Zobacz pełną wersję : Panorama 360 stopni - jak to zrobić?
Stukpuk79
24-01-2012, 15:40
Szybkie pytanie w jaki sposób wykonać panoramę 360 stopni?
Chodzi mi dokładnie o coś takiego: http://panofotografia.pl/panoramy/wirtualny_spacer/apartament.html
Czy tutaj potrzebny jest jakiś specjalny aparat, obiektyw a może program?
Z góry dziękuje za rozjaśnienie problemu. :)
aparat - każdy
obiektyw - każdy
program - słowo klucz.
osprzęt - (min. głowica panoramiczna) ale można też bez.
jacek.gold
24-01-2012, 15:49
stuk puk
kto tam?
harcerze
nie wierze
otwieraj chamie GOOGLE (http://www.google.pl/search?q=panorama+&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a#sclient=psy-ab&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl%3Aofficial&source=hp&q=wirtualna+panorama+tutorial&pbx=1&oq=wirtualna+panorama+tutorial&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=e&gs_upl=3108l6247l1l6349l9l8l0l0l0l0l1816l5648l6-2.2.1l5l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&fp=59a153e27642ba5e&biw=1280&bih=834) nie kłamie
FullMaverick
25-01-2012, 12:08
aparat - obojętnie
obiektyw - najlepiej jakiś fisheye (np. Samyang 8mm) bo na DX cykasz 6 zdjęć i masz pełne pokrycie panoramy (przy ogniskowej 18mm na DX trzeba zrobić 38 zdjęć)
program - PTGui (do łączenia zdjęć); Pano2VR, KRPano (oba do robienia panoram flash itp)
osprzęt - dobry, stabilny statyw; głowica panoramiczna do redukcji, a najlepiej całkowitego pozbycia się paralaksy
wiedza - http://panoforum.vr360.pl/
Stukpuk79
25-01-2012, 13:42
Czyli jeśli miałbym dx i 8mm to te 6 zdjęć to są 4 w poziomie każde o 90 stopni plus dół i góra?
Jak to dokładnie wyliczyć na przykład pod fx bo taką puchę posiadam? Dla każdej ogniskowej.
Przemek80
25-01-2012, 14:43
aparat - obojętnie
obiektyw - najlepiej jakiś fisheye (np. Samyang 8mm) bo na DX cykasz 6 zdjęć i masz pełne pokrycie panoramy (przy ogniskowej 18mm na DX trzeba zrobić 38 zdjęć)
program - PTGui (do łączenia zdjęć); Pano2VR, KRPano (oba do robienia panoram flash itp)
osprzęt - dobry, stabilny statyw; głowica panoramiczna do redukcji, a najlepiej całkowitego pozbycia się paralaksy
wiedza - http://panoforum.vr360.pl/
Na jakiej podstawie te wyliczenia?
FullMaverick
25-01-2012, 15:01
Można wyliczyć kąt widzenia obiektywu:
http://www.fotografuj.pl/Article/Kalkulator_katow_i_pola_widzenia_obiektywu/id/68
Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę fakt, że zdjęcia powinny się na siebie nakładać (minimum 25%) więc
dla 18mm: 12 klatek poziomo (co 30 stopni) razy 3 rzędy pionowo (-45, 0, +45 stopni) + zenit + nadir = 38
dla 8mm fisheye: 4 klatki poziomo (co 90 stopni) + zenit + nadir = 6
Przemek80
25-01-2012, 22:46
Dzięki za wyliczenia:)
Szybkie pytanie w jaki sposób wykonać panoramę 360 stopni?
Chodzi mi dokładnie o coś takiego: http://panofotografia.pl/panoramy/wirtualny_spacer/apartament.html
Czy tutaj potrzebny jest jakiś specjalny aparat, obiektyw a może program?
Z góry dziękuje za rozjaśnienie problemu. :)
jak chodzi ci dokłądnie o coś takiego to polecam napisać maila (pewnie gdzieś jest), zapłacić i będizesz mieć dokładnie coś takiego.
a nie zakładać nowe konto i walić z pytaniem "powiedzcie jak zrobić żeby zarobić". no prosze cie...
Stukpuk79
26-01-2012, 01:35
Widzę, że w główce troszkę się pomerdało. :)
Ale większość "warszawiaków" tak ma więc wybaczam. ;)
spoko. w wejherowie tak macie że rozdajecie pracę za darmo ?
edit: na punkcie warszawiaksizmu jestem bardzo czuły. jestem warszawiakiem od tylu pokoleń ile wiem, wiec nie jestem przyjezdnym wieśniakiem z pćimia który nazywa się miastowym.
chcesz ludzi zrobić w jajo - dostać informacje za darmo, najprawdopodobniej żeby na tym zarabiać (choć akurat to nie ma znaczenia). mam szczerą nadzieję że ci się to nie uda, nie wychyli się jeden samarytanin który się wiedzą miłościwie podzieli. tylko jak chcesz wiedzieć to płacisz, ew czytasz jakieś mało sensowne wypowiedzi blogowych fotografów.
Info juz poszlo, wiec...
Co do panoram, to aby robic dobre, potrzebujesz duzo zainwestowac. Jesli nie masz pojecia jak to zrobic - czym, w czym i z czym, to jeszcze dluuuuga droga przed Toba, zeby zarobic na tym.
Ja swego czasu robilem na nodal ninja z levelerem. Do laczenia Ptgui i pozniej Pano2VR do wygenerowania pliku koncowego. Fish do tego najpiej sie nadaje, chyba ze chcesz jakies mega wielkie panoramy robic. Poza tym, ze najmniej zdjec musisz zrobic, to mniejsza szansa, ze w czasie kiedy to robisz cos sie zmieni i zniszczy twoj setup. Ile zdjec trzeba zrobic? To zalezy od ciebie. Sam sprawdz ile musza sie nakladac, zeby dobrze sie sklejaly. Czy robisz w HDR, czy tez jedna ekspozycje i w koncu jakim szklem.
Powiem Ci tak: zrobienie dobrej - podkreslam Dobrej - panoramy 3D wymaga duzo cwiczen i znajomosci programow. Powodzenia
Stukpuk79
26-01-2012, 03:25
ryszkut - to ty zacząłeś nie ja i to Ty dorobiłeś do mnie jakąś historię, która jest nie prawdziwa
i która tak naprawdę mnie obraża i stawia mnie w złym świetle. Wypraszam sobie takie teksty pod
moim adresem jakobym miał robić ludzi w jajo!
Odwiedzam te forum pewnie od 2-3 lat, nigdy nie miałem potrzeby się rejestrować bo tylko
czytam tematy, które tutaj się pojawiają. Tym razem się zarejestrowałem i zadałem pytanie
bo wiem, że jest tutaj wielu pasjonatów i wielu bardzo życzliwych ludzi, którzy potrafią doradzić
i pomóc oczywiście oprócz Ciebie bo widzę, że Ty od razu z góry mierzysz wszystkich swoją miarą
i wszystko przeliczasz na kasę...
A tak żeby zaspokoić Twoją ciekawość to chcę zrobić panoramę w moim sklepie i to by było na tyle.
Mam nadzieję, że teraz się ode mnie odkleisz...
Wracając do wątku.
Przeczytałem kilka tematów na forum vr360 no i widzę, że chyba będę miał duże trudności aby coś takiego złożyć.
Po pierwsze ze względu na to, że mój najszerszy obiektyw ma 24 mm.
Po drugie wykonanie tego na normalnej głowicy jest nie możliwe a kupowanie nowej za 400 zł chyba mija się z celem.
Ma ktoś jakiś pomysł jak z tą głowicą pokombinować? Może sam coś zrobię? :)
ps. ja wiem, że Wejherowo to nie taka super metropolia jak Warszawa ale mimo wszystko nazwę tej miejscowości piszemy z dużej litery. :)
Pozdrawiam.
Po drugie wykonanie tego na normalnej głowicy jest nie możliwe a kupowanie nowej za 400 zł chyba mija się z celem.
Ma ktoś jakiś pomysł jak z tą głowicą pokombinować? Może sam coś zrobię? :)
W necie jest duzo przykladow takich glowic, chocby i z paru kawalkow drewna. Ja proponuje zaplacic komus 300, 400zl za zrobienie tego profesjonalnie. Dla jednej panoramy nie oplaca sie nawet zaglebiac - nie wspominajac o kupowaniu oprogramowania czy osprzetu.
Stukpuk79
26-01-2012, 03:37
Jak to się nazywa? Pasja? Hobby? :)
No więc właśnie, po prostu chcę mieć jakąś frajdę z tego i zrobić to sam.
No i nie wydaje mi się, że zamknąłbym się w kwocie 300 zł nawet jeśli to
miałaby być jedna panorama, tym bardziej, że ja chleba tam nie sprzedaje. :(
Takie stawki obowiazywaly u mnie na przyklad. Aczkolwiek zwykle klient chcial kilka panoram na lokal.
Jak to się nazywa? Pasja? Hobby? :)
No więc właśnie, po prostu chcę mieć jakąś frajdę z tego i zrobić to sam.
No i nie wydaje mi się, że zamknąłbym się w kwocie 300 zł nawet jeśli to
miałaby być jedna panorama, tym bardziej, że ja chleba tam nie sprzedaje. :(
nie obraź się, ale szczerze mam dość wszelkiej maści "pasjonatów" którzy wszędzie biegają, nie potrafią się zachować, dowalają ceny śmieszine niskie (lub żadne). teraz hobbysta jest osobą zwolnioną z bardzo wielu rzeczy, wręcz nietykalną, a granica między profesjonalistą a amatorem coraz bardziej się zaciera.
forum służy do WYMIANY informacji. bierzesz-dajesz, jakoś wychodzi na to że większość bierze, a stała grupa ludzi - "pasjonatów" daje. wszystko spoko, ale przez takie działania mnie i mojej grupie zawodowej żyję się coraz gorzej i nie mówię tylko o finansach, ale o zwykłym wizerunku. dlatego nie jest nowością że jestem zwolennikiem w jakiś sposób ograniczenia rynku komercyjnego, tak żeby dostać się "do branży" było rzeczywiście trudno - jak ktoś dobry to da radę, nie dobry niech idzie robić co innego.
trochę szerzej opisałem niż technika z głowicami itp, ale też trzeba takie rzeczy poruszać
marszull
26-01-2012, 13:23
zrobienie takiej panoramy to koszt:
glowica - 900 do 2000 zl
soft 500-1500 zl
obiektyw fish 600-2000 zl
plus sporo roboty w komputerze (przy wnetrzach)
oczywiscie mozna obiektywpozyczyc, glowice zrobic samemu, a z softu skorzystac darmowego lub ukrasc
ale jesli ma to byc zrobione porzadnie to naprawde lepiej zaplacic i zlecic to fachowcowi
liczac nawet po 300-400 zl za panorame ze zlozeniem do wycieczki to i tak i koszta mniejsze i efekt zdecydowanie lepszy
a jesli to ma byc panorama Twojego sklepu, czyli wizytowka Twojej firmy to chyba warto zaplacic
zaraz będize "Panie! za takie pieniądze to ja sobie kupię d90 i sam sobie zrobię!"
szkoda gadać. przynajmniej mi na dzisiaj się już odechciało
marszull
26-01-2012, 22:48
mozna zrobic i d3100 ale oprocz apartu potrzebne sa inne rzeczy ktore wymienilem
plus wiedza jak to zrobic zeby bylo naprawde dobrze
i w tym wypadku wychodzi zdecydowanie taniej zlecic to komus
Jakim softem skladacie panoramy z fisheye? Kiedys robilem kitem na 18mm, 8 zdjec po 45st i jako tako wychodzilo. Teraz mam rybe od samyanga, zrobilem 4 zdjecia co 90st i ani PTGui ani opcja photomerge w photoshopie nie potrafi sobie z tym poradzic...
Bo nie masz zadnej zakladki. zrob 8 fot a zlozysz
marszull
01-02-2012, 14:47
ja skladam softem autopano, nie tani ale naprawde dobry i ma czeste aktualizacje
Ja proponuję jednak na początek podejść do tematu samodzielnie i bezkosztowo.
Nic nie zaszkodzi, a jeszcze jeden powód dla amatora aby pobawić się sprzętem.
Prawdopodobnie efekty nie będą zadowalające i tu zamias kupować sprzęt do panoramowania proponuję wynająć specjalistę ;).
National
22-05-2012, 07:36
Widzę ostro tu, a wszystko to przez tę panoramę ;)