Zobacz pełną wersję : Ricoh GRD IV czemu nie ma w Polsce?
pastwisko
27-01-2012, 21:41
Umyśliłem sobie kupić ten aparat. Jest tylko jeden problem - mimo iż aparat miał premierę we wrześniu zeszłego roku to w Polsce go ciągle nie ma... Jest w sprzedaży u Niemców i Czechów, a u nas ni ma. Pisalem parę dni temu do dystrybutora aparatow Ricoha - FotoTechniki, ale mi nie odpisali, przedwczoraj do Ricoh Polska, ale tez cisza. Z cyfrowe.pl odpisali, że nie mają informacji od producenta. Miałem zadzwonic do FotoTechniki dziś ale mi się przypomnialo pod wieczór..
Orientuje się ktoś jak to jest z Ricohem u nas (ogólnie lub tym konkretnym modelem), czemu nie ma go w Polsce, a jest normalnie w Europie? Poprzedni model GRD III jest dostępny. Czy to moze być kwestia np. braku menu/instrukcji po polsku?
Mogę kupić w Niemczech, ale wolalbym instrukcję po angielsku lub polsku od niemieckiej..
miron19j
27-01-2012, 21:50
Mogę kupić w Niemczech, ale wolalbym instrukcję po angielsku lub polsku od niemieckiej..
kup w Londynie. Różnica w przesyłce nie będzie chyba znacząca?
Umyśliłem sobie kupić ten aparat. Jest tylko jeden problem - mimo iż aparat miał premierę we wrześniu zeszłego roku to w Polsce go ciągle nie ma... Jest w sprzedaży u Niemców i Czechów, a u nas ni ma. Pisalem parę dni temu do dystrybutora aparatow Ricoha - FotoTechniki, ale mi nie odpisali, przedwczoraj do Ricoh Polska, ale tez cisza. Z cyfrowe.pl odpisali, że nie mają informacji od producenta. Miałem zadzwonic do FotoTechniki dziś ale mi się przypomnialo pod wieczór..
Orientuje się ktoś jak to jest z Ricohem u nas (ogólnie lub tym konkretnym modelem), czemu nie ma go w Polsce, a jest normalnie w Europie? Poprzedni model GRD III jest dostępny. Czy to moze być kwestia np. braku menu/instrukcji po polsku?
nie ma w polskiej dystrybucji z polską instrukcją bo Ricoh to dość słaba marka w PL (jeśli chodzi o aparaty) i jeśli dystrybutor sprzeda powiedzmy 20 szt aparatu w rok to mało mu się opłaca tłumaczyć instrukcję - kiedyś za czasów pierwszych aparatów cyfrowych zajmowałem się przygotowywaniem instrukcji dla aparatów Premier i Ricoh właśnie i koszt takowej instrukcji (koszt samego tłumaczenia i składu) oscylował w granicach 500-3000 zł w zależności od skomplikowania aparatu, a 3000 zł podzielone na 20 szt daje bardzo dużą kwotę zwiększającą koszt pojedynczego aparatu, a jeszcze parę złotych na sam wydruk trzeba
skontaktuj się z Fototechniką (oni są dystrybutorem) to Ci powiedzą czy wogóle mogą ściągnąć ten aparat, w jakiej cenie i na kiedy jeśli się da
pastwisko
27-01-2012, 22:08
nie ma w polskiej dystrybucji z polską instrukcją bo Ricoh to dość słaba marka w PL [...] skontaktuj się z Fototechniką (oni są dystrybutorem) to Ci powiedzą czy wogóle mogą ściągnąć ten aparat, w jakiej cenie i na kiedy jeśli się da
Ano nie są w polsce popularni.. No w poniedziałek zadzwonię, bo mail albo nie doszedł, albo zaginał w akcji, albo olali.. No chyba ze odpisują kilka dni..
kup w Londynie. Różnica w przesyłce nie będzie chyba znacząca?
Ale w Niemcach by mi brat go sprawdził z grubsza czy wsio gra i jest jak nalezy odpukać..
miron19j
27-01-2012, 22:15
Ale w Niemcach by mi brat go sprawdził z grubsza czy wsio gra i jest jak nalezy odpukać..
ale jak kupisz nowy, to co w nim sprawdzać?
pastwisko
27-01-2012, 22:18
Znajomy kupował D80 i miał martwego piksela, i mu wymienili, nie mam ochoty bawić się w wysyłanie spowrotem do UK paczki z aparatem bo cos bedzie nie teges. Nie zakladam ze cosbedzie nie teges, no ale hmm.. ALe jeszcze zobaczę.
MariuszJ
27-01-2012, 22:41
Tak trochę obok tematu: co jest wyjątkowego w tym Ricohu, że taki pożądany?
pastwisko
27-01-2012, 22:57
Tak trochę obok tematu: co jest wyjątkowego w tym Ricohu, że taki pożądany?
Mi osobiscie lezy w nim głównie: wielkość i płaskość, brak zoomu a co zatym idzie lepsze szkło, ergonomia, brak pierdół i wodotrysków, szybki af, szeroki jasny kąt.. generalnie wszystko mi w nim wielce pasuje, taki ideal for me :)
ps. do wyboru dwa zewnętrzne wizjery i całkiem-całkiem konwerter zmniejszający 28mm do 21mm
W razie wojny - przetłumaczę.
pastwisko
27-01-2012, 23:14
W razie wojny - przetłumaczę.
Mam juz angielską w wersji PDFowej, ale co ksiązka to ksiązka..
stasio88
27-01-2012, 23:24
Skąpiec znalazł coś takiego: http://www.morele.net/aparat-cyfrowy-ricoh-gr-digital-iv-bial-y-175734-445673/
bralineczeka
27-01-2012, 23:28
Mam juz angielską w wersji PDFowej, ale co ksiązka to ksiązka..
A kto teraz daje drukowaną instrukcję?
A kto teraz daje drukowaną instrukcję?
hmmm np. Nikon :D
pastwisko
28-01-2012, 00:03
Skąpiec znalazł coś takiego: http://www.morele.net/aparat-cyfrowy-ricoh-gr-digital-iv-bial-y-175734-445673/
To widzialem, pomijając ze biały, to jednak wolałbym jakiś sensowniejszy wybór jak ten sklep ;)
pastwisko
31-01-2012, 12:56
Dzwoniłem do dystrybutora - będą w sprzedaży w Polsce za jakiś czas.
A.n.d.r.e.V
31-01-2012, 15:30
A nie lepiej http://www.leicastore.pl/LEICA_X1_Silver-257.html :)
koniecpolska
31-01-2012, 15:52
Mi osobiscie lezy w nim głównie: wielkość i płaskość, brak zoomu a co zatym idzie lepsze szkło, ergonomia, brak pierdół i wodotrysków, szybki af, szeroki jasny kąt.. generalnie wszystko mi w nim wielce pasuje, taki ideal for me :)
ps. do wyboru dwa zewnętrzne wizjery i całkiem-całkiem konwerter zmniejszający 28mm do 21mmZ tym wide konwerterem to raczej nie będzie lepszy od 24mm LX5, i do tego cała ta "płaskość" pójdzie się ...
Gabaryty identyczne do LX,
24mm w LX5 jest super, niejedna stałka na aps-c mu nie podskoczy, pomimo prostowania beczki jaka natywnie jest w Panasanicu, ale jpeg i RAW w LR jest prefekcyjnie prostowany. A dodatkowo można sobie przełączyć na 28, 35, 50, 70, 90mm bez żadnych dodatkowych gratów.
AF jest też szybki w LX5.
Wizjer też można podpiąć.
pastwisko
31-01-2012, 17:44
Ale ja tego konwertera nie bedę stale podpinał, moze nawet nie będę go kupował.. Co do LX - nie interesuje mnie zoom. Poza tym Ricoh jest prawie 2x cienszy 25 vs 43mm - niby nic, ale przy wkładaniu do kieszeni to naprawdę robi róznicę, a ja mam go zamiar głównie tak transportować.
Zapewne jest całe krocie lepszych aparatów - ale dla moich potrzeb najoptymalniejszy jest Ricoh :)
Ale zeby nie było poczytam i obejżę sobie wieczorem jakieś reviews o nim.
koniecpolska
31-01-2012, 18:18
Poza tym Ricoh jest prawie 2x cienszy 25 vs 43mm - niby nic, ale przy wkładaniu do kieszeni to naprawdę robi róznicę, a ja mam go zamiar głównie tak transportować.
Skąd Ty wziąłeś te 25mm?
http://www.dpreview.com/previews/ricohgrdiv/
GRDIV 109x59x33
LX5 110x65x43
Co do zooma to nikt Ci nie każe go używać, ustawiasz na 24mm i masz. Ustawiasz na 28mm i masz. Ustawiasz na 35mm i masz. W LX5 ustawienia zooma się nie resetują przy wyłączaniu/włączaniu aparatu. I zmieniać go można skokowo 24-28-35-50-70-90.
A najcieńszy jest Canon S100, na 24mm ma f=2.0 i jakością obrazka na pewno nie ustępuje ani GRD ani LX5
http://camerasize.com/compare/#140,180
I to on ma 26mm :wink:
pastwisko
31-01-2012, 18:30
My bad.. patrzalem na cyfrowych porownywarką - a ze nie mają jeszcze IV, to patrzałem na GRD III który ma tyle, zapomnialem ze IV powiększyli w stosunku do GRD III. Poza tym został mi ten wymiar w głowie bo na początku chciałem kupić wlasnie III i utkwiło mi w głowie zdanie ze obudowa ma grubość 25mm.
No samo ustawienie to juz jest uzywanie. Po włączeniu aparatu musisz nim zobie zumnąć na te 35 dajmy na to. To nie zoom od lustra ktory mozesz sobie ustawić i bedzie tak samo niezależnie od tego czy masz aparat włączony czy nie, ba bedzie tak samo nawet jak go odepniesz od body i schowasz do szuflady. Każde wyłączenie aparatu to bedzie powrót do 24mm.
Najmniejszy to jest chyba ten w ajfonie ;)
MariuszJ
31-01-2012, 20:50
Najmniejszy to jest chyba ten w ajfonie ;)
Nie ma co mrugać, Drogi Pastwisko ;)
Decydując się małomatrycowy kompakt w imię przenośności, zawszeprzysobizmu lub niezwracania na siebie uwagi, zaprawdę najpierw trzeba powtórzyć sobie w myślach ostatnie zdanie z wiadomej reklamy...
pastwisko
31-01-2012, 21:10
Zawsze jak mam w ręku czyjegoś ajfona to się zastanawiam jakim cudem to mydło ludziom z ręki nie wypada.. Dzięki wolę coś z gripem i zaprojektowane tylko do robienia zdjeć :)
na evilbayu wisi III prawie nieśmigana za mniej niż połowę ceny IV.
sam bym sprzątnął, ale hasło w stopce zobowiązuje :D
pastwisko
01-02-2012, 00:39
na evilbayu wisi III prawie nieśmigana za mniej niż połowę ceny IV.
sam bym sprzątnął, ale hasło w stopce zobowiązuje :D
IV ma 2x szybszy AF, stabilizację do 3EV i lepszy soft. Ale poza tym to ten sam aparat. Akurat ten kompakt jest wyjatkowo analogowy. O ile mozna tak rzecz, a liczna rzesza uzytkowników M9 twierdzi ze można :D
Nie przekonuje i nie namawiam, ale pooglądaj sobie reviews i poczytaj.
A stopkę możesz zmienić tu --> http://forum.nikoniarze.pl/profile.php?do=editsignature :razz:
AF, AF, AF, a faktycznie GRD ma AF! zawsze ze Snapa korzystałem, więcej jak ISO 400 nie używałem... chyba jakiś mało wymagający jestem. ;) choć faktycznie jak zobaczyłem kilka fot na flickrze to klękajcie narody...
pastwisko
01-02-2012, 02:14
No i ten tez ma snapa, a nawet dwa rodzaje - Pre-AF i Snap
Mnie tez nie przeraza jakoś ze uzyteczne iso to 800-1600 :D
koniecpolska
01-02-2012, 11:12
No samo ustawienie to juz jest uzywanie. Po włączeniu aparatu musisz nim zobie zumnąć na te 35 dajmy na to. To nie zoom od lustra ktory mozesz sobie ustawić i bedzie tak samo niezależnie od tego czy masz aparat włączony czy nie, ba bedzie tak samo nawet jak go odepniesz od body i schowasz do szuflady. Każde wyłączenie aparatu to bedzie powrót do 24mm.
Pastwisko, sorry że tak pytam, ale czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem.
Przecież w poprzedniej wypowiedzi napisałem, że jak w LX5 ustawisz sobie np. 35mm na zoomie to możesz tysiac razy wyłączać i włączać zasilanie LX5, a zoom zawsze będzie ustawiony na owe 35mm (nie wraca do 24mm).
LX5 zapamiętuje ustawienie zooma. ZAPAMIĘTAJ też Ty.
pastwisko
01-02-2012, 12:18
Pastwisko, sorry że tak pytam, ale czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem.
Przecież w poprzedniej wypowiedzi napisałem, że jak w LX5 ustawisz sobie np. 35mm na zoomie to możesz tysiac razy wyłączać i włączać zasilanie LX5, a zoom zawsze będzie ustawiony na owe 35mm (nie wraca do 24mm).
LX5 zapamiętuje ustawienie zooma. ZAPAMIĘTAJ też Ty.
Oczywiście ze umiem, ale jak czytam normalnie, bo to co pisałeś o zoomie przeczytałem pobieżnie - ponieważ jak napisałem wyraźnie wcześniej "Co do LX - nie interesuje mnie zoom". Po co mam kupować aparat z zoomem jak nie będę go używał? Nie widzę w tym krzty sensu. Na dodatek jeszcze dostanę w bonusie monstrualną beczkę. Nie mam ochoty na dzień dobry wrzucać większości fot do LR zeby je wyprostować - bo przy zdjeciach jakie robię to bedzie więksość (ta bliższa 100%, a nie 50%).
Być moze Ricoh jest na koncu stawki jeśli chodzi o pojedyncze cechy - np. nie ma filmów HD albo uzyteczne ISO to raptem 800 (ojej!). Tyle że ja go wybrałem ze względu na ich kombinację. Ma wszystko to czego mi trzeba w takim aparacie, a nie ma rzeczy niepotrzebnych. A skoro ma wszystko to czego mi trzeba na poziomie jaki mi wystarcza, to po co mam kupować inny aparat kosztem wartosciowych dla mnie cech. Bo bedzie miał zoom, filmy HD, ISO dwamiliony i 32 programy tematyczne? Nie potrzebuję tych rzeczy. Moje aparaty nie kręcą filmów, maks iso jakie uzywam to 400, a zoomow nie uzywam od kilku lat. Tyle ze jeden wazy 3 kilo bez szkła, a drugi mimo małej wagi nie wchodzi do kieszeni spodni. Szukałem konkretnego aparatu, spełniajcego konkretne kryteria, takim aparatem jest Ricoh GRD.
Przerobiłem naprawdę duzo aparatow - ze trzy cyfry, parę małych obrazków, kilka srednich formatow i trzy wielkie i dwa razy więcej szkieł do nich wszystkich. Nie robię zdjęć od wczoraj więc dobrze wiem czego oczekuję od aparatu i do czego jestem przyzwyczajony. Na co zwrócić uwagę, a co mimo rewelacyjnej prezencji na papierze i w tabelkach nie jest nawet warte czytania - bo najzwyczajniej w świecie nie jest mi potrzebne.
koniecpolska
01-02-2012, 14:10
A skąd wiesz jaką natywną beczkę ma GRDIV? Jest tak popularny, że nikt ze znanych serwisów go nie przetestował i nie opublikował wyników. Na chwilę obecną wszyscy na potęgę prostują, bo stwierdzili, że do uzyskania takiego samego obrazka, taniej jest prostować niż walczyć z optyką. A jeśli jesta tak samo to po co przepłacać?
Jpeg z LX5 @24mm jest wyprostowany, poważne RAW konwertery z automatu prostują bo są tak oprofilowane.
Co do zooma, to napisałem o LX5, bo Ty wspomniałeś o kombinacjach z konwerterami i tu idę na zakład o głowę, że GRD z konwerterem wyprodukuje bardziej zniekształcony obrazek niż LX5 swoim obiektywem.
pastwisko
01-02-2012, 14:56
A skąd wiesz jaką natywną beczkę ma GRDIV? Jest tak popularny, że nikt ze znanych serwisów go nie przetestował i nie opublikował wyników. Na chwilę obecną wszyscy na potęgę prostują, bo stwierdzili, że do uzyskania takiego samego obrazka, taniej jest prostować niż walczyć z optyką. A jeśli jesta tak samo to po co przepłacać?
Na szczescie poza polskim internetem jest jeszcze zagraniczny. Zresztą optyka i matryca sa takie same jak w GRD III. Ja chętnie przepłacę za to co mi oferuje Ricoh - aparat to nie tylko beczkowanie.
Co do zooma, to napisałem o LX5, bo Ty wspomniałeś o kombinacjach z konwerterami i tu idę na zakład o głowę, że GRD z konwerterem wyprodukuje bardziej zniekształcony obrazek niż LX5 swoim obiektywem.
A ja dam sobie rękę uciąć ze Nikkor 14-24/2.8 wyprodukuje jeszcze lepszy obraz. Moze dokupię do niego ten mały bezlusterkowiec Nikona?
Nie wiem jak mam ci jeszcze klarowniej napisać, że nie chcę mieć zooma w aparacie. Czekaj napiszę pełnym zdaniem i pogrubionym tekstem: Nie jestem zainteresowany zakupem kompaktowego aparatu cyfrowego z zoomem optycznym.
Jak długo bedziesz mnie jeszcze przekonywał ze wybrałem zły aparat i jest wiele lepszych? :)
miron19j
01-02-2012, 15:04
Nie jestem zainteresowany zakupem kompaktowego aparatu cyfrowego z zoomem optycznym.
oj. bo Ty jakiś taki dziwny jesteś. Teraz wszyscy chcą zuma, najlepiej x pińcet. :-D
pastwisko
01-02-2012, 15:16
tjaaa.. jak się przesiadałem z pierwszego kompaktu na D50, to się bałem czy mi starczy zoom w kitowym 18-55 bo w kompakcie miałem 12x :)
koniecpolska
01-02-2012, 16:40
Przy okazji testu małe porównanie z LX5
http://www.stevehuffphoto.com/2011/01/22/the-ricoh-gr-digital-iii-review/
Jak dla mnie nic mnie nie przekonuje do GRD w stosunku do tego co można mieć w LX5.
Podobna jakość fotek.
Podobna funkcjonalność - z plusem dla LX5 za 24mm i możliwość użycia innych ogniskowych (bez pogorszenia jakości fotek)
Podobne gabaryty.
Ale oczywiście jeden wybrałby GRD inny LX5, a ten trzeci XZ-1 ..... wolna wola.
pastwisko
01-02-2012, 17:14
Przy okazji testu małe porównanie z LX5
http://www.stevehuffphoto.com/2011/01/22/the-ricoh-gr-digital-iii-review/
Cons/przeciw:
- It’s more expensive.. - nie dotyczy
- Not loaded with features like HD movie mode, smile detectors... - smile detector LOL, litosci...
- Fixed 28mm lens may be too wide for some. - nie dotyczy
- Dynamic range is limited due to small sensor size. - ojej, trudno
- Out of camera images can be a little “flat” at times. - nie oczekuję cudów na kiju
- The Video is not that great - kupuję aparat do zdjęć
- No image stabilization. - jest w GRD IV
- JPEG output seems a little on the soft side - przezyję lub bede otwieral RAWy.
Z ośmiu zostają 3: DR - normalnie robię na filmie, wiec raczej kazdy kompakt bedzie miał dla mnie kiepską tonalność. Nie wiem na czym ma polegać ten "flat", a skoro at times to da się przeżyc. Jpgi oglądalem oryginalne i mi spokojnie wystarczą. Tak więc nawet te 3 minusy mi jakos specjalnie nie robią.
Jak dla mnie nic mnie nie przekonuje do GRD w stosunku do tego co można mieć w LX5.
Podobna jakość fotek.
Podobna funkcjonalność - z plusem dla LX5 za 24mm i możliwość użycia innych ogniskowych (bez pogorszenia jakości fotek)
Podobne gabaryty.
To kup LX5. To że ciebie to nie przekonuje nie ma dla mnie zadnego znaczenia. Kupuję aparat dla siebie i za swoje pieniądze, nie dla ciebie czy za twoją kasę. Nie musze cię przekonywać zeby móc go kupić. Twoja opinia nie ma tu nic do rzeczy. Kluczem jest słowo którego ciągle uzywasz podobne - dla ciebie podobne, dla mnie całkiem inne.
Jak dla mnie EOT. Choć jeśli masz ochotę potrolować dalej to śmiało, ja tam lubię dyskusje dla dyskusji.
koniecpolska
01-02-2012, 20:29
GRD intersuje mnie tyle co zeszłoroczny śnieg, i gdyby nie kilka bzdur które tu napisałeś, a które chciałem wyprostować, to nie odezwałbym się tu ni razu.
pastwisko
01-02-2012, 20:33
A te bzdury to? :)
marszull
01-02-2012, 20:59
GRD intersuje mnie tyle co zeszłoroczny śnieg, i gdyby nie kilka bzdur które tu napisałeś, a które chciałem wyprostować, to nie odezwałbym się tu ni razu.
ja sobie czytalem ten watek z ciekawosci, bo raczej nie planuje takich zakupow
ale oprocz "cienkosci" o ktorej zle napisal Pastwisko to raczej innych "bzdur" nie zaobserwowalem,
a za to widzialem Twoje posty zupelnie nie na temat
Przyjales jakas misje nawracania niewiernych na aparaty, ktore Tobie pasuja?
Nie pierwszy watek w ktorym trolujesz (innych slow na to nie znajduje)
Jezusicku, to ja myślałem, że to ja jestem jakiś dziwny i wydaje mi się że koniecpolska lubi trolować po rożnych wątkach, ale całe szczęście nie tylko ja to widzę... ufff :)
Bardzo chyba podobny do mojej Sigma dp1s ( tylko ta malutka matryca w GRD) - podobno to dobry sprzęt ... Ja jedynie potwierdze ze zumm jest bez sensu szczególnie jak widzę pastwiska zdjęcia w AO - ja spokojnie daje radę bez przybliżen 12x a służył mi już na wyprawach po państwach Afryki i gdzie trzeba było zastosować coś małego nie rzucajacego sie w oczy a dobrej jakości optycznej ...
Dobry wybór pastwisko (Choc ja i tak wybralbym Sigma :) )
pastwisko
02-02-2012, 11:31
Ale z 28mm (DP1X) jest jeno z tego co widzę jasność f4.0 przy braku stabilizacji, a ja robię duzo zdjec w kiepskich warunkach z ręki. W GRD mogę sobie domknąć te dwie działki i miec jeszcze stabilizację (circa 3 EV). Chyba ze znowu krzywo patrzę.. :mrgreen:
Co do nie rzucania się w oczy to GRD chyba jest pod tym wględem fajny, wygląda jak podróba nonejma jak ktoś nie zna analogowej serii GR. Rozśmieszyły mnie na optycznych komentarze w tej sprawie, bo wiadomo - aparat to musi wyglądać PRO :)
Oxygenum | 2011-09-15 09:49:18
[...]
Wizualnie straszne wyglądają jak prototypy aparatu...a nie jak model produkcyjny.
elgreen | 2011-09-15 10:10:42
Aparat "no-name", az razi. Oni chyba marketingowo sa jeszcze dalej za Pentaxem :D
czary44 | 2011-09-15 13:47:34
ojojojoj... komórka/zabawka :( [...]
dp2 masz już jaśniej f2,8 - ale to nie ważne - wiem jedno i juz to wytrenowałem nieraz potrzebny jest takim mały kompakt ... mi sie przydaje moja sigma - wygląda podobnie ale jest metalowa ...
podziel się wrażeniami jak już będziesz miał
a foto-technika jest w Gdańsku - właściciel to miły pan - ma fajny zestaw starych Leica - kiedyś u niego chyba przez 4 godziny wybierałem obiektyw Tamrona - podjedz pogadaj może będziesz miał szybciej
pastwisko
02-02-2012, 14:49
dp2 masz już jaśniej f2,8
Taaak, ale ogniskowa dłuższa :)
a foto-technika jest w Gdańsku - właściciel to miły pan - ma fajny zestaw starych Leica - kiedyś u niego chyba przez 4 godziny wybierałem obiektyw Tamrona - podjedz pogadaj może będziesz miał szybciej
Jak dzwoniłem to mi proponowali sprowadzenie jak bym się zdecydował na 100% i wpłacił zaliczkę.
ja sigme kupiłem z Francji bo w Polsce nie było ... instrukcja była w ang. teraz kurs jest dosyć niski ja bym z ebay kupował
http://www.ebay.pl/itm/RICOH-GRD-IV-BLACK-DIGITAL-CAMERA-NEW-/190619741300?pt=Digital_Cameras&hash=item2c61d26c74#ht_974wt_1180 to najtaniej jak widzę - w Polsce masz taniej ??
koniecpolska
02-02-2012, 17:25
http://www.ebay.pl/itm/RICOH-GRD-IV-BLACK-DIGITAL-CAMERA-NEW-/190619741300?pt=Digital_Cameras&hash=item2c61d26c74#ht_974wt_1180 to najtaniej jak widzę - w Polsce masz taniej ??Dobre, ponad 2800zł, to nawet Leica'owa wersja LX5 jest tańsza :mrgreen:
pastwisko
02-02-2012, 17:44
Dobre, ponad 2800zł, to nawet Leica'owa wersja LX5 jest tańsza :mrgreen:
3kg ziemniaków też wychodzi taniej, tylko co to ma do rzeczy skoro nie planuję zakupu ziemniaków?
marszull
02-02-2012, 23:36
Dobre, ponad 2800zł, to nawet Leica'owa wersja LX5 jest tańsza :mrgreen:
mi pokazuje 1 938,02zl i niecale 200zl za wysylke
to nie jest 2800zl
pastwisko
02-02-2012, 23:56
Zapewne chodzi o 30% cła bo pewnie oclą. Nie mniej za tyle samo mozna kupić w Niemczech czyli za ~2000 złotych, podobna cena jest w Japonii, rownież zblizona jest w Czechach. Tak mnie to zastanwia czemu róznica przy cenie 2000 jest między USA, Japonią i Europą tylko 200 zł. Pamiętam jak chciałem kupić 17-35/2.8 to planowalem zakup w B&H bo było o wiele taniej.
marszull
03-02-2012, 00:30
ale pewnie kursy walut byly troche inne
pastwisko
03-02-2012, 00:35
dolar był wtedy po 2.9 chyba, teraz po 3.2, to nie jest aż tak duza róznica
Pastwisko: podobnie jak Ty chciałem kupić w Polsce GRD IV i się poddałem. Kontaktowałem się z działem sprzedaży Foto Techiki ale nie wiedzieli czy i kiedy aparat będzie dostępny w Polsce. Jedną z barier dystrybucyjnych jest brak polskiego menu. A spodziewać się go nie należy bo seria GRD to w Polsce całkowita nisza produktowa. Choć GRD od początku istnienia jest otoczona swoistym kultem w Japonii, a ostatnio też w USA to nadal jest to sprzęt dla specyficznego użytkownika - raczej purysty świadomego ograniczeń tego małego ale sprytnego aparatu. Na ile to specyficzny sprzęt widać nawet po braku recenzji na dpreview.
Ja bardzo chciałem go mieć i w efekcie kupiłem GRD III mając z tyłu głowy, że jeżeli nie będzie mi pasował to zawsze bez problemu sprzedam go na ebay. W takim przypadku po prostu zamienię na innego high-endowego kompakta. Gdyby jednak było inaczej i system mi się spodoba w przyszłości zrobię upgrade na taniejącą IV lub nową V która przecież pojawi się za 2 lata. Na razie jestem zachwycony i Tobie też polecam. Zwłaszcza, że III można dziś w Polsce kupić za połowę drogiej jak cholera IV a nadal taniej niż większość zaawansowanych kompaktów.
Aparat ma rzeczywiście legendarną ergonomię, jest zbudowany jak czołg ale ma jedną cechę nie do przecenienia: wygląda jak podrasowane Lomo czyli jak gówno w trawie. Wszyscy którzy go widzą lub biorą do ręki myślą, że jestem oldskulowy i bardzo ekstrawagancki używając sprzętu z początku ery cyfrowej wartego nie więcej niż 50 zeta. I bardzo dobrze bo nie zwraca uwagi. A co z niego potrafi wyjść można sobie pooglądać na flikrze. Jeżeli zależy Ci na szybszym autofokusie lub/i stabilizacji musisz poczekać na IV. Jeżeli możesz bez nich żyć bierz III. Ma wszystko to samo z wyjątkiem dwóch wymienionych wyżej funkcji (a autofocus jest i tak bardzo sprawny). Ten aparat zawsze będzie w cenie i da radę go dobrze sprzedać. Tyle, że nie w Polsce.
A tu ciekawa lektura na temat całej serii: http://www.seriouscompacts.com/f41/ricoh-gr-digital-camera-philosophy-design-4392/
Udanych zakupów :)
pastwisko
05-02-2012, 19:50
Jak dzwoniłem tydzień temu do FT to twierdzili ze bedzie w Polsce i ze jak się zdecyduję (30% zaliczki) to mi sprowadzą wczesniej.
Dzieki za opis użytkowniczy, bo to jednak co innego jak test. Zastanawię się jeszcze dogłębnie nad tą stabilizacją bo jak pisalem gdzieś tam wczesniej jednak robię dużo w takich sobie warunkach, czasy 1/10-1/30 to u mnie normalka, więc chyba wolę ją mieć..
Mój opis użytkowniczy w sumie żaden. Poczytaj sobie opinie na www.seriouscompacts.com. Tam goście mają już kolejne aparaty w serii, doświadczenie i ewidentnie wiedzą co piszą. Są przy tym obiektywni i przyjaźni. Miałem dokładnie ten sam dylemat co Ty. Chciałem GRD. Zapytałem więc, a oni sensownie i w sposób wyważony odpowiedzieli. Rozważyłem i dlatego między innymi zdecydowłem się na III. A też miałem zdrową zagwozdkę bo IV jak to u Ricoha bywa jest po prostu lepszym, bardziej nowoczesnym aparatem niż poprzednik, kolejnym krokiem w ewolucji systemu. Tyle, że niedostępnym od ręki w Polsce.
Stabilizacja i szybszy autofocus - super i zawsze mile widziane. Chciałbym mieć. Ale jest jeszcze jedna sprawa - w przeciwieństwie do innych aparatów nie możesz go w Polsce wziąć do ręki. Gdybym mógł porównać III i IV w akcji (fizycznie w zasadzie identycznie) to pewnie zdecydowałbym się nowszy. Ale nie mogłem. Z tego co piszą różnica w jakości zdjęć jest minimalna, a w użytkowaniu relatywnie nieznaczna. Są nawet tacy co wolą III ze względu na manulaną kontrolę snap focusa. Werdykt jest niejednoznaczny i dlatego się do końca wahałem. Przekonała mnie ostatecznie cena wejścia do systemu Ricoha którego muszę się nauczyć. Zapłaciłem 1.300 za coś co jest dostępne, a nie 2.500 za coś czego na razie nie ma i nie wiadomo kiedy będzie. Nawiasem mówiąc to trochę*dziwne że polski dystrybutor nie ma modelu w ofercie 6 miesięcy po premierze...
pastwisko
06-02-2012, 00:34
Poki co i tak czekam na kasę, na seriouscompacts.com byłem jak szukałem wszelkich mozliwych recenzji.
Pomyślę finalnie jak będą fundusze.
Cześć,
Też szukam GRD IV i jedyny którego znalazłem to ten:
http://www.morele.net/aparat-cyfrowy-ricoh-gr-digital-iv-bialy-175734-445673/
ale nie chcę białego :-)
Cena w Polsce za czarny to będzie ok 2200 (przez chwilę był w morele).
Czy drogo? Tak, natomiast trzeba pamiętać, że to kompakt dla świadomego użytkownika, jeżeli używam tylko 2 ogniskowych 28mm (częściej) i 50 mm (rzadziej), to wybór jest oczywisty. Poza tym, ten aparat wyróżnia ergonomia rodem z lustrzanek, to co mnie interesuje w aparacie to: czas, przesłona i w cyfrze ISO, do tych parametrów chce mieć natychmiastowy dostęp przez pokrętła, a nie przez dotykowy ekran :-)
W Japonii jest kultowy, przede wszystkim analogowy GR za sprawą Moriyamy czy Arakiego.
MariuszJ
06-02-2012, 10:21
Po co w kompaktach z matrycą 1/1.7 jest kręcenie przysłoną?
pastwisko
06-02-2012, 10:52
No juz nie przesadzajmy ze głębia jest w nich zerowa. Ja np. robię 99% zdjeć w trybie priorytetu przesłony i taka kontrola ekspozycji + korekta EV jest dla mnie najwygodniejsza.
Pytanie, czy rzeczywiście go mają na stanie i czy zdjęcie nie jest poglądowe. Sprawdzałeś?
Pytanie, czy rzeczywiście go mają na stanie i czy zdjęcie nie jest poglądowe. Sprawdzałeś?
pastwisko
06-02-2012, 18:07
Ja tego w morele.net nie brałem nawet pod uwagę, pomijając to ze jest biały, to trochę mi dziwnie [czyt. podejżanie] wygląda jeden sklep w całym kraju z tym aparatem. Wolę poczekać aż bedzie u nas jak zapewniali mnie telefonicznie w Foto-Technice lub kupić w Niemczech.
Ja tego w morele.net nie brałem nawet pod uwagę, pomijając to ze jest biały, to trochę mi dziwnie [czyt. podejżanie] wygląda jeden sklep w całym kraju z tym aparatem. Wolę poczekać aż bedzie u nas jak zapewniali mnie telefonicznie w Foto-Technice lub kupić w Niemczech.
Podawali Ci jakiś termin?
W Czechach też jest: http://www.fotoskoda.cz/eobchod/ricoh-gr-digital-iv
pastwisko
06-02-2012, 19:58
Terminu nie podali, a ja nie pytałem bo zaproponowali mi sciągnięcie wcześniej. O cenę też się nie pytałem bo czekam na pieniądze i umowiłem się ze jak się zdecyduję i będę miał juz pieniadze to zadzwonię i ustalę konkrety. Generalnie to dzwoniłem zeby się dowiedzieć czy on w ogóle będzie w Polsce czy mam się nastawiać na zakup z zagranicy.
Mam nieodparte wrażenie, że w FT będziesz czekał do usranej śmierci. Kupuj za granicą i się na nich nie oglądaj bo się doczekasz premiery V :)
Pastwisko też podoba mi się idea takiego niezawodnego, dyskretnego aparatu ze stałką, jednak rozsądniejszy wg mnie jest fuji x10, do tego z wizjerem. Co sądzisz o tym fuji?
pastwisko
06-02-2012, 23:17
Czemu rozsądniejszy?
Może w tym sensie, że w podobnych pieniądzach, z wizjerem, podobnie jak ricoh nie epatuje napisami, nie przeładowany gadżetami... no i fajnie wygląda. I dostępniejszy bardziej;)
GRD można porównywać jedynie z jego analogowym przodkiem GR1, one są po prostu genialne pod względem ergonomii i szybkości działania.
i mówię to jako użytkownik obu.
Witam wszystkich, też czekam na czwórkę, miałem GR II i wiedziałem już od dnia, kiedy ktoś go sobie przywłaszczył, że kupię następcę. Nie kupiłem trójki, mam kilka aparatów, przyglądałem się nowym GRX, ale to nie to. IV kupię na 100%.
PS Moja korespondencja z dystrybutorem, rokuje że sprzęt zaraz będzie.
"Witam
Plany się nie zmieniły
Czekamy na faktury pro forma z centrali Ricoch , po otrzymaniu zlecenie na transport
pozdr
W dniu 2012-02-04 20:18, salty pisze:
Czekam i nadal go nie widzę, czy plany się zmieniły?
On Monday, 12 December 2011 at 08:04, Info wrote:
Witam
Prawdopodobnie w pierwszej dostawie po nowym roku tj 15 20 styczen
[email protected]
F.H. FOTO-TECHNIKA
-----Original Message-----
Sent: Sunday, December 11, 2011 5:22 PM
To:
[email protected]
Subject: Wiadmosc ze strony www
Wiadomosc wyslana 11-12-2011 / 17:21:53
------------- Start -------------
tresc: Dzień dobry,
kiedy w Polsce będzie można kupić Ricoha GR DIGITAL IV? Dziękuję,
pozdrawiam, salty
--------------- Koniec ---------------"
pastwisko
07-02-2012, 00:09
Może w tym sensie, że w podobnych pieniądzach, z wizjerem, podobnie jak ricoh nie epatuje napisami, nie przeładowany gadżetami... no i fajnie wygląda. I dostępniejszy bardziej;)
Genearalnie dwa ale:
1. rozmiar - dla mnie ma naprawdę znaczenie :oops:, chciałbym zeby to był aparat który nie zostanie na stole jak pójdę na pocztę bo jest za duzy i nie bedzie mi się chciało go brać. X10 ma bardzo odstający obiektyw i ogolnie jest większy, do kurtki pewnie spokojnie wejdzie, ale jak się zrobi cieplej to kurtka powędruje do szafy i zostaną kieszenie od spodni :)
2. zoom.
Co do dostępnosci to zaden problem sprowadzić zza granicy, sprowadzalem sobie LF z Japonii więc czym jest zakup kompaktu w Europie :) Poza tym jak wyżej widać u nas tez będzie. Poza tym jak pisał Bielik i inni, ergonomia tego aparatu jest naprawdę super - nie twierdze ze Fuji jest do kitu, ale ta którą prezentuje Ricoh sprawdzila się przez wiele lat i wszyscy ją sobie chwalą.
GRD można porównywać jedynie z jego analogowym przodkiem GR1, one są po prostu genialne pod względem ergonomii i szybkości działania.
i mówię to jako użytkownik obu.
Nie bardzo, GR to jednak FF :-D ;-)
i to jego wada, musiałem do f/8 przymykać, a w GRD miałem porządną GO od pełnej dziury. :D
Można jakiś link do prawdziwych artystów używających GRD (poza Bielikiem, bo to już znam) ;)
pastwisko
07-02-2012, 23:33
oraju, czyzby powtórka z rozrywki z wątku o M9?
prawdziwi artysci? to są podróbki na rynku?
Chodzi mi wyłącznie o oryginalnych artystów.
Daido Moriyama, niby znany z materiału robionego GR1, ale cyfrowych Ricohów też używa.
pastwisko
08-02-2012, 00:13
Ja zadnych ne znam, ale z tej prostej przyczyny ze się tym nie interesuję, więc kto wie, moze jakiś używa.
Być może znajdzie się czyjś dziadek, który tym foci, ale prawdziwych artystów to nie ma... :razz:
Ale z 28mm (DP1X) jest jeno z tego co widzę jasność f4.0 przy braku stabilizacji, a ja robię duzo zdjec w kiepskich warunkach z ręki. Właśnie zobaczyłem, że nowa DP-1 Merrill ma 19/2.8..
pastwisko
08-02-2012, 13:57
tylko strasznie wystaje ten obiektyw..
http://www.optyczne.pl/4656-nowość-Sigma_DP1_Merrill_i_DP2_Merrill.html
Sigma dowaliła konkretnie, trzeba im przyznać...
pastwisko
06-03-2012, 20:31
Oto i jest - zaskoczyła mnie baaardzo pozytywnie cena: 1999,- http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-ricoh-caplio-gr-digital-iv-czarny.html
t.chadzinski
06-03-2012, 20:48
O proszę, cena bardzo przyjemna. To co, kupujemy? :D
pastwisko
06-03-2012, 20:57
Kupować kupujemy, ale nie teraz bo juz budżet rozplanowany, a że GRD się nie zapowiadał to nie uzwględniłem. Ale jest na liscie ;)
t.chadzinski
06-03-2012, 21:07
Mam tak samo.
Za każdym razem jak widzę sample na flikrze to się zachwycam, fajny jest. No i do GR1 ładnie będzie pasował:)
pastwisko
06-03-2012, 21:10
No niedawno się zastanawiałem czy może jednak GRD III, ale jednak roznica nie jest taka duza w cenie - 600zł, a 2x szybszy af, lepsza jakość na wyzszym iso i stabilizacja.. Spoko poczekam ;)
t.chadzinski
06-03-2012, 21:28
Warto czekać:)
pastwisko
23-05-2012, 17:34
To się doczekałem, na razie jestem uchachany jak dziecko i póki co moge jedynie powiedzieć ze jest naprawdę konkretnie i solidnie wykonany, a LCD mnie rozłozył na łopatki jakością. Jak porobię jakieś sensowne zdjecia i trochę poużywam to napiszę więcej :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img406.imageshack.us/img406/6143/230520121417.jpg)
spiritwood
23-05-2012, 18:57
Pikny!
Czy jest metalowy i w miarę ciężki?
Pikny!
Metalowy i ciężki.
Tak zrobionego kompakta ciężko znaleźć.
pastwisko
23-05-2012, 20:03
Pikny!
Jak niżej/wyżej. Metalowy, czuć go w dłoni, ale nie cięzki w sensie uciążliwosci - nie masz wrazenia ze to plastikowy kompakcik. W kieszeni (do której wchodzi jak nóż w masło) w ogóle go nie przeszkadza.
Na pewno podoba mi się już elektroniczna poziomica pokazująca wychyły na boki i przód/tył :)
Ekstra, że już masz, ja jestem po słowie z fotozakupami i w przyszłym tygodniu też zamawiam;)
cheyenne
23-05-2012, 21:09
Oto i jest - zaskoczyła mnie baaardzo pozytywnie cena: 1999,- http://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-ricoh-caplio-gr-digital-iv-czarny.html
Niestety już 2112
pastwisko
23-05-2012, 21:12
Ta cena skacze w te i we wte - ja zamowiłem w niedzielę za 2136, dziś juz jest wlasnie 2112, czasem jest 2032, czasem ponad 2200..
Ale 100 zł przy cenie 2000, to nie jest jakiś dramat.
Ale ze co, juz Arie odlozyles/sprzedales?
Koniecznie napisz wrazenia z uzytkowania Ricoha, sam mysle nad czyms cyfrowym, ale ostatnio tylko filmow dokupilem :)
pastwisko
24-05-2012, 00:09
Odłożyć odlozyłem bo nie mam chwilowo skanera - pierw miał być Distagon 35/1.4 i skaner, a potem GRD, ale się przestawiła kolejność. Tak więc dziś GRD, a za jakiś czas 35/1.4 i skaner ;)
A co przemowilo ze zdecydowales sie na ten aparat? (z ciekawosci pytanie)
pastwisko
24-05-2012, 01:30
-->
wielkość i płaskość, brak zoomu a co zatym idzie lepsze szkło, ergonomia, brak pierdół i wodotrysków, szybki af, szeroki jasny kąt.. generalnie wszystko mi w nim wielce pasuje, taki ideal for me
ps. do wyboru dwa zewnętrzne wizjery i całkiem-całkiem konwerter zmniejszający 28mm do 21mm
ciekawe jak zdjecia, do czego bedzie mial zblizone..
No i fajnie wybrac sobie zabaweczke, ktora cieszy bez wzgledu na wszystko. :)
pastwisko
24-05-2012, 01:51
Te co widziałem w necie mnie satysfakcjonują, te co dzis porobiłem też - więc zdjęcia beda po prostu takie jak robiłem dotychczas, zresztą to nie jakość robi zdjęcia tylko kadr i światło. Nie mam wiec zamiaru go traktować jako zabawki, tylko jak normalny aparat - ma wszystko czego mu trzeba i nie ma zbędnych pierdół ;)
To pokaz jedno zdjecie w orginale:)
pastwisko
24-05-2012, 01:57
http://www.ricoh.com/r_dc/gr/gr_digital4/sampleimage.html :P
Ladne i najwazniejsze, ze sie Tobie podoba. :)
pastwisko
24-05-2012, 02:12
No ma najlepszy stosunek plusów i minusów z tego co jest na rynku. Wiadomo fajnie jakby miał wiekszą matrycę, fajnie jakby miał wiekszy zakres tonalny. Ale nie ma co marudzić, wolę się skupić na tym co mi oferuje i co nim zrobię zamiast zamartwiać, ze nie ma tego czy tamtego. A najważniejsze ze wchodzi do kieszeni i zapewne bedzie ze mną wtedy kiedy trzeba, dobra czas spać :)
No ma najlepszy stosunek plusów i minusów z tego co jest na rynku. Wiadomo fajnie jakby miał wiekszą matrycę, fajnie jakby miał wiekszy zakres tonalny. Ale nie ma co marudzić, wolę się skupić na tym co mi oferuje i co nim zrobię zamiast zamartwiać, ze nie ma tego czy tamtego.
No dokladnie, robic zdjecia i sie cieszyc!
A najważniejsze ze wchodzi do kieszeni i zapewne bedzie ze mną wtedy kiedy trzeba
No wlasnie.. ja juz tez sie nie moge doczekac swojego.. :)
Jak porobię jakieś sensowne zdjecia i trochę poużywam to napiszę więcej :smile:
i jak wrażenia z użytkowania, są juz jakieś pierwsze zdjęcia? :smile:
pastwisko
24-05-2012, 21:54
Wrazenia bardzo pozytywne, zaczynam juz być obcykany w ustawieniach. Menu i obsługa są bardzo przyjazne jak się je pozna. Póki co nie mam jeszcze postawiana po swojemu, bo go mozna bardzo mocno scustomizować - póki co wyłączyłem sobie swiecenie diody Power :)
No i w koncu mam aparat z którym mogę skakać na rowerze ze schodów i murków nie przejmując się ze mu coś będzie. Jezdziłem z nim dziś jakieś 2h i kompletnie nie przeszkadzał.
Tu kilka fotek, czesc z jpgow, czesc z rawow (dng), obrobka ultralekka, zadnej wielkiej suwakologii, bw szopowe:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/2521R0010120-2.jpg
źródło (https://lh5.googleusercontent.com/-y74KYAu4EPE/T76O1m-YM6I/AAAAAAAAL2I/yoWkXmHQQC8/s900/%2521R0010120.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/2521R0010156-2.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-pzDuzQidr-c/T76PD0fG3UI/AAAAAAAAL38/jrsV-dSz5oc/s900/%2521R0010156.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/2521R0010137-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-VcbfiqJUt80/T76O8sLFt1I/AAAAAAAAL3E/2m7lu-qU8PY/s900/%2521R0010137.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/2521R0010125-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-liM7oTdGB4s/T76O5I-zbbI/AAAAAAAAL2o/LhrOX0ycfB8/s900/%2521R0010125.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/2521R0010025-2.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-ciF1V4gauJI/T70dH1Wq2qI/AAAAAAAALz4/jvNq8mKB41o/s900/%2521R0010025.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/2521R0010152-2.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-8UynjiA1Tpc/T76SP966rsI/AAAAAAAAL4M/8HiV8cXa8Eg/s900/%2521-R0010152.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/2521R0010148-2.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-zwFN9Co0S6w/T76PAvIBN8I/AAAAAAAAL3g/GmV2ymYEtrM/s900/%2521R0010148.jpg)
pastwisko
30-05-2012, 17:20
Coś już mogę napisać, bedzie trochę chaotycznie, no ale nie pisuję recenzji więc wybaczcie ;)
Wykonanie jest super - obudowa jest ze stopu magnezu, grip pokryty jest gumą. Wszystko jest ładnie spasowane i eleganckie. Jest lekki (190g), ale biorąc go do ręki czuje się jego wagę, nie ma się wrażenia plastikowej wydmuszki. Wygląda i sprawia lepsze wrazenie jak D80 czy D50 które miałem. Guziki rozmieszczone bardzo przyjaźnie - po kilku dniach trafiam juz w nie bez problemu przy slabym swietle. Blokada kółka z trybami uniemożliwia przypadkową zmianę jak w X100. LCD jest niesamowity - rozdzielczosc 1.200.000 pikseli robi wraznie. Zdjęcia mozna oglądać bez włączania całego aparatu (w kompakcie oznacza to wysunięcie obiektywu) wystarczy przytrzymać guzik przeglądania i aparat włącza tylko LCD - mozna tak też przejsc do menu.
Menu bardzo jasne i przejrzyste, po zapoznaniu się z nim jest bardzo wygodne. Nie zbędnych pierdół i niepotrzebnych funkcji. Z programów automatycznych jest tylko zielone Auto i HDR. Więcej nie ma - mowię o trybach typu Portret, Krajobraz, Zachód słońca itp. Bardzo duzo rzeczy mozna sobie ustawić po swojemu. Są trzy tryby MY które mozna sobie ustawić całkiem na swoją modłę od A do Z - łącznie z tym co ma byc przypisane do guzików funkcyjnych. Generalnie w menu opcji jest tyle że zapoznaję sie z nimi od tygodnia na raty (instrukcja ma 180 stron). Przy czym podkreślam ze nie są to pierdoły, a konkretne przydatne rzeczy.
Zakres ISO 80-3200, mozna oczywiscie ustawić auto w wybranym przedziale np. 80-400. Fajne jest to ze mozna ustawić by odszumianie działało dopiero powyżej wybranej wartosci - np. dopiero od ISO 401. Balans bieli standardowy plus manual i fine tuning, a do tego auto-mieszany czyli ustawiający rozny balans bieli dla różnych obszarow sceny. Formaty zdjec 3:2, 4:3, 1:1. Rawy w formacie DNG, przy ich zapisywaniu automatycznie zapisuje się też plik w formacie JPG. Trzy standardowe tryby pomiarów swiatła matrix/cw/spot. Całkiem fajne tryby kolorystyczne (bw, slajd, bleach bypass etc.) + dwa własne.
AF w to szerszy temat.. Jest tu parę fajnych rozwiązań. Osobiscie korzystam ze spota czyli ostrzenia na wybrany punkt - mozna go ustawić na dowolnym miejscu ekranu czyli np. w rogu lub gdzie bądź - oczywiscie jest to skokowe ustawianie ale punktów jest kilkadziesiąt więc mozna spokojnie ustawic gdzie się chce. Do tego sa tez multi AF - czyli aparat ustawia gdzie uzna za słuszne i continious czyli sledzenie obiektu oraz MF. Mozna tez ustawic na nieskonczoność (np. do zdjec gwiazd).
Typowe dla Ricoha funkcje AF to Snap czyli ustawienie ostrosci na okresloną odległosc (1 - 1.5 - 2.5 - 5m i nieskonczonosc). Pierwsza opcja to ustawienie ostrosci na sztywno czyli np. na 5m - przy tym ustawieniu AF nie ostrzy, a aparat robi zdjecie od razu. Przy odpowiednio dobranej przesłonie (na lcd jest wykres głebi ostrosci) mamy ostrosc hiperfokalną i nie trzeba się martwić czy coś się nie załapie - idealne do zdjec na ulicy czy imprezie. Druga opcja to PreSnap czyli aparat zaczyna zawsze ostrzyć od wybranej odległosci np. od 2.5m co znacznie zmiejsza czas ostrzenia. Trzecia opcja to normalny AF plus Snap - gdy wcisnie się spust do połowy, aparat ostrzy normalnie - ale jesli się wcisnie spust od razu do konca, to aparat ostrzy na ustawioną w menu odległosc. Pozwala to zrobić szybko zdjecie bez ryzyka nie złapania ostrosci lub tego ze aparat straci chwilę bo bedzie szukał. Inna sprawa ze on nie szuka ostrosci w te i we wte jak to bywa w kompaktach - jak nie moze zlapac ostrosci to wiadomo od razu - przejedzie szybko skalę i informuje ze nie moze zlapac ostrosci. Generalnie przez ten tydzien nie miałem raczej problemow z AF, nie udało mu się mnie zirytować, więc jest dobrze ;)
Obiektyw lekko beczkuje jak się za blisko podejdzie,no ale który tego nie robi - nie mniej trzeba zrobic zdjecie z liniami zeby to zauważyc. Jakość zdjec mnie całkiem zadawala - przy zmniejszaniu nie muszę ich ostrzyć co było raczej normą w poprzednich cyfrach. Na pewno mozna zapomniec o głębi ostrosci przy tej matrycy no chyba ze się zrobi duze zbliżenie - makro ma od1cm. Nie mniej ja to zdązylem juz polubić - a do zabawy głębią mam luszcze na film.
Z fajnych i ciekawych opcji to elektroniczna poziomica - pokazuje wychylenie na boki ale tez do przodu, co przy foceniu budynków jest nieocenione. Trzy rodzaje siatek do wyboru pomocnych przy kadrowaniu. Możliwość zastapienia oryginalnej baterii 2 małymi paluszkami AAA bez zadnego dodatkowego adaptera - np w terenie jak siądzie bateria. Fajne tryby kolorystyczne z opcją ich stuningowania (kontrast, ostrosc, nasycenie etc.) - z BW jestem bardzo zadowolony - nie trzeba przy nim wiele w kompie robić zeby dobrze wyglądał. Wbudowana lampa nie otwiera się sama - nawet w zielonym Auto - poki jej się nie pozwoli to się nie wychyla. Interwałometr - opcja która pojawia sie w lustrzance dopiero z gripem innej firmy lub specjalnym węzykiem! Ustawienie czasu pomiedzy fotami od 1sekundy do 1 godziny, maksymalna ilość zdjec 999. Maksymalny czas poza trybem B to aż 180 sekund. Ciekawy tryb to interval composite czyli aparat skleja serię zdjec zrobionych z uzyciem interwałometru - klasyczny przykład to startrails czyli ruch gwiazd - przy czym nie jest to to samo co zdjecie na długim czasie, bo na długim czasie by się cała scena przeswietliła. Ogólnie super jest fakt ze mozna ten aparat ustawić pod siebie w dosć znacznym stopniu począwszy od funkcji guzików i tego co pokazuje wyswietlacz na wlasnych trybach kolorow skonczywszy.
To tyle po około tygodniu uzytkowania. Generalnie i na dzień dzisiejszy nie żałuję ani trochę tego wyboru - aparat jest super i na pewno wart swojej ceny. Nic mnie jeszcze w nim nie zdążyło poirytować i mam wrażenie ze tak już pozostanie. Polecam wszystkim którzy się nad nim zastanawiają - ale chyba tylko im, bo domyslam się ze brak zoomu czy filmow HD moze być dla wiekszości nie do przyjęcia ;)
Fot nieobrobionych i cropów 100% dawać nie będę, mozna znaleźć w necie. Choć na dobrą sprawę moje zdjecia są bardzo mało obrabiane, wiec myslę ze dają jakiś poglądna sprawę. Kilka nowych zdjec:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/7281186484_453b6a81ea_b-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7231/7281186484_453b6a81ea_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/7296944302_e878811b3c_b-1.jpg
źródło (http://farm9.staticflickr.com/8018/7296944302_e878811b3c_b.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/7301356594_44c59e054b_b-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7214/7301356594_44c59e054b_b.jpg)
źródło (http://img27.imageshack.us/img27/2120/r0010049.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/7268902964_aa3666d8fc_b-1.jpg
źródło (http://farm8.staticflickr.com/7103/7268902964_aa3666d8fc_b.jpg)
i bonusik podczerwony ;)
źródło (http://img705.imageshack.us/img705/4500/r0010118y.jpg)
Dobra robota, dzięki. A dał byś jakieś człowieki na zdjęciach?
pastwisko
30-05-2012, 23:03
zobacze czy jakieś mam, ale ja mało człowiekowy jestem ;)
pastwisko
31-05-2012, 00:22
O wiem - w niedziele biorę go na trojmiejski przejazd rowerowy, więc tam na pewno jakieś człowieki porobię :)
PS. Zerknałem na pierwszą stronę, a tam o instrukcji. No więc instrukcje są dwie osobne: po angielsku i niemiecku :D
ech... chyba go muszę kupić ;)
pastwisko
31-05-2012, 00:59
:mrgreen:
Polecam wszystkim którzy się nad nim zastanawiają - ale chyba tylko im, bo domyslam się ze brak zoomu czy filmow HD moze być dla wiekszości nie do przyjęcia
O tak podziwiam za wybor aparatu, bez zoomu.. chocby fotki ze zlota robil. :)
pastwisko
31-05-2012, 01:55
Ja po prostu nie uzywam zoomów od 3-4 lat, a wczesniej z reguły i tak miałem zawsze skręcony na maksa na jedną ogniskową. Dla mnie osobiscie jedna ogniskowa to zaleta - bo im więcej mozliwosci i wyborów tym mniej zdjęć.
Poza tym to jedna z tych rzeczy które się wydają niesamowicie niezbędne. Miałem tak po kolei z róznymi opcjami: ze bede miał w kicie za maly zoom po 12x w kompakcie, ze stałka po zoomie to nie teges, ze body bez autofocusa, itd itp.. A w sumie zadna z tych rzeczy nie okazała się straszna i nie do przeżycia - zoom wystarczyl, stałka okazała się okej, bez af da się żyć...
A co tu podziwiać - normalny świadomy wybór - Ty bez zoomu nie możesz żyć, inni mogą się bez niego obejść.
Odkąd pogoniłem nexa5 były tyllko stałki - Sigmy DP1, 2 (chyba jeszcze raz kupie 2), teraz X100 i mi pasi.
A Ricoh fajny
MariuszJ
31-05-2012, 08:54
Zoom w małomatrycowym kompakcie naprawdę jest zbędny. Kiedyś zrobiłem statystykę zdjęć z mojego byłego LX5 - 90 z hakiem % kadrów z ekwiwalentu 24mm. Jakiś tam sens ma hiperzoom (te rzadko jednak są dobrej jakości). W zakresie standardowym brak możliwości (albo wysiłkowa) kreowania planów głębią ostrości odstręcza skutecznie od wydłużania ogniskowej.
W sumie dla mnie najważniejszym ficzerem w takim aparacie było by niemazianie obrazka na ISO400, no może dla ekstremistów, na ISO800. Jak sprawuje się pod tym względem Riko?
ranbir kapoor
31-05-2012, 09:01
dolaczam do podziwow
Michał M
31-05-2012, 09:09
. Zdjęcia mozna oglądać bez włączania całego aparatu (w kompakcie oznacza to wysunięcie obiektywu) wystarczy przytrzymać guzik przeglądania i aparat włącza tylko LCD - mozna tak też przejsc do menu.
Inne kompakty też nie potrzebują uruchamiać całego aparatu, aby można było oglądać zdjęcia.
Co do braku zoomu, ja w swoim kompakcie też używam praktycznie tylko 24mm, chyba że ludzi fotografuje. Wtedy te 3x się czasem przydaje.
pastwisko
31-05-2012, 10:46
W sumie dla mnie najważniejszym ficzerem w takim aparacie było by niemazianie obrazka na ISO400, no może dla ekstremistów, na ISO800. Jak sprawuje się pod tym względem Riko?
Nie wiem czy mam takowe foty z wiekszym izem w ogole, ale zaraz porobie. Przyjąłem na podstawie zdjęc z neta 400 za absolutnie bezpieczną uzywalną granicę i tyle ustawiłem zeby sie nad tym nie zastanawiać, ale pewnie to zweryfikuję jeszcze sam. Fajne jest ze mimo iż mam nastawione Auto ISO 80-400, aparat stara się dobierać jak najniższe czulosci i nie wali ciągle 200-400.
Inne kompakty też nie potrzebują uruchamiać całego aparatu, aby można było oglądać zdjęcia.
Jestem trochę nie na bierzaco z cyframi, a o takich funkcjach się raczej nie pisze, widocznie to standard :)
pastwisko
31-05-2012, 10:52
No dobra zwieksze chyba zakres do ISO 800 :D Poniżej jpgi prosto z puszki - po kolei : 800 / 1600 / 800 + niskie odszumianie / 1600 + niskie odszumianie
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/R0010128-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-wPftoMrQxOk/T8cwicB3OuI/AAAAAAAAMGA/Rfz4BSOJdk4/s900/R0010128.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/R0010129-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-PPUs9iSYccc/T8cwjJLwIAI/AAAAAAAAMGI/3NWe4h-JgKg/s900/R0010129.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/R0010130-1.jpg
źródło (https://lh4.googleusercontent.com/-igbIHQ6qMOo/T8cwkPNgpxI/AAAAAAAAMGM/0KExv2fNZNU/s900/R0010130.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/R0010131-1.jpg
źródło (https://lh6.googleusercontent.com/-UiYGHPs5Vsw/T8cwlP0WEAI/AAAAAAAAMGY/389PUQIRL_8/s900/R0010131.jpg)
Wysokie iso bez porównania lepsze od tego jakie miałem w DP2 - IV daje radę
pastwisko
13-02-2013, 22:23
Jakby jeszcze kogoś temat interesował, to się troche fot nazbierało, do obejżenia tutej (są też człowieki o które pytał montini, nawet niektóre bez ubrań ;) ) --> http://www.flickr.com/photos/gornowicz/sets/72157629882786938/
Co do BW dodam ze są to w wiekszosci (95%?) zdjecia z aparatu jedynie z poprawionym kontrastem na zasadzie autolevels + fade, czyli tak jak to robilem ze skanami. Kolorowe wlasciwie tez nie są meczone w kompie.
Ja mam GRDIV od kilku tygodni, i jestem bardzo zadowolony.
Na początku miałem wątpliwości co do baterii, bo wystarczała na jakieś 120 zdjęć (bez lampy). Od trzeciego ładowania - spokojnie ponad 450 zdjęć.
Przy drobnym podrasowaniu ustawień jpg, dla koloru albo BW, można w zasadzie zapomnieć o LR.
To co ostatnio wrzucałem na forum to właśnie z niego.
Np tutaj
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=221184
tutaj
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=222286
albo tutaj
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=223529
Spokojnie można używać F1,9, jest wystarczająco ostro.
Jakby jeszcze kogoś temat interesował, to się troche fot nazbierało, do obejżenia tutej (są też człowieki o które pytał montini, nawet niektóre bez ubrań ;) ) -->
:)
Nieźle, sporo można z niego wyciągnąć...
pastwisko
14-02-2013, 16:33
no ja jestem zadowolony w 100% z tego zakupu.
koniecpolska
14-02-2013, 16:54
no ja jestem zadowolony w 100% z tego zakupu.Nawiazując do naszej wymiany poglądów z pierwszych stron wątka, kolega ycp przyznaje mi rację skarżąc się w pewnym miejscu (chyba Marina Bay) że obiektyw nie jest jednak szerszy ...
pastwisko
14-02-2013, 17:03
Sugerujesz, że fakt iż ktoś nie jest w pełni zadowolony z tego aparatu, powinien wpłynąć na moje zadowolenie? Doprawdy fascynujące..
Wiesz co czekaj, raz jak byłem z tym aparatem na miescie to widziałem w oddali jak pewien człowiek się skrzywił, moze to przez moj aparat? Moze faktycznie coś jest z nim nie tak.. A jeszcze kiedyś mój pies na niego krzywo spojrzał.. Kurde, chyba mnie przekonałeś..
koniecpolska
14-02-2013, 17:18
Sugerujesz, że fakt iż ktoś nie jest w pełni zadowolony z tego aparatu, powinien wpłynąć na moje zadowolenie? Doprawdy fascynujące..
Doprawdy fascynujące to jest wyciąganie wniosków jakie wyciągasz po przeczytaniu mojej wypowiedzi.
Ja tylko napisałem, że lepiej mieć możliwość szerszego obiektywu, niż jej nie mieć.
PS 1
A tak na marginesie, to osoba w pełni zadowolona z aparatu, jak Ty jesteś ponoć zadowolony, nie napisałaby jednak tak nerwowej odpowiedzi ... :wink: no chyba, że tak w ogóle masz taki nerwowy charakter.
PS 2
Nie mam nic przeciwko GRDiV ani fotkom nim zrobionymi, ale naprawdę trzeba być wielkim fanem marki aby odpuścić zakup tańszych i moim zdaniem dużo lepszych EX2, LX7, XZ-1 czy nawet X10 z jego orbitalną przypadłością. I to jest chyba właściwa puenta tego wątka ... po prostu brak miłośników marki.
pastwisko
14-02-2013, 17:23
* - wątku
koniecpolska
14-02-2013, 17:33
* - wątkuChyba jednak nie ... http://www.aztekium.pl/przypadki.py?tekst=w%C4%85tek&lang=pl
pastwisko
14-02-2013, 17:42
i ty tak na serio? ;)
koniecpolska
14-02-2013, 17:56
i ty tak na serio? ;)Jak na dopełniacz przystało.
pastwisko
14-02-2013, 17:59
Ja mysle, że do ciebie stosuje się raczej ósmy przypadek - trolownik.
kolega ycp przyznaje mi rację skarżąc się w pewnym miejscu (chyba Marina Bay) że obiektyw nie jest jednak szerszy ...
Łoj, nie taki był sens tego co napisałem! Z tamtego ujęcia zadowolony byłem i jestem. A pewnie że można inaczej, szerzej albo węziej. Jak komu pasuje i jakie ma obiektywy.
GRD dla mnie jest wymarzonym aparatem. Codziennie mam go ze sobą i codziennie robię nim zdjęcia. Czego absolutnie nie mogę powiedzieć o lustrzance, LX7 czy nawet TZ-5.
Ale jestem pewien że wiele osób wybrałoby właśnie LXa, nawet wcześniejszą wersję. To jest też naprawdę dobry aparat, tylko... inny niż GRD.
koniecpolska
15-02-2013, 14:28
ycp, a to niby dlaczego LX7 nie można mieć zawsze ze sobą?
Wprowadzić parytet LX-owy !
Widzę, że między innymi pastwisko ma GRD, chciałem coś poczytać, obejrzeć może zdjęcia a tu co widzę? Znów koniecpolska ze swoim lx5... nie wytrzymam.
ycp, a to niby dlaczego LX7 nie można mieć zawsze ze sobą?
Nie pisałem że nie można mieć ze sobą LX7, tylko że ja mam codziennie GRD i codziennie robię nim zdjęcia.
Oczywiście LX7 MOŻNA ze sobą mieć. I robić nim zdjęcia, też codziennie!!
koniecpolska
15-02-2013, 16:12
ycp, Twoje wytłumaczenie zmienia postać rzeczy. Moje pytanie było spowodowane tym co napisałeś:
GRD dla mnie jest wymarzonym aparatem. Codziennie mam go ze sobą i codziennie robię nim zdjęcia. Czego absolutnie nie mogę powiedzieć o lustrzance, LX7 czy nawet TZ-5.Co do GRDIV nie ma żadnej wątpliwości, że należy do Ciebie, natomiast drugie zdanie odnosi się do jakiejś lustrzanki, jakiegoś LX7, jakiegoś TZ-5.
Wystarczyłoby napisać:
Czego absolutnie nie mogę powiedzieć o lustrzance, LX7 czy nawet TZ-5, które również posiadam.
lub
Czego absolutnie nie mogę powiedzieć o mojej lustrzance, moim LX7 czy nawet TZ-5.
I nie byłoby żadnej wątpliwości.
PS
Tym bardziej, że w stopce nie chwalisz się posiadanym sprzętem.
Tym bardziej, że w stopce nie chwalisz się posiadanym sprzętem.
:oops:
Oj, nie wiedziałem że powinienem... nowy tutaj jestem...
pastwisko
15-02-2013, 18:30
a tu jeszcze takie cuś - 2 timelapsy zrobione z użyciem wbudowanego interwałometru:
http://www.youtube.com/watch?v=zhNtMeeSwNM
http://www.youtube.com/watch?v=oOOe2oz3oOs
ranbir kapoor
15-02-2013, 19:15
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/191/lx5i.jpg/)
koniecpolska
15-02-2013, 20:06
ycp, nie nad interpretuj ... ja nie napisałem że powinieneś, ja napisałem, że nie wpisałeś w stopkę, co pozwoliłoby poprawnie odczytać sens Twojej wypowiedzi.
ranbir kapoor, fanie Bollwood, tego typu są ładniejsze
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/02/bollywood_2-1.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-xbiJdd6e_g4/UFy3ZyVqG8I/AAAAAAAAAf4/1Z45wUU7rag/s1600/bollywood_2.jpg)