PDA

Zobacz pełną wersję : Nikkor 35mm 1.8G dziwne odgłosy

dirttrack
30-01-2012, 15:14
Witam

Dziś przyszła mi moja 35" (używana zakupiona 21.11.2011r)
Podpiąłem i zrobilem kilka zdjęć, przy działaniu AF słychac jakiś dziwny dzwięk tzn. taki jakby mały pisk,jakby coś osierało o sobie czy coś w tym stylu..Czy to normalne? Mam 50mm , 18-55 i tam tego nie ma.

prz3mo
30-01-2012, 15:15
Witam

Dziś przyszła mi moja 35" (używana zakupiona 21.11.2011r)
Podpiąłem i zrobilem kilka zdjęć, przy działaniu AF słychac jakiś dziwny dzwięk tzn. taki jakby mały pisk,jakby coś osierało o sobie czy coś w tym stylu..Czy to normalne? Mam 50mm , 18-55 i tam tego nie ma.

Też tak mam w tym szkle. Działa już sporo czasu bez problemu, nie mam zamiaru takimi bzdurami się przejmować i Tobie też to radzę :)

dirttrack
30-01-2012, 15:18
Nie widzę problemu z ostrzeniem ( przynajmniej na razie) jest niby wszystko ok. Tak chciałem zapytac czy to normalne;)

Artur25
30-01-2012, 15:24
też tak mam :)

maciey75
30-01-2012, 15:35
Bylo kiedys o tym na forum w mega watku o 35. Ten obiektyw tak ma poniewaz ustawienie AF odbywa sie przez plastik-fantastik koleczka zebate i halas musi byc ;) To samo jest m.in. w 18-105.

prz3mo
30-01-2012, 15:59
Bylo kiedys o tym na forum w mega watku o 35. Ten obiektyw tak ma poniewaz ustawienie AF odbywa sie przez plastik-fantastik koleczka zebate i halas musi byc ;) To samo jest m.in. w 18-105.

Co nie zmienia faktu, że to szkło moim zdaniem ma najlepszy stosunek tego co oferuje do ceny, spośród wszystkich szkieł nikona :)

jabkos
30-01-2012, 16:24
Co nie zmienia faktu, że to szkło moim zdaniem ma najlepszy stosunek tego co oferuje, spośród wszystkich szkieł nikona :)

Święta racja..

Szkło bardzo fajne.

Pienia
30-01-2012, 17:53
jak cię to uspokoi, to ja też tak mam ...

Emilnikon
30-01-2012, 21:37
Mój znajomy również tak ma, więc to pewnie jakaś cecha tego obiektywu :)

dirttrack
30-01-2012, 22:19
W takim razie,uspokoiliście mnie ;)

gniady
31-01-2012, 08:01
Hmm, mój tak nie ma. Czy powinienem je reklamować? :)

pozdrawiam

dirttrack
31-01-2012, 09:15
Jeżeli masz wszystko w porządku,nie widzę potrzeby.:)

crisder
15-02-2012, 12:54
Odgłosy takie mam i ja. To chyba w standardzie, gratisowo...

Paweł G
27-02-2012, 20:56
Mój też wydaje takie dźwięki i martwiłem się czy to nie awaria.
Teraz jestem spokojny. Tym bardziej, że ostrzy jak trzeba.

Tom@sz
27-02-2012, 21:46
Troche mnie zmartwiliscie, bo moj nie piszczy i widac ze to nie jest normalne...
wsio inne dziala OK :)

Desperados
27-02-2012, 21:54
łoł a właśnie miałem zakładać podobny wątek :D Bo jakieś pare miesiecy temu kupiłem 35 i tak dziwnie hmm.. nawet nie wiem jak to nazwać :D ociera ? ;D mam na gwarancji, ale nie wiem czy jest sens wysyłać bo to pewnie potrwa pare tygodni a jak ucieknie jakiś fajny kadr ;>
Teraz jestem spokojny bo myślałem, że coś jest nie tak :)
Dzięki wielkie

Pozdrawiam

knopers1
27-02-2012, 23:02
łoł a właśnie miałem zakładać podobny wątek :D Bo jakieś pare miesiecy temu kupiłem 35 i tak dziwnie hmm.. nawet nie wiem jak to nazwać :D ociera ? ;D mam na gwarancji, ale nie wiem czy jest sens wysyłać bo to pewnie potrwa pare tygodni a jak ucieknie jakiś fajny kadr ;>
Teraz jestem spokojny bo myślałem, że coś jest nie tak :)
Dzięki wielkie

Pozdrawiam

Moj takze troche szura...;)

_Bobo_
28-02-2012, 09:24
Miałem trzy sztuki 35/1.8 i każda chodziła inaczej :) Pierwsza niemal bezgłośnie, druga szurała, a obecna cichutko szura/świergoli (ale nie piszczy). Do tego zauważyłem nierówną pracę przysłon w tych szkłach - lekko domykając listki przysłony potrafią się ułożyć delikatnie inaczej niż przy poprzednim domknięciu, na tyle inaczej, że można to zauważyć.

designer555
28-02-2012, 12:19
ja mam już drugą 35-tkę i tak jak pierwsza lekko szura... nie przejmuję się tym bo wszystko działa jak należy... ostrość, trafianie w punkt... ten typ tak po prostu ma... jedynie co zauważyłem to fakt że w pierwszej 35-ce AF był wolny wolny i jeszcze raz wolny ... w obecnej jest szybki i celny bez względu na warunki oświetleniowe

galaza
09-09-2012, 20:38
Kupiłem na allegro wspomniany w tytule obiektyw i trochę mnie niepokoi dźwięk przy ostrzeniu, dokładnie chodzi mi o piszczenie. Czy to normalne w tym obiektywie, czy mam na zapas się martwić?

zielonek430
09-09-2012, 23:03
Mój zazwyczaj ostrząc wydaje z siebie bardzo ciche odgłosy podobne do nienaoliwionego mechanizmu. 18-55vr wydaje takie same, więc to raczej normalne.

adriansocho
09-09-2012, 23:04
mój też wydaje coś jak stłumiony pisk/zgrzyt. Żaden inny obiektyw (jaki miałem w łapach) nie wydawał takiego dźwięku.

galaza
10-09-2012, 05:24
Dzięki za informację. EOT

blassKriss
21-01-2013, 16:24
Czesc! Do swojego Nikona D5100 dokupiłem stałkę 35mm 1.8. Wszystkomdziałało bardzo dobrze, ale do czasu. Od kilku dni zauważyłem, że mój obiektyw zaczął strasznie hałasować podczas ustawiania ostrości. Wideo poniżej:

https://www.youtube.com/watch?v=uTYCB9b9noI&feature=youtube_gdata_player

Jak uważacie, czy warto go reklamować?

maciey75
21-01-2013, 17:11
Bylo na forum - ten typ tak ma

http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=200733
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214626

blassKriss
21-01-2013, 18:23
Ale wcześniej chodził niemal bezgłośnie. A teraz strasznie piszczy

zgera
21-01-2013, 19:02
Bylo na forum - ten typ tak ma
Nieprawda, miałem ten obiektyw i nic nie piszczało ani trzeszczało.
Trafiają się jednak egzemplarze które przy ustawianiu ostrości wydaja takie dźwięki.

blassKriss
21-01-2013, 19:05
Dziwne, że to stało się tak z czasem a nie od razu. Chyba go oddam do serwisu - zobaczymy co powiedzą.

Ten chodzi jak mój kiedyś:
http://www.youtube.com/watch?v=xHkhQ8FW3s0

irek6311
21-01-2013, 19:06
U mnie też bezgłośnie AF ustawia więc usterka mechaniczna jest ,
jak na Gwarancji to Serwis .

maciey75
22-01-2013, 16:14
W serwisie nic nie zrobia. Ten obiektyw tak ma - niektore egzemplarze bardziej inne mniej. Uklad AF sklada sie z plastikowych kołeczek zebatych i one tak halasuja.

Nie wplywa to na szybkosc ani "jakosc" pracy AF. Dodatkowo w normalnych warunkach tego nie slychac, chyba ze ktos przyslu****e sie w domowym zaciszu ;)

fotokunek
22-01-2013, 16:20
lepiej zostaw jak masz, bo po powrocie z serwisu może być gorzej, a na trochę się sprzętu pozbędziesz. jak mi cos puka w samochodzie to robię głośniej muzyke ;)

mascar
22-01-2013, 16:36
Miałem też kiedyś ten obiektyw. Wróciłem z urlopu w Rzymie i zauważyłem, że obiektyw zaczął piszczeć. Pomyślałem, że na bank na plaży dostał się do środka jakiś piasek. Wysłałem do naprawy w serwisie. Dostałem opinię: "Głośność pracy obiektywu w normie". Piasku nie było.

matomi
22-01-2013, 17:25
lepiej zostaw jak masz, bo po powrocie z serwisu może być gorzej, a na trochę się sprzętu pozbędziesz. jak mi cos puka w samochodzie to robię głośniej muzyke ;)

No świetny sposób. I zamiast zapłacić za naprawę jakiejś części np. 200 zł, to za pół roku wybulisz 10 razy tyle jak się dzięki wadliwemu elementowi posypie coś więcej.

A co do szkła, to taka głośniejsza praca może być normalna, a może też być oznaką awarii SWM... Kto zgadnie na ucho? Ja bym skonsultował z serwisem, a jeśli masz gwarancję, to już bez wahania.

blassKriss
22-01-2013, 17:39
Przepraszam Was bardzo. W pierwszym poście umieścilem link do odgłosu pracy AF mojego drugiego obiektywu - 18-55.

Tutaj możecie posłuchać mojej stałki 35mm o której ten temat:

https://www.youtube.com/watch?v=37MS1jmnGjM

A jeśli chodzi o serwis, to chyba oddam tam obiektyw. Mam drugi, więc nie zostanę bez możliwości wykonywania zdjęć:)

sebastian_gora
13-03-2014, 09:06
Witam

Kupiłem niedawno używany obiektyw Nikkora 35 1.8G DX. Podpiąłem go pod moje D700 i bardzo zdzwiony byłem pracą AF. Obiektyw popiskiwał ale wg wg sprzedawcy ponoć tak się zachowuje w skutek przeleżenia na półce jakiegoś czasu bez używania. Porobiłem trochę zdjęć i dalej to samo, w kościele można by było ten "świst" bez problemu usłyszeć. Poprosiłem o wymianę obiektywu. Sprzedawca sprawdził inne sztuki i stwierdził, że inne 35tki też tak świszczą. Hmmm ... jakie Wy macie doświadczenia na tym polu? Przyznam, że kupiłem nowego Nikkora 50 1.8G i pracuje kulturalnie, bardzo cicho, nie świszczy. Więc albo 35tka "tak ma" albo coś z tymi obiektywami nie tak.
Będę wdzięczny o opinie użytkowników 35tek.

Dzięki i pozdrawiam
Sebastian

knopers1
13-03-2014, 09:11
ten obiektyw tak ma.... Nie martw sie, wszystko jest o.k.
Jak bys poszukal troche tutaj no forum znalazl bys conajmniej trzy takie watki o piszczacym AF w N35 AF-S

zgera
13-03-2014, 09:20
Miałem dwie 35-tki i żadnej nic nie piszczało, zaledwie słyszalny szum podczas pracy AF-u.
Określenie że ten typ tak ma nie jest na miejscu, chociaż niektóre egzemplarze tak piszczą, ale nie wszystkie.

MstrG
13-03-2014, 09:22
Nikkor 35mm 1.8G dziwne odgłosy (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=200733)
Nikkor 35mm 1.8G, dźwięk silnika (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=214626)
Nikon 35 mm 1.8 - Dziwny odgłos obiektywu podczas ustawiania ostrości (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=222393)

Andrzej1974
13-03-2014, 09:31
Kupiłem niedawno używany obiektyw Nikkora 35 1.8G DX. Podpiąłem go pod moje D700 i bardzo zdzwiony byłem pracą AF [...] w kościele można by było ten "świst" bez problemu usłyszeć.

Nie wiem o jak mocnym "świszczeniu" pisesz ale przy ustawianiu ostrości słychać pracę każdego obiektywu (mniej lub bardziej ale jednak) z silniczkiem. MZ w 35-tce nie jest ona aż taka głośna, żeby cały kościół ją słyszał... ;-)

sebastian_gora
13-03-2014, 09:42
Mam Nikkora 50 1.8G czyli w zasadzie bardzo podobny obiektyw i oczywiście słychać pracę AF ale nie jest drażniąca dla uszu. Jest to delikatny szum i ok. A 35tka tak świszczy, wysoka częstotliwość, jakby jakaś niedosmarowana była, jakby się zacierała, nie wiem jak to opisać. obiektyw zwróciłem, czekam na inny ale sprzedawca własnie upiera się, że wszystkie tak mają. Mam opcję zwrotu pieniędzy i kupna nowego lub wymiany na inny świszczący ... Wg mnie takie świszczenie chyba niczym "normalnym" nie jest ale może wypowie się też ktoś kto ma świszczącą 35tkę i pracuje na niej dłuższy czas?

Andrzej1974
13-03-2014, 10:41
Mam rok 35-tkę i szczerze mówiąc żaden świst w niej mi nie przeszkadza. Chyba, że Twój jest faktycznie jakiś uszkodzony.

Sokolik Wędrowny
17-03-2014, 22:24
Również mam rok moją 35, świszcze i popiskuje odkąd ją nabyłem (jestem drugim właścicielem), w kompletnej ciszy trochę ten odgłos drażni, wystarczy głośniejsza rozmowa obok aby przestał być słyszalny. Poza drażnieniem zmysłu słuchu nic niepokojącego nie zaobserwowałem w związku z tym.

Dopisano: 35-tka właśnie siedzi na korpusie. Wsłuchałem się w jej pracę: szum połączony z dość wysokim, ledwo wyławialnym uchem piszczeniem. W porównianiu do kita 18-70 - ten drugi pracuje ciszej i bez tego wysokiego popiskiwania.

IMO nie ma się czym przejmować...

Andrzej1974
18-03-2014, 08:36
Faktycznie. Po dogłębniejszym porównaniu N35 z N18-55 momemtami (przy "dłuższym łapaniu" ostrości) 35-tka faktycznie wydaje odgłosy, o których 2 powsty wyżej wspomniał @sebastian_gora. Na pewno jest ona głośniejsza niż obiektyw kitowy ale - jak to słusznie zauważył @Sokolik Wędrowny - nie ma się czym przejmować...

colins
18-03-2014, 16:21
Taki urok tego obiektywu, bo w moim też coś tam świerszczy. W kitowym N18-105 również, o ile dobrze pamiętam. Widocznie w Malezji (bo czy nie tam montowali te obiektywy?) poskąpili smarowidła albo może w czasie oceanicznego transportu morska bryza wdarła się do kontenera z obiektywami, penetrując je solanką, no i tak sobie teraz radośnie popiskują.:mrgreen:

satanica
19-03-2014, 00:43
u mnie jest cisza, minimalnie glosniej niz 18-55

colins
19-03-2014, 15:03
No to jak cisza skoro głośniej od 18-55.:)

nikoniarz
19-03-2014, 15:16
No to jak cisza skoro głośniej od 18-55.:)

Bo to ta głośniejsza cisza :)

satanica
19-03-2014, 20:26
bo mojego 18-55 prawie w ogóle nie słychać, lekkie klikniecie jak ostrzy, w 35 tce bardzo cicho słychac ostrzenie autofokusa, zadnych pisków czy innych skrzeków nie ma jak tu opisujecie

GregB
19-03-2014, 20:40
No to i ja podzielę się swoim doświadczeniem. Miałem dwie 35-ki; 1-sza nie wydawała żadnych dźwięków, ostrzyła w punkt, po 2 latach oddałem bratu. Kupiłem drugą. Też była cisza przez ponad rok czasu, potem pojawił się hałas, szmer, nazwijmy to jakkolwiek - ale nie zwracałem na to uwagi, robiłem zdjęcia. Dźwięk zrobił się trochę głośniejszy no i po 7-8 mies. "hałasowania" - trup, padł SWM. Naprawa nieopłacalna. Czyli jednym z powodów może być zużycie i przepowiednia rychłego (lub nie zbyt) zgonu szkiełka. Wiem że raczej nie pociesze tym posiadaczy "świerszczy" ale lepiej być na ewentualność przygotowanym.

Serioz
19-03-2014, 22:21
No to w takim układzie moja 35 już trzy lata piszczy :) A swoją drogą to ja się coraz to nowych rzeczy o moim sprzęcie dowiaduje na tym forum. A tu, że 35 leży i kwiczy, znaczy piszczy ;) albo 18-105 jest mydlana na brzegach.
Na szczęście nic się u mnie nie dzieje złego ze sprzętem czego i wam życzę.

colins
20-03-2014, 10:34
No to i ja podzielę się swoim doświadczeniem. Miałem dwie 35-ki; 1-sza nie wydawała żadnych dźwięków, ostrzyła w punkt, po 2 latach oddałem bratu. Kupiłem drugą. Też była cisza przez ponad rok czasu, potem pojawił się hałas, szmer, nazwijmy to jakkolwiek - ale nie zwracałem na to uwagi, robiłem zdjęcia. Dźwięk zrobił się trochę głośniejszy no i po 7-8 mies. "hałasowania" - trup, padł SWM. Naprawa nieopłacalna. Czyli jednym z powodów może być zużycie i przepowiednia rychłego (lub nie zbyt) zgonu szkiełka. Wiem że raczej nie pociesze tym posiadaczy "świerszczy" ale lepiej być na ewentualność przygotowanym.

Chyba trochę ryzykowna teza, bo moją 35-tkę mam od nowości i od początku sobie cichutko popiskuje. Zrobiłem nią raptem parę tysięcy zdjęć więc o zużyciu raczej nie może być mowy, a jednak sobie piska od samego początku (kitowy 18-105 również). Zresztą o czym tu debatować. W końcu siedzi tam silnik elektryczny więc w czasie pracy musi wydawać jakiś dźwięk. Najwidoczniej niektórzy mają bardziej wyczulony słuch (jak ja) więc może powinni zająć się muzyką, a nie fotografowaniem. :p Innym (jak koledze) słoń na ucho nadepnął więc nic nie słyszą, w zamian zapewne robią lepsze technicznie zdjęcia, bo kosztem słuchu wzrok u nich lepszy. ;)
A zupełnie bezgłośny, to miałem jak na razie tylko jeden obiektyw i był to Helios 44. :mrgreen:

J51
20-03-2014, 16:49
Mój chodzi cicho,nic nie popiskuje,jedynie lekko słychać szuranie,czy mam zacząć się bać?

GregB
20-03-2014, 22:03
Mój chodzi cicho,nic nie popiskuje,jedynie lekko słychać szuranie,czy mam zacząć się bać?

Oczywiście że nie:smile: bo SWM odgłosy musi wydawać:wink:. Inna sprawa że nie powinno to być zbyt głośne, zresztą poczytaj cały wątek, Koledzy dość szczegółowo opisywali objawy....
Do Kolegi Colins: nie ma nic ryzykownego w dzieleniu się swoim doświadczeniem ( w końcu po to jest Forum), bo mówiłem o "ewentualności", do tego chodziło mi o poważnym i nasilającym się hałasie który obserwowałem w swoim szkiełku. Zresztą z tego co czytam, przypadki są różne, i czasem hałas nie prowadzi do żadnych uszkodzeń czy innych "malfunctions".

Andrzej1974
20-03-2014, 22:42
Ja zauważyłem, że te opisywane dźwięki pojawiają się u mnie tylko wtedy, gdy pierścieniem ustawię dużą nieostrość. Wtedy ostrzenie trwa dłużej i obiektyw piszczy. ;-)

colins
21-03-2014, 00:46
Ten obiektyw i tak zachowuje się kulturalnie. Posłuchajcie sobie jak w pewnych warunkach potrafi zaterkotać N 18-105 - O TUTAJ (https://www.youtube.com/watch?v=PkqhytnWNAE) (filmik zapożyczony). :???:
Natomiast odnośnie głośności bohatera tego wątku czyli obiektywu N 35 1.8G, to znalazłem TAKI FILMIK (https://www.youtube.com/watch?v=OFrQ44jDU0A). Mój obiektyw zachowuje się całkiem podobnie (generuje może ciut wyższy dźwięk kojarzący się z popiskiwaniem), jednak uważam, że jest to normalna praca tej zabawki.

satanica
21-03-2014, 01:23
masakra ten filmik, u mnie nic takiego nie słychac w 35 tce

colins
21-03-2014, 12:19
Czyżby? No to weź nagraj jakiś filmik ustawiając przy tym AF w tryb ciągły, a potem zgraj materiał na kompa i odsłuchaj. Założę się, że usłyszysz podobne dźwięki jak te na zamieszczonym filmie, bo o ile z zewnątrz obiektyw może być słabo słyszalny, to wewnętrzny mikrofon aparatu wyłapie niestety każdy szmer silnika.

satanica
22-03-2014, 01:09
Nie chce mi sie nagrywac, bo mu mnie nic nie hałasuje, poza tym to sie mija z celem, bo ja robie zdjecia a nie mikrofonem nagrywam jak mi obiektyw chodzi :P, tak czy siak nagrywalem pare filmików tym obiektywem w terenie i taki sam odgłos ostrzenia mam jak na 18-55 gdy uzyty jest mikrofon wewnetrzny. Tylko u mnie nie słychac żadnego chrobotania jak na tym filmiku wyżej