PDA

Zobacz pełną wersję : Sb-900 Zablokowana obrotowa część z palnikiem

Lagunman
28-01-2012, 21:27
hej,

miał ktoś z Was podobny temat ? Mam tą lampe od 1,5 roku i problem jest prawie od początku. Już trzy razy mi się przycięła ale jakaś zapadka w końcu dała spokój. Tym razem jest zablokowana na AMEN. Kąty chodzą ok ale obrotu ani w jedną ani z w drugą nie mogę. A może ktos wie jak taka zapadka jest skonstruowana bo pewnie gdyby coś "docisnąć" byłoby ok. W manualu nic ciekaweg nie wyczytałem że zeby rozebrać ... to trzeba odkręcić śrubki ktore ukazują się dopiero po obrocie wiec jest pat.

pozdrawiam Łukasz

bogdi64
28-01-2012, 21:43
u mnie w 800 pomogło (bo czasem się blokowało) odklejenie gumy i polanie silikonem wewnętrznego mechanizmu

Lagunman
28-01-2012, 22:07
nie wiem jaki był dostęp w 800 ale jak oglądałem manuala to po zdjeciu gum w zasadzie nic poza śrubkami nie widać żadnych otworów. Jedyne ktore tam rzekomo sa to takie do rozładowywania kondensatora. Napisałem rzekomo bo jeszcze gum nie odklejałem ( nie wiem czy bedzie taka potrzeba wiec się wstrzymuję )

Lagunman
30-01-2012, 12:51
rozumiemi że nikt się z czymś takim nie spotkał ?

MalyPL
03-02-2012, 06:51
W 800 żeby przekręcić palnik trzeba naciskając gumę wcisnąć taki plastikowy element, który na zasadzie dźwigni "wciąga" mały metalowy pręcik który blokuje właśnie przekręcanie w poziomie palnika. Z tego co pamiętam to wcale nie trzeba było przekręcać palnika aby dostać się do obrotowej głowicy. Po ściągnięciu gumek były małe śrubki dokładnie cztery na stronie, które trzeba odkręcić i jeszcze dwie przy palniku. Po tym można było rozebrać "głowicę". Napewno trzeba odkręcić te małe śrubki żeby nie uszkodzić tego elementu od wciągania :)

Lagunman
04-02-2012, 16:32
Odkręcałem tak jak mówisz nawet przed tym jak to zamieściłeś ale nic ciekawego to nie dało. Generalnie nie wiem czy grzebac dalej czy nie. Naprawa wydaje sie prosta. Wiem jak rozebrac całą lampę ale podejrzewam ze jej nie złożę z powrotem. Nikon Polska nawet nie jest w stanie określić ile będzie kosztowała naprawa - żenada !! a serwis ze strony www.ftronik.pl zaśpiewał 190 zł + ewentualne części. Dobrze wiedziec ze za taka naprawę zyczą sobie 1/8 wartosic lampy poezja.

Lagunman
04-02-2012, 16:39
zapomniałem dodać ze czas naprawy - Nikon 14 dni , ft - 10 dni chyba ze bedzie trzeba zamowić czesci to zapewne 20

MalyPL
07-02-2012, 15:58
Rozkręć to sam. Czym ryzykujesz? Jak nie działa i nie zrobisz tego to dalej będzie w takim samym stanie. Co do złożenia to tak samo jak rozłożenie tylko w drugą stronę :smile: Rozkręć tylko delikatnie. Ktoś to przecież musiał złożyć i mu się udało.

bil78
07-02-2012, 16:28
ja miałem to samo po 2 dniach od zakupu mi się tak zacięła , ani w ta ani w ta , ja wysłałem do serwisu i w jakieś 10 dni zrobili bez problemu , ale chyba musieli wyłamać na sile bo tak jak piszesz śrubki ukazują się dopiero po przekręceniu , lista wymienionych elementów była dość spora ,