Zobacz pełną wersję : Szara karta inaczej
Plastek01
29-01-2012, 11:08
Znalazłem na alledrogo takie cuś http://allegro.pl/cbl-lens-110-balans-bieli-lepszy-niz-szara-karta-i2078755691.html, jako zamiennik tradycyjnej szarej karty. Drogie toto, ale i tak mnie zaciekawiło.
Miał ktoś może do czynienia z takim wynalazkiem i może powiedzieć, jak się to sprawdza w porównaniu do tradycyjnej szarej karty? Czy aby nie jest to ewentualne wyrzucanie pieniędzy w błoto?
Nie mam, nie używałem ale po przeczytaniu opisu osobiście uważam, że przyrząd bez sensu, szczególnie przy tej cenie.
Jak już chcesz wydać tyle kasy to może zainteresuj się ColorChecker Passport
Plastek01
29-01-2012, 13:38
Szczerze powiedziawszy, kasy w nadmiarze to ja nie mam, dlatego też kupowałem zwykłą szarą kartę, ale tak mi się rzuciło w oczy i byłem ciekaw, co to za cudo. Bo rzeczywiście cena jest delikatnie mówiąc, zdecydowanie wygórowana jak na coś, co tak naprawdę nie wiadomo, czy rzeczywiście działa.
Ale zasięgnąć opinii nie zaszkodzi
Ponoć cbl-lens działa i to całkiem dobrze ale ja nie używałem.Także mam chęć na cos takiego gdyż uważam że w Nikonie awb jest zły nawet w dziennym świetle.Wszystko robie w RAW ale czasem coś na szybkiego ustawiam jpg i awb i jest niezbyt ciekawie.ColorChecker passport byłby chyba najskuteczniejszy ale to już więcej dłubania niż Pre i wzornik.
W jednym ze starszych numerów DFV był test tego gadżetu. Z testu wynikało, że nie w każdych warunkach jest lepszy od szarej karty. Opisujący redaktor napisał, że mimo to poleciłby, gdyby nie ta cena. IMO za tyle kasy nie warto, jeśli nie jest całkowitym rozwiązaniem problemów z WB.