PDA

Zobacz pełną wersję : Ciekawy przypadek de siedemsetki - problemy z obiektywem Tamron 70-200

Sapphiron
30-01-2012, 09:31
Witajcie.

Jakiś tydzień temu w jednej d700 zauważyłem ostatnio niezły problem... Otóż po podłączeniu Tamrona 70-200/2.8 (IF) MACRO LD Di SP (dodałem żeby nie było pytań która wersja itp) zaczęła się niezła jazda...

Aparat jak znajdzie kontrastowy motyw na którym może wyostrzyć ustawia ostrość błyskawicznie i cichutko...
Jak nie znajdzie nic na czym może wyostrzyć, zjeżdża do końca zakresu i się wiesza... Nagle wszystko znika i zostaje tylko migająca ikonka baterii... Na drugiej d700 obiektyw śmiga jak ta lala, jest szybki, trafia bez pudła, ma lekkie mydełko ale w studio nie używam 2.8 więc żaden problem... Jak nie ma na czym wyostrzyć (podłączony do tej drugiej d700) jeździ po zakresie i się nie wiesza jak na tej pierwszej...

Obiektyw sprawdzany na 6 puszkach i na każdej śmiga cacy tylko nie na tej jednej d700...
Inne obiektywy śmigają cacy, nawet jak nie ma na czym wyostrzyć to jeżdżą po całym zakresie ale nigdy się nie wieszają, tylko z tym jednym jest problem...

Czy ktoś wie o co kaman? Winne jest body, czy obiektyw? Jeśli obiektyw do dlaczego na innych działa miodnie? Jeśli body to dlaczego na innych obiektywach działa cacy?

Jak ktoś pomoże i podpowie co z tym fantem zrobić to będę MEGA dźwięczny...

ajt
30-01-2012, 10:09
I tak nie unikniesz pytania o wersję :)
Wersja softu w puszkach taka sama?
Jeśli tak, to może któraś opcja AF jest inaczej ustawiona niż w pozostałych?

Sapphiron
30-01-2012, 10:24
w obu puszkach to samo jest, takie same ustawienia, taki sam soft (wg tego co jest napisane w menu czyli 1.02)...

ajt
30-01-2012, 10:56
No to może:
- akurat w tym połączeniu któryś styk body/obiektyw nie kontaktuje,
- niefirmowy/walnięty akumulator (ewent. brudne styki),
- ?

Sapphiron
30-01-2012, 11:01
ech... pisałem że akus jest sprawny, działa prawidłowo. Jakby styk był walnięty to by na innych obiektywach też dawał ciała, nieprawdaż?

coś innego jest nie tak, tylko co?

Kryhu
30-01-2012, 11:09
Ja bym dokładnie jednak te styki obejrzał, może i w obiektywie i akurat w tym D700 coś jest lekko przestawione? Razem się to sumuje tylko w jednej konfiguracji, tak sobie gdybam :)

Sapphiron
30-01-2012, 11:39
styki sprawdzałem ze 4 razy i w body i tym bardziej w obiektywie jest cacy...

Bardziej obstawiam że to coś z body bo drugim zestawem zrobiłem w weekend 4 sesje i 1 mecz i wszystko cacy było, nawet przez chwilę się nie zawahał...

Nemyrowsky
09-02-2012, 13:06
Nie wiem czy Ci pomogę, ale opowiem Ci moją historię ;-)...

miałem podobny problem z tym obiektywem... to samo wieszanie korpusu i migająca ikonka baterii po przejechaniu całego zakresu ostrości (a jak wiadomo demonem prędkości AF ten obiektyw nie jest ;-) tylko że u mnie problem występował na każdym podpiętym body (D700, D300, D200, D70 etc.) więc byłem przekonany, że to wina obiektywu. Też czyściłem i sprawdzałem styki bez przerwy bo wspomniane zawieszki uniemożliwiały w dużym stopniu normalną pracę z tym obiektywem (co strasznie irytowało bo szkło optycznie jest świetne i ostre jak żyleta oczywiście jeśli ostrość uda się ustawić ;-), wydawało mi się że po czyszczeniu przez chwilę było lepiej...

moim zdaniem problem leżał w złej konstrukcji mocowania obiektywu i może nie tyle chodzi tu o sam bagnet, bo jest on solidny i metalowy, ile o tę część mocowania która jest na wysokości styków. Jest ona niestety wykonana z dość tandetnego czarnego plastiku który zaczął się u mnie dość szybko wykruszać (porównaj sobie np. do mocowania w nikonowskiej 70-200 2.8 VR II zobaczysz różnicę jakości o której piszę) :-/, a opiłki plastiku właziły wszędzie gdzie mogły (czyli pewnie też między styki). Musiałem je usuwać właściwie co parę dni bo jeśli tego nie robiłem zostawały na bagnecie aparatu i powoli wpadały do środka i może w swojej wędrówce dobrnęłyby pomiędzy lamelki migawki a wtedy byłoby uciechy co nie miara ;-)...może na "piłowanie plastiku" wpływało też to, że obiektyw nie trzymał się specjalnie ściśle body, czuć było lekki luz w bagnecie i może parę opiłków i "luźny" kontakt styków zawieszały elektronikę?!

tyle mojej teorii...co w praktyce? dzwoniłem do serwisu tamrona pytając czemu takie a nie inne mocowanie przy profesjonalnym obiektywie o solidnej masie ale dostałem odpowiedź "że mocowanie jest standardowe, a o problemach z tym modelem nic im nie wiadomo" ponieważ miałem już trochę dość tego obiektywu i nie chciałem wysyłać go do "płatnej naprawy pogwarancyjnej" która nie wiem czy coś by dała bo wada jest ewidentnie konstrukcyjna dałem sobie spokój i służy teraz jako "manual focus backup" ;-/...

Szkoda...bo obiektyw jest naprawdę optycznie bez zarzutu, świetna ostrość, dobry kontrast, ładny bokeh nawet można mu wybaczyć wolny AF ale oszczędzanie na kawałku solidnego tworzywa albo metalu w mocowaniu przy tej klasie optyki nie powinno mieć moim zdaniem miejsca...

P.S. Na marginesie dodam, że mocowanie w Tamronie 28-75 2.8 który uważam za całkiem udane szkło jest zrobione solidniej choć ten obiektyw ma dwukrotnie(?) niższą masę od 70-200 i cenę zresztą też ;-)

Sapphiron
09-02-2012, 16:43
No właśnie z tym obiektywem problem jest z tylko z jednym konkretnym body...

Sapphiron
30-04-2012, 08:21
Niestety problem jest nadal, z jednym body śmiga cudownie, z drugim śmigać nie chce... Co śmieszniejsze inne obiektywy bez zarzutu.

Styki były czyszczone, akusy oryginalne, aparat z obiektywem (a raczej obiektyw z aparatem) na statywie, w innych testach stawiany na stole tak żeby oba sprzęty miały podparcie, oprogramowanie uaktualnione, ustaienia identycznie i co? i nadal problem...

Meggido
30-04-2012, 08:43
Czasem zdarza mi się podobny problem z N200-400VR1 i D700, ale wyłącznie wtedy gdy używam zamiennika akumulatora.

Sapphiron
30-04-2012, 09:20
No właśnie w tym problem że sprawdzane na oryginałach. Gripa też nie było więc to raczej też nie problem...

mOSAd
05-05-2012, 06:25
Obstawiam silnik w korpusie. Z jakiegoś powodu jakby chciał kręcić dalej i nie mógł. Może nastepuje jakieś przeciążenie i aparat się wyłącza, czy wiesza. Nie napisałeś jak go odwiesić i co pomaga, by powrócił do normalnego działania. Nie wiem w jaki sposób aparat wykrywa, że doszedł do końca zakresu. Czy to obiektyw go o tym powiadamia? Może jest problem z którymś stykiem i taka informacja nie trafia do aparatu? Mało prowdopodobne chyba - a może? Prędzej bym sądził, że wszystko dzieje się mechanicznie i to korpus wykrywając opór zmienia kierunek kręcenia. Jestem ciekaw, czy dałoby się zasymulować podobną sytuację. Należałoby zbadać co się dzieje jak obiektyw dojdzie do końca skali. Czy łatwo potem ruszyć śrubokrętem w drugą stronę? No i z drugiej strony - co się dzieje z korpusem, kiedy nie ma siły kręcić śrubokrętem. Trochę tu należy uważać, by kompletnie silnika nie uszkodzić, więc jeżeli to nie jest problem, to na razie to zostawić jak jest. Albo testować bardzo rozważnie.

Sapphiron
05-05-2012, 06:45
Nie używam już tego obiektywu. Został wymieniony na inny. To raczej nie był silnik w body bo z nowym obiektywem chodzi jak ta lala, z innymi bardziej równymi obiektywni też daje radę więc to wina szkła.

nazgul
24-07-2012, 14:28
Odkopuje temat bo tez mam problem z Tamronem 70-200 wersja z silniczkiem - gubi komunikacje z body (D700). Czasami tylko nie działa AF, czasami także traci informacje o przysłonach i zaczyna wyświetlać f0. Z żadnym innym obiektywem podobny problem nie występuje. Chwilowo pomaga wyłączenie i włączenie aparatu (na 3-4 strzały) i sytuacja się powtarza. Firmware aparatu 1.02. Akumulatory oryginalne i nie zjechane. Miał ktoś kiedyś podobnie z tym obiektywem?

wasilewk
24-07-2012, 15:59
Odkopuje temat bo tez mam problem z Tamronem 70-200 wersja z silniczkiem - gubi komunikacje z body (D700). Czasami tylko nie działa AF, czasami także traci informacje o przysłonach i zaczyna wyświetlać f0. Z żadnym innym obiektywem podobny problem nie występuje. Chwilowo pomaga wyłączenie i włączenie aparatu (na 3-4 strzały) i sytuacja się powtarza. Firmware aparatu 1.02. Akumulatory oryginalne i nie zjechane. Miał ktoś kiedyś podobnie z tym obiektywem?

Tak ostatnio czytam, że nowy firmware jeszcze bardziej pognębia współpracę z nienikonowskimi szkłami.
A gdybyś tak (na chwilę) wgrał firmware 1.01 ? (ze strony Nikona). Czy nie poprawi się choć trochę ?

Spróbuj.

Pzdr.

Jacek_Z
24-07-2012, 23:45
.. - gubi komunikacje z body (D700). Czasami tylko nie działa AF, czasami także traci informacje o przysłonach i zaczyna wyświetlać f0.Tak miałem z Tamronem 300/4. Musiałem go sprzedać. To podobno kwestia chipa w obiektywie.

nazgul
25-07-2012, 14:53
Tak miałem z Tamronem 300/4. Musiałem go sprzedać. To podobno kwestia chipa w obiektywie.

Kwestia chipa to by była total lipa. na moje oko to mi wygląda na jakis luz na bagnecie powodujący niekontakt na stykach. Jakby się wyrobił, czy co?

Będę na początku sierpnia w 3city to zajrzę do Foto-Techniki. Zobaczymy co mi powiedzą ale coś mi się zdaje że szkło po naprawie pójdzie w komis w rozliczeniu za Nikkora...