Zobacz pełną wersję : Amator - Lampa czy jasny obiektyw ?
jacek.zmuda123
24-01-2012, 21:23
Witam,
Jest wiele tematów w których zawarte są tego typu pytania, natomiast u mnie jest troszkę inaczej.
Dostałem propozycje robienia zdjęć klasy ( około 70 osób ) na studniówce. Posiadam obecnie zestaw D3100 + 18-105 wiem, że w sali gdzie się to odbędzie ten obiektyw nie da rady ze względu na światło. Jestem ograniczony z gotówką tak więc mam do wydania gdzieś 600 zł ( maks ). Tak więc nie wiele. Moje pytanie brzmi, czy lepiej kupić np. używany jasny obiektyw czy może lampę do kitowego obiektywu ?
Pozdrawiam
velaskez
24-01-2012, 21:34
Przy takim budżecie zdecydowanie lampę.
michup91
24-01-2012, 21:34
Myślę, że lampę, bo jasny obiektyw z użytą wbudowaną lampą także nie da dobrego efektu. Natomiast ISO w Twoim aparacie jest na tyle akceptowalne, że możesz powędrować trochę wyżej, a z założonym 18-105 i lampą zewnętrzną będzie lepiej;)
Daniel_Foto
24-01-2012, 21:50
Lampa zdecydowanie, przy czym musisz wiedzieć że takim zestawem cudów nie zrobisz ;)
Lampa. Najsensowniejszy wydaje się Nissin Di622 MKII (zwróć uwagę, aby był MKII). Zostanie Ci z puli 600zł na komplet akumulatorków.
jacek.zmuda123
24-01-2012, 22:16
Dziękuję w takim razie wybór padnie na lampę. Jeszcze ktoś może polecić w tych granicach cenowych jakąś nie złą lampę ? Co do akumulatorów to lepiej kupić do aparatu dodatkowy akumulator i do tego kilka kompletów baterii do lampy czy akumulator do lampy ( jak z tym to wygląda ) ?
sokolnik
25-01-2012, 00:07
Co do akumulatorów to lepiej kupić do aparatu dodatkowy akumulator i do tego kilka kompletów baterii do lampy czy akumulator do lampy ( jak z tym to wygląda ) ?
składnia piękna heh
Nissin Di622 MKII działa na 4 baterie AA. w zestawie pewnie nie będzie w ogóle baterii. a jak będą to zwykłe za 2zł szt. kup sobie od razu 4 baterie AA Eneloop (10-13 zł szt.) Są to akumulatorki które można ładować w ładowarkach do tego przeznaczonych. będziesz zadowolony z eneloopów. wystarczą Ci na całą noc błyskania :] tylko po zakupie rozładuj sobie tzn. poćwicz sobie w sali w której będzie studniówka. potem naładuj 4 akumulatorki w porządnej ładowarce np bc-700 lub bc-900 prądem 500 mA. http://www.dobreprogramy.pl/Technoline-BC900-ladowanie-z-klasa,Artykul,22928.html
poczytaj o robieniu zdjęć z lampą. nie błyskaj lampą na wprost, tylko odbijaj światło od sufitu, ścian. wtedy będzie światło bardziej miękkie, ludzie nie będą się "aż tak świecić". Polecam Ci: http://foto.jasiu.pl/ na początek wystarczy. Powodzenia
niech ktoś uzupełni moje wypociny, albo poprawi jeśli coś źle napisałem
jacek.zmuda123
27-01-2012, 18:24
Dziękuję :) Ktoś wspomniał, że z tym zestawem cudów nie zrobię, w takim razie reszta również uważa, że z lampą i 18-105 nic ciekawego nie da się zrobić na studniówce ?
Co do lampy to proponowałbym raczej YN565 tylko musisz się pospieszyć i zamówić z eBay. Cena ok. 500zł ale możliwości większe niż di622 II.
a ja bym chyba brał 35 1,8................
cheyenne
27-01-2012, 20:33
Bez lampy nie dasz rady w ciemnej sali.
de Fresz
28-01-2012, 12:44
Daje radę zrobić obiektywem f1.8 fajne zdjęcia na zastanym w ciemnej sali, ale prawda jest taka, że najlepiej mieć i stałkę i lampę - w zależności od momentu na takiej imprezie raz słabiej sprawdza się jedno, raz drugie. Ciężko jest jednoznacznie powiedzieć co będzie lepsze gdy można wybrać tylko jedno, bo to zależy od preferencji oraz umiejętności.
Dziękuję :) Ktoś wspomniał, że z tym zestawem cudów nie zrobię, w takim razie reszta również uważa, że z lampą i 18-105 nic ciekawego nie da się zrobić na studniówce ?
Zależy, jakie masz umiejętności :). Ja nie dawno robiłem zdjęcia na weselu (pierwszy raz) tym samym obiektywem i z lampą sb700, da się coś wybrać :D. Generalnie, skoro będziesz cykał pierwszy raz, rób możliwie najwięcej zdjęć w formacie raw, abyś mógł później ciekawsze ujęcie podpicować, baw się ustawieniami aparatu i lampy. Oczywiście lepiej, gdybyś wcześniej trochę poćwiczył, a już super, gdybyś odwiedził salę, gdzie będziesz pracował.
W/g mnie, jeśli nabędziesz przyzwoitą lampę i masz choć podstawy fotografii ogarnięte, to nie powinieneś mieć problemów z doświetleniem bawiących się ludzi.
Kup sobie ze dwa zestawy akumulatorów. Polecam wspomniane Eneloopy (w Fotojokerze po niecałe 10 zł) i do tego Kodaki za 15-20 zł w Biedronce na zapas :).
Powodzenia,
Michał Jędrak
30-01-2012, 19:29
Bierz lampę tylko pamiętaj, że wydasz kasę a zdjęcia będą wyglądały jak z kompakta: takie tam plaśnięcie światłem po gębach. Gdybym miał 600zł to bym kupił 35/1.8 i to zdecydowanie. Zdjęcia z lampą to masakra i szkoda kasy, bierz obiektyw, bo D3100 spokojnie sobie pociągniesz do ISO3200 i przy przysłonie 1.8 masz spore pole do popisu. Lampą tylko to popsujesz a zyskasz taki sam efekt jak przy tej lampie z aparatu.
Bierz lampę tylko pamiętaj, że wydasz kasę a zdjęcia będą wyglądały jak z kompakta: takie tam plaśnięcie światłem po gębach. Gdybym miał 600zł to bym kupił 35/1.8 i to zdecydowanie. Zdjęcia z lampą to masakra i szkoda kasy, bierz obiektyw, bo D3100 spokojnie sobie pociągniesz do ISO3200 i przy przysłonie 1.8 masz spore pole do popisu. Lampą tylko to popsujesz a zyskasz taki sam efekt jak przy tej lampie z aparatu.
Już myślałem, że tylko ze mną jest coś nie tak ;-) .
Kuba.Daf
30-01-2012, 20:19
Jeżeli zdecydujesz się na lampę (ja wziął bym szkło, np 35mm/1.8 ) to poczytaj troszeczkę o odbijaniu światła, szczerze powiem, że światło flasha nie zmiękczone w żaden sposób potrafi tylko zepsuć zdjęcie.
Jeżeli będziesz miał od czego odbijać, rób to !
Na początek polecam :http://foto.jasiu.pl/
Jeżeli chodzi o lampę, ja wybrał bym systemową, choćby używaną. W przypadku twojego budżetu wybór padł by na SB-600, z możliwościami ISO twojego korpusu, mocy starczyło by nawet na odbijanie.
Prędzej czy później i tak do lampy dokupisz szkło, tylko dobrze się zastanów, czy nie kupić go w pierwszej kolejności...
Pozdrawiam, Kuba.Daf.
Kup lampę i kabelek. Odpadną zarzuty, że zdjęcia będa wglądać jak z kompaktu. Kabelek pozwoli ci na pewną swobodę w odświetlaniu kadru. Sprawdź jak wysokie są sufity i na jaki kolor są pomalowane. Bo jak jest wysoko a sufity, nie daj Boże fioletowe, to z odbijania swiatła nici i trzeba sobie sprawić "sztuczny sufit" do lampy.
artuss811
31-01-2012, 12:26
Podłącze się pod temat bo tez mnie interesuje ta dziedzina, a wiec jaki obiektyw oraz lampa byłyby odpowiednie do tego typu zdjęć jak studniówki, śluby w kościołach itp. Dodam ze moje body to D5100
de Fresz
31-01-2012, 13:34
Przyjmując poziom ogólnikowości pytania: obiektyw – dość jasny, lampa – odpowiednio mocna.
jacek.zmuda123
31-01-2012, 17:01
Studniówka odbędzie się w tej sali
http://www.youtube.com/watch?v=3EPtzN9zHAw
Nie wiem czy Wam to pomoże ocenić co lepiej kupić w moim przypadku natomiast bardzo proszę o odpowiedzi.
W tym momencie już sam nie wiem co mam wybrać, a dużo czasu nie zostało bo studniówka jest 11.02 ale jeszcze muszę doliczyć do tego 2 dni przesyłki ( o ile będzie na magazynie " jedno z tych dwóch " ) + jakaś praktyka z nowym nabytkiem.
Tutaj strona internetowa tej restauracji i zdjęcia sali :
http://www.aljo.pl/galery,1,1
Tylko przy czym nie wiemy jakie ustawienia zostały tu zastasowane i jaki czas naświetlania był, tak więc ciężko ocenić.. Chociaż czekam na opinie innych.
artuss811
31-01-2012, 17:30
Przyjmując poziom ogólnikowości pytania: obiektyw – dość jasny, lampa – odpowiednio mocna.
ale obiektywy o jakich ogniskowych to ze jasne to rzecz oczywista
Kuba.Daf
31-01-2012, 17:39
Sufit w tej sali jest dość wysoko, kolejny pretekst by brać szkło. Jak już pisałem wcześniej 35 mm/1.8 będzie optymalne na te warunki.
Powodzenia !
jacek.zmuda123
31-01-2012, 17:57
Uważacie że to dobra cena za ten obiektyw ?
http://www.d-photo.pl/sklep.cgi?id=63&idr=4&idp=0&oper=3&list=1
Czym się różni Nikkor 1.8 od Nikkor 1.8 G ?
Różnica w cenie jest spora.
Uważacie, że ten za 500 zł mi wystarczy i dam radę bez lampy z nim ?
Patrząc przyszłościowo to może lepiej wybrać obiektyw, gdyż na wakacjach lub w szkole na foto-reportażach możę mi się bardziej przydać niż lampa. Jak sądzicie ?
Kuba.Daf
31-01-2012, 18:11
Obiektyw, do którego podałeś link, to 50-ka nie 35-ka.
jacek.zmuda123
31-01-2012, 18:21
no tak, ale czy 35mm kupie w cenie do 600 zł ?
Kuba.Daf
31-01-2012, 18:24
Nowy, raczej nie, mając takie pieniądze popatrz raczej za używanym. 50-tka to już bardziej obiektyw portretowy (ma większą ogniskową, daje większe zbliżenie) to tak jak na swoim 18-105 przekręcisz zoom. Weź swój aparat i ustaw ogniskową najpierw na 35 mm a później na 50 i zobacz różnice, oczywiście te ogniskowe uzyskane twoim obiektywem będą się nieco różnić, od tych które uzyskach za pomocą stałki, ale będą zbliżone.
Uważacie że to dobra cena za ten obiektyw ?
http://www.d-photo.pl/sklep.cgi?id=63&idr=4&idp=0&oper=3&list=1
Uważacie, że ten za 500 zł mi wystarczy i dam radę bez lampy z nim ?
Patrząc przyszłościowo to może lepiej wybrać obiektyw, gdyż na wakacjach lub w szkole na foto-reportażach możę mi się bardziej przydać niż lampa. Jak sądzicie ?
Nikon AF 50 f/1.8 D to obiektyw bez silnika czyli z twoim D3100 będziesz musiał ostraość ustawiać ręcznie.
Musisz patrzeć na obiektywy z silnikiem oznaczone AF-S
np:
AF-S 35 f/1.8 G
AF-S 50 f/1.8 G
de Fresz
31-01-2012, 18:26
ale obiektywy o jakich ogniskowych to ze jasne to rzecz oczywista
No pewnie gdzieś tak pomiedzy 24, a 135 mm, bo inne to już*"ciemne" f2.8 ;-)
Sam się zastanów jaka ogniskowa może być Tobie najbardziej potrzebna, zerknij na to co jest osiągalne na rynku i skonfrontuj to ze swoim budżetem. Jeżu, normalnie jak małe dzieci.
G jest nowszy, kapkę lepszy optycznie i ma wbudowany silnik, którego wersja D nie posiada, a który jest niezbędny do działania AFu w Twoim body. Co więcej, 50 mm na kropie to taka trochę specyficzna ogniskowa, bardziej portretówka niż obiektyw ogólnego użytku, mi osobiście średnio podchodzi, wolę albo szerzej, albo jednak trochę węziej, ale to już degustibusy.
BTW z używki 35/1.8 ostatnio chodzą raczej w okolicach ~650.
jacek.zmuda123
31-01-2012, 18:34
hmm myślę, że lepiej zrobię kupując lampę,a gdy nazbieram sobie pieniądze dokupię obiektyw.
Podano narazie dwie propozycje lamp czy w granicach 500 zł ( reszta na akumulatorki ) Nissin Di622 MK II to najlpeszy wybór ?
Kuba.Daf
31-01-2012, 18:38
Ja osobiście brałbym systemówkę... No chyba, że zależy ci na nowym sprzęcie to nie masz wyjścia.
artuss811
31-01-2012, 18:46
hmm myślę, że lepiej zrobię kupując lampę,a gdy nazbieram sobie pieniądze dokupię obiektyw.
Podano narazie dwie propozycje lamp czy w granicach 500 zł ( reszta na akumulatorki ) Nissin Di622 MK II to najlpeszy wybór ?
a nie lepiej dozbierać 200 zł i kupic 35mm f 1.8 ?
Kuba.Daf
31-01-2012, 18:58
a nie lepiej dozbierać 200 zł i kupic 35mm f 1.8 ?
Lepiej, tylko że kolega ma mało czasu...
jacek.zmuda123
31-01-2012, 18:59
Sam już nie wiem, lampa kosztuje 500 zł, obiektyw 800 zł więc różnica jest 300 zł (a nie chce kupować używanego bo jak widzę, to używany kosztuje powyżej 600 zł ( bez gwarancji )... Na pewno obiektyw będzie miał u mnie szersze zastosowanie i patrząc przyszłościowo zdecydowanie obiektyw, ale to jest 300 zł więcej i nie mam pewności, że dam radę z naświetleniem na sali.
Kuba.Daf
31-01-2012, 19:02
Z lampą też nie masz pewności... Waląc na wprost, tylko zepsujesz zdjęcia, ja wolał bym foty zaszumione, lekko poruszone niż strzelona na wprost, z bardzo ciemnym tłem...
jacek.zmuda123
31-01-2012, 19:13
No osoby, które chociaż trochę interesują się tym to owszem, ale osoby nie znające się w ogóle raczej oczekują dobrze naświetlonego pierwszego planu i to by było na tyle, ale ja też nie jestem "znawcą". Chciałbym jeszcze dziś zamówić jedną z tych rzeczy i coraz bardziej jestem za obiektywem.
Czyli ten by był dobry ?
http://allegro.pl/nikon-nikkor-35mm-f-1-8-g-dx-gwar-fv23-sklep-wawa-i2076748640.html
Kuba.Daf
31-01-2012, 19:17
Tak, ten jest dobry. A jeżeli twierdzić, że pierwszy plan ma być dobrze naświetlony, to równie dobrze można błyskać wbudowaną... Ludzie może i nie zauważą tego, że drugi plan jest lepiej naświetlony, ale tobie z pewnością sporej satysfakcji da zrobienie dobrych technicznie zdjęć...
No osoby, które chociaż trochę interesują się tym to owszem, ale osoby nie znające się w ogóle raczej oczekują dobrze naświetlonego pierwszego planu i to by było na tyle, ale ja też nie jestem "znawcą". Chciałbym jeszcze dziś zamówić jedną z tych rzeczy i coraz bardziej jestem za obiektywem.
Musisz pamiętac, że:
1. nawet najjaśniesza stałka sama zdjecia nie zrobi. Na filmiku widać, że warunki oświetleniowe mogą być dla początkującego reportera dość trudne. Kolorowe, mrugające oświetlenie może sprawić trochę niespodzianek z pomiarem światła i balansem bieli.
2. Stałka nie ma zoom-a tzn ma ale nożny:)
3. Jeżeli zdjecia mają być na papierze w formacie np 10x15 to śmiało możesz użyć ISO 3200
artuss811
31-01-2012, 21:10
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.349363608407605.95218.130827413594560&type=3 na tym linku sa zdjęcia z klubu gość robił aparatem z lampa wbudowana, moim zdaniem dobre foty wiec jak ty kupisz lampę może osiągniesz to samo przy tym obiektywie co masz
jacek.zmuda123
31-01-2012, 21:54
Sądzę że w większości będą przerzucane na pedrivie z komputera na komputer. Trudną decyzje mam do podjęcia, boje się, że kupie jasny obiektyw za 800 zł, a zdjęcia będą słabe jakościowo przez podbijanie ISO, ale równocześnie czy lampa mnie zadowoli i czy w jakiś sposób będą ją później wykorzystywał...
artuss811
31-01-2012, 22:10
nie jestem doświadczonym fotografem, ale wydaje mi się żeby robić pól profesjonalne zdjęcia, czy sesje zdjęciowe trzeba mieć dobry obiektyw i lampę, a jak mamy mieć tylko jedno to wybrał bym mocniejsza lampę z dużą liczbą przewodnią zwiększył ISO i zdjęcia robić w RAW, i wydaje mi się że uda się zrobić dobre foto. A później ewentualnie podciągnąć RAW w wywoływarce
jacek.zmuda123
31-01-2012, 22:15
Są bardzo podzielone zdania, mam mętlik w głowie
artuss811
31-01-2012, 22:16
ja na pewno wybrał bym lepsza lampę
Pierwsza rzecz:
Założyłeś wątek 24 stycznia (7 dni temu).
Nawet jeśli nikt Ci tego nie poradził - pierwszą rzeczą która powinieneś zrobić to "nawiedzenie sali" z aparatem i wykonanie dwóch - trzech zdjęć próbnych przy typowym oświetleniu.
Bez tego wszystkie rady można potłuc o kant d....
Na oko, oglądając film można się domyślać, że przy ISO 3200 powinny Ci dla F2 wyjść czasy ok. 1/50s, więc masz szansę po lekkim treningu zrobić poprawne zdjęcia przy użyciu N35/1,8G. Ale to jest na oko i ryzyko błędu jest spore.
Jeszcze raz: zanim zaczniesz zadawać pytania o możliwość wykonania zdjęć przyzwoitej jakośći musisz zmierzyć tam światło.
No więc jutro rano wchodzisz na salę "delegowany przez szkołę na inspekcję" , zapinasz 18-105 i wykonujesz zdjęcie referencyjne na ISO 3200 F4 1/12s. Odpowiada to parametrom F2 1/50s dla stałki N35/1,8G (najdłuższy czas przy którym masz powtarzalne zdjęcia o małym prawdopodobieństwie poruszenia, jeśli masz trochę wprawy).
Jeśli będzie dużo za ciemne- małe szanse na pracę z N35/1,8G, => kupujesz lampę, bo inaczej się nie da.
Jeśli zabraknie niewiele światła, wtedy możesz lekko doświetlać lampą wbudowaną, ale powstaje ryzyko spłaszczenia obrazu (niewielkie, jeśli tylko trochę brakuje światła zastanego) i ryzyko "króliczych oczu" (niestety całkiem spore).
Przy doświetlaniu dobrze byłoby zrobić korektę -1EV dla samej lampy.
Jeśli jakimś cudem zdjęcie referencyjne wyjdzie za jasne - robisz kolejne przy czasach: 1/25s, 1/50s 1/100s.
Powiedzmy że wyjdzie ci poprawne naświetlenie dla 1/50s - masz informację że:
- dla stałki N35/1,8G masz zapas 2EV, czyli możesz albo skracać czas, albo przysłaniać obiektyw (głębia ostrości), albo zejść z ISO.
- dla N18-105 da się robić zdjęcia w zakresie 18-35mm bez lampy, a wyżej - z ryzykiem poruszenia.
Słowem - jeżeli chcesz wiedzieć co i jak - trzeba zmierzyć światło, a potem kartka papieru i powyliczać, co z tego wynika.
Zasadniczo polecałbym Ci próbę pracy z N35/1,8G jak kilka innych osób, ale zanim go kupisz musisz wiedzieć a nie domyślać się że operacja się powiedzie.
Wariant nr 2: zdjęcia mają wyjść jako takie, ale mają być, wolisz kupić lampę, chcesz mieć prostą robotę.
Kupujesz dowolną lampę z obsługą i-ttl (było kilka propozycji), nadal ustawiasz dość wysokie iso np.800-1600, tryb A przysłona: 3,5 (przy zoomowaniu i tak automatyka uwzględni zmiany), lampa na wprost: masz pierwszy plan oświetlony, dalsze plany pewnie nieco ciemne, ale coś tam będzie w tle.
Wariant nr 3: co do zdjęć masz jednak spore wymagania jakościowe. Chciałbyś mieć lampę "na później" (tj. wolisz mieć lampę niż stałkę z innych powodów niż ta jedna impreza). Odpada więc świecenie na wprost, trzeba odbijać światło.
Wracamy do wyniku zdjęcia referencyjnego dla posiadanego przez Ciebie N18-105: jeśli pierwsze zdjęcie dla parametrów ISO3200 1/12s F/4 wyszło w miarę poprawnie masz informację, że brakuje Ci 2EV aby robić zdjęcia na zakresie ogniskowych 18-35mm, 3EV dla ogniskowych 18-70mm, 3,5 EV dla całego zakresu 18-105mm.
Możesz spróbować wykorzystać to że sala nie jest zbyt wysoka (na oko z 7-8m) i ma biały sufit. Są to kluczowe okoliczności.
I znowu trochę matematyki: dla ISO3200 i ogniskowej 35mm lampa SB600 ma LP ok.160m. Z praktyki wynika że przy takiej wysokości sufitu, jeżeli naprawdę jest biały, jak na filmie – przy odbijaniu światła od sufitu, w stosunku do liczenia zasięgu „na piechotę” stracimy ok. 3EV, jest niemal pewne że uzyskasz prawidłowe naświetlenia w promieniu ok. 20m od aparatu, to całkiem sporo, a oświetlenie będzie bardzo równomierne: nad sobą, na suficie będziesz miał plamę światła średnicy ok 15m.
Powstają tylko dwa problemy:
-prawdopodobnie lampa będzie błyskała z mocą zbliżoną mocy pełnej, więc czas ładowania może wynosić dla dobrych akumulatorów ok. 3-4s. Z kompletu akumulatorów masz do 200 błysków, więc może będziesz potrzebował zapasowy komplet.
-słabo mogą wychodzić zdjęcia z małych odległości (za dużo światła padającego wprost z sufitu – cienie pod oczami). Zaradzić możesz temu wybierając lampę z odbłyśnikiem w formie kartonika (Nissin 622, lub używana SB800 o LP większej o ok. 30%).
Podsumowanie:
N35/1,8 – zdjęcia pokażą klimat sali, brak zooma, musi starczyć światła zastanego
N18-105 + lampa na wprost: zero klimatu, płaskie zdjęcia, ciemne tło, ryzyko czerwonych oczu, ale najprostsza robota, możesz zejść niżej z ISO (możesz nawet sporo wypić ;-).
N18-105 + odbijanie od sufitu: trochę klimatu zostanie (tym więcej im więcej wykorzystasz światła zastanego), brak możliwości pracy serią, od czasu do czasu trzeba dać odpocząć lampie, żeby się nie przegrzała.
Masz sporo możliwości, ale zacząć musisz od sprawdzenia ile tak naprawdę jest tam światła, reszta da się wyliczyć w domu.
Kuba.Daf
31-01-2012, 23:12
Podsumowanie:
N35/1,8 – zdjęcia pokażą klimat sali, brak zooma, musi starczyć światła zastanego
N18-105 + lampa na wprost: zero klimatu, płaskie zdjęcia, ciemne tło, ryzyko czerwonych oczu, ale najprostsza robota, możesz zejść niżej z ISO (możesz nawet sporo wypić ;-).
N18-105 + odbijanie od sufitu: trochę klimatu zostanie (tym więcej im więcej wykorzystasz światła zastanego), brak możliwości pracy serią, od czasu do czasu trzeba dać odpocząć lampie, żeby się nie przegrzała.
Amen !
de Fresz
31-01-2012, 23:48
Nawet jeśli nikt Ci tego nie poradził - pierwszą rzeczą która powinieneś zrobić to "nawiedzenie sali" z aparatem i wykonanie dwóch - trzech zdjęć próbnych przy typowym oświetleniu.
Plan całkiem sprytny, ale ma jedną wadę: na studniówki, wesela itp. imprezy wystrój takich sal do wynajęcia bywa całkiem często zmieniany, podobnie jak i światła (w końcu będzie tam zapewne również regularna potańcówa). Nie ma żadnej gwarancji, że na suficie nie wyląduje jakaś kolorowa dekoracja, czy inne stado balonów, a światła nie zostaną oblepione kolorowymi foliami. To tak dla ułatwienia ;-)
jacek.zmuda123
01-02-2012, 00:23
Dziękuję Wam bardzo, doceniam wszystkie porady... Może i za szybko się decyduje i powinienem najpierw pójść do teg lokalu natomiast zmieniłem zdanie i postawiłem na Stałke. Robiłęm zdjęcia na ślubie ( wcześniejsze topicy, co skłoniło mnie ze sprzętem zerowym tzn ani jasny boiektyw ani lampa zewnetrza ) i jakoś dałem radę w bardzo ciemnym kosciele tak więc stwierdziłem, że dam radę i tu z jasnym obiektywem +nie zapominając ze lampa wbudowana jest ( zawsze coś ) Tak więc jeszcze raz dziękuję i po studniówce wrzuce kilka zdjęć. Pozdrawiam
zawsze możesz powiedzieć ,że jesteś chory ;-)
Michał Jędrak
04-02-2012, 12:33
Obiektyw to dobry wybór. Pamiętaj o tym, że teraz się napaliłeś na lampę pod kątem jednego zlecenia, a co dalej? Co z przyszłością? Lepiej mieć dobry obiektyw zwłaszcza, że w aparacie masz już lampę. Przy wysokich czułościach bez problemu oświetlisz sobie na odległość do 10m przy jasnym obiektywie, więc ja nie widzę potrzeby posiadania takiej lampy. Jeśli będziesz fotografował z mniejszej odległości (a najczęściej jest to około 3-5m), to możesz nawet sobie przykleić na wbudowaną lampę białą torbę foliową. Jej nieregularny kształt ładnie rozproszy światło. Wiem, wygląda to dziwnie, jakby się przypadkowo zahaczyła jakaś torba z supermarketu, ale efekty są dobre. Na kupno oryginalnej lampy szkoda kasy. Ja kupiłem jakieś 6 lat temu lampę SB-600 za 700zł i uważam, że przepłaciłem o 500zł.
de Fresz
04-02-2012, 14:51
Zapomniałeś tylko Michale napisać, że oprócz tej jednej błyskotki masz dostęp do zestawu lamp studyjnych, FF i stawiam kilku jasnych szkieł... Bo o tych parunastu latach doświadczeń to pewnie nie ma już co wspominać. To prawie jak zakładający wątek, nie? :-P
Michał Jędrak
05-02-2012, 14:06
Tak, mam trochę sprzętu i parę lat sobie pstrykam fotki, ale bez stresu poszedłbym na imprezę z jasnym obiektywem i Nikonem D3100. Lampa w aparacie spokojnie pokryje dużą odległość, zwłaszcza przy jasnym obiektywie i przysłonach gdzieś około 2.0-2.8. Kiedyś przecież fotografowało się Nikonem F-601 czy F70, z lampą w aparacie, z czułością ISO200, przysłoną 5.6 i nie brakowało mocy. Więc jeśli teraz ustawi się ISO1600 i więcej i przysłonę 2.0, to fleszyk palnie na kilkanaście metrów bez problemu.
Na takiej imprezie z 35mm/1.8 nie poszalejesz. Co z z tego, że jasny ale niestety nie szeroki. Lepiej się sprawdzi ten 18-105mm. Szersze pole widzenia to podstawa przy fotografowaniu ludzi na imprezach. Zainwestuj w lampę i poćwicz z odbijaniem światła. ( sufit, ściany). Przy tym obiektywie będziesz musiał sie ratować czasem wyższym ISO i pracować na jak najmniejszej przesłonie ale spokojnie daje rade. Sam mam podobny zestaw (nikonik d5k, 18-105 i lampa za 150pln). Chrzciny w kościele dla znajomych czy jakieś imprezki bez problemu ogarniam takim sprzętem. Ale trzeba trochę poćwiczyć, bo sprzęt to nie wszystko. Pozdrawiam i życzę udanych fot.
de Fresz
06-02-2012, 22:39
Tak, mam trochę sprzętu i parę lat sobie pstrykam fotki, ale bez stresu poszedłbym na imprezę z jasnym obiektywem i Nikonem D3100. Lampa w aparacie spokojnie pokryje dużą odległość, zwłaszcza przy jasnym obiektywie i przysłonach gdzieś około 2.0-2.8.
A jednak będę się upierał, że zewnętrzna lampa też się przydaje. Nie do walenia na wprost, ale do odbijania tam gdzie się da od ścian czy sufitu. Plus ewentualnie z jakimiś modyfikatorami w stylu LightSphere itp. Plus, jeśli body to obsłuży, do wyzwalania zdalnego. Sam lubię robić na zastanym, ale tezę o zupełnej zbędności zew. lampy uważam za dalece przesadzoną.
Kiedyś przecież fotografowało się Nikonem F-601 czy F70, z lampą w aparacie, z czułością ISO200, przysłoną 5.6 i nie brakowało mocy.
Taaaa, a młotki w tamtych czasach to zawodowcy nosili jako wyznacznik statusu, bo przecież nie do błyskania. Wtedy nie mając solidnego zaplecza sprzętowego dość szybko się uczyło, kiedy po prostu nie ma sensu wyciągać aparatu z torby, bo i tak nic z tego nie będzie. Dzisiaj w takich warunkach da się ustrzelić znacznie więcej, co nie znaczy, że lampa staje się zupełnie zbędna.
No i jak uczestnikowi imprezki fotki nie wyjdą, to powie się "trudno", gorzej jeśli jest jakieś zobowiązanie (choćby przyjacielskie).
adrian9627
11-02-2012, 16:45
Myślę że umiejętnie świecąc będzie dobrze ; )
byle nie na wprost....odbijać od czego się tylko da a będzie dobrze.
W ciemnym AF może nie zawsze trafić ale myślę że z 80 % zdjęć będzie godnych pokazania ; ]
jacek.zmuda123
11-02-2012, 16:51
No cóż za około 2 h będę w sali studniówkowej ze stałką i D3100. Mały stres jest ale to chyba normalne.
Skoro już pisze mam pytanie, jakie polecanie ustawienia kompozycji błysku lampy wbudowanej, żeby jak najmniej poprzepalać twarze uczniów ??
Proszę o jak najszybszą odpowiedź.
Jeśli jeszcze ktoś ma jakieś uwagi, rady co do wieczoru bardzo bym o nie prosił.
Pozdrawiam
W tej sali 35/1.8 nic nie zdziała samodzielnie - bez dobrego doświetlenia lampą będą ciemne twarze. Lepiej kupić lampę i focić nawet na wprost - wypowiedzi typu "NIGDY Z LAMPĄ" już dawno włożyłem między bajki:) najważniejsze to na palnik załóż jakiś dyfuzor do zmiękczenia światła i zmniejszaj moc błysku o jakieś 0,7EV - a najlepiej kliknij kilka prób i sam ustalisz, o ile zmniejszyć moc błysku. I głowa do góry - takim zestawem "ludziska" potrafią zrobić ekstra fotki:) I niech ostrość w punkt będzie z Tobą!!!
Dowiemy się jakie były efekty?
artuss811
17-02-2012, 19:42
pewnie nas olał obiecał fotki i nic :-(
Przemek80
17-02-2012, 19:59
Czekamy na efekty:)
Może 35 nie była jednak dobrym pomysłem :/
Kupując 35mm 1.8 wydawało mi się, że problem światła mam rozwiązany...Niestety dopiero dodanie SB-600 i przeczytanie książki Van Niekerk'a rozjaśniło mi fotki:)
Lampa to piękna rzecz jeżeli tylko nie używa się jej bezmyślnie.
Można prosić pełny tytuł książki, chętnie bym zgłębił wiedzę w tej dziedzinie :P
Neil van Niekerk - On-Camera Flash Techniques for Digital Wedding and Portrait Photography.
Polski przekład też można kupić: Lampa błyskowa w fotografii ślubnej.
Pozatym na jego stronie (neilvn.com) jest sporo w tym temacie wraz z ciekawymi opisami i zdjęciami .
jacek.zmuda123
14-03-2012, 19:51
Na wstępie chciałbym przeprosić, że tak długo nie odpisywałem. Po samej studniówce miałem brak czasu i problemu rodzinne. Po pierwsze, bardzo się cieszę, że wybrałem obiektyw gdyż jak dla mnie poradził sobie bardzo dobrze. Klasa jest bardzo zadowolona, moje zdjęcia są umieszczone w ich filmiku studniówkowym,, Najważniejsza dla nich była pamiątka, i chcieli aby na zdjęciach było widać zabawe. Cóż, mam dużo zdjęć ale wybrałem kilka i połączyłem je w kolaż, amatorski w photoscap-ie, dodatkowo klasie zrobiłem, myślę że się ucieszą.
http://img196.imageshack.us/img196/1279/kolazz100.jpg
Proszę o ocenę, jakieś rady co powinienem a czego nie powinienem robić przy dalszej pracy. ( Jeśli chodzi o ucinanie nóg, to naprawdę starałem się tego nie robić, ale z 35 nie zawsze jest opcja ująć całego fotografowanego. A co do reszty ucięć to robiąc kolaż po prostu poucinało fragmenty zdjęć.
Ps: Mam 17 lat, zajmuję się " fotografowaniem " od nie całego roku, proszę o oceny odpowiadające mojemu doświadczeniu.
Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję wszystkim doradzającym a w szczególności tym którzy kazali mi wziąć obiektyw.
artuss811
14-03-2012, 23:56
Mi się podoba bardzo, fajne fotki efekt uzyskany
dziękuję wszystkim doradzającym a w szczególności tym którzy kazali mi wziąć obiektyw.
No jakbyś obiektywu nie wziął to fotki średnio by wyszły raczej :D
A tymczasem Twoim niczego nie brakuje, nad BW mógłbyś więcej popracować, ale w kolorze jest jak najbardziej okej.
Tylko ten kolaz.. lepiej się za takie rzeczy nie brać, lub zrobić coś subtelnego. W projektowaniu mniej znaczy więcej, więc jedno duże zdjęcie + np trzy małe lepiej i schludniej by wyglądało.