Zobacz pełną wersję : Czy tak mały backfocus zostanie wyregulowany na gwarancji?
Freddie Chopin
29-01-2012, 11:48
Inkryminowany aparat to D5100.
Na zdjęciach zrobionych obiektywem N18-105 bardzo często nie podobała mi się ostrość - zwykle miałem wrażenie, że to co chciałem mieć ostre jest "ostre na granicy", a najostrzejszy obszar zwykle znajduje się kilka-kilkanaście cm dalej (zależnie od odległości oczywiście). Ulubione przez wszystkich testy pokazują właśnie coś takiego - że miejsce na które było ostrzone jest niby ostre, ale generalnie jest już na granicy, najostrzej jest kawałek dalej. Na LV oczywiście problemu nie ma... Problemu tego też raczej nie ma z obiektywem N35mm/1.8G - nie mogę teraz pokazać zdjęć "testowych", bo obiektyw pożyczyłem na tydzień - sprawdzę więc w następny weekend.
Mój dylemat polega na tym, że chodzi mi tu o przesunięcia rzędu 1cm - 5cm (na tych fotkach testowych, bo robione są z bliska)... No i jednak punkt ostrzenia niby jeszcze jest ostry, tyle że mógłby być ostrzejszy... Nie wiem więc czy w serwisie nie powiedzą, że nic ich to nie obchodzi i odsyłają całość bez jakiejkolwiek regulacji. Gdy zdjęcia robione są z kilku metrów, to na oko przesunąłbym ustawienia ostrzenia o może kilkanaście-kilkadziesiąt cm...
Poniższe zdjęcia testowe zrobione zostały
- te z podkreśleniem w nazwie z około 1m, czasy długie, ale aparat leżał na książce - nie jest poruszony - zdjęcia z ostrzenia "normalnego" i dla porównania z LV, na kilku ogniskowych,
- te bez podkreślenia w nazwie z około 0.5m - kilka ogniskowych, ostrzenie "zwykłe" i LV.
https://www.dropbox.com/gallery/1426569/1/focus?h=f5b2f2
(po powiększeniu widać link do pobrania w pełnej rozdzielczości)
Zdjęcia są przycięte, żeby nie oglądać ściany i szafek [; Wszystkie są na AF-S, pojedynczy punkt centralny. VR jest włączone, ale jego wyłączenie zupełnie nic nie zmienia przy tych testach (sprawdzałem). Najlepiej chyba widać jak rozkłada się ostrość gdy zrobi się im bardzo mocne wyostrzanie (w ViewNX na maxa) - obszary naprawdę ostre zyskują wtedy białe obwódki.
Wydaje mi się, że problem jest najmniejszy dla ogniskowych rzędu 50 - 75mm, dla 105mm jest niewielki, dla 18mm jest największy...
Może ktoś powiedzieć, czy wysłanie tego do serwisu na gwarancyjną regulację jest "zasadne", czy raczej odpowiedzą, że wszystko jest w porządku, nie ma co regulować?
Na tych zdjęciach testowych tego właśnie tak nie widać, ale często jest tak, że przy np. ciasnym portrecie ostrzę na oko, a ostre jest ucho z 5cm dalej.
Z góry dzięki za info!
4\/3!!
darkmajin
29-01-2012, 12:34
dla mnie wszystko jest dobrze na tych zdjęciach, bardziej mnie przekonałeś tym że ostrząc na oko masz ucho ostre, jesteś na gwarancji zamiast myśleć czy zrobią wysyłaj puszkę i zobaczysz co będzie....
ps.: w nikonie nie regulują żeby było dobrze tylko żeby było zgodnie z "wzornikiem"
Freddie Chopin
29-01-2012, 13:51
No właśnie to jest tak mały problem, że obawiam się iż jak wyślę to do serwisu, to jedynym skutkiem będzie pozbawienie się aparatu na jakiś czas i strata pieniędzy na wysyłkę... Na fotkach testowych jest tak własnie "niby wszystko dobrze" - jak się dobrze przyjrzeć, to najostrzej jest właśnie kawałek dalej (patrzeć należy oczywiście na zdjęcia bez "lv" w nazwie, bo te są na live-view i tam jest OK).
Kwestia regulowania "do wzorca" właśnie też mnie martwi, bo w fabryce pewnie też tak regulują, więc obawiam się że po powrocie nic się nie zmieni...
Chyba będę musiał się faktycznie skusić na wysyłkę, bo mam to wrażenie złego ostrzenia od samego początku...
4\/3!!
"Freddie" jeśli masz ostrość na "granicy" i największy rozrzut jest przy 18 średnio przy 50 i zwiększa się w górę (1-5 cm) - to w/g mnie:
1. Serwis może Ci niewiele z skorygować a poniesiesz tylko koszty.
2. Zmniejsz minimalnie o 1 przysłonę, powiększy Ci się Głębia ostrości i problem przestanie Cię tak dręczyć.
N18-105 nie jest wybitnym obiektywem i uważam iż to co masz w tej chwili (1-5 cm BF) to i tak przy tym zestawie jest bardzo dobrze. Szkoda czasu, pieniędzy i nerwów. Może się okazać iż serwis niewiele może tu zdziałać, albo sprawę "przedobrzy" - i będziesz dalej miał z tym problem.
Rób zdjęcia uwzględniając ten minimalny BF, szkoda uciekających fotek.
blackside
29-01-2012, 14:34
Mam podobnie w swoim i żyję. Też czasem ,ale czasem mam tak że walę w oko a najwieksza ostrość jest przed uchem lub na nim. Oko w miarę tak jak piszesz na granicy. Czasem jest idealnie. Niestety myslę że tanie sprzęty tak mają bo gdyby były idealne to kto kupowałby puchy za kilka klocków więcej.
Ja wysyłam swojego ale z innego powodu i napomne o małym bf zobaczymy. Dodam iż u mnie "problem" dotyczy raczej tylko 105mm.
Dodam iż mój 35mm 1,8f był 2 rqzy w korekcji i oni problemu nie widzieli "działa wg.wzorca" a mi na 50m miał 25m ff. Na blisko było w miare. A co stwierdzili bym wysłał body do czyszczenia <odpłatnie> bo pewnie brudne. Olałem ich ciepłym moczem i po wyregulowaniu do wzorca sprzedałem szkło- kupca był zadowolony.
Mi to wyglądało na wybitne nielubienie się tego szkła z moim body bo 35 kumpla śmigała. A kupiec też nie narzekał<miAŁ d300>
Freddie Chopin
29-01-2012, 14:43
1. Serwis może Ci niewiele z skorygować a poniesiesz tylko koszty.
Tzn. jak bym im wysłał, oni stwierdzą że jest OK to ponoszę koszty odesłania sprzętu czy jeszcze jakieś bonusowe?
2. Zmniejsz minimalnie o 1 przysłonę, powiększy Ci się Głębia ostrości i problem przestanie Cię tak dręczyć.
Przy okazji tychże testów próbowałem zmniejszać przesłonę o 2 działki ale generalnie dalej było na granicy <:
Rób zdjęcia uwzględniając ten minimalny BF, szkoda uciekających fotek.
Z bliska niby można się odsunąć o kilka cm, ale przy większych odległościach jest to już kilkanaście-kilkadziesiąt cm...
4\/3!!
blackside
29-01-2012, 14:47
Aż tak źle to u mnie nie jest. Jeśli masz gwarancje nic nie zapłacisz- ale licz się z tym że będą dzwonic i chrzanić o czyszczeniu, płatnym oczywiście.
Witam.
Proponuję najpierw skontaktować się z serwisem mailowo. Do mnie oddzwaniali po ok. 10 minutach od wysłania maila. Wysyłka sprzętu w ramach gwarancji odbywa się na koszt Nikon Polska, nie wiem jednak jak to jest w przypadku kalibracji. Myślę, że warto zapytać u źródła. Aha, DHL wymaga podania numeru klienta SAP, więc uzgadniając wysyłkę z serwisem poproś o podanie tego numeru.
Pozdrawiam.
Sniper10000
29-01-2012, 20:56
Ja też miałem BF w swoim D5100 i najczęściej objawiał się tylko w plenerze przy dobrym świetle. Testy w domu zwykle niczego nie wykazywały a jedynie uświadamiały mnie, że coś jest nie tak. Nagrałem na kartę pamięci kilka nietrafionych zdjęć i oddałem do serwisu. Po kilku tygodniach oczekiwania odebrałem wyregulowany sprzęt ze sprawnym AF.
Freddie Chopin
29-01-2012, 22:33
Po kilku TYGODNIACH? Eeee... A co z naprawą gwarancyjną w 14 dni?
4\/3!!
Ja teraz kalibrowalem swoje D90 do wzorca i trwalo to tydzien. AF dziala sprawniej, a ja mam pewnosc ze tamrona musze wyslac na kalibracje bo delikatny FF to nie wina puszki;)
Sorry, ale ja tutaj nic nie widze. Faktem jest że zdjęcia na 18 mm są kiepskie a wynika to z właściwości szkła bądź też zastosowanej kompresji. Ale jesli chodzi o celnośc jak najbardziej jest prawidłowo. Wydaje mi się, że za dużo naczytałeś się o ff i bf i teraz chodzisz po domu z aparatem wykonując setki zbędnych zdjęć szafek doszukując się choćby jednego błedu w działaniu AF gdzie jest to po prostu normalne.
Po kilku TYGODNIACH? Eeee... A co z naprawą gwarancyjną w 14 dni?
Polecam lekturę zasad napraw sprzętu w serwisie (link (http://www.nikon.pl/pl_PL/service_support/Zasady+napraw.page?lid=2&lidsub1=3&lidsub2=0&lidsub3=0&lidsub4=0&sParamValueLbl=&sParamValue=&sParam1ValueLbl=&sParam1Value=&dcr=)). Punkt 4 i 5 mówi o „terminach”. ;)
Sniper10000
30-01-2012, 10:54
Po kilku TYGODNIACH?
Niom, dokładnie po trzech. A trzy to już kilka. :)
blackside
30-01-2012, 10:59
Mi raz trzymali ponad miesiąc... a kolejne zgłoszenie było błyskawiczne i trwało ok 6 dni.
Z mojego doświadczenia.
Jeśli masz aparat na gwarancji to dzwonisz do serwisu i zamawiasz kuriera. Powiedzą co i jak.
Ja miałem bf z 50 1.4 na ciemniejszych obiektywach bf mieścił się w granicy głębi ostrości. wysłałem d5100 i obiektyw 50 1.4. ( był po gwarancji ) Obiektyw tez warto wysłać bo bf może tez być winą obiektywu. Po 3 tygodniach aparat wrócił do mnie na koszt serwisu. Wyregulowali body do wzorca. Obiektyw nie wymagał regulacji. Teraz jest rewelacja. Wysyłaj. Najwyżej napiszą, że sprzęt nie wymaga regulacji.
Freddie Chopin
30-01-2012, 19:14
Sorry, ale ja tutaj nic nie widze. Faktem jest że zdjęcia na 18 mm są kiepskie a wynika to z właściwości szkła bądź też zastosowanej kompresji. Ale jesli chodzi o celnośc jak najbardziej jest prawidłowo. Wydaje mi się, że za dużo naczytałeś się o ff i bf i teraz chodzisz po domu z aparatem wykonując setki zbędnych zdjęć szafek doszukując się choćby jednego błedu w działaniu AF gdzie jest to po prostu normalne.
No i właśnie w tym kłopot, że problem jest na tyle delikatny, że przy dobrej woli można stwierdzić że go nie ma w ogóle... Chodzi o to, że przez "normalny" AF punkt na który się ostrzy jest na granicy...
Przykład:
https://www.dropbox.com/gallery/1426569/1/focus%20example?h=ff0d92
Ostrzone na głowę, ostre są spodnie...
4\/3!!
wasilewk
30-01-2012, 20:14
...https://www.dropbox.com/gallery/1426569/1/focus%20example?h=ff0d92
4\/3!!
Wg mnie zbyt długi czas migawki - zdjęcie lekko poruszone.
Jeśli Cię nie zdenerwuję, to chciałem dać swój przykład: pierwszy kontakt z nową lustrzanką (wtedy D80 + N18-70) i czepiałem się wszystkiego --> nawet małe 'wojenki' tu na Forum powstawały ( mpwt coś o tym wie ). Potem przyszedł okres statywu i... ...zdjęcia stały się bardziej 'zjadliwe' (choć w latach 70-ch Practika TTL służyła mi z ręki dzielnie). Teraz po prostu bardziej zwracam uwagę na całą tę otoczkę, w której zdjęcie powstaje.
Pzdr.
Freddie Chopin
30-01-2012, 21:43
Wg mnie zbyt długi czas migawki - zdjęcie lekko poruszone.
A w EXIFie - ExposureTime - 1/2000 seconds
Specjalnie wziąłem to zdjęcie właśnie przez czas. Poza tym poruszone mogłoby być całe, a tutaj spodnie są ostre, głowa nie.
4\/3!!
Masz wątpliwości czy masz bf. Wyślij body do serwisu. Będziesz mógł potem spać spokojnie. To naprawdę najprostsze rozwiązanie.
W serwisie ustawiają af według wzorca ale na przysłonie minium 5,6 więc jeśli bf lub ff masz na mniejszej przysłonie niż 5,6 to nic tym fantem nie zrobisz a serwis umwa ręce
Sniper10000
31-01-2012, 00:22
Heh, fotka jakby z mojego aparatu wyciągnięta. ;) Miałem dokładnie identycznie: piękny słoneczny dzień, precyzyjny strzał w głowę, czas otwarcia migawki taki, że nawet mucha nie zdąży mrugnąć i... pudło! Wiele prób, wiele czarów i ciągle to samo. Szukałem pomocy na forum i też usłyszałem, że wszystko jest ok. Mimo wszystko oddałem aparat do serwisu i problem został rozwiązany. AF ustawia ostrość tam, gdzie chcę i nie ma mowy o "poruszonych zdjęciach" przy czasie 1/2000 sek.
A tu masz opis mojego przypadku:
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2552675&postcount=67
W serwisie ustawiają af według wzorca ale na przysłonie minium 5,6 więc jeśli bf lub ff masz na mniejszej przysłonie niż 5,6 to nic tym fantem nie zrobisz a serwis umwa ręce
Ciekawa teoria. :) U mnie największy BF wyłaził przy f/3.5 a po regulacji już nic takiego się nie dzieje.
A w EXIFie - ExposureTime - 1/2000 seconds
A w jakim celu włączyłeś VR?
Freddie Chopin
31-01-2012, 09:57
A w jakim celu miałem go wyłączać? Pewnie dlatego, że wisząc/stojąc na górze skały raczej ciężko sobie wygodnie i stabilnie trzymać aparat. Wg moich spostrzeżeń VR zupełnie niczego nie zmienia w kwestii ostrzenia.
4\/3!!
A w jakim celu miałem go wyłączać? Pewnie dlatego, że wisząc/stojąc na górze skały raczej ciężko sobie wygodnie i stabilnie trzymać aparat. Wg moich spostrzeżeń VR zupełnie niczego nie zmienia w kwestii ostrzenia.
4\/3!!
Na temat ostrości zdjęć z włączonym VR przy krótkich czasach trochę już było na forum. Spróbuj poszukać, jak czas pozwoli. Ja po lekturze owych wątków i kilku swoich pseudo testach Vr włączam tylko kiedy jest niezbędny
Przykład:
Ostrzone na głowę, ostre są spodnie.. Fakt widać ewidentne pudło, AF centralny czy auto? zrób sobie test bateryjek z róznej odległości przy świetle zastanym (nie żarowym), a jak jest gwarancja to ja bym nie czekał..
No i właśnie w tym kłopot, że problem jest na tyle delikatny, że przy dobrej woli można stwierdzić że go nie ma w ogóle... Chodzi o to, że przez "normalny" AF punkt na który się ostrzy jest na granicy...
Przykład:
4\/3!!
Fakt widać ewidentne pudło, AF centralny czy auto? zrób sobie test bateryjek z róznej odległości przy świetle zastanym (nie żarowym), a jak jest gwarancja to ja bym nie czekał..
A czy nie jest to jeden z przykładów opisanych w instrukcji aparatu, w których AF może "zgłupieć":
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/141/ostrosc.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
Nie sądze, aby to był ''jeden'' z tych przypadków.
Freddie Chopin
31-01-2012, 13:59
Ustawiony był pojedynczy punkt centralny - nie korzystam z AF auto. W związku z tym wydaje mi się, że powyższy fragment instrukcji nie ma tu zastosowania...
Co do testu bateryjek, to ciężka sprawa, bo u mnie problem z małej odległości jest minimalny lub nie występuje, a też ciężko mi wymyślić w miarę sensowny test z większymi odległościami, tak aby wynik był jednoznaczny - obiekty muszą być wtedy duże, ciężko znaleźć coś takiego na czym można by łatwo stwierdzić czy ostre czy nie... Jak sobie robiłem tego typu testy "w okolicy" na tym co jest (płoty, drzewa itd.), to z bliska problemu generalnie nie ma. Jak odzyskam obiektyw 35mm to chyba skuszę się na regulację po jeszcze jednym teście... Zobaczymy...
4\/3!!
Moim zdaniem jeśli uważasz że co najmniej 20% jest nie trafionych uważam że konieczna jest regulacja i tyle w sumie w temacie:)
Inkryminowany aparat to D5100.
Na zdjęciach zrobionych obiektywem N18-105 bardzo często nie podobała mi się ostrość - zwykle miałem wrażenie, że to co chciałem mieć ostre jest "ostre na granicy", a najostrzejszy obszar zwykle znajduje się kilka-kilkanaście cm dalej (zależnie od odległości oczywiście). Ulubione przez wszystkich testy pokazują właśnie coś takiego - że miejsce na które było ostrzone jest niby ostre, ale generalnie jest już na granicy, najostrzej jest kawałek dalej. Na LV oczywiście problemu nie ma... Problemu tego też raczej nie ma z obiektywem N35mm/1.8G - nie mogę teraz pokazać zdjęć "testowych", bo obiektyw pożyczyłem na tydzień - sprawdzę więc w następny weekend.
Mój dylemat polega na tym, że chodzi mi tu o przesunięcia rzędu 1cm - 5cm (na tych fotkach testowych, bo robione są z bliska)... No i jednak punkt ostrzenia niby jeszcze jest ostry, tyle że mógłby być ostrzejszy... Nie wiem więc czy w serwisie nie powiedzą, że nic ich to nie obchodzi i odsyłają całość bez jakiejkolwiek regulacji. Gdy zdjęcia robione są z kilku metrów, to na oko przesunąłbym ustawienia ostrzenia o może kilkanaście-kilkadziesiąt cm...
Poniższe zdjęcia testowe zrobione zostały
- te z podkreśleniem w nazwie z około 1m, czasy długie, ale aparat leżał na książce - nie jest poruszony - zdjęcia z ostrzenia "normalnego" i dla porównania z LV, na kilku ogniskowych,
- te bez podkreślenia w nazwie z około 0.5m - kilka ogniskowych, ostrzenie "zwykłe" i LV.
https://www.dropbox.com/gallery/1426569/1/focus?h=f5b2f2
(po powiększeniu widać link do pobrania w pełnej rozdzielczości)
Zdjęcia są przycięte, żeby nie oglądać ściany i szafek [; Wszystkie są na AF-S, pojedynczy punkt centralny. VR jest włączone, ale jego wyłączenie zupełnie nic nie zmienia przy tych testach (sprawdzałem). Najlepiej chyba widać jak rozkłada się ostrość gdy zrobi się im bardzo mocne wyostrzanie (w ViewNX na maxa) - obszary naprawdę ostre zyskują wtedy białe obwódki.
Wydaje mi się, że problem jest najmniejszy dla ogniskowych rzędu 50 - 75mm, dla 105mm jest niewielki, dla 18mm jest największy...
Może ktoś powiedzieć, czy wysłanie tego do serwisu na gwarancyjną regulację jest "zasadne", czy raczej odpowiedzą, że wszystko jest w porządku, nie ma co regulować?
Na tych zdjęciach testowych tego właśnie tak nie widać, ale często jest tak, że przy np. ciasnym portrecie ostrzę na oko, a ostre jest ucho z 5cm dalej.
Z góry dzięki za info!
4\/3!!
Tak, można to wyregulować, miałem podobnie z tym obiektywem i jakoś z tym żyłem do momentu próby zakupu N35 f/1.8.
Sprawdziłem w sklepie 3 szt. na wszystkich back focus, postanowiłem wysłać body do serwisu celem kalibracji do wzorca.
Aparat mam już w domu, kalibracja rozwiązała problem.