Zobacz pełną wersję : TR-980 a YN-565N
Witam.
Miałbym pytanie o lampy jak w tytule. O Yongnuo coś niecos wiadomo, ale co to za błyskadełko to TRIOPO ? Może ktos używał lub miał w ręce i może powiedziec kilka słów.
Link do tego TRIOPO
http://www.ebay.pl/itm/TR-980-Flashgun-Speedlite-For-Nikon-D7000-D5000-D5100-D3000-D90-D80-D3100-D70-/390382713561?pt=Digital_Camera_Flashes&hash=item5ae49f7ad9
adolfik9501
28-01-2012, 23:57
Witam.
Miałbym pytanie o lampy jak w tytule. O Yongnuo coś niecos wiadomo, ale co to za błyskadełko to TRIOPO ? Może ktos używał lub miał w ręce i może powiedziec kilka słów.
Link do tego TRIOPO
http://www.ebay.pl/itm/TR-980-Flashgun-Speedlite-For-Nikon-D7000-D5000-D5100-D3000-D90-D80-D3100-D70-/390382713561?pt=Digital_Camera_Flashes&hash=item5ae49f7ad9
Różnica jest taka, że YN565EX działa w CLS/AWL, a TR980 nie. Triopo jest również trochę słabsze.
Różnica jest taka, że YN565EX działa w CLS/AWL, a TR980 nie. Triopo jest również trochę słabsze.
a czy ta lampa tr-980 przypadkiem nie ma HSS ? i trybu wyzwalania zdalnego ?
przy okazji jest troche tansza od yongnuo, trzeba czyms zachecic klienta jak chce sie powaznei zaistniec na rynku...
dajcie info jak ktos przetestuje...
dzieki
a czy ta lampa tr-980 przypadkiem nie ma HSS ? i trybu wyzwalania zdalnego ?
przy okazji jest troche tansza od yongnuo, trzeba czyms zachecic klienta jak chce sie powaznei zaistniec na rynku...
dajcie info jak ktos przetestuje...
dzieki
Nie ma FP (HSS to system Canona), ma wyzwalanie zdalne - tryby "S1" i "S2", czyli na pierwszy błysk i z pominięciem przedbłysku TTL.
Tak więc jest to bardziej jak mocniejsza wersja YN-468II niż YN-565EX.
mirekoko
02-04-2013, 18:50
Witam, Teoretycznie Triopo TR980 powinna zawojować rynek, wygląd jak Canon, według opisów ma prawie wszystko, tyle że prawie wszystko w niej nie działa. Też rozważałem zakup tej lampy, ale zauważyłem na ebay.de oferty sprzedaży świeżo zakupionych lamp, w jednej nie działał motorzoom, w innej ittl, inna ciągle się wieszała a kolejna sama się wyłączała. Wyleczyłem się po obejrzeniu kilku filmików na YT, obejrzyj, przypuszczam iż Ciebie również "wyleczą". Pozdrawiam
Witam, Teoretycznie Triopo TR980 powinna zawojować rynek, wygląd jak Canon, według opisów ma prawie wszystko, tyle że prawie wszystko w niej nie działa. Też rozważałem zakup tej lampy, ale zauważyłem na ebay.de oferty sprzedaży świeżo zakupionych lamp, w jednej nie działał motorzoom, w innej ittl, inna ciągle się wieszała a kolejna sama się wyłączała. Wyleczyłem się po obejrzeniu kilku filmików na YT, obejrzyj, przypuszczam iż Ciebie również "wyleczą". Pozdrawiam
dzieki za informację... ja mam od 10 lat statyw triopo i uważam go za bardzo dobry... co do samych lamp...
gdybym ogladal youtube i sie tym sugerowal to bym z domu nie wychodzil :)
kupiłem jakis czas temu mercedesa vito do firmy, opinie były i nadal są raczej zleo tym aucie, ze sie psuje, ze rdzewieje itd.
samochód przejechal ponad 600.000 km bez poważniejszej naprawy ...
znajomemu odstatnio prawie nowa sb-910 odjechala na gwarancji i nie chce wrocic ...
czekam az ktos z grupy przetestuje te lampy...
pozdro....
może odświeżę stary temat.. ale jutro pstrykam nią chałturkę ślubną ;) , więc postaram się napisać co nieco..
lesander
29-06-2013, 16:39
Napisz napisz, bo też jestem ciekawy jak się ta lampa sprawuje.
ok, tak na świeżo.. po nocnych przejściach z tą lampą..
Lampa ok, działa tak jak powinna w 95% przypadków. Co jakiś czas jedynie nie wiem dlaczego przepala zdjęcia (jechałem albo z odbicia od sufitu albo z lightspherem). Nie zgadłem jeszcze czym to jest spowodowane, że pstrykałem cały czas w jednym pomieszczeniu... i co jakiś czas 2-4 foty pod rząd przepał. Jak zrobiłem na lampie korektę na -1 do -1,3EV to wychodziły dobrze. Nie wiem czy to wynikało z nagrzania elektroniki, ale pierwsze z 300 strzałów było bdb.. dopiero potem na sali weselnej czasem się cuda działy - łącznie z tym, że czasami kółko potrafiło nie zareagować na kręcenie do korekty ekspozycji lampy.
Nie wiem co jest wart konkurencyjny model Yongnuo, ale jako że stare manualne 580tki mnie nie zawiodły nigdy ... a po Triopo mam delikatny niesmak.. to prędzej w ciemno bym kupił YN-565 lub 568 niż tego Triopka. Błyskałem też wczoraj część zdjęć z SB-800 i nie było żadnego przepału w promocji :)
Patrząc po cenie, da się z Triopkiem żyć, ale trzeba cały czas kontrolować podgląd zdjęć.. bo niestety mam parę fot mocniej wyjaranych, które muszę dać młodym.. więc tutaj przy okazji potestuję ile się z przepału wyciągnie w D600 :)
Na szczęście lampkę pożyczyłem na testy od znajomej, a nie jest moja, bo bym już wystawiał na allegro chyba :)
Używam obecnie z D90 Triopo TR-982II i muszę przyznać że jest to już produkt solidnie wykonany i co najważniejsze wszystko co posiada działa, auto FP jako zewnętrzna lampa działa rewelacyjnie, tanim kosztem można zrobić świetny zestawik 2-3 lampy, mam też dostęp do modelu TRIOPO TR-586EX, który nie posiada jedynie HSS ( auto FP ).
W usa triopo jest obok yongnuo często spotykane na działach foto ale tylko nowe serie, poprawione i udoskonalone z nową numeracją, ogólnie firma chińska i ma słabiutki marketing, więc nie można zaufać sprzedawcom w Polsce, którzy wciskają nadal stare modele jak 950, 960, 980, 985 i zniechęcają do tej firmy.