Zobacz pełną wersję : Jakie body wybrać?
vissi_darte
29-01-2012, 15:06
Na początku witam wszystkich, jako nowa forumowiczka.
Mam pytanie do bardziej doświadczonych kolegów i koleżanek, jakie body wybrać. Kilka lat temu miałam okazję "pobawić się" D50 ze szkłami Sigmy i jak na moje amatorskie umiejętności to było to, "co tygryski lubią najbardziej". Niestety, żaden kompakt nie daje takiej frajdy w robieniu zdjęć jak lustro i jego charakterystyczny stukot migawki. Generalnie wolałabym coś "starszego" ze względu na koszt szkieł. Nie ukrywam też, że jako kobieta nie mam zbyt dużych rąk, więc w tym wypadku gabaryty i ciężar mają znaczenie.
Ładnie uśmiecham się o pomoc. :D
Pozdr
PS. Przeglądałam już forum, ale im więcej czytam, tym wybór staje się trudniejszy ;-)
Freddie Chopin
29-01-2012, 15:08
Ale wiesz że odpowiedź zależy przedewszystkim od tego czy masz do wyrzucenia 1000zł czy 10000zł? (;
4\/3!!
arturmsi
29-01-2012, 15:54
budżet? co chcesz fotografować ? :)
Soserious
29-01-2012, 16:01
D70s/D80.
vissi_darte
29-01-2012, 16:07
Budżet... Dobre pytanie. Raczej bliżej 1000 niż 10000 ;-) A jeśli chodzi o fotografię, to bardziej amatorskie, z krztyną artystycznego zacięcia, pstryki: plenerów, miasta, osób. Niestety, umiejętności nie pozwalają na prof, dlatego też poszukuję czegoś dla amatora :-) Panowie, wychodzę z prostego założenia - najpierw body. W szkła inwestować będę potem.
blackside
29-01-2012, 16:23
Biorąc pod uwagę ceny używek to mocno zastanowiłbym się nad zakupem D80/70. Jeśli nie masz w planie zakupu manualnych szkieł to tańsze body też sa dobre i pod kilkoma wzg. nawet lepsze. Pamiętaj też ze nowe z silnikiem są też czesto lepsze od strarszych braci.. ale i droższe. Generalnie jeśli chcesz uniwersalnego zooma 18-55VR<super szkło i wcale nie tylko na poczatek> to moze coś pokroju D40/60 by Ci wystarczyło. Piszesz ze masz małe dłonie więc nie powinno być problemu. Choć ja mam wielkie łapy to D6o dobrze mi się trzymało i byłem z niego mega zadowolony.
Myślę ,że to Ty musisz sama dokładnie się określić co chcesz. ... Z d60 zyskujesz w sumie mało,ale dla mnie wystarczyło by go kupic. Masz ciut lepsze zdjęcia z wysokim iso , szybszy procesor z D300 , czyszczenie matrycy<po ponad 2 latach zero brudu>. Co tracisz głównie śrubokręt, który dziś jestdość słabym argumentem , ale przede wszystkim tracisz ergonomie<mnie i tak nie powaliła > i dość dobry wizjer. Ale moim zdaniem dla amatora są to sprawe nie najważniejsze- co więcej jak widać kupiłem D3100- który jest takim D60 z lepszą matrycą .
Jak sprawdziłem D60 można wyrać za 950zł<z kitem> a D80 to raczej 1100 <samo body> i więcej. Różnica może nie wielka więc zależy co komu potrzeba i co lubi trzymać w ręku. Ja wybrałem co wybrałem i jestem zadowolony, Tobie natomiast D60 może nie spasować i nic w tym złego ;-)
Ja na codzień mam w ręku D200 i D60. Ręce mam średnie raczej i dla mnie D60 jest niewygodny jednak. Lecz dla kobiety napewno byłby wygodniejszy i lżejszy niż D200 :D Szkoda, że D60 nie posiada wbudowanego silnika, więc to poniekąd dysktuje kierunek wyboru szkieł z własnym napędem, wiec nie najtańsze jednak..
Ja bym osobiście kierował się w stronę D80 , gdyż puszka niczego sobie, oraz ma wbudowany silnik, toteż daje duze możliwości pod kątem stosowania tańszych nieco szkieł, bez własnego silnika.
blackside
29-01-2012, 16:45
Zgadza małe ale ile jest tych szkieł i czy autorka będzie z nich korzystała? A różnica w cenie zakupu ... kupując nawet stałkę 50mm masz obenie ok 250 zł różnicy. A w cenie tej różnicy masz jednak ciut ostrzejsze szkło. Zakładając że ktoś będzie chciał faktycznie kupić kilka stałek wówczas faktycznie D80 będzie "tańszy", natomiast przy pracy z af-s zastanowiłbym się dwa razy.
Wiem że D80 się lepiej trzyma ale miałem ok 3 godzin D90 na szyi i jedyny minus to właśnie ta waga niby gramy a po kilku godzinach na szyi czuć różnice :-) . Więc z jednej strony plus a z drugiej mały minus.
vissi_darte
29-01-2012, 16:58
Szczerze powiedziawszy, to dopiero zaczynam zabawę z lustrem. D50 o którym wspominałam należał do znajomej, która użyczyła mi go na krótki czas do testów. Jednak wtedy z racji budżetu nie mogłam sobie na taki zakup pozwolić. W tej chwili zastanawiając się nad nabyciem czegoś lepszego doszłam do wniosku, że może warto się rozejrzeć w tym temacie. Wiem, że może rozsądniej było by wejść w nowsze szkła, które pasują do nowszych modeli nikona, jednak koszt jest ich znacznie większy niż starszej generacji.
Zadam może głupie pytanie, ale zaryzykuje.. ;-) A jak oceniacie D50? Warto w niego wejść? I ostatnia kwestia... przy jakim przebiegu lepiej odpuścić sobie zakup?
Dziękować :-)
blackside
29-01-2012, 17:08
D50 -jest w cenie D60- Ten drugi jest młodszy i to sporo. Powinnaś w jakimś sklepie obmacać D3100 bo to niemal identyczna puszka jak D40/60.
Co do szkieł pasuje wszystko tylko nie z każdym szkłem D60 będzie ostrzył automatycznie. Obecnie wychodza "odpowiedniki" szkieł bez af-s i są droższe. Ale sa też generalnie lepsze a różnica w cenie nie jest jak kiedyś tak duża w przypadku 50mm f1,8 jest to 240zł 50mm f1,4 to róznica 270zł <1280 zł vs 1550zł> Zdecydowana większość szkieł i tak ma af-s. Czy to stare czy nowe.
Czy warto wejść w D50 jeśli jesteś pewna stanu to dlaczego nie... :-0
W zasadzie D80 jest starszą konstrukcją i w zasadzie plusem ejst chyba tylko śrubokręt. Warto go mieć, mimo wszystko.
krzysiozboj
29-01-2012, 17:40
Jak D50 dobrze siedział w łąpie to masz do wyboru D50, D80 lub D90. Gabaryty i waga bardzo podobne, pytanie tylko co będzie zaporowe jeśli idzie o cenę. Używki D90 chodzą chyba po ok 1600-1700, do tego albo 18-55VR albo 50/1.8D pewnie jedno i drugie za ok 250 zł.
50/1.8 za 250 zł ??????? gdzie takie ceny ?
krzysiozboj
29-01-2012, 18:02
50/1.8 za 250 zł ??????? gdzie takie ceny ?
tu?
http://allegro.pl/obiektyw-nikon-nikkor-af-50-mm-1-8-d-gratis-i1974562676.html
no chyba że to poszło za szybko i cena nie oddaje transakcji, jeśli tak to za ok 300 zł masz sporo więcej zakończonych chyba.
de facto długo polowałem a to szkło i ceny "kup teraz" , oraz same licytacje, zazwyczaj nie konczą się poniżej 350 zł.
krzysiozboj
29-01-2012, 18:12
de facto długo polowałem a to szkło i ceny "kup teraz" , oraz same licytacje, zazwyczaj nie konczą się poniżej 350 zł.
a to?
http://allegro.pl/obiektyw-nikkor-af-50-mm-1-8-d-okazja-i1979110332.html
http://allegro.pl/llnikon-af-nikkor-50mm-1-1-8-50-1-8-made-in-japan-i2014582932.html
http://allegro.pl/nikkor-50-1-8d-50-mm-af-i2083425441.html
?
Dobrze, sa wyjątki, ja też 70-300 kipiłem za 1/4 wartości, ale nie była to opcja "kup teraz" :)
Nie ma co dyskutować o szklarni. Skupmy się na temacie body.
blackside
29-01-2012, 18:21
Jesoo każdy temat kończy się d90- masakra polecam początek wątku :P
I krzysiu jakbyś doczytał to była jak myslę jedyna lustrzanka w rece co może sugerować iż inne modele tak przez Ciebie nie lubiane mogą równiez spasować. A wierz mi jest spro ludzi którzy nie narzekająna te właśnie modele.
Naprawdę vissi powinnaś pomacać tańszą puszkę i wówczas podjąć decyzje, bo jak pisałem jedni wolą to inni tamto wszystko zależy od preferencji i portfela :-) , a raczej jego zasobności
Tu masz ciekawe prównanie.
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/196|0/(brand)/Nikon/(appareil2)/518|0/(brand2)/Nikon/(appareil3)/195|0/(brand3)/Nikon
Jak widać bardzo podobne. Jedyne co to jpeg z D60 wygląda lepiej jak z D80. D50 nie miałem więc nie wiem, ale sądzę że też nieźle daje rady a dzięki mniejszej ilości mpx poziom szumów jest identyczny niemal jak w D60.
krzysiozboj
29-01-2012, 18:37
Jesoo ...
Po ca ta głupia prowokacja? Kolejna pyskówka ma być bo ktoś miał czelność polecić jakby na to nie patrzeć najbardziej popularną puszkę w tym systemie, przynajmniej tu na forum? Przeczytaj jeszcze raz pierwszy post, co pytająca miała kiedyś w łapach, jak "to odebrała" i czy jedyną puszką którą tu wskazałem była D90?
Ja Tobie za to mógłbym zarzucić wpuszczanie w maliny poprzez proponowanie body bez śrubokręta komuś kto może chcieć nieco ambitniej pobawić się w fotografię i chcieć więcej niż kitowy zoom. Wymień może fajne stałki z AF-S i ceny jakie trzeba za nie zapłacić. Ja pojadę choćby po 50/1.8D, 85/1.8D, rewelacyjny 60/2.8D, podaj odpowiedniki z AF-S i różnice cenowe. Wskazane stałki należą do szkieł "budżetowych", to żadna wysoka półka.
blackside
29-01-2012, 18:40
podałem .. więc widać że nie czytałeś... :-)I co więcej cena jest podana blizej 1000 zł kolego więc po co podajesz wogóle przykład D90 i kto tu prowokuje. ?
Daj spokój i poczekajmy co autorka ma do powiedzenia bo wyraźnie napisaem <czego pewnie też nie doczytałeś> żeby się określiła :-) Więc więcej luzu bo po co to komu :-)
A proponowanie każdemu Tylko D80 jest... może niekoniecznie słuszne - nie ? Gdyby tak było nikon nigdy nie wypuściłby aparatów serii dxxx oraz owego D60.
vissi_darte
29-01-2012, 18:58
Pisząc pierwszy post, nie chciałam włożyć przysłowiowego kija w mrowisko :-P Więc po cichutku apeluję o "pokój na świecie" ;-)
Jak D40 i D5000 weszło na rynek, miałam przyjemność je macać i niestety nie zrobiły na mnie dobrego wrażenia. D5000 nie leżało dobrze w dłoni, wg mnie grip (uchwyt do trzymania - nie wiem czy używam dobrej nomenklatury) był po prostu za mały. Nawet przy moich małych dłoniach, miałam wrażenie, że aparat wysuwa mi się z ręki. Poza tym, waga samego body była bardzo mała, przez co nie mogłam się oprzeć wrażeniu, że to jest po prostu wydmuszka. Jeśli kogoś uraziłam, to przepraszam ;-) Piszę to, bo chciałabym kupić coś co będzie "moje". Zapewne Szacowne Grono Forumowiczów "macało" więcej produktów Nikona niż ja, więc liczę na to, że dzięki takim spostrzeżeniom będzie można wyeliminować kilka sztuk :-P
Jeśli chodzi o kitowy obiektyw - to od razu mówię, że mnie nie interesuje. Widziałam fotki jego produkcji i jakość nie podobała mi się. Nie jestem fachowcem i nie wypowiem się co z nimi było nie tak. Oczywiście, na początek mógłby być, bo czymś "focić" trzeba, ale w przyszłości chciałabym kupić sobie troszkę lepsze obiektywy.
Mam jeszcze taką drobną prośbę o wtajemniczenie mnie cóż to jest ten śrubokręt. Jako człowiek próbujący myśleć logicznie, podejrzewam że to silnik do AF, ale wolałabym się upewnić ;-)
blackside
29-01-2012, 19:03
Tak to napęd AF. Więc pozostaje Ci tylko D50/80/70s . Co do szkieł tu już nie rozumiem Bo kit jest ostrzejszy od niejednej stałki , ale to Twoja decyzja. Miałek kilka szkieł i ostrość kita VR jest naprawdę na wyskoim poziomie.
vissi_darte
29-01-2012, 19:09
@blackside, dzięki za wyjaśnienie :-)
Szkła na dzień dzisiejszy są sprawą drugorzędną. Aby móc w nich wybierać, najpierw potrzebuje body ;-) Jakoś odwrotnie to chyba się nie da ;-)
Biorąc pod uwagę powyższe propozycje D50/80/70s (chyba że jeszcze jest coś do wyboru), jakie przebiegi są względnie "bezpieczne"?
blackside
29-01-2012, 19:13
żywotność migawki to i tak min 100.000 klapnięć... :-) choć strsze modele mają podane 50.000 . Z tym to różnie bywa. Migawka to i tak nie wszystko... wiadomo im strasze i bardziej zajechane ryzyko wieksze.
I co do szkieł to nie do końca tak- ale skoro "mniejsze "modele Cienie krecą to nie ważny aspekt.
Da się wyhaczyć czasem D80 z przebiegiem naprawdę kolekcjonerskim :) - http://allegro.pl/nikon-d80-body-komplet-stan-idealny-5-tys-zdj-i2073449971.html przebieg 6 tys zdj... toż to dopiero docieranie migawki ;)
Nie wiem dlaczego darzę takim sentymentem tą puszkę, może dlatego, że ojciec miał i bardzo sobie chwalił, teraz dopiero zmienił na d90.
W zasadzie mogąc pozowlić sobie na wybór D50 D70 lub D80 , brałbym ten ostatni.
blackside
29-01-2012, 19:43
Ja też- aczkolwiek cena używki jest lekko przesadzona . Do tego szkło i jest ok 1300zł. Niedawno D3100 body nowe było za ok 1400zł. Miazga.
D3100 nie ma śrubokręta, wiec nie polecamy tego body
krzysiozboj
29-01-2012, 19:50
...
Szkła na dzień dzisiejszy są sprawą drugorzędną. Aby móc w nich wybierać, najpierw potrzebuje body ;-) Jakoś odwrotnie to chyba się nie da ;-)
....
No właśnie lepiej odwrotnie robić bo szkła jeśli nie kończy się na kicie zazwyczaj wyciągają z kieszeni więcej niż puszka i zostają na dłużej. Jeśli to nie będzie kit to lepiej określić co to ma być a za resztę dobrać puszkę, nie odwrotnie.
Ale halo... pani nie ma body...
Szkła na dzień dzisiejszy są sprawą drugorzędną. Aby móc w nich wybierać, najpierw potrzebuje body
Zatem po co jej szkła ? na stole sobie postawi i co dalej ?
krzysiozboj
29-01-2012, 20:09
Ale halo... pani nie ma body...
Zatem po co jej szkła ? na stole sobie postawi i co dalej ?
No wręcz genialne stwierdzenie. Tak jakby samym szkłem się nie dało rady robić zdjęć a samym body już tak. Wiesz że kwestia śrubokręta to nie jedyne ograniczenie jesli idzie o puszkę? Że ktoś może mieć pomysł na stare manuale i nagle się okaże że pomiaru światła brak a dało rady zrobić tak by ten pomiar był? Że może się okazać ze ktoś mający jak to określa "zacięcie artystyczne" nagle wpadnie na pomysł że ma gdzieś szkła M42 (tanie i niekoniecznie złe optycznie) i będzie chciał je jakoś dokładać do body i wtedy najlepiej takiego kogoś będzie pogonić od nikona?
D80 nie ma pomiaru światła z manualami ? Pytam, bo osobiście w ręku nie miałem tej puszki z zapiętym manualem
trochę o tym było.... d80 nie ma pomiaru światła z manualnymi szkłami.
Chyba podobny wątek (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=200447) :)
blackside
29-01-2012, 20:41
nic zresztą.
velaskez
30-01-2012, 11:10
trochę o tym było.... d80 nie ma pomiaru światła z manualnymi szkłami.
Ale jak się ma wprawę to to nie przeszkadza w robocie.
krzysiozboj
30-01-2012, 11:29
Ale jak się ma wprawę to to nie przeszkadza w robocie.
Pewnie że da rady, manualnie ostrzyć na przesłonie w okolicach 1.8 też przy odrobinie wprawy da rady. Tyle że jeśli to jest ktoś początkujący (a tak jest tym razem) to po co ewentualnie przymuszać go do tego by się szybko uczył ręcznej roboty?
I w zasadzie nikt sensownie tu nie odpowie bo nie ma sensownie postawionego pytania. Potrzeby to:
...z krztyną artystycznego zacięcia, pstryki: plenerów, miasta, osób...
Założenie to:
Jeśli chodzi o kitowy obiektyw - to od razu mówię, że mnie nie interesuje
Jeśli nie kit, ma być tanio i ma pozwalać na "krztynę artystycznego zacięcia" to co? Body na upartego akurat każde wyrobi z wymienianych bo ... każde ma to co trzeba (matryca i migawka), pytanie którego nikt nie chce ruszać to ... co dalej? Pewnie i tak 18-55 bo ... jak nie wiadomo czego się chce a ma być jeszcze tanio to innego wyjścia nie ma. 50tką na DX to ja akurat powodzenia bym życzył w pstrykach plenerków i miasta.
blackside
30-01-2012, 11:39
O i tu się zgadxam z kolegą :-) Więc w tej cenie liczę do 1200zł -wybór jest bardzo mały a poza kitem pozostaje właśnie owa 50'tka która moim zdaniem jako jedyne szkło jest mało sensownym wyjściem. Jeszcze 35mm jest względnie fajne- ale przy założeniu cenowym nie wchodzi w rachubę. Więc albo większa kasa , albo D70s/D50 i kit !8-55VR/18-70mm
velaskez
30-01-2012, 11:48
No 50 to najmniej sensowne wyjście. Odkąd mam 35, to 50 leży w szufladzie i się kurzy. D50+35 można za 1000-1200 wyszarpnąć. A najlepszym rozwiązaniem chyba jest D50+18-70.
blackside
30-01-2012, 12:06
Niby tak- choć ja osobiście tego szkła nie trawię. Kolega też zachwalał i wmawiał mi że bzdury gadam, że za dużo "wykresików"- bo ja mówiłem że 18-105 jest lepszy. Jak zakupił 18-105VR to szybko mnie przeprosił i przyznał racje. Inna sprawa że używane taniej wyrwie 18-70 a co jak co złe szkło nie jest- choć dla mnie mocno nie ostre i do tego brak VR... Coś za coś za to nie ma takich "problemów" z winetowaniem lub dyskrosją jak 18-105VR. Lecz te bolaczki nawet body teraz samo usuwa.
Ale fakt faktem D50 i 35mm lub D50 z 18-70/187-55VR to jedyne wyjścia.
Emilnikon
31-01-2012, 03:14
Jak posiadasz mały budżet i chcesz robić amatorskie zdjęcie i aparat ma dobrze leżeć i być nie za ciężkim, to dobry do tego jest d3000, dla początkującego jak znalazł, sam od tego zaczynałem, moze nie jest jakiś rewelacyjny, ale na sam początek wystarczy CI :), a i kupić można już za 900 zł, więc możesz coś takiego przemyśleć :) i do tego jakiś tańszy obiektyw :)
vissi_darte
31-01-2012, 17:30
Dziękuję wszystkim za rozjaśnienie tematu :-)
Na dzień dzisiejszy skłaniam się do D50, jakoś "mocno" zapadł mi w pamięć :-P Ale na pewno przemyślę wszystkie propozycje i jakąś decyzję podejmę ;-)
Pzdr
Zeb McKane
31-01-2012, 19:15
hej a może zwróć uwagę na lustrzanki Sony s serii 3xx, 450, 5xx. W większości to konstrukcje porównywalne z omawianymi tu nikonami. Jako zalety można wskazać ceny używek zarówno body jak i szkieł a zwłaszcza lamp błyskowych. Przy całym zamieszaniu ze strategią firmy sporo ludzi wyprzedaje swoje zestawy w super cenach. Warto zajrzeć na strony KKM tj.
http://klubkm.pl/forum/forumdisplay.php?f=33 i poszperać. W większości aukcje są solidnie komentowane i raczej z cenami nikt nie poszaleje. pozdrawiam!!! Ach no i nie jest ważne czy body ma "śrubokręt" - wszystkie mają i nawet najstarsze szkła np Minolty serii xi śmiało robią fotki.
Emilnikon
31-01-2012, 19:28
Forum nikonów, więc nie wiem czy koleżanka skorzysta z tej propozycji :)