PDA

Zobacz pełną wersję : zostawić d300 czy zamienić na d5100

aikidudi
26-01-2012, 19:26
Kupiłem d700 i zastanawiam się nad zmianą d300 na coś lżejszego i z możliwością filmowania za co nie będe musiał dopłacać.
Pomyślałem o d5100. Co myślicie czy to dobry wybór? przyznam szczerze że na własne oczy tego aparatu nie widziałem :( ale czytam sobie tutaj co nieco na forum i wypada nieźle. Wiem, że nie będę mieć tej ergonomii co w d300, ale podobno jakoś obrazka z d5100 jest świetna więc? W d300 tez jakoś nie narzekałem na jakość, ot taki mam grymas. Pytanie tylko czy warto. Co o tym sądzicie?

orchidea
27-01-2012, 00:27
A do czego ten aparat ma ci służyć?
Matryca z d5100 też jest ponoć w nex5n a znacznie mniejszy :).
Z d300 baterie i karty masz wymienne z d700 np. przy foceniu ślubu może to być argument za zostawieniem d300 na zapas.

Karolina

marcz
27-01-2012, 10:10
Miałem do niedawna D700 + D90, ostatnio D90 zmieniłem na D5100. Argumenty były takie:
- chciałem mieć do ślubów lepszy obrazek z drugiego body niż dawał D90
- chciałem mieć ISO100 i więcej MPix do studio
- chciałem, aby drugie body było możliwie małe i lekkie (czyli robić za aparat wakacyjny)
- nie mam zbyt wielu obiektywów bez silnika (chociaż brak silnika trochę boli...)
Minusy po zmianie z D90 to:
- jednak brak silnika (ale to była świadoma decyzja)
- totalnie budżetowy wizjer (wieśniacze podświetlanie punktów AFu ;))
- inna bateria - droższa (na chwilę obecną działają tylko oryginały)
- trochę gorsza ergonomia (mi to zbytnio nie przeszkadza, dosyć szybko się przyzwyczaiłem)

Ja jestem zadowolony ze zmiany, głównie z powodu ISO100 i w moim odczuciu znacznie lepszego obrazka. W przypadku zmiany D300 na D5100 musi to być świadoma decyzja, bo jest jednak dość ryzykowna. Jeżeli znaczna większość zdjęć, które robisz to reporterka - raczej bym nie zmieniał - ergonomia i 'pewność' D300 to bardzo solidne argumenty. Podobnie, jeżeli masz dużo szkieł bez silnika, również bym pozostał przy D300.

P.S. Jestem strasznie wkur*** na Nikona za D7000 i jego przypadłości. Byłoby to dla mnie idealne drugie body... a tak cóż, jest D5100 i zostało trochę kasy na jakieś nowe szkło z silnikiem ;)

d90
27-01-2012, 14:01
z d5100 u mnie szkla f1.4 sa w zasadzie bez uzyteczne. Modul af do bani. Ale mam to body ze wzgledu na syna. Lubi krecic filmy. A raczki ma jeszcze male. Zona rowniez...
Jednak nawet na spacer wole targac d700. Inny af, fajniejszy obrazek jednak...mz oczywiscie. Wczoraj 50mm f1.4 ktore nie daje rady na d5100 zalozylem na d40x i inna bajka...smiga az milo. Tak wiec zalecam rozwage z d5100. Jesli to swiadomy krok jak u mnie, to oki. Lecz wez pod uwage wszystko.
A do studio i tak biore zawsze d700. Choc drugie body-d5100 jest zawsze ze mna, to majac go od miesiaca jakos, jeszcze go nie polubilem. Plastik powala na kolana.
Z N17-55 za to smiga az milo, lecz po zapieciu do tego zestawu sb900 body ucieka z reki...
Kupuj. Przyzwyczaisz sie moze :)
...choc ja caly czas wspominam moje kochane d90 ktore padlo i wymagalo wymiany na inne body...

milk
27-01-2012, 14:07
po pierwszej solidnej pracy w złych warunkach pogodowych zobaczysz wyższość d300 - uszczelnienia korpusu...

marcz
27-01-2012, 16:47
z d5100 u mnie szkla f1.4 sa w zasadzie bez uzyteczne.
U mnie 50tka 1.4G działa jak trzeba - czyli jak z D700 :) Pomyśl może nad wysłaniem body z obiektywem do serwisu w celu kalibracji? Ja swoją 50tkę wysłałem (bez body), bo nawet z D700 mało pewnie działała, od tej pory nie ma problemów.

aikidudi
27-01-2012, 18:55
Dzieki za komentarze, teraz to mam nabitego klina :) z jednej strony z drugiej w sumie nie ma presji. Czasem dobrze jest się przekonać na nowo do tego co się ma :) Na ten moment decyzja nie podjęta i ten plastik który zawsze mi się kojarzył z canonem... fuj.
Dziś będąc w pracy i czytając wasze komentarze doszedłem do wniosku, że czas zacząć używać olka epl1 mojej żony do filmowania choć opcja taka średnia raczej. W każdym bądź razie mam weekend na przemyślenia.

d90
28-01-2012, 13:25
wyslanie do serwisu na pewno by cos zmienilo. O ile d5100 moge wyslac, o tyle 50-tka jest potrzebna na codzien. Te kilkanascie dni bez niej to by mi zycie pomieszalo...hihi... Lubie ja i potrzebuje codziennie. A obrazek z niej dziewczyny tez uwielbiaja. Duzo roboty mam ostatnio. Dwie trzy sesje na tydzien i jedno studyjne. Nie mowiac juz o szkolnych pracach. Nie dam bez niej rady az tak dlugo.
Kompa tez musze dac na serwis bo cos mu sie zwolnilo za bardzo, i ten sam problem....na lapku nic nie wywolam tak jak bym chcial.

Dopowiem ze podobno modul af ma ten sam co d90. Z tym drugim mialem taki sam problem, tyle ze skala mniejsza byla. Wyslalem do kalibracji. Nie wykonano. Nie wiem dlaczego. Moze sie nie dalo...dali mi za to nowa puszke do wyboru.

aikidudi
31-01-2012, 01:34
d300 zostaje jak na razie. Ta ergonomia w porównaniu do d5100 bije go na amen.
Dzięki za porady