Zobacz pełną wersję : D700 tryb manualny-sam się czas przestawia
stefanbas
26-01-2012, 12:17
Witam! jestem amatorem fotografii i świeżym użytkowaniem D700. Nie wiem czy coś poprzestawiałem w ustawieniach aparatu czy jakąś funkcję uruchomiłem, ale gdy cykam w trybie M to sam się czas przestawia. Szczególnie na dużych czułościach ISO. czy miał ktoś taki przypadek?
wasilewk
26-01-2012, 12:22
Tak ma być !
Pzdr.
P.S.
Pytasz o takie sprawy mając taki aparat... To tak jak byś miał rower i pytał dlaczego koło zębate z łańcuchem kręci się tak jak koło tylne roweru.
Albo nie rozumiem pytania albo odpowiedzi?
Jeżeli apart ma ustawiony tryb M to jak ma się czas zmieniać jak dla mnie jest coś nie tak.
Tak ma być !
Pzdr.
P.S.
Pytasz o takie sprawy mając taki aparat... To tak jak byś miał rower i pytał dlaczego koło zębate z łańcuchem kręci się tak jak koło tylne roweru.
no ale co oczywistego jest w tym przypadku? w trybie M czas nie ma prawa sie sam przestawic...
Tak ma być !
Jak to tak ma być? Jak jest M to nie ma prawa nic drgnąć (oprócz iso jesli jest na auto).
wasilewk
26-01-2012, 12:50
Jak to tak ma być? Jak jest M to nie ma prawa nic drgnąć (oprócz iso jesli jest na auto).
No, wiesz: "Trzeba coś wcześniej wiedzieć, żeby się czegoś dowiedzieć - jak Pan nic nie wiesz, to się Pan niczego nie dowiesz !":???:
stefanbas
26-01-2012, 13:00
Panowie, ale mi się czas przestawia na dużych czułościach a nie ISO jak kręcę czasem..
wasilewk
26-01-2012, 13:05
Wiesz: najlepiej jak zrobisz zdjęcie z takim przestawionym czasem i dasz do niego linka (bez obróbki - prosto z aparatu) - to przeczytamy Exif i może coś się dogadamy.
Pzdr.
RobertMiernik
26-01-2012, 13:20
Panowie, ale mi się czas przestawia na dużych czułościach a nie ISO jak kręcę czasem..
Jak będziesz pisał po polsku to na pewno więcej osób Cię zrozumie.
Co ma Ci się przestawiać jeśli nie czas skoro 'kręcisz czasem'??
stefanbas
26-01-2012, 13:25
sorry.. wiadomo o co chodziło .. nie wyspany z nocki wróciłem :P
Też do końca nie rozumiem, ale sprawdź ustawienia AUTO-ISO... tam można ustawić minimalny czas... może o to chodzi.
RobertMiernik
26-01-2012, 13:35
No właśnie chodzi o to, że dalej nie wiadomo o co chodzi.
Czym w końcu kręcisz i co Ci się zmienia a co nie?
stachmuszel
26-01-2012, 13:40
Tak ma być !
Pzdr.
P.S.
No, wiesz: "Trzeba coś wcześniej wiedzieć, żeby się czegoś dowiedzieć - jak Pan nic nie wiesz, to się Pan niczego nie dowiesz !":???:
Możesz wytłumaczyć swoją odpowiedź. Dlaczego "tak ma być"? W trybie M nie powinno się nic przestawiać, chyba że coś jest w AUTO-ISO.
Czas prócz braketingu nie może się zmieniać w trybie M sam z siebie. Ustawienie dotyczące maksymalnego czasu w AUTO ISO mówi o tym, przy jakim czasie podnosić ISO, ale go nam nigdy nie przestawi. Autor wątku wyjątkowo niewyspany lub zawiany. Może inaczej rozumiemy pojęcie "czas"? A może inaczej tryb M? Prosimy o więcej szczegółów.
Może być jeszcze tak, że jest ustawiony krótki czas typu 1/1000s i po włączeniu lampy automatycznie wydłuża się do czasu synchronizacji migawki (nie wiem jaki jest w d700, pewnie koło 1/250s).
Ale autor nic o lampie nie pisze, więc obstawiałbym bracketing czasu otwarcia migawki
...no dobra, nic nie rozumiejąc mam taki pomysł...
zakładam, że wszystkie "zabawy" w losowe przestawianie aparatu robiłeś w banku pamięci A, więc przestaw aparat w bank B, C lub D i sprawdź czy dalej robi takie "cuda"... jeśli nie robi, to albo zostaw tak jak jest, albo wróć do A, zresetuj aparat i następne "zabawy" rób z instrukcją w ręku
i przeczytaj instrukcje to pomaga.
pawulonxxx
27-01-2012, 08:02
Trochę się namieszało w tym wątku :) Nie wiem jaka może być tego przyczyna ale ostatnio miałem okazję używać pożyczonego starego d200 i w pełnym manualu czyli tryb M, iso ręczne (100) żadne auto, balans bieli też ręcznie (flesz). Braketingu nie było włączonego i po ustawieniu konkretnych parametrów po chwili czas sam się przestawiał lub po wykonaniu jednej fotografii. Posprawdzałem wszelkie ustawienia i do tej pory nie wiem o co chodziło :) Obstawiam jakiś problem z pokrętłem czasu. U mnie czas się przestawiał raz w 'górę" raz w "dół" i o różne wartości.
Jeżeli jest tak jak pisze pawulonxxx to IMHO w grę wchodzi tylko uszkodzone pokrętło albo elektronika aparatu.
A tak swoją drogą pavulon pisze się przez "v" :)
Bracketing wlaczyles?
Stawiam na te diagnozę.
pawulonxxx
29-01-2012, 01:55
Nie wiem jak u kolegi ale w moim przypadku bracketing był wyłączony.
Co do poprawności mojego nick-u to długa historia. Musi być z polskimi znakami i tyle :-D
A ja myślę, że odpowiedź już padła;)
Co ma Ci się przestawiać jeśli nie czas skoro 'kręcisz czasem'??
sorry.. wiadomo o co chodziło .. nie wyspany z nocki wróciłem :P
Kolega wasilewk w inteligentny zaś sposób;)....głupio odpowiedział na głupie pytanie... hehehe
Tak ma być !
Pzdr.
Już dawno się wyjaśniło, ale najpierw kolega uderzył na forum, zamiast pomyśleć/wyspać się, a potem wszyscy zaczęli odpowiadać, zamiast najpierw przeczytać/pomyśleć :-D