lda mnei jest extra, zwlaszcza ze nie jest zbyt drogi...
nie podpinam zadnych armat (3000mm czy), wiec spokojenie mi stracza...
IMHO najlepszy stosunke jakosci do ceny
Velbon Sherpa 600R albo to (http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=58&products_id=526) plus to (http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=58&products_id=528)...
Tego drugiego zestawu stanę się najprawdopodobniej w przyszłym tygodniu właścicielem...
powiem tak...
D70s czyli polka amatorska, body kosztuje ok 1800 wiec jaki sens jest wydawac ponad 1000 za sam statyw?
jak lezalbym na kasie to oczywiscie, ale wtedy nie mialbym D70s tylko cos z polki profi...
a tak mam Velbon Szerpa 600R i jak lda mnei jest extra, zwlaszcza ze nie jest zbyt drogi...
nie podpinam zadnych armat (3000mm czy), wiec spokojenie mi stracza...
IMHO najlepszy stosunke jakosci do ceny
powiedz, kto pisał o 3000...chyba pisałem o 300-400...na naszym karkonoskim plenerku parę osób widziało na własne oczy jak sigma 400 telepała się na 055 PROB, więc nie chrzań, że sherpa, której trochę do 055 brakuje wystarczy :)...no chyba, że chodziliśmy na inne lekcje fizyki? :D
055 też nie kosztuje 1000zł...a poza tym, jego chińskie podróbki można kupić już za ok 350zł...
i na koniec...czy to ważne ile koszutje puszka?...ważna jest chyba możliwość robienia dobrych, nie poruszonych zdjęć...no chyba, że się mylę? :D
Sama prawda :) nieważna cena - ważna jakość :)
ale przeciez ja nie pisalem co sie dzieje przy podpieciu 300 do aparatu,
napisalem ze ja NIE mam armaty (3000 to byl zarcik) i ze to mi starcza..
oczywiscie liczy sie ekeft nieporuszonych zdjec...
podajac cene puszki mialem na mysli ze JA placac za body 1800 nie wydlaby ponad 50% na statyw..., ale nie wazne
jak na razie uzywam szerpe od ponad pol roku przy roznych warunkach wietrznych i jeszcze nie zdarzylo mi sie zeby D70s+18-70 mi sie poruszyl
zapewne przy podpieciu jakiejs armaty bedzie dzialo sie to o czym mowiles, przeciez nigdize nie napisalem ze tak moze sie nie zdarzyc...
nie mialem zamiaru nikogo urazic czy cos z tych rzeczy.
chcialem po prostu pomoc koledze, ktory pyta co kupic w cenie 300-350, ja sadze ze Sherpa ale kazdy moze sadzic cos innego..
pozdrawiam
wiesz...tu nie chodzi o armaty...miałem kiedyś sigmę 70-300, lekkie to było i wydawało mi się, że statyw pierwszy, lepszy wystarczy...później kląłem jak zdjęcia były nieostre i zwalałem na szkło...później przypomniałem sobie radę starego fotografa o wieszaniu kamieni i worków z piaskiem...po kilku próbach potwierdzonyuch jakością zdjęć z tej sigmy postanowiłem nie kupować statywu, tylko zbierać na STATYW... :D
ALF: a co myslisz o pomysle odie83 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=4092) czyli Głowica 3D GoldPhoto YH420 + GoldPhoto YH324 ma niby do 6kg udzwigu. Ufam wam ze Manfrotto to gwarancja jakosci zdjec ale na pewno sa jakies "substytuty" i czy ten powyzej jest jednym z nich?
Sam nie znam sie na markach statywow, wiem jedno VELBON (aluminium+plastik) juz nigdy.
Faktem jest to co powtarzacie ze kupowanie aluminium+plastik to podkopywanie dokla pod swoimi zdjeciami, o tym sam sie przekonalem kiedy uzywalem starego statywu jeszcze od kompakta (kompakt wazyl moze z 0,5kg a na tym samym statywie zawiesilem d70s + N55-200 i byl smiech na sali - sam z siebie sie smialem. Nie mowiac juz o tym ze blokada wysokosci kolumny sie ulamala i zostalem golas przed wyjazdem :)
Tak wiec jaki jest dobry wybor statywu i czy 6 kg to wystarczajaco czy moze to wartosc srednia jakiej powinno sie trzymac? Pytam bo przeciez pisza ze 055PROB na udzwig realny 6kg i sam statyw bez glowicy kosztuje ~550 zl a wynika z tego co piszesz ze skoro sie bujal to 6kg jest za malo.
Pamietajmy ze jest tu wiekszosc amatorow ktorzy maja inny zawod niz fotograf a ze hobby traktuja bardziej serio niz prace to co innego :) mimo to wiekszosc z nas jest ograniczona budzetem.
a dodam jeszcze ze np. ja po zlozeniu body i dluzszego obiektywu mam okolo 1.3 kg + glowica jakies 1.5kg to mamy ~ 3kg. Na ciezsze obiektywy narazie sie u mnie nie zanosi wiec czy statyw do 6kg bedzie wystarczajacy czy moze nie...
będzie dobrze...kolega robi na podobnym chiniolu i jest zadowolony...udźwig 6kg to niezbędne minimum i skoro mu napisali, to znaczy, że mniej więcej ma :)
głowicę dobierz w/g swoich potrzeb...kula jeśli chcesz robić szybko, 3D jeśli głównie krajobraz czy architektura...ale głowica też powinna mieć udźwig minimum 5kg...
Ja tak jeszcze wróce do podstaw, i powiem tak jak ktoś już kiedyś powiedział. Jak kupisz statyw za 200 to prędzej czy później dasz go psu do zabawy. Tylko kula. Ja mam taki tani właśnie, i gdybym miał psa, to bym mu go dał. Tak to stoi pod ścianą.
Ja tak jeszcze wróce do podstaw, i powiem tak jak ktoś już kiedyś powiedział. Jak kupisz statyw za 200 to prędzej czy później dasz go psu do zabawy. Tylko kula. Ja mam taki tani właśnie, i gdybym miał psa, to bym mu go dał. Tak to stoi pod ścianą.
można jeszcze go zastosować pod lampę błyskową :D
do tego na pewno sie nada...
jeszcze nie kupiłem tego statywu bo czekam aż w foto-tipie będą mieć SB-600 czyli po 10 marca...
jak kupię to się podzielę wrażeniami...
...udźwig 6kg to niezbędne minimum i skoro mu napisali, to znaczy, że mniej więcej ma :)
sprawdzalem w google i w stanach podaja ze on niby ma 5kg, cholera juz ich wie. W kazdym badz razie skoro on ma do 5kg przy czarnym scenariuszu (instrukcja USA) i do 6kg przy optymistycznym (instrukcja Europa) + glowica niby do 7,5kg to i tak jak do zestawu 3,5 kg powinno byc spoko...
Radosso: Ciekawe czy Twoj pies, ktorego nie masz a ktorego zawsze mozesz miec (sprawdzic czy nie ksiadz?) dal by co do zabawy swoja zurzyta, rakotworcza kosc to bys sie cieszyl? No! To nie doradzaj aby winowajcy za swoje winy karali niewinnych ;)
Nie wiem, jak sie rozklada w czasie sprawnosc chinoli proponowanych przez Odiego, ale sztywno raczej jest w tym przypadku i wykonanie, pomijajac dokladnosc wykonania elementow nie majacych wplywu na dzialanie, wyglada na solidne.
Dobrze jest tylko zrobic od razu po zakupie maly przeglad.
Posprawdzac, czy srubki podokrecane nalezycie i w newralgicznych punktach nieco przesmarowac.
Sam uzywam stojaka MF-055ProB i chinskiej glowicy, ktora jest podrobka MF141 (z plytka).
Chwila regulacji i w zasadzie wszystko gra (przynajmniej narazie).
Odie, nie obawiasz sie, ze szesciokatna plytka bedzie cie czochrac po klacie? (chyba, ze masz "inna" koncepcje).
No i prostokatne sa bardziej uniwersalne w "zbiorowych" plenerach, gdyz wsrod uzytkownikow wystepuja one czesciej.
Odie, nie obawiasz sie, ze szesciokatna plytka bedzie cie czochrac po klacie? (chyba, ze masz "inna" koncepcje).
No i prostokatne sa bardziej uniwersalne w "zbiorowych" plenerach, gdyz wsrod uzytkownikow wystepuja one czesciej.
Nad tym się prawdę mówiąc nie zastanawiałem ale wydaje mi się że jeśli "płytka od brzucha" będzie ustawiona podłużnym bokiem a nie rogiem to będzie ok.
Dla mnie głowica powinna być w miarę ciężka i w miarę wysoka, żebym nie musiał całej kolumny wysuwać...
Teraz to jeszcze mi do głowy wpadło to (http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=58&products_id=522) i już zgłupiałem :confused:
Pewnie nie da się jej blokować tak żeby obracała się tylko w osi pionowej (np do panoram)?
Ciekawe jak z luzami? Wiadomo że w zwykłej co gwint to gwint ale czy taka kulowa głowica najzwyczajniej mi się nie "wyrobi" po jakimś czasie?
dokaładnie tak jak napisał Seeker (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=1209) sztywność i jakość oglna jest co najmniej zadawalająca, a niedokładność montowania można zlikwidować przez sprawdzenie zaraz po zakupie, a także co parę miesięcy podokręcać srubki i bedzie git...
Do YH324 jest od razu dołączany kluczyk nasadowy zamocowany na plastikowym uchwycie na nodze. :)
Dwie nakrętki na zaciskach musiałem dociągnąć.
Ze starą głowicą kulową Manfrotto #168 daje radę. Zapiąłem D80 + grip + SB800 + AFS80-200 (ten najcięższy) i cały układ był stabilny. Chociaż miałem obawy, był stabilny nawet po ustawieniu aparatu do zdjęć w pionie.
a ja sie zastanawiam czy odrobine bardziej nie przekombinowac i kupic statyw z goldphoto o ktorym mowi Odie (YH324) , a glowice z manfrotto -804rc2. w sumie powinno ze soba smigac. a moze warto dolozyc i kupic slika 700 ? (tu jakas promocje chyba maja http://www.sklepfotograficzny.pl/statywy/Slik/statyw-PRO-700DX+glowica/ )
a moze warto dolozyc i kupic slika 700 ? (tu jakas promocje chyba maja http://www.sklepfotograficzny.pl/statywy/Slik/statyw-PRO-700DX+glowica/ )
to żadna promocja
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/5795
tutaj jest po 590 z głowica normalnie ale przez krótki czas były po 420zł
to była promocja :D
no tak , 420zl by mnie interesowalo ;-) hehe
no dobra, goldphoto z manfrotto bedzie chyba smigac ? pytanie czy to nie jest za niskie statyw 143, glowica 12, to razem 155 , a ja mam 190 wzrostu
mnie osobiscie drazni kiedy musze sie schylac kiedy musiec nie powinienem a 40 cm to spory przechyl ;) ani kucnac ani sie polozyc wrr
owszem jak trzeba to trzeba ale kiedy nie trzeba to po co sie meczyc
no tak , 420zl by mnie interesowalo ;-) hehe
no dobra, goldphoto z manfrotto bedzie chyba smigac ? pytanie czy to nie jest za niskie statyw 143, glowica 12, to razem 155 , a ja mam 190 wzrostu
a te Frotki po 600zł są niby wyższe?
z tego co wiem to takie same albo niższe...
143cm + glowica YH420 18cm + ok 10cm od płytki do wizjera i masz już 171cm
resztę głowicą nadrobisz wysuwając ją jakieś 10-15cm
no tak .. ale to w sumie bez wysunietej kolumny, z wysunieta to chyba wyzszy ode mnie. ale ostatnio gdzies ktos napisal ze jak sie wysuwa kolumne to sie traci na statecznosci (?)... w sumie to 055 i 191pro sa nizsze..
MF 055PROB ma 176cm i mnie w zupełności wystarcza :)
Co do MF 055PROB to też go używam, z głowicą 486RC2. Moim zdaniem to super sprzęt. Jeżeli można mówić o jakichkolwiek wadach to jest nią waga tego statywu. Jak dla mnie, to po kilku godzinach targania go na plecach wraz z innym sprzętem klne jak szewc. Problem znacznie rozwiązuje proponowana przez Manfrotto torba na ten statyw. To dodatkowe kilkadziesiąt deko na plecach ale za to o niebo wygodniej i bez odarć karku. Tłumacze to tak, jak chcesz mieć stabilność w robieniu zdjęć to musisz targać, nie ma rady. Albo kup jakiś węglowy z 5 tys. i więcej.
Moim zdaniem wystarczy dobry plecak fotograficzny ktory i tak jest przydatny i to bardziej niz torba, nie mowiac juz o "wtornym" bezpieczenstwie ;) grunt zeby projektant pomyslal o logicznym i uzytecznym zastosowaniu paskow nosnych to nie bedzie klopotu z targaniem. No i zeby chociaz jedna komora byla na cos innego niz sprzet foto, bo czasami trzeba gdzies wsadzic kanapki czy inne *******y.
"Pewnie nie da się jej blokować tak żeby obracała się tylko w osi pionowej (np do panoram)?"
MF ma w ofercie taki maly dodatek do panoramowania, nie wiem, jak inni:
http://foto7.com.pl/manfrotto_web/627.htm
"a ja sie zastanawiam czy odrobine bardziej nie przekombinowac i kupic statyw z goldphoto o ktorym mowi Odie (YH324) , a glowice z manfrotto -804rc2."
A z czym tu kombinowac? Taki sam gwint statywowy i pod tym wzgledem kazda wersja pasuje tak samo.
"a te Frotki po 600zł są niby wyższe?
z tego co wiem to takie same albo niższe..."
Cena moze byc rozna, ale... jezeli rozstawie tylko nogi w 055, wysokosc mi bardzo odpowiada. Kolumne wysuwam sporadycznie i zdecydowanie z innych powodow (wzrost 180cm z jakimis groszami).
Natomiast 190 jest podobno wyraznie nizszy.
haszz ma oczywiście racje, ale dla mnie to nie najlepszy sposób. Statyw dopięty do plecaka to element, który zawsze będzie chaczył o gałęzie, co szczególnie da się we znaki podczas podchodów na czworaka. Do tego zwiększa on znacznie mase całego zestawu i powoduje, że plecak z dopiętym statywem majta się a nie przylega dobrze do pleców. Takie są moje odczucia. Mój patent jest taki, mała torba na body i obiektywy którą można przesuwać z pleców na bok albo na brzuch np. Lowepro SlingShot100AW do tego mała torba biodrowa z możliwością przesuwania przód-tył i statyw w pokrowcu. Zawsze, któryś z elementów można zostawić w samochodzie, bo statyw nie zawsze jest potrzebny. Do tego jak podejdziesz jakiegoś zwierzaka, który nie zbyt będzie zadowolony z twojego towarzystwa to wyrzucasz statyw jako najcięższy i spiepszasz. Po statyw wrócisz później. Jak jesteś w bagnie to wyrzucenie statywu nie spowoduje jego uszkodzenia. Pozostały sprzęt po kontakcie z wodą może stać się szybko złomem. Poza tym aparat zawsze zostaje przy mnie jak broń u żołnierza.
Bardzo ciekawa interpretacja ;)
ale faktycznie, podzial funkcjonalny posiadanego zestawu foto, bywa bardzo praktyczny. Sam nieraz o tym mysle, tylko narazie brakuje mozliwosci technicznych.
No tak, ja potrzeba "transportera" do extremalnych warunkow to fakt, nie ma takiego co by byl idealny. Ja az tak sie nie ekstremizuje i mysle ze tylko maly procent z nas to robi ale dobrze wiedziec ze sa wsrod nas zawodowcy ;)
Ja kupilem plecac w Kathmandu na przecenie 50%, dolna komora wyglada dokladnie jak torba do aparatu, ma 3 przedzialki + duza kieszen "sufitowa" na gadzety jak filtry etc.
Poniewaz chcialem plecak rowniez z dodatkowa komora na inne rzeczy jak kanapki, ubrania etc wiec musialem wybrac:
albo duzo miejsca i przedzialek na obiektywy i caly plecak jest foto,
albo polowa foto i miejsce na 2 obiektywy standardowego rozmiaru i body + ewentualnie wlozenie duzego obiektywu do komory z ubraniami.
Wybralem rozwiazanie drugie.
Paski nosne w plecaku sa tak zaprojektowane ze latwo sie je rozpina i trzymaja statyw albo z boku lewego lub prawego albo na srodku. Generalnie nosze na boku i nigdy mi sie nie buja, sztywno siedzi jak miecz w pochwie ;) ale to juz zabawki i kazdy powinien dobrac do swoich potrzeb i wymagan. Na rynku towaru wiele a ktorzy producenci sa lepsi a ktorzy gorsi dobrze wiecie.
Swego czasu myslalem ze kabura + plecak bedzie dobra. Jednak szybko sie przekonalem ze nie jest wygodnie nosic ja przypieta do paska bo wcale nie jest taka mala, ciezko sie schylic bo blokuje brzuch, jesli jest zle zaprojektowana to obija sie o udo. Tak wiec z tego tez zrezydnowalem i teraz smigam tylko z plecakiem. I tak wiekszosc czasu mam aparat na klacie zeby byl zawsze w pogotowiu.
Czy Ktoś miał do czynienia z czymś takim
http://www.fomei.com/fomeinew/katalog.php?graph=prislusenstvi&class=12&ss=1009#go875 (http://www.fomei.com/fomeinew/katalog.php?graph=prislusenstvi&class=12&ss=1009#go875) dokładniej model W - 510
:)
Czy Ktoś miał do czynienia z czymś takim
http://www.fomei.com/fomeinew/katalog.php?graph=prislusenstvi&class=12&ss=1009#go875 (http://www.fomei.com/fomeinew/katalog.php?graph=prislusenstvi&class=12&ss=1009#go875) dokładniej model W - 510
:)
tam nic nie ma w opisie oprocz kiepskich zdjec... wrrr strach sie bac ;)
Zapraszam do mojego testu ;)
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=259636#post259636