Zobacz pełną wersję : Jupiterek 200/4
Karl Johansson
26-02-2007, 03:50
Od dłuższego czasu mam ten obiektyw, z tym, że jest on uszkodzony. Problem polega na tym, że pierścień ustawiania ostrości działa tylko w zakresie 1.8-2m w zenicie, oraz w zakresie 1.8-5.5m w pentaconie, potem się blokuje, a pierścień przysłon w zenicie działa od 4-8, w pentaconie nie działa w ogóle.
I moje pytanie numer 1: co to może być? Czy to tylko kwestia wyczyszczenia go, czy coś poważniejszego mu dolega.
Pytanie numer dwa: czy oddawać to do naprawy, czy lepiej jednak zakupić "nowy" na allegro i jeśli naprawiać, czy znacie jakiś punkt w Trójmieście, który się tym zajmie dobrze i w miarę niedrogo?
Pozdrawiam.
Dziwna sprawa...To nie jest obiektyw auto???Podejrzane jest to,że raz chodzi do 2m a raz do5,5...
Moim zdaniem kup nowy- ja mam pentacona 4/200 i nie narzekam...można znależć do 100zł.
Jak na mój gust, to coś się w środku uszkodziło i zablokowało. Trzeba by to rozebrać, żeby sprawdzić, ale faktycznie może to nie być warte zachodu, bo te obiektywy są tanie i łatwo dostępne.
A jak to działa, bez żadnego body na końcu? Może to ma jakiś związek z pracą popychacza przysłony, jeżeli to wersja auto. Jeżeli to starcza wersja to nie powinno mieć żadnego znaczenia do czego ją podpinamy.
A tak na marginesie, to jak i do jakiego pentakona to przypinasz???
Karl Johansson
26-02-2007, 19:56
A jak to działa, bez żadnego body na końcu?
Nie działa. Tzn. działa tak, jak z korpusem podpiętym.
A tak na marginesie, to jak i do jakiego pentakona to przypinasz???
Pentacon F, normalnie gwintem na m42.
ja mam pentacona 4/200 i nie narzekam...można znależć do 100zł.
Wiem, tylko, że jak mi go naprawią, na przykład, za 50pln, to dla mnie już plus, bo nie stać mnie na wydanie 100pln(tzn. w sumie stać mnie, ale nie przeszłoby to bez bólu...)
W gdańsku przy ulicy Piwnej przy kościele jest komis (bynajmniej kiedyś był) i chyba także naprawiają
W gdyni masz na świętojańskiej oraz na Armii Krajowej - FotoComplex (http://www.fotocomplex.republika.pl/)
Daj do wyceny to będziesz znał koszty
Karl Johansson
01-03-2007, 12:46
Do tego przy mariackim się nie zbliżam. Jutro idę do pana mającego zakład na ul. Sobótki, może mi poradzi coś.
Swoją drogą-polecam zakład ten :)
Do tego przy mariackim się nie zbliżam.
A to czemu?
Karl Johansson
01-03-2007, 13:02
Bo jak poszedłem do tego pana z moim pentaconem 50letnim, z zaznaczeniem, że jest to dość ważna dla mnie pamiątka i za nic nie chce jej sprzedać, to mi, bardzo opryskliwym głosem odpowiedział, że jak mu dopłacę 30pln, to mi da jakiegoś zenita...bardzo niefajne wrażenie robi ten pan ogólnie.
No to fajny gostek.
ja często zglądam do fotocomplexu - ostatnio kupiłem tam jupitera 85 mm
kupiłem tam też swojego olympuska OM 40 - który bez problemu działa do dziś
i jeździ ze mną np: na spływy kajaczkowe
Karl Johansson
01-03-2007, 14:07
Tyle, że mi do Gdyni, to tak średnio po drodze jest, niestety;]
A jakie mają ceny tam? I czy mają coś szerokiego tanio ( tak ok. 16-20mm)?
Bo chciałbym coś takiego, ale na allegro to taniej niż 3-4 setki się nie zejdzie niestety, a to dla mnie b. duży wydatek...
jak ceny usług i czy mają coś tak szerokiego to nie wiem.
Najlepiej podejść lub zadzwonić i pogadać. Zawsze się czegoś dowiesz