Zobacz pełną wersję : Skrypt PHP gdzie jest błąd?
rychu_cmg
26-01-2012, 13:42
Mam na stronie skrypt odpowiadający za wyświetlanie daty dodania newsa w formacie "21 grudnia 2011". Wszystko było ok aż do momentu kiedy dodałem newsy styczniowe - wtedy cały skrypt się posypał i wywalił błędy na stronie. Kod skryptu poniżej:
<?php
$miesiace = array(1 => 'stycznia', 2 => 'lutego', 3 => 'marca', 4 => 'kwietnia', 5 => 'maja', 6 => 'czerwca', 7 => 'lipca', 8 => 'sierpnia', 9 => 'września', 10 => 'października', 11 => 'listopada', 12 => 'grudnia');
$czas = explode(" ",$news->created_at);
$czas = substr($czas[1],0,-3);
$ttt = substr($news->created_at,0,-8);
$ddd = explode("-",$ttt);
$dzien = $ddd[2];
$miesiac = str_replace("0","0",$ddd[1]);
$rok = $ddd[0];
?>
Nie wiem w jakim formacie przechowywujesz $news->created_at, ale jeśli to timestamp to dlaczego nie użyjesz date() ?
rychu_cmg
26-01-2012, 14:22
Data jest pobierana z bazy danych MySQL. W PHPmyAdmin przy polu "created_at" mam wpisany typ "datetime" i wartość w formacie "2011-09-08 12:53:11"
skrypt jest wywoływany przez
<?php echo $dzien.' '.$miesiace[$miesiac].' '.$rok.' '.$czas; ?>
Sendilkelm
26-01-2012, 14:53
Za 100 zł mogę się zastanowić :)
...
a co, nie psujmy rynku programistycznego tak samo jak nie psujemy fotograficznego i nie robimy ślubów za 700 zł :)
tablica miesiace - jednocyfrowo i dwucyfrowo
$miesiac = str_replace("0","0",$ddd[1]); -> zawsze dwucyfrowo
może tutaj ?
poza tym ta linijka nic nie robi
$miesiac = str_replace("0","0",$ddd[1]) - zero zamienia na zero
Sendilkelm
26-01-2012, 16:16
No dobra za 70 zł...
Błąd jest prosty.
RobertMiernik
26-01-2012, 16:16
Czemu nie robisz tego tak: date("j F Y", $DATA);
Sendilkelm
26-01-2012, 16:17
Czemu nie robisz tego tak: date("j F Y", $DATA);
Nie psujcie mi rynku, dajcie zarobić programiście :/
$miesiac = str_replace("0","0",$ddd[1]);
zamień tą linijkę na
$miesiac=intval($ddd[1]);
rychu_cmg
27-01-2012, 01:30
zamień tą linijkę na
$miesiac=intval($ddd[1]);
Dziękuje, teraz wszystko działa jak należy :D
grudzinsky
27-01-2012, 09:26
no i nie dali zarobic koledze. popsuli rynek ;)
Sendilkelm
27-01-2012, 10:14
no i nie dali zarobic koledze. popsuli rynek ;)
Właśnie, chyba sobie zamówię sesję narzeczeńską za darmo u kumpla, a co niech mi zrobi :)
:D Znacie coś takiego jak "exceptional user service"? Następnym razem przyjdą do Was za kasę coś zrobić jak pomożecie z pierdołą za free. ;-)
Ha ha.
Sendilkelm
27-01-2012, 12:51
:D Znacie coś takiego jak "exceptional user service"? Następnym razem przyjdą do Was za kasę coś zrobić jak pomożecie z pierdołą za free. ;-)
Ha ha.
Dlatego szukam fotografa za darmo, a za następną sesję mu zapłacę :wink:
Pierdoła to rzecz względna, trzeba wiedzieć, że to jest pierdoła :)
RobertMiernik
27-01-2012, 12:53
sorrki ale to jest platforma zleceń dla freelancerów czy forum, na którym pomagają sobie koledzy z sieci??
Sendilkelm
27-01-2012, 12:56
sorrki ale to jest platforma zleceń dla freelancerów czy forum, na którym pomagają sobie koledzy z sieci??
Szkoda, że coraz ciężej o pomoc fotograficzną :(
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=200427
I takich wątków sporo... szczególnie, że osoby, które odpowiadają (np. ryszkut), którzy od razu rzucają się o kasę, zapomnieli jak w 2009 sami pytali o proste rzeczy na forum.
PS.
Też pomagałem na tym forum programistycznie... ale tendencja do brania kasy, bo narobiło się fotografów i rzucanie się na psucie rynku powoli mnie zniechęca do pomagania. Ot, taka smutna dygresja :(
miron19j
27-01-2012, 14:25
Też pomagałem na tym forum programistycznie... ale tendencja do brania kasy, bo narobiło się fotografów i rzucanie się na psucie rynku powoli mnie zniechęca do pomagania. Ot, taka smutna dygresja :(
a ja pomagam, jeżeli mogę. I sam czasami oczekuję pomocy. I nie chodzi tu o kasę. Jeżeli będę potrzebował np. wymienić uszczelkę w hydroforze, to i tak ją wymienię sam. Nie będę wzywał do tego fachowca. Tyle, że zajmie mi to dwa, trzy razy więcej czasu. A i uszczelkę mogę niechcący uszkodzić. A tak, ktoś podpowie na co zwrócić uwagę i szybciej sobie z tym poradzę.
Sendilkelm
27-01-2012, 14:37
a ja pomagam, jeżeli mogę. I sam czasami oczekuję pomocy. I nie chodzi tu o kasę. Jeżeli będę potrzebował np. wymienić uszczelkę w hydroforze, to i tak ją wymienię sam. Nie będę wzywał do tego fachowca. Tyle, że zajmie mi to dwa, trzy razy więcej czasu. A i uszczelkę mogę niechcący uszkodzić. A tak, ktoś podpowie na co zwrócić uwagę i szybciej sobie z tym poradzę.
Ale widzisz, ja też jestem tego zdania, że chcę pomagać i oczekuję pomocy... jednak od jakiegoś czasu to forum weryfikuje mnie w tym poglądzie. :/ Coraz mniej pomocni są tu ludzi w aspekcie fotograficznym, czyli głównym tego forum. Z powodów jakie napisałem powyżej.
PS
Ja nie jestem freelancerem.
Ale widzisz, ja też jestem tego zdania, że chcę pomagać i oczekuję pomocy... jednak od jakiegoś czasu to forum weryfikuje mnie w tym poglądzie. :/ Coraz mniej pomocni są tu ludzi w aspekcie fotograficznym, czyli głównym tego forum. Z powodów jakie napisałem powyżej.
PS
Ja nie jestem freelancerem.
Sendilkelm, bo do tego prowadzi durne nastawienie ludzi. Wszyscy za wszystko chcą kasę - nieważne, że kiedyś sami się uczyli za darmo, między innymi na tym forum i wypadałoby podzielić się teraz wiedzą z innymi choćby w ramach podziękowania za zdobytą już wiedze. Ale nie, kasa, wyścig szczurów, konkurencja - "nie będe pomagał bo nie chcę hodować konkurencji" itd itp.
Potem do tego się jeszcze dołoży obwarowanie prawne, licencje na wiedzę, limity urzędowe, cuda boże wianki i naprawdę cieszyć się człowiek zaczyna, że nie ma aktualizacji kalendarza Majów :(.
RobertMiernik
27-01-2012, 15:13
Ostatnio na forum można niestety przeczytać tylko o jednym - o psuciu rynku... Szkoda...
Sendilkelm
27-01-2012, 15:19
Ostatnio na forum można niestety przeczytać tylko o jednym - o psuciu rynku... Szkoda...
O właśnie, szkoda... na to chciałem swoim zachowaniem zwrócić uwagę. Wiele osób, którzy tak narzekają na psucie w fotografii, psuje inne rynki. Ja osobiście w swoim daje sobie radę i nie narzekam, najwyżej zajmę się czymś innym.
RobertMiernik
27-01-2012, 15:23
Ja osobiście w swoim daje sobie radę i nie narzekam, najwyżej zajmę się czymś innym.
I o to właśnie chodzi, takie podejście wyznaje i takie polecam wszystkim. Jeśli ktoś sobie nie daje rady to obwinia o to rynek a to NIE jest prawda, jeśli sobie nie dajesz rady to to jest TWOJA wina i rynek nic tu nie ma do rzeczy.
W takim przypadku po prostu czas zająć się czymś innym - proste.