Zobacz pełną wersję : 2 x sb 900 + 2 x lastolite ezybox + pocket wizard
podwojnete
24-01-2012, 20:57
Witam Was,
zastanawiam się nad upgradem sprzętu - chciałbym zacząć działać z portretem plenerze a przede wszystkim mieć większą kontrolę nad światłem.
mój aktualny sprzęt: D700 / 35 2.0 / 85 1.8 / SB 700
i teraz pytanie... dokupić lampy systemowe np. 2 x sb 900 + 2 x lastolite ezybox + pocket wizard ?
może pojść może w stronę oświetlenia typowego dla pleneru... czyli lampy błyskowe + zasilacz ?
może też kombinować z sb 700 + lastolite ezybox 54x54 + TriGrip lastolite ( silver-white + sunfire-softsilver ) ?
... pojawia się też kwestia mobilności; nie chce dźwigać 24 kg sprzętu. Dużo podróżuje - bagaż nadany to 20 kg + 5 podręczny.
z czego wy najczęściej korzystacie ? co dla Was jest najważniejsze ?
co moglibyście mi doradzić ?
z góry dziękuję za zainteresowanie i wyrażenie swojej opinii.
a masz własnego "Murzyna"?
podwojnete
24-01-2012, 23:06
problem polega na tym że nie; dużo podróżuje sam, bądź tylko w dwie osoby;
Jeżeli chcesz mieć TTL to chyba nie ma wyboru, czyli:
PocketWizard + SB/Metz + parasolki / łatwo rozkładane softboxy Lastolite lub Aurora Firefly.
Jeżeli może być bez TTLa to wybór będzie się większy - np. Elinchrom Ranger Quadra (jeżeli masz do dyspozycji sporo gotówki) lub chińskie odpowiedniki - np. Discovery od Fripersów.
To studyjne odpadają. Sabinki są wystarczające ale nie wiem czy będziesz miał ochote nosić 1-2 statywy studyjne. A i jakieś worki z piaskiem by się przydały coby wiatr nie poprzestawiał setup'u.
Co do wyzwalaczy - nie wiem czy TTL to jest to od czego warto zaczynać zabawę ze strobingiem. Polecam zacząć od zwykłych radiowych za 200-300zł i jeżeli uznasz, że nie wystarczają to dopiero wtedy wydasz taczkę pieniędzy na Wizardy :)
Jestem gorącym zwolennikiem kupowania raz a dobrze. Bieganie od lampy do lampy i przestawianie mocy może bardzo zniechęcić do fotografowania.
podwojnete
25-01-2012, 09:34
popieram wypowiedz manfreda: warto kupić raz a dobrze.
patrząc też przez pryzmat finansów: wizardy są drogie. ale przy opcji ewentualnej ich późniejszej sprzedaży, ich cena nie powinna spaść tak drastycznie jak chińszczyzny.
co do Elinchrom Ranger Quadra: opcja bardzo dobra, ale koszt 8 tys złotych... ;)
co do Elinchrom Ranger Quadra: opcja bardzo dobra, ale koszt 8 tys złotych... ;)
Wiem, że drogo :) Z ciekawostek - z tego co pamiętam to dołączane do zestawu wyzwalacze pozwalają na zdalną kontrolę mocy błysku. Dodatkowo, przez ST4 i AC3 też powinno działać zdalne sterowanie mocą błysku przy Pocketwizardach.
A jak nie, to albo kompletowanie zestawu Sabinek/Metzów (i będziesz jak Joe McNally ;)) albo przenośne chińskie wynalazki (swoją drogą, nie taka zła opcja).
Polecam poczytać tutaj:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?p=2620978
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=200919259998303&id=150868048307119
Robson_87
25-01-2012, 15:08
patrząc też przez pryzmat finansów: wizardy są drogie. ale przy opcji ewentualnej ich późniejszej sprzedaży, ich cena nie powinna spaść tak drastycznie jak chińszczyzny.
mysle, ze na sprzedazy PW stracisz wiecej niz na sprzedazy chinskich wyzwalaczy. chinskie wyzwalacze kupisz za jakies 100-150zl sprzedaz dajmy na to 50zl taniej a jak bedziesz chcial sprzedac PW 50zl taniej to nikt nie kupi...
Krzysiek B
25-01-2012, 15:20
Proszę moda o wykasowanie wpisu
podwojnete
25-01-2012, 15:21
masz racje Robson_87.
faktycznie, może warto byłoby zastanowić się nad opcją DISCOVERY600 FreePower.
Robson_87
25-01-2012, 16:10
Ja mam chinczyki i nie mam problemow z wyzwalaniem blysku, a jak wyzwala jak chce to znaczy ze bateria slaba - wymieniam i wyzwala za kazdym razem. W przypadku chinczykow mozna kupic ich wiecej i miec zapas jak ktos zarabia na fotografii i nie moze sobie pozwolic na awarie sprzetu na zleceniu, natomiast gdy chce miec zapas PW to do duzo wiecej to wyniesie.
Codo DISCOVERY600 FreePower to sa dostepne testy i wypowiadano sie pozytywnie o sprzecie. Nie jest to to samo co Quadra ale wg mnie tez ma zalety, glowna jest cena - za ok 3tys mamy 2 glowki generator 600ws i ringa. Jest mozliwosc podpiecia tanich modyfikatorow z mocowaniem bowensa ale mozna tez uzyc oryginalne modyfikatory. Co wyczytalem moze byc lepszym nizeli dobra lampa i chinski softbox (tutaj odsylam do pewnego bloga link (http://arturnyk.blogspot.com/2011/10/domowe-studio-cz5-czyli-podsumowanie.html))