Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] The Light Of Fánaid Head
Latarnia, znajdująca się na "czubku" półwyspu o nazwie Fanad Head (hrabstwo Donegal, Irlandia).
Jej budowa zakończyła się 17-ego marca 1817r, a projektantem był George Halpin Senior.
Powodem powstania tejże latarni było rozbicie się fregaty (historyczna klasa okrętów żaglowych): Saldana, o bardzo zdradliwe skały wybrzeża Fanad.
Wszyscy członkowie załogi zginęli, jako jedyna przeżyła... papuga. Srebrna obroża, którą miała na sobie, potwierdziła jej przynależność do rozbitej jednostki pływającej.
Kilka innych, historycznych i ciekawych zarazem, wydarzeń miało miejsce w okolicach półwyspu Fanad Head,
dlatego zainteresowanych odsyłam do lektury, którą oferuje wujek Google ;)
Zapraszam
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/5852/thelightof1024.jpg)
Pozdrawiam :)
Wszystko pięknie tylko latarnia dostała zafarbu :)
Wszystko pięknie tylko latarnia dostała zafarbu :)
Wychodzi na to, że przy zachodzącym słońcu powinna być biała jak mąka? :D
Na tym "zafarbie" latarni mi zależało... ;)
Powinna być biała jak mąka,ale skoro Ci zależało :)
Bardzo fajny kadr powstal ,. Fajny kolorek nieba i latarni , troche dziwnie te skaly wygladaja / kolor / bonigdy ich nie widzialem na oczy ale zapewne takie sa :grin:
(...) troche dziwnie te skaly wygladaja / kolor / bonigdy ich nie widzialem na oczy ale zapewne takie sa :grin:
Przy takim świetle, odbijającym się od zawieszonych nade mną chmurek, dało taką barwę. Przy innym oświetleniu ich kolor jest trochę inny :)
Przy takim świetle, odbijającym się od zawieszonych nade mną chmurek, dało taką barwę. Przy innym oświetleniu ich kolor jest trochę inny :)
Tak myslalem , wiec jest ok.
Sebastianito
27-01-2012, 00:21
Absplutnie nie mam sie do czego przyczepic! Piekne wykonanie, swietna miejscowka i bardzo dobre swiatlo sprawilo, ze bardzo przyjemnie sie odbiera ta prace. Oj chlopaki coraz bardziej ciagniecie mnie do Irlandii... ale najpierw Isle of Sky.
Mariusz_007
27-01-2012, 09:32
Jak dla mnie rewelacja! Technicznie i kolorystycznie :)
krzysztofz24
27-01-2012, 10:31
No i bardzo ladne:-). I kadr fajny, poukladane i czuc troche wysokosci. Kolory mi sie podobaja. Ogolnie wszystko na tej focie gra.
P.s Ogolnie to ja zostawiam niebieskosci w cieniach i na sniegu i w cieniach na sniegu:-) bardzo niewiele lub wcale. Ale wszelkie inne zabarwienia na sniegu, czy tutaj bialej latarni, szczegolnie od wschodu czy zachodu slonca sa naturalne i dla mnie jak najbardziej pozadane:-).
Takze latarnia wyszla elegancko.
Bardzo dobre zdjęcie :).
Dopracowane pod względem technicznym.
Kadr, rzekłbym taki standard z tego miejsca ;).
Co do rzekomych zafarbów i tym podobnych, to dla mnie rzeczą zupełnie normalną jest, że w zależności od światła i jego barwy, a także chmur i ich układu na niebie reszta w kadrze, a w szczególności podłoga w różnym nasileniu, ale jednak przyjmuje właśnie taką barwę. Na pewno już osławiony "kolorowy" śnieg, czy jak w tym przypadku biała budowla bardziej będą podatne na "malowanie", niż na przykład trawy i skały. Z drugiej strony patrząc po co "odbarwiać" i odsaturowywać coś, co przyjemne oku się wydaje ;). ŻYJMY KOLOROWO :)!!!
Nikonozaur
27-01-2012, 11:56
Miejsce znane i wdzięczne, co nie znaczy łatwe do focenia. Jak dla mnie wyszedłeś obronną ręką z czeluści cieni i pewnie żarówiastej bieli latarni pomalowanej światłem niskiego słońca. A że różowawo? Mało to razy obserwujemy dziwności jakie serwuje nam niebo? I dopóki ktoś tego nie uwieczni na focie jakoś pretensji nie słychać... ;)
Dobra odsłona Hubercie, bardzo dobra.
jacekz40
27-01-2012, 12:11
Jest very super ;) bardzo się podoba
Nic innego nie napiszę, ostatnio wstawiasz bardzo przemyślane i dopracowane foty, nie inaczej jest i tym razem , bardzo dobra odsłona tego miejsca :)
Kadr znany i lubiany:D
Fajne warunki mieliscie.....rozyk rozumiem to efekt ogolnej kolorystyki tego poranka....tak sie domyslam:)
Podoba mi sie, dobre zdjecie, nie mam uwag.....poza tym, ze zazdroszcze warunkow!!!!
Moze w przyszlym tygodniu??? odezwij sie;)
katatjuta
27-01-2012, 16:03
Ja natomiast nie będę wnikał czy coś miało zafarb czy nie miało, uważam że zdjęcie jest świetne i tak samo się je ogląda. Jak zwykle dobra robota Hubercie. Pozdrawiam
borregaard
27-01-2012, 18:02
Dobrze jest,co nie znaczy ,że nie jest zbyt "różowawo",mz,ofc...;):)
pardwadwa
28-01-2012, 09:11
jest doskonale poukładane pod każdym względem, kolory pięknie współgrają, biały za bardzo kontrastowałby chyba
Szczerze mówiąc nie odważyłbym się mierzyć zdjęciem zamieszczonym w kalendarzu Nikoniarzy 2012 :))
Fajna sprawa, jest porównanie, respekt dla Autora :)
Bartekkw
29-01-2012, 19:25
Znana miejscowka dobrze pokazana - podoba sie
Piękne miejsce , ciekawie pokazane .
RobertSoul
30-01-2012, 15:16
Bardzo mi się podoba :) szczegóły na skałach 1 liga :) a nawet i wyżej ;) nie ma się do czego przyczepić :)
krokus66
30-01-2012, 20:51
Bardzo ładnie to pokazałeś.
Jeszcze tam mnie nie było, a była okazja ;)
Świetna odsłona !