PDA

Zobacz pełną wersję : Orange - sieć dla ludzi o stalowych nerwach.

tgollob_jamessuchar
30-01-2012, 18:21
Witajcie Koledzy,
problem z siecią Orange... Na szczęście sam osobiście uwolniłem się od tej sieci, ale został w niej jeszcze mój Tato.
W weekend byliśmy w Niemczech, Tato nie ma roamingu.
Otrzymał wiadomość powitalną - w jej treści - ceny połączeń oraz "tymczasowy" numer. Ponieważ i tak nie używał telefonu, olał sprawę i żeśmy się tym w ogóle nie interesowali, bo korzystaliśmy z mojego.

Powrót do Polski - z jego numeru nie można wykonać połączenia - najpierw była mowa o braku środków na koncie, obecnie mowa jest tylko: "Nie można zrealizować połączenia".
Telefon w abonamencie, nie ma mowy o braku środków na koncie czy ich przekroczeniu (będąc w salonie Orange to sugerował mu Pan z "obsługi" ;] )
Karta sim w kilku telefonach - jest to samo.

Na numer pierwotny (a nie ten "niemiecki") można się normalnie dodzwonić. Nie można tylko Z NIEGO do kogokolwiek zadzwonić (nawet na numer infolinii).
Myślałem, że to może kwestia restartu, resetu komórki, czy wybierania numeru z +48. Nic z tych rzeczy.
Zasięg jest pełny.
Nie próbował wysyłać sms.

Do biura telefonicznego Orange nie idzie się dodzwonić. Pomoc internetowa praktycznie w tej sieci nie istnieje, dlatego uznałem za skuteczniejszą radę od Forumowiczów Nikona ;)

Ps. próbuję Ojcu pomóc na odległość, nie mogę iść sam z telefonem do problemu i nazwać po imieniu wspaniałomyślnych i fachowych sprzedawców, którzy nie raczą zajrzeć nawet do swojego komputera -> zalogować się do orange można, jest mowa o pozostałych środkach na koncie itd.

Karta jest aktywna, ale nie działa... ;/

Rafał_Sz
30-01-2012, 18:32
Z roamingiem w Play nie jest lepiej, tyle Cię pocieszę. Numer nie był przenoszony z innej sieci?

Redskull
30-01-2012, 18:34
Próbuj zadzwonić ze stacjonarki na infolinię. Jeśli nie, to salon. Jakoś musisz to wyjaśnić. W play jest coś takiego jak limit kredytowania rachunku. Jeśli masz abo i go przekroczysz o pewną kwotę (standard -1300zł) to odpinają Ci telefon. Boję się, że podobna kwestia może dotyczyć Twojego taty

tgollob_jamessuchar
30-01-2012, 18:34
Z roamingiem w Play nie jest lepiej, tyle Cię pocieszę. Numer nie był przenoszony z innej sieci?

Ja mam w Play i jest git.

Telefon i karta od nowości w Orange wyłącznie.

Próbuj zadzwonić ze stacjonarki na infolinię. Jeśli nie, to salon. Jakoś musisz to wyjaśnić. W play jest coś takiego jak limit kredytowania rachunku. Jeśli masz abo i go przekroczysz o pewną kwotę (standard -1300zł) to odpinają Ci telefon. Boję się, że podobna kwestia może dotyczyć Twojego taty

Zalogować się można na Orange on-line i tam jest zestawienie połączeń -> 75zł jeszcze jest do wykorzystania (cały jeden pełny abo + resztki z poprzedniego miesiąca - telefon nie był w ogóle używany do wykonywania połączeń/internetu itd. za granicą).
Poza tym to nic nie telefon z Androidem ani systemem operacyjnym - z niczym nie nawiązał połączenia na pewno, żeby miało szansę wykorzystać cały limit kredytowy.

rafulec
30-01-2012, 18:42
Witajcie Koledzy,
problem z siecią Orange... Na szczęście sam osobiście uwolniłem się od tej sieci, ale został w niej jeszcze mój Tato. (.......)
W weekend byliśmy w Niemczech, Tato nie ma roamingu.
Otrzymał wiadomość powitalną - w jej treści - ceny połączeń oraz "tymczasowy" numer. Ponieważ i tak nie używał
Karta jest aktywna, ale nie działa... ;/

Ja mam w Play i jest git.

przyznam, mało przyjemna sytuacja
choc jedna jaskółka wiosny nie czyni - jak to powiada powiedzenie

jeśli jest IDEALNY operator to proszę o info
skończył mi okres rozliczeniowy i chętnie się przeniosę z krainy pomarańczy :)

tgollob_jamessuchar
30-01-2012, 18:48
jeśli jest IDEALNY operator to proszę o info

jak założę swoją telefonię to Ci dam znać :D

wybieranie mniejszego zła - co kto bardziej woli... tak jak w rządzie ;/ i nigdy dobrze nie będzie
sorry za OT

cóż, próbuję połączyć się z biurem... pośmieję się trochę, jakie rzeczy będę miał robić ;)

kondziu
30-01-2012, 19:45
Kolejny wątek o tej sieci się przewija na forum od zadowolonych klientów. Ja zgłaszam wszystko przez mail [email protected], zawsze odpowiadają.

fafniak
30-01-2012, 19:53
Nigdy więcej orange - taki burdel jaki tam panuje to jest żenada.

de Fresz
30-01-2012, 20:09
Owszem, mają tam bordello i potrafią czasem nieźle lecieć w kulki, ale po zmianie z Plusa i tak uważam, że są na całkiem przyzwoitym poziomie (jak na poziom kraju 3. Świata).

Zen
30-01-2012, 20:24
....jeśli jest IDEALNY operator to proszę o info

Nie ma idealnego operatora, sami zmieniamy sieć z Orange właśnie do Playa, razem kilkanaście numerów. Play zapłacił za nas tytułem kar za zerwanie umowy z Orange i przeniesienie numerów do Play-a ponad 9000 pln. To świadczy o tym jaką kasę robią na nas. Wiem że w Play-u nie będzie rewelacji, ale za to dużo taniej. Na samym abonamencie mamy oszczędności miesięcznie ponad 1,5k. przy dużo większej liczbie darmowych minut do wszystkich sieci.

tgollob_jamessuchar
30-01-2012, 21:40
Kolejny wątek o tej sieci się przewija na forum od zadowolonych klientów. Ja zgłaszam wszystko przez mail [email protected], zawsze odpowiadają.

Podesłałem i tam dokładny opis sytuacji... dziękuję za poradę :)
na infolinii ciągle "wszystkie linie są zajęte" ;/
natomiast na forum na stronie orange jest wiadomość z dn. 23.01.2012, że występują różne dziwne problemy podobne do opisanych... przychodzące połączenia dochodzą, a wychodzące nic nic ;/

!AGresT
30-01-2012, 23:43
Kolega mi kilka dni temu mówił, że u niego w firmie przestała działać część telefonów (orange). Myśleli, że to karty SIM, więc pojechał je wymienić. Pani w salonie na Konstytucji najpierw wymieniła, a jak to nie pomogło, to przyznała, że mają jakąś awarię i system "nie widzi" niektórych modeli telefonów (!).
U mnie we wiosce Orange nie dogadało się z władzami miasta i władze te odcięły zasilanie od masztu z nadajnikami. Przez kilka tygodni na infolinii informowali, że "technicy znają już problem i są w trakcie naprawy". Minęły prawie dwa lata, a w Sulejówku, (20 km od Pałacu Kultury w Wawie) w wielu domach nadal nie ma zasięgu Orange :)
Ja przeniosłem numery do Play i (na razie - tfu, tfu!) należę do zadowolonych klientów.

miron19j
31-01-2012, 12:59
Ja przeniosłem numery do Play i (na razie - tfu, tfu!) należę do zadowolonych klientów.

a ja natomiast uciekłem z Orange do Ery (wtedy jeszcze). Jako jedyni byli w stanie zaoferować mi dwie karty SIM do jednego numeru. A dodatkowo mają możliwość zablokowania połączeń, jeżeli nie można zidentyfikować numeru. Skończyły sie telefony z niesamowitymi okazjami, promocjami itp

slkr
31-01-2012, 13:21
a ja natomiast uciekłem z Orange do Ery (wtedy jeszcze). Jako jedyni byli w stanie zaoferować mi dwie karty SIM do jednego numeru. A dodatkowo mają możliwość zablokowania połączeń, jeżeli nie można zidentyfikować numeru. Skończyły sie telefony z niesamowitymi okazjami, promocjami itp

Jak jest z dwoma kartami SIM do jednego nr to nie wiem, bo tego nigdy nie potrzebowałem, ale blokadę połączeń z numerów niezidentyfikowanych bezpłatnie oferuje każda sieć. Orange też-wiem bo mam.

miron19j
31-01-2012, 13:24
Jak jest z dwoma kartami SIM do jednego nr to nie wiem, bo tego nigdy nie potrzebowałem, ale blokadę połączeń z numerów niezidentyfikowanych bezpłatnie oferuje każda sieć. Orange też-wiem bo mam.

niedawno sprawdzałem, bo przedłużałem umowę. Tylko T-mobile. W Plusie - może w głównym salonie, Pan się dowie na infolinii.
Chodzi o dwie karty

slkr
31-01-2012, 13:32
niedawno sprawdzałem, bo przedłużałem umowę. Tylko T-mobile. W Plusie - może w głównym salonie, Pan się dowie na infolinii.
Chodzi o dwie karty

Tak jak pisałem. Odnośnie dwóch kart się nie wypowiadam bo nie wiem. Możliwe że tylko w T-Mobile to jest.

Natomiast możliwość zablokowania połączeń z numerów zastrzeżonych jest w każdej sieci. Orange tez to oferuje:
http://www.orange.pl/kid,4000377334,id,4000762342,title,Blokada-Polaczen-Anonimowych,article.html

rafulec
01-02-2012, 14:30
Orange tez to oferuje:
http://www.orange.pl/kid,4000377334,id,4000762342,title,Blokada-Polaczen-Anonimowych,article.html

ciekawe :)

choć mam dylemat na skorzystaniu z w/w usługi na numerze "służbowym"
własnym - słubowym :)

miron19j
01-02-2012, 14:50
ciekawe :)

choć mam dylemat na skorzystaniu z w/w usługi na numerze "służbowym"
własnym - słubowym :)

bardzo fajna sprawa. Też mam "prywatny służbowy". A klient i tak, jak będzie potrzebował, to się dodzwoni.

hydra_nt
01-02-2012, 21:08
No i w RMF'ie już nie wygrasz :razz:

miron19j
01-02-2012, 21:47
No i w RMF'ie już nie wygrasz :razz:
już mi wystarczy tych BMW :-) Musiałbym garaż rozbudować

tgollob_jamessuchar
02-02-2012, 17:29
Powracając do tematu przewodniego - został rozwiązany, dopiero po czwartej wizycie w salonie..
Winę miało oczywiście Orange, gdyż aktywowany został jakiś drugi numer na kartę będąc za granicą (przydzielony do tej samej karty sim automatycznie oczywiście), a gdy przechwycił go "polski" sygnał nie powróciło do numeru abonamentowego...

Oczywiście w kwestii rekompensaty, za brak możliwości wykonywania połączeń i brak możliwości dodzwonienia się do BOK - można iść jak najbardziej na skargę do samego Szefa wszystkich szefów, czyli do Pana Boga.

Mailowo żadnej odpowiedzi nie dostałem.
W salonie miła Pani z uśmiechem poinformowała, że za miesiąc będzie już propozycja przedłużenia umowy.
Z uśmiechem już teraz odmówiliśmy.

A propos... nie jestem na bieżąco z działem Humor, ale tutaj jest to bardzo na miejscu.
http://www.youtube.com/watch?v=xsEcXOmn408

Morał z tej bajki taki - jak najdalej od Orange.

fruchu
02-02-2012, 21:06
Tez mam problem z Orange z ktorym nie moge sobie poradzic. Kilka miesiecy temu ukradli mi tel i stracilem nr ktory mialem od kilku lat i na ktorym mi zalezy. Nie wiem czy karta byla zarejestrowana bo dostalem ja kiedys od kolegi z ktorym teraz nawet kontaktu nie mam. Niestety kodu puk tez nie znam. W grudniu zadzwonilem do BOK i przedstawilem sytuacje, ale jakas mila pani mnie poinformowala, ze niestety nie moge dostac duplikatu karty, bo numer jest aktywny. Nie pomogly tlumaczenia, ze numer bedzie aktywny jeszcze kilka miesiecy BO TO JEST MOJ NUMER. Ciagle powtarzala mi to samo zdanie az w koncu sie rozlaczylem. Wie ktos moze czy da sie jakos taka sprawe zalatwic? Moze jest na forum ktos, kto pracuje w Orange?

Biotrek
07-02-2012, 12:08
Jestem w sieci PLAY od około trzech lat przechodząc z Orange, gdyż obrzucali mnie spamem w niesamowitych ilościach. Druga sprawa to ceny połączeń i obsługa. Nie słyszałem nigdy o blokadzie niezidentyfikowanych połączeń (w moim rozumieniu tzw. "nieznany numer"), płatnie czy bezpłatnie. Numeru nie udostępnią (zgoda sądu), ani nie zablokują. Tak przynajmniej mnie wielokrotnie potraktowano na infolinii i zresztą w internecie nie spotkałem się z tym. Raczej chodziło ci o zastrzeżone jak sądzę.
Chciałbym by było jak piszesz, tylko tego mi brakuje do pełni szczęścia :)

Tez mam problem z Orange z ktorym nie moge sobie poradzic. Kilka miesiecy temu ukradli mi tel i stracilem nr ktory mialem od kilku lat i na ktorym mi zalezy. Nie wiem czy karta byla zarejestrowana bo dostalem ja kiedys od kolegi z ktorym teraz nawet kontaktu nie mam. Niestety kodu puk tez nie znam. W grudniu zadzwonilem do BOK i przedstawilem sytuacje, ale jakas mila pani mnie poinformowala, ze niestety nie moge dostac duplikatu karty, bo numer jest aktywny. Nie pomogly tlumaczenia, ze numer bedzie aktywny jeszcze kilka miesiecy BO TO JEST MOJ NUMER. Ciagle powtarzala mi to samo zdanie az w koncu sie rozlaczylem. Wie ktos moze czy da sie jakos taka sprawe zalatwic? Moze jest na forum ktos, kto pracuje w Orange?
Problem tkwi w tym, że numer nie jest zarejestrowany (czyt. bezpański) co jest podstawowym błędem. Nikt na przysłowiową gębę nie zablokuje numeru bez dowodów iż jesteś właścicielem, może jeśli masz światków (znajomych), ale to już moje domniemanie bo nigdy nie słyszałem o tym, ale warto się zapytać. Na policję nie ma co iść jak telefon jest mało warty bo to służba, którą można sobie za przeproszeniem tyłek podetrzeć.
Inna strona medalu to złodziej, zapewne nastolatek, gdyż żaden szanujący się człowiek tego fachu nie używałby kradzionej komórki którą można namierzyć zwłaszcza, że starter kosztuje grosze. Jak masz wszystkie bibeloty z zakupu komórki i w nich numer IMEI to przynajmniej zablokuj ją by uprzykrzyć życie gościowi.
Nie wiem czy platforma internetowa wymaga zarejestrowania karty, ale jeśli masz dostęp do niej to zablokuj tam kartę.
Inna metoda, bardziej wyrafinowana to zadzwonienie do delikwenta z numeru zastrzeżonego i przedstawienie się jako przedstawiciel instytucji - bank, operator i ankieta + potwierdzenie danych aby zyskać zaufanie i wydobyć dane adresowe. Daj znajomemu a najlepiej znajomej. Kobiety bardziej je wzbudzają. To jedyne co mi przychodzi do głowy.

PS. Jeszcze jedno mi przyszło do głowy (wariant z Policją - niestety). Zadzwoń, zmuś go do przyznania się do winy nagrywając rozmowę i w razie powodzenia zgłoś.

joker333
07-02-2012, 20:04
próbuj raz jeszcze może w salonie ktoś ze znajomych mówił mi że podobną sytuację miał (tez orange) i musiał zdaje się udowodnić że to jego numer co trudne nie było (przedstawił numery z którymi się łączył wysyłał sms w określonym czasie itp)
Powodzenia życzę

till
07-02-2012, 21:19
Nie słyszałem nigdy o blokadzie niezidentyfikowanych połączeń (w moim rozumieniu tzw. "nieznany numer"), płatnie czy bezpłatnie. Numeru nie udostępnią (zgoda sądu), ani nie zablokują. Tak przynajmniej mnie wielokrotnie potraktowano na infolinii i zresztą w internecie nie spotkałem się z tym. Raczej chodziło ci o zastrzeżone jak sądzę.
Chciałbym by było jak piszesz, tylko tego mi brakuje do pełni szczęścia :)

Najprostsze rozwiązanie to telefon z Androidem + odpowiednia aplikacja = problem z głowy :D (pewnie inne systemy też mają takie rozwiązania).

thorcik
07-02-2012, 23:53
Najprostsze rozwiązanie to telefon z Androidem + odpowiednia aplikacja = problem z głowy :D (pewnie inne systemy też mają takie rozwiązania).

W przypadku Orange wystarczy e-BOK.

adolfik9501
08-02-2012, 00:13

Blokowanie kodem z telefonu: *110*71*01# (*110*71*00# wyłącza).

till
08-02-2012, 12:41
Nawet nie wiedziałem :) A można tam zlecić zablokowanie konkretnych numerów?

miron19j
08-02-2012, 13:30
Nawet nie wiedziałem :) A można tam zlecić zablokowanie konkretnych numerów?

a co, teściowa Cię nęka? :-D

Pienia
08-02-2012, 22:05
może i to kryptoreklama...ale...ale...posiadałem 2 telefony w orange od czasów idea/centerel od 95 roku, ponoć byłem "niezłym" klientem ze sporymi rachunkami, stoczyłem wiele wojen i kiedy szlak mnie trafił, i po kolejnej wizycie w salonie i kolejnej rozmowie z konsultantem... przeniosłem się do PLAY i ... tanio, prosto, bez kłopotów, z niezłymi telefonami... i co dało się...? tak...tak, wiem, ze nie ma idealnych operatorów, ale ten jest naj...takie moje spostrzeżenia...