PDA

Zobacz pełną wersję : Jupiterek 200/4

Karl Johansson
26-02-2007, 03:50
Od dłuższego czasu mam ten obiektyw, z tym, że jest on uszkodzony. Problem polega na tym, że pierścień ustawiania ostrości działa tylko w zakresie 1.8-2m w zenicie, oraz w zakresie 1.8-5.5m w pentaconie, potem się blokuje, a pierścień przysłon w zenicie działa od 4-8, w pentaconie nie działa w ogóle.
I moje pytanie numer 1: co to może być? Czy to tylko kwestia wyczyszczenia go, czy coś poważniejszego mu dolega.
Pytanie numer dwa: czy oddawać to do naprawy, czy lepiej jednak zakupić "nowy" na allegro i jeśli naprawiać, czy znacie jakiś punkt w Trójmieście, który się tym zajmie dobrze i w miarę niedrogo?
Pozdrawiam.

c-man
26-02-2007, 15:15
Dziwna sprawa...To nie jest obiektyw auto???Podejrzane jest to,że raz chodzi do 2m a raz do5,5...
Moim zdaniem kup nowy- ja mam pentacona 4/200 i nie narzekam...można znależć do 100zł.

Jacek S
26-02-2007, 15:39
Jak na mój gust, to coś się w środku uszkodziło i zablokowało. Trzeba by to rozebrać, żeby sprawdzić, ale faktycznie może to nie być warte zachodu, bo te obiektywy są tanie i łatwo dostępne.
A jak to działa, bez żadnego body na końcu? Może to ma jakiś związek z pracą popychacza przysłony, jeżeli to wersja auto. Jeżeli to starcza wersja to nie powinno mieć żadnego znaczenia do czego ją podpinamy.

A tak na marginesie, to jak i do jakiego pentakona to przypinasz???

Karl Johansson
26-02-2007, 19:56
A jak to działa, bez żadnego body na końcu?
Nie działa. Tzn. działa tak, jak z korpusem podpiętym.

A tak na marginesie, to jak i do jakiego pentakona to przypinasz???
Pentacon F, normalnie gwintem na m42.

ja mam pentacona 4/200 i nie narzekam...można znależć do 100zł.
Wiem, tylko, że jak mi go naprawią, na przykład, za 50pln, to dla mnie już plus, bo nie stać mnie na wydanie 100pln(tzn. w sumie stać mnie, ale nie przeszłoby to bez bólu...)

darko
01-03-2007, 12:40
W gdańsku przy ulicy Piwnej przy kościele jest komis (bynajmniej kiedyś był) i chyba także naprawiają
W gdyni masz na świętojańskiej oraz na Armii Krajowej - FotoComplex (http://www.fotocomplex.republika.pl/)
Daj do wyceny to będziesz znał koszty

Karl Johansson
01-03-2007, 12:46
Do tego przy mariackim się nie zbliżam. Jutro idę do pana mającego zakład na ul. Sobótki, może mi poradzi coś.
Swoją drogą-polecam zakład ten :)

darko
01-03-2007, 12:58
Do tego przy mariackim się nie zbliżam.
A to czemu?

Karl Johansson
01-03-2007, 13:02
Bo jak poszedłem do tego pana z moim pentaconem 50letnim, z zaznaczeniem, że jest to dość ważna dla mnie pamiątka i za nic nie chce jej sprzedać, to mi, bardzo opryskliwym głosem odpowiedział, że jak mu dopłacę 30pln, to mi da jakiegoś zenita...bardzo niefajne wrażenie robi ten pan ogólnie.

darko
01-03-2007, 13:13
No to fajny gostek.
ja często zglądam do fotocomplexu - ostatnio kupiłem tam jupitera 85 mm
kupiłem tam też swojego olympuska OM 40 - który bez problemu działa do dziś
i jeździ ze mną np: na spływy kajaczkowe

Karl Johansson
01-03-2007, 14:07
Tyle, że mi do Gdyni, to tak średnio po drodze jest, niestety;]
A jakie mają ceny tam? I czy mają coś szerokiego tanio ( tak ok. 16-20mm)?
Bo chciałbym coś takiego, ale na allegro to taniej niż 3-4 setki się nie zejdzie niestety, a to dla mnie b. duży wydatek...

darko
01-03-2007, 14:18
jak ceny usług i czy mają coś tak szerokiego to nie wiem.
Najlepiej podejść lub zadzwonić i pogadać. Zawsze się czegoś dowiesz