Zobacz pełną wersję : Grip Meike- problem
brutbrut
29-01-2012, 21:47
Witam....
Zakupiłam grip Meike do D90, podpinam go pod aparat, wkładam dwie nowe orginalne nikonowskie , naładowane na full baterie i niestety wykonuję tylko jedno zdjęcie , albo w ogóle nie wykonuję, bo na korpusie pojawia mi się ikonka z mrugającą prawie rozładowaną baterią.....zaznaczę, iż sytuacja ta powtarza się z różnego rodzaju obiektywami N-50mm1.8, T 70-300mm czy S 10-20mm...... On/ off działa tylko na krótką chwilę i dzieje sie tak we wszystkich trybach fotografowania.....jest wszystko nowe, a i tak pokusiłam się o czyszczenie styków i nic nie poskutkowało......
Pomóżcie!
wasilewk
29-01-2012, 21:50
A aparat bez gripa nadal działa poprawnie ?
brutbrut
29-01-2012, 21:59
Tak działa poprawnie......na wszystkich obiektywach i na jednej jak i drugiej baterii....
wasilewk
29-01-2012, 22:00
To się ciesz, że tylko tak to się skończyło. Tylko Nikonowski grip - niestety kasa.
Ojtam "tylko tak". Grip na gwarancję i już. Przez łapska przewinęły mi się 2 gripy meike i oba działały bez zarzutu. Nie wydaje mi się, żeby oryginalny był warty dopłacania aż takiej kasy.
brutbrut
29-01-2012, 22:06
Hmmmm.......czyli po raz kolejny może sie okazać że nie warto kupować zamienników tylko orginał.......sprzedawca, zn. zapaleniec fotograf zawodowiec od 20 lat zapewnił mnie, że będzie wszystko grało i będzie kompatybilne z moim body itd......a tu klops........szukam cały czas chyba już wszędzie jaka może być tego przyczyna, że nie działa.....
wasilewk
29-01-2012, 22:06
Przecież nie większej niż aparat ?
Art Erie
29-01-2012, 22:11
Pewnie ma problem z przekazaniem zasilania. Na poczatek przemyj styki benzyną do zapalniczek. Miałem ostatnio taki problem z D70, już posądzałem staruszka o rychłą śmierć techniczną ( blokowało się lustro ).
Okazało się, że problemem były styki w gripie...
Jeśli masz gwarancję - odsyłaj i tyle.
Może zbyt mocno dokręciłeś grip do body? Ja tak właśnie miałem jak piszesz;mrugająca ikona bateryjki na wyświetlaczu i aparat się wyłącza - delikatnie poluzowałem pokrętło mocowania gripa i po problemie,zestaw działa bez zastrzeżeń .
Ewentualnie odkręć go i bez wyjmowania spróbuj delikatnie nim poruszać na boki ( nie za mocno ). Dokręć z czuciem i sprawdź. Ja miałem podobną sytuację z Meike w Sonym. Po takim zabiegu działał baaardzo długo bez problemu ;)
brutbrut
04-02-2012, 19:34
A więc...styki wyczyszczone spirytusem- baterie, grip i w body.....Wszystko działa jak należy:)
I było pyszczyć na zmienniki ;)
Też się cieszyłem gdy mój zamiennik MB-D10 Meike wbrew opiniom okazał się dobra sztuką...
Po prawie roku lustro zawisło i dziękuję. Jest jeszcze na gwarancji więc zobaczymy co dalej...
Witam
mam mały problem
mam NIKON D90 dodałem do niego grip MEIKE.. w tej chwili dokupiłem drugi akumulator.. pierwszy miałem oczywiscie w zestawie .. oba akumulatory Nikon EN EL3e oryginalne..
problem polega na tym iż jak sa w gripie dwa akumul. to sprzet chodzi tylko na tym nowym (tym co dokupiłem niedawno) .. widzi obydwa ale działa tylko na nowym .. jesli wyjme ten nowy z gripa to dziłała na starym bez problemu ..
nie ma możliwości przełączenia na drugi akumulator..
sprawa jest jeszcze taka iż w tej chwili nowy ma 30% mocy a stary 60%
jak to rozumować ??
pomóżcie.. prosze..
Nie rozumiem pytania. Grip powinien najpierw działać na jednym a potem sam się przełączyć na drugi. Gdzie kupiłeś nowy aku - jest to oryginał z pewnego źródła?
Ja mam taki zestaw jak Ty ale jeden aku oryginalny a drugi Phottix. Jak najpierw włożę Phottix a potem oryginał i Phottix się rozładuje to samo się nie chce przerzucić na drugi aku. Grip jednak działa poprawnie jak najpierw włożę oryginalny a Potem Phottix - jak pierwszy się rozładuje to automatem przełącza na drugi. Ten temat był już wałkowany na forum więc wystarczy poszukać.
obydwa aku sa oryginalne (EN EL3e) kupione w sklepie oficjalnym Nikona we wrocławiu
sprawa jest taka .. czy moge przełączać w menu aparatu z którego akumulatora chce korzystac??
bo jak w gripie sa oba włożone to zawsze chce używać tego nowego ...
być moze jak sie rozładuje ten nowy to sie przełączy na stary tego jeszcze nie przerabiałem .. ale pytanie czy ja moge recznie przełączać sam z którego aku chce korzystac ??
Nie da się wybrać z którego jedzie, czy to w zamienniku czy oryginale. U mnie który pierwszy włożysz to od tego zaczyna, a potem sam przełącza się na drugi.
no własnie i tez jest pies pogrzebany :)
nie wazne którą baterie pierwsza włoże ... czy stara czy nowa.. czy zmienie porty .. poprzemieniam je w portach...
zawsze zawsze zawsze ciagnie z tej nowej :)
nie jest to dziwne ???
W przypadku mojego zestawu MeiKe zawsze rozpoczyna współpracę z aku od gniazda L a następnie przełącza się na P.Posiadam dwa oryginalne akumulatory 3e.
Moim zdaniem jest coś nie tak z jednym z Twoich akumulatorów- nawet gdy jeden z akumulatorów jest rozładowany w 95% ale jest zamontowany w slocie z lewej strony (a w prawym slocie jest aku naładowany w 100%) to właśnie z niego body/grip jest zasilany aż do wyczerpania tego aku.
arturmsi
12-05-2012, 15:25
Mam inne pytanie odnośnie gripa Meike/Alpha d90, czy to normalne ze po włożeniu 6 enelop i ustawieniu odpowiedniego zasilania, nie pokazuję mi ani % ani nawet nie liczy zrobionych zdjęć, pokazuje tylko o góry na wyświetlaczu poziom naładowania ;>
po włożeniu oryginalnej baterii pokazuje normalnie ;)
To normalne, dlatego że informacja o procencie zużycia pobierana jest z elektroniki aku. Mam podobnie na zamienniku EL3e. Obojętnie czy włożę go bezpośrednio do aparatu, czy też do gripa to i tak nie pokazuje mi tych informacji.
arturmsi
13-05-2012, 13:53
ok, dzięki ;)