Zobacz pełną wersję : Zasiaki i przyczajka na "grubego zwierza" :)
pawulonxxx
29-01-2012, 03:50
Witam.
Lubie przyrodę, świeże powietrze, zwierzaki i tym podobne klimaty.
W tym roku chcę podjąć temat dzikich zwierząt oraz ptaków.
Sprzęt to wiem że długi i jasny i najlepiej nikkor :P
ale.... sprzęt nie gwarantuje dobrych zdjęć jeśli brak zwierzaka w "celowniku" :)
W moich najbliższych okolicach spotykam sarny, bardzo rzadko dziki , małe ptaki ale nie drapieżniki.
Czy znacie jakieś ciekawe miejsca w okolicach Łodzi gdzie można spotkać ptaki drapieżne, sarny itp?
oraz jakie polecacie metody kamuflowania/zasiadki lub wabienia w celu sfotografowania dzikich zwierząt?
Do tego celu będę wykorzystywał d300s+N70-300 VR w razie potrzeby statyw.
Nie zasadzam się, nie poluję krwawo ani bezkrwawo, ale sarnę to spotykam często w Lesie Łagiewnickim. Ptaki najlepiej ponoć jednak nad Jeziorskiem. A bliżej - w Rąbieniu, a właściwie w lasach za Rąbieniem, po prawej stronie drogi do Babiczek i Lutomierska są takie stawy w lesie (niestety ostatnio intensywnie zaludniane) oraz Zgniłe Błoto na tej samej trasie, zaraz za Rąbieniem. Jak się zasadzać...? Ano tak, żeby nie wypłoszyć. Kup książkę Puchalskiego "Bezkrwawe łowy". On potrafił co tydzień dodać jakiś element szałasu, żeby nie wypłoszyć dzikiego ptaka. A potem tygodniami czatował. Dziś są aparaty wyzwalane radiowo i inne cuda, ale nic nie zastąpi prawdziwej pasji bezkrwawego łowcy i jego znajomości przyrody.
Powodzenia.
pawulonxxx
30-01-2012, 01:56
Dziękuję za podpowiedzi miejscówek, postaram się sprawdzić wszystkie. Co do saren to te łagiewnickie dobrze się chowają przed moja osobą bo nigdy tam żadnej nie spotkałem ale na polach między lasem lućmierskim a grotnickim widuje czasem grupki od 2 do 4 osobników ale zawsze mi nawieją nim podejdę na wystarczającą odległość i pozostaje mi tylko obserwacja przez lornetkę :)
Wymienionej przez Ciebie książki szukałem w necie ale nie odnalazłem. Znasz może jakieś miejsce gdzie można ją dostać lub bibliotekę która ją posiada w swoich zbiorach?
drhardware
30-01-2012, 11:24
http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=Bezkrwawe+%C5%82owy
Polecam też rezerwa Parowy Janinowskie.
... Wymienionej przez Ciebie książki szukałem w necie ale nie odnalazłem. Znasz może jakieś miejsce gdzie można ją dostać lub bibliotekę która ją posiada w swoich zbiorach?
Może tu http://ksiegarniainternetowa.radom.pl/Bezkrwawe-lowy-12041
pawulonxxx
30-01-2012, 14:19
Książka waśnie zamówiona. Powinna być jutro :) Dziękuje za poradę ale chętnie poczytam jeszcze o jakichś propozycjach miejscówek i sposobach/doświadczeniach w tym rodzaju fotografii :)