Zobacz pełną wersję : Jak usunąć część danych exif ?
Witam. Jakim programem (sposobem) usunąć ze zdjęcia parametry exif pozostawiając tylko autora lub właściciela praw aut.Programy do edycji kasują cały exif chyba, że coś przeoczyłem.Generalnie chodzi o to by po próbie odczytania exif widoczne były by tylko te dwie informacje.Dzięki za ew podpowiedzi.........
Z darmowych może PhotoMe (http://www.photome.de/)
Z darmowych może PhotoMe (http://www.photome.de/)
Datę i godz. można w nim edytować / to robiłem/ więcej parametrów chyba nie...........
haradrimm
26-01-2012, 11:07
Może po prostu w windowsie? Klikasz prawym na obraz, później właściwości->szczegóły->na dole usuń właściwości oraz informacje osobiste.
Datę i godz. można w nim edytować / to robiłem/ więcej parametrów chyba nie...........
OMG!
Człowieku, nie przerażaj mnie.
A jakie dane chcesz edytować?
Otwierasz zdjęcie i masz listę z exifem.
90% danych możesz edytować klikając obok, np.: F number- klikasz obok wartości F11 i otwiera ci się okno gdzie wpisujesz dane.
Jak chcesz coś innego, to możesz spróbować Opanda PowerExif ale to już płatny program.
OMG!
Człowieku, nie przerażaj mnie.
A jakie dane chcesz edytować?
Otwierasz zdjęcie i masz listę z exifem.
90% danych możesz edytować klikając obok, np.: F number- klikasz obok wartości F11 i otwiera ci się okno gdzie wpisujesz dane.
Jak chcesz coś innego, to możesz spróbować Opanda PowerExif ale to już płatny program.
Daleki jestem od przerażania kogokolwiek ,ale może ja zle napisałem lub Ty z całym szacunkiem żle zrozumiałeś .Nie szukam programu do typowej edycji exifu tylko takiego którym mogę usunąć wszystkie dane np. z kilkudziesięciu zdjęć POZA AUTOREM I WŁAŚCICIELEM PRAW.Zaznaczyłem też, że być może czegoś nie wiem (czyt.nie potrafię zrobić ) w dot używanych programach powszechnie wszystkim znanych i tu proszę o informacje.Podkreślam nie chce nic edytować bo to wiem jak i czym w kilku zdjęciach.Chcę w opcji np.ustawień zaznaczyć co chcę usunąć i tylko to usunąć z wybranych zdjęć czyli w zasadzie wszystko poza autorem i wł. praw aut. PhotoMe nie wszystko usuwa,zmienia i dla każdego parametru i zdjęcia trzeba to robić osobno.Programy których używałem usuwały cały exif lub zmieniały konkretne parametry osobno dla każdego zdjecia.............
Henio Jawa
26-01-2012, 13:34
... tylko takiego którym mogę usunąć wszystkie dane np. z kilkudziesięciu zdjęć POZA AUTOREM I WŁAŚCICIELEM PRAW..............
Tym możesz zrobić dokładnie wszystko co się da na exif:
http://www.sno.phy.queensu.ca/~phil/exiftool/
Zapewne łatwiej będzie w pierwszym ruchu skasować wszystko a w kolejnym dodać to co potrzebujesz.
Dzięki Henio Jawa ale obawiam się, że ten program przerasta moje umiejętności i chyba potrzeby, gdyż aż tak daleko ingerować w dane nie potrzebuje.Mam nadzieję , że jest prostszy sposób by z exifu zostały tylko wybrane dane
Ja ostatnio używam Exif Pilot, bardzo prosty i nie trzeba każdego zdjęcia oddzielnie edytować, aby usunąć exif-a.
Pozdrawiam
Ja ostatnio używam Exif Pilot, bardzo prosty i nie trzeba każdego zdjęcia oddzielnie edytować, aby usunąć exif-a.
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo.Właśnie takiego programu potrzebowałem.Po usunięciu wszystkich danych mogę ponownie zapisać to co potrzebuję w exif.Nie bardzo tylko wiem jak zrobić to w funkcji zbiorowej edycji bo zdaje się że potrzebna jest jakaś płatna wtyczka.Ponadto zastanawiam się co jest powodem iż po takiej edycji zmienia się rozdzielczość dpi pion/poziom z 300 dpi na 96.Może coś w tym temacie?
Ponadto zastanawiam się co jest powodem iż po takiej edycji zmienia się rozdzielczość dpi pion/poziom z 300 dpi na 96.Może coś w tym temacie?
Tak z ciekawości, jakie to ma znaczenie? Dpi w EXIFie jest potrzebne jak rybie rower.
Tak z ciekawości, jakie to ma znaczenie? Dpi w EXIFie jest potrzebne jak rybie rower.
Nie mam pojęcia czy dpi ma jakies znaczenie w exifie i czy jest potrzebne.Jest to informacja mająca związek z wydrukiem zdjęć tu (https://nikoneurope-pl.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/14650/~/%22dpi%22-a-rozmiar-wydruku) ,ale jeżeli nie jest edytowana,nie zmienia się rozmiaru i "wagi"zdjęcia to dlaczego zmienia się po ponownym zapisaniu zdjęcia. Też pytam tylko z ciekawości..............
Witam. Jakim programem (sposobem) usunąć ze zdjęcia parametry exif pozostawiając tylko autora lub właściciela praw aut.Programy do edycji kasują cały exif chyba, że coś przeoczyłem.Generalnie chodzi o to by po próbie odczytania exif widoczne były by tylko te dwie informacje.Dzięki za ew podpowiedzi.........
dla systemu linux Fotoxx nadaje się do takiej edycji exif
OssOFoto
26-12-2016, 19:32
Pilot Exif idealny, dzięki za informację o nim. Do tego całkiem przystępnie pokazuje dane Exif zdjęć z wybranych folderów pozwalając na pełną kontrolę wyświetlanych danych.