Zobacz pełną wersję : ciekawy problem z fotocelą
gasior87
26-01-2012, 19:53
Witam serdecznie.
Dzisiaj zakupiłem fotocelę bardzo nieznanej marki z gniazdem PC i gorącą stopką. Wszystko pięknie ładnie, ale...
Ma ona służyć do wyzwalania starego Nissina 26T poprzez błysk D90.
Od godziny robię testy i tutaj pojawił się pewien drobny problem:
Lampa owszem błyska nawet mocno, jednak na zdjęciu nie jest to rejestrowane. Pomyślałem, że może czas synchronizacji jest za długi - zwiększyłem migawkę do 1,5s. i dalej nic. Lampa błyska a zdjęcie "czarne".
Wpadłem na pomysł, iż można zrobić zdjęcie lustra by ocenić czy błysk w ogóle jest rejestrowany i tutaj właśnie zdziwienie:
Zaprzecza ono prawom fizyki, więc rodzi się pytanie DLACZEGO?
Aparat nie rejestruje błysku lampy zewnętrznej, jedynie wbudowanej. czyli Nissin błyska PRZED lampką, która ją pobudza. Co z tym fantem zrobić? Jak to uruchomić?
Od razu powiem, że wszelkie błyski pomiarowe, redukcje czerwonych oczu itd mam wyłączone, robię na manualu.
"Na oko" obie lampy wyzwalają się w tym samym momencie, nie ma zauważalnego opóźnienia.
Bardzo proszę o pomoc i poradę jak to ruszyć.
wasilewk
26-01-2012, 19:57
Za dużo by było: "czy.." - więc lepiej zrób JPG prosto z aparatu i (po zmniejszeniu) daj go tu. Przeczytamy Exifa i się okaże, co w trawie piszczy.
jacek.gold
26-01-2012, 19:58
problem z gatunku: w moim aucie coś stuka
wie ktoś co to może być?
wstaw zdjęcie zrobione i zdjęcie fotoceli
może choć tyle dla rozwiązania zagadki byś zrobił ;)
ustaw w aparacie, w opcjach lampy - tryb manualny. Ja tak samo miałem gdy kupiłem tanią fotocelę do starej lampy Metza - teraz działa.
gasior87
26-01-2012, 20:04
Dzięki za szybką odpowiedź.
http://img208.imageshack.us/img208/5111/dsc8347.jpg
Tutaj zdjęcie.
pozdrawiam
gasior87
26-01-2012, 20:21
ustaw w aparacie, w opcjach lampy - tryb manualny. Ja tak samo miałem gdy kupiłem tanią fotocelę do starej lampy Metza - teraz działa.
No to stawiam piwo :-)
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, oczywiście wszystko działa.
Już się bałem, że będę musiał oddać zakup.
Pozdrawiam.
Ps. przepraszam, za nieprofesjonalny opis problemu. Następnym razem będzie lepiej :-)
jacek.gold
26-01-2012, 20:36
robię na manualu..
czyli jednak nie :D
lampa dalej w TTL była
gasior87
26-01-2012, 20:40
czyli jednak nie :D
lampa dalej w TTL była
no prawda, prawda przyznaję bez bicia - głupie niedopatrzenie.
Ale swoją drogą to i tak dziwne, iż błysk, będący wyzwolony przez 2 nie jest rejestrowany.
Już abstrahując od tego, iż działa, czy wiecie może dlaczego tak jest?
Pozdrawiam
Art Erie
26-01-2012, 21:00
no prawda, prawda przyznaję bez bicia - głupie niedopatrzenie.
Ale swoją drogą to i tak dziwne, iż błysk, będący wyzwolony przez 2 nie jest rejestrowany.
Już abstrahując od tego, iż działa, czy wiecie może dlaczego tak jest?
Pozdrawiam
Nie, no bez jaj :)
Popełniłeś błąd, to masz okazję do nauki. Problem rozwiązany, więc poskładaj wszystko do kupy i wyciągnij wnioski.
Witam serdecznie.
Dzisiaj zakupiłem fotocelę bardzo nieznanej marki z gniazdem PC i gorącą stopką. Wszystko pięknie ładnie, ale...
Ma ona służyć do wyzwalania starego Nissina 26T poprzez błysk D90.
Od godziny robię testy i tutaj pojawił się pewien drobny problem:
Lampa owszem błyska nawet mocno, jednak na zdjęciu nie jest to rejestrowane. Pomyślałem, że może czas synchronizacji jest za długi - zwiększyłem migawkę do 1,5s. i dalej nic. Lampa błyska a zdjęcie "czarne".
Wpadłem na pomysł, iż można zrobić zdjęcie lustra by ocenić czy błysk w ogóle jest rejestrowany i tutaj właśnie zdziwienie:
Zaprzecza ono prawom fizyki, więc rodzi się pytanie DLACZEGO?
Aparat nie rejestruje błysku lampy zewnętrznej, jedynie wbudowanej. czyli Nissin błyska PRZED lampką, która ją pobudza. Co z tym fantem zrobić? Jak to uruchomić?
Od razu powiem, że wszelkie błyski pomiarowe, redukcje czerwonych oczu itd mam wyłączone, robię na manualu.[...]
Skoro lampa była w TTL, znaczy były przedbłyski pomiarowe...
Kombinuj, bo warto.
gasior87
26-01-2012, 21:21
No dobra, dość kompromitacji, zamykamy temat.
:-)
A ja mam dzisiaj dobry humor to Ci wytłumaczę :)
Przedbłyski pomiarowe są wysyłane przed wyzwoleniem migawki a fotocela wyzwalała lampę reagując właśnie na te przedbłyski. Dlatego Nissim błyskał zanim migawka zdążyła się otworzyć.
Ponieważ migawka jest szybsza od ludzkiego oka a światło jest szybsze od migawki to ta pierwsza nie rejestrowała błysku a twoje oko nie rejestrowało różnicy czasu między błyskiem a klapnięciem migawki :)
gasior87
27-01-2012, 00:01
Tak tak, doskonale to rozumiem. Problem polegał na prostej analizie myślowej całej sytuacji, gdyż w menu aparatu specjalnie wyłączyłem "błysk modelujący", który bzdurnie wziąłem za właśnie ustalający. A z racji, że zawsze i tak obniżałem, czy podnosiłem w zależności od potrzeb i chęci wartość lampy "przez guzik", to nawet nie pomyślałem o ustawieniu "manualnym" samej lampy, uważając, że jak przełączam w tryb manualny cały aparat, to również lampa przechodzi weń.
A wystarczyłaby chwila zastanowienia, iż nawet na M zdjęcia z flashem niezależnie od ustawień wychodzą "poprawnie" - co samo w sobie świadczy o automatyce flasha w tym przypadku aktywnym TTL.
Nie mniej jednak dzięki wielkie za odpowiedź.
Mam nadzieję, że mój tok myślenia nie był taki zupełnie pozbawiony sensu...
Pozdrawiam
Ps. Ja również mam dziś świetny humor gdyż właśnie załatwiłem sobie darmowy wyjazd w Alpy francuskie ;-)
Tak więc, coby nie OFFtopować, dobrego wieczoru życzę i pozwolę sobie jeszcze Wam kiedyś głowę pozawracać.
;-)
Ps. A tak jeszcze dodatkowo - nie przeszukiwałem jeszcez forum w tym celu, więc pytanie może zostać powielone, ale czy:
istnieje możliwość doboru ilości światła na tej lampie? czy jakiś potencjometr trzabyłoby dolutować?
Póki co zauważyłem, że w zależności od nastawienia z tyłu, świeci na 50%, bądź 100%
Proszę tylko nie pisać, że wystarczy zakupić Pocket wizarda, który przenosi TTL ;-)
Art Erie
27-01-2012, 09:44
[..]Ps. A tak jeszcze dodatkowo - nie przeszukiwałem jeszcez forum w tym celu, więc pytanie może zostać powielone, ale czy:
istnieje możliwość doboru ilości światła na tej lampie? czy jakiś potencjometr trzabyłoby dolutować?
Póki co zauważyłem, że w zależności od nastawienia z tyłu, świeci na 50%, bądź 100%
Proszę tylko nie pisać, że wystarczy zakupić Pocket wizarda, który przenosi TTL ;-)
MZ nie ma sensu bawić się w ten sposób. Aby zmniejszyć moc błysku możesz:
- zwiększyć odległość pomiędzy lampą i obiektem
- ustawić mniejszy otwór przesłony / niższe ISO / skrócić czas ekspozycji (oczywiście w granicach synchronizacji)
- założyć na lampę dyfuzor, softbox, odbić swiatło od blendy, ściany, sufitu etc.
Oczywiście najlepiej odłożyć trochę grosza i kupić lampę systemową, lub Metz'a; ewentualnie jakiś chiński zamiennik.
gasior87
27-01-2012, 11:48
to czy nie ma to sensu, to trudno powiedzieć.
tą lampę zamierzam traktować jako kontrę i mimo wszystko zależy mi na właśnie doborze mocy świecenia.
Postaram się jutro przedstawić wstępny projekt (schemat) płynnej regulacji.
Ustawienia aparatu mam takie jaki mi są akurat potrzebne, a oddalenie od obiektu spowoduje również zwiększone rozproszenie światła, (tak jak dyfuzor, a zależało mi na trardym świetle), da się to wyregulować jakimś jego tunelowaniem, ale to w sumie dużo więcej roboty niż przy zwykłej regulacji, no i trzeba mieć na to miejsce.
Z resztą to Wy jesteście tutaj specami więc co ja będę tłumaczyć.
Uruchomienie tej lampy traktuję jako eksperyment i bynajmniej nie traktuję jej jako głównej.
Pozdrawiam
Art Erie
27-01-2012, 12:39
to czy nie ma to sensu, to trudno powiedzieć.
tą lampę zamierzam traktować jako kontrę i mimo wszystko zależy mi na właśnie doborze mocy świecenia.
Postaram się jutro przedstawić wstępny projekt (schemat) płynnej regulacji.
Ustawienia aparatu mam takie jaki mi są akurat potrzebne, a oddalenie od obiektu spowoduje również zwiększone rozproszenie światła, (tak jak dyfuzor, a zależało mi na trardym świetle), da się to wyregulować jakimś jego tunelowaniem, ale to w sumie dużo więcej roboty niż przy zwykłej regulacji, no i trzeba mieć na to miejsce.
Z resztą to Wy jesteście tutaj specami więc co ja będę tłumaczyć.
Uruchomienie tej lampy traktuję jako eksperyment i bynajmniej nie traktuję jej jako głównej.
Pozdrawiam
Oczywiście masz rację, wszystkie kombinacje mają efekt porządany jak i skutki uboczne. Co do regulacji, to chyba w lampach reporterskich kondensator jest rładowany na full, a napięcie jest odcinane tyrystorem lub szybkim tranzystorem; w studyjnych kondensator jest ładowany do zadnego poziomu i w momencie wyzwolenia cała zgromadzona energia idzie w palnik.
Nie znam się na elektronice i nie wiem, czy da się to regulować potencjometrem.
adolfik9501
27-01-2012, 14:25
MZ nie ma sensu bawić się w ten sposób. Aby zmniejszyć moc błysku możesz:
- zwiększyć odległość pomiędzy lampą i obiektem
- ustawić mniejszy otwór przesłony / niższe ISO / skrócić czas ekspozycji (oczywiście w granicach synchronizacji)
- założyć na lampę dyfuzor, softbox, odbić swiatło od blendy, ściany, sufitu etc.
(...)
Dodam do tego jeszcze żelowe filtry ND na przykład takie (http://allegro.pl/listing.php/search?change_view=1&string=Filtry+%C5%BCelowe+LEE+Filters+ND+0.3+%2B+N D+0.6%2C+FV&search_type=1&shop=0&closed=1&exclude=&prepareTime=0&price_from=&price_to=&category=0&order=t&view=gtext&buy=0).
Art Erie
27-01-2012, 17:42
Dodam do tego jeszcze żelowe filtry ND na przykład takie (http://allegro.pl/listing.php/search?change_view=1&string=Filtry+%C5%BCelowe+LEE+Filters+ND+0.3+%2B+N D+0.6%2C+FV&search_type=1&shop=0&closed=1&exclude=&prepareTime=0&price_from=&price_to=&category=0&order=t&view=gtext&buy=0).
No właśnie zapomniałem o szarych filtrach i maskowaniu części palnika. Ale niestety to wszystko przypomina pchanie łańcucha pod górę :(
adolfik9501
27-01-2012, 17:46
No właśnie zapomniałem o szarych filtrach i maskowaniu części palnika. Ale niestety to wszystko przypomina pchanie łańcucha pod górę :(
No ale jak ktoś to lubi, to nie możemy zakazać ;)
gasior87
27-01-2012, 21:09
A i owszem filtry fajna rzecz, komplet kolorowych mam już na półce, a nad neutralnymi trzeba się będzie zastanowić.. Nie wpływają one na gęstość światła? (w sensie nie rozczepiają za bardzo?)
Taką lampę można przerobić zamieniając jeden oryginalny kondensator na np. 4 o pojemności 1/4 tego oryginalnego i do tego przełącznik 4 pozycyjny. Ale na prawdę nie warto lepiej kup np. Yn460. Z filtrami też można kombinować, ale to jest uciążliwe w praktyce - sprawdzałem. Więcej własnego czasu stracisz na takie zabawy niż to warte.
No to stawiam piwo :-)
Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź, oczywiście wszystko działa.
Już się bałem, że będę musiał oddać zakup.
Pozdrawiam.
Ps. przepraszam, za nieprofesjonalny opis problemu. Następnym razem będzie lepiej :-)
postaw piwo ludziom z tego forum. niedawno o to pytałem i stąd szybka i sprawna odpowiedź :)