PDA

Zobacz pełną wersję : Filtr AA - wady i zalety

Framek
25-01-2012, 13:55
Hej,

Jeśli plotki się potwierdzą i wyjdą dwie wersje Nikona D800, zastanawiam się czy są jakieś powody pozaekonomiczne, które sugerowałyby wybór wersji z filtrem AA? Oczywiście przy założeniu, że problem mory nie będzie się pojawiał - chyba w M9 i aparatach średnioformatowych nie występuje (a tam nie ma filtra AA z tego co czytałem).

Zdaję sobie sprawę, że zbyt duża ostrość czasem może przeszkadzać, ale jednak portrety z M9 wyglądają dobrze, a duża część biznesu fotografii portretu i fotografii mody pracuje na średnim formacie.

Czekam na Wasze głosy w tym temacie i pozdrawiam.

UWAGA!

Temat dotyczy określonych rozwiązań technicznych i odnosi się do produktów dostępnych na rynku - czytaj nie ma wiele wspólnego ze spekulacjami na temat Nikona D800. Na rynku jest trochę aparatów bez filtra AA. Istnieją również możliwości usunięcia filtra w D700, stąd pytanie odnosi się do rzeczywistości, a nie sfery domysłów czy spekulacji!

HYPER
25-01-2012, 14:02
gdybym zdecydowal sie na zakup D800 to z pewnoscia wzialbym wersje bez filtra AA. jak bede potrzebowal miekko to mam w torbie oryginalne softary.

Jacek_Z
26-01-2012, 03:17
.. a duża część biznesu fotografii portretu i fotografii mody pracuje na średnim formacie.Tu bym polemizował - jesli chodzi o portret. Reklama, moda - może tak, ale tam ma być ostro i kolorowo. Portreciści pojmowani po staremu (to wymierający gatunek ;)) jednak dalej raczej dłubią w analogach."Nowoczesna" fotografia olewa to co było dawniej. Portrety można robić obiektywami macro i ma być ostro ;)

.. aparatach średnioformatowych nie występuje (a tam nie ma filtra AA z tego co czytałem).
To zalezy od konkretnego modelu. Przyznam, że się nie zagłębiałem w detale ostatnio wypuszczanych ścianek MF. Do Mamiyi ZD można było dokupić filtr AA i to jest najfajniejsze rozwiązanie (pomijając skandalicznie wysoką cenę filtra).

wer
26-01-2012, 06:22
Akurat w Leice występuje problem mory. Filtr można zdjąć z każdego aparatu, jakaś firma to robi, zakładają wtedy tylko odcinający podczerwień. Pytanie od jakiej gęstości upakowania matrycy filtr AA jest zbędny, bo obiektyw robi za taki filtr?