Zobacz pełną wersję : Proszę o pomoc,chcę by aparat co 5-10s sam robił zdjęcie.
wicher123
24-01-2012, 11:48
Witajcie.Szukam pomocy.Potrzebuje by mój D90 postawiony gdzieś w pokoju na statywie sam robił zdjęcie co np 5-10 sekund.Ustawiam raz i tyle ile włączony aparat tyle ma robić zdjęć w odstępie ok 5-10sekund.Pomóżcie,jest jakiś program który mi na to pozwoli?
Dzięki serdeczne ;)
hydra_nt
24-01-2012, 12:06
Wzywalacz z interwałometrem ?
O to chodzi ? (http://jabbafoto.pl/opis/2918236/wezyk-elektronicznypilot-programowalny-aputure-ap-tr3n-do-nikon-d90d3100d5000.html)
wicher123
24-01-2012, 12:11
Oj chyba nie rozumiem pytania ;/
Powiem inaczej,czemu potrzebuje by tak robić.Często robię różne roboty w domu i nie tylko.Chcę nastawić aparat rano i np. za kilka godzin go wyłączyć,przez ten okres D90 robić będzie zdjęcia ok 1 zdjęcie na 10sekund.Później potrzebuje to wszystko poskładać,nagrać film.Będzie fajny efekt.Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś o co chodzi.Mam wężyk spustowy i w sumie..hehe mógłbym co 10 sekund sobie pstrykać ale nie o to chodzi...Aparat sam ma robić zdjęcie co ok 5-10 sekund.
Bardzo mi to potrzebne :(
Powiem inaczej,czemu potrzebuje by tak robić.Często robię różne roboty w domu i nie tylko.Chcę nastawić aparat rano i np. za kilka godzin go wyłączyć,przez ten okres D90 robić będzie zdjęcia ok 1 zdjęcie na 10sekund.Później potrzebuje to wszystko poskładać,nagrać film.Będzie fajny efekt.Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś o co chodzi.Mam wężyk spustowy i w sumie..hehe mógłbym co 10 sekund sobie pstrykać ale nie o to chodzi...Aparat sam ma robić zdjęcie co ok 5-10 sekund.
dostałeś odpowiedź wyżej; nie chodzi o zwykły wężyk gdzie ty musisz ręcznie wyzwalać migawkę, ale właśnie o taki programowalny: programujesz czas i interwał czasowy - np 8h co 10s - wszystko.
A zajrzałeś na stronę do której linka Ci podał?
PS. Tylko nie polecam sklepu z tego odnośnika. To, że mają coś na stronie w ofercie, nie znaczy, że to u nich kupisz.
wicher123
24-01-2012, 15:04
Tak,poczytałem o co chodzi.Dzięki Panowie.Śpieszyło mnie się z odpowiedzią bo tą robotę robiłem i już chciałem by było ok.Niestety wężyk muszę jak widzę kupić:( mam zwykły echh szkoda...
Khyhy, widziałem filmik, jak gość zrobił z klocków lego taki pierdzielnik, co to wciskał na padzie od PS3 guzik co 11 sekund. Możesz pokusić się o coś takiego, skoro nie chcesz kupować wężyka z intrwałometrem. O, nawet znalazłem ten filmik:
7XJARiZv90E
:p ;-)
Khyhy, widziałem filmik, jak gość zrobił z klocków lego taki pierdzielnik, co to wciskał na padzie od PS3 guzik co 11 sekund. Możesz pokusić się o coś takiego, skoro nie chcesz kupować wężyka z intrwałometrem. O, nawet znalazłem ten filmik:
:p ;-)
To już chyba lepiej coś takiego http://allegro.pl/avt1459-b-uniwersalny-uklad-czasowy-i2055322084.html kupić i do wężyka się podłączyć.
Nie wiem jak w D90 ale w D80 to polega na zwykłym zwieraniu blaszek (przypuszczam, że tak samo).
Można ściągnąć ze strony Nikona SDK, napisać program i podpiąć aparat do komputera :)
Można ściągnąć ze strony Nikona SDK, napisać program i podpiąć aparat do komputera :)
A dlaczego... Są programy, które będą odpalały body w zadanym interwale czasowym. Było kiedyś na forum. Podłączasz aparat przez USB do komputera, ustawiasz parametry i będzie pstrykał. Oryginalny nikonowski jest komercyjny /Camera Control Pro 2/. Na próbę można pobawić się trialkiem. Drugi za free jest tutaj (http://www.bernd-peretzke.de/index.php?option=com_content&view=article&id=6:dcamcapture-engl&catid=1:software&Itemid=3). Zapisuje zdjęcia na dysku w komputerze we wskazanym katalogu.
Podłączyć najlepiej na firmowym przewodzie USB. Jak chcesz więcej niż 5 m, to trzeba zastosować kabel USB ze wzmacniaczem. Wówczas max. 15 m na trasie komputer-aparat.
To już chyba lepiej coś takiego http://allegro.pl/avt1459-b-uniwersalny-uklad-czasowy-i2055322084.html kupić i do wężyka się podłączyć.
Nie wiem jak w D90 ale w D80 to polega na zwykłym zwieraniu blaszek (przypuszczam, że tak samo).Łee, ale klocki lego fajniejsze... ;-)
mozesz kupic pilota do aparatu z funkcja trybu seryjnego, aparat ustawiasz na samowyzwalacz co ile tam sobie zyczysz sekund. szukaj chinczyka bo one maja ta funkcje, korzystalem z tego na wakacjach i wyszlo bardzo ladnie.
wicher123
26-01-2012, 07:50
A dlaczego... Są programy, które będą odpalały body w zadanym interwale czasowym. Było kiedyś na forum. Podłączasz aparat przez USB do komputera, ustawiasz parametry i będzie pstrykał. Oryginalny nikonowski jest komercyjny /Camera Control Pro 2/. Na próbę można pobawić się trialkiem. Drugi za free jest tutaj (http://www.bernd-peretzke.de/index.php?option=com_content&view=article&id=6:dcamcapture-engl&catid=1:software&Itemid=3). Zapisuje zdjęcia na dysku w komputerze we wskazanym katalogu.
Podłączyć najlepiej na firmowym przewodzie USB. Jak chcesz więcej niż 5 m, to trzeba zastosować kabel USB ze wzmacniaczem. Wówczas max. 15 m na trasie komputer-aparat.
Ten za free mam i testuję ale za chiny ludowe nie umiem tak ustawić by sam co kilka sekund zdjęcie zrobił :(
czy sdk nikona jest platne?
Ten za free mam i testuję ale za chiny ludowe nie umiem tak ustawić by sam co kilka sekund zdjęcie zrobił :(
...program działa. Sprawdź jak masz i jak trzeba ustawić w menu podłączenie USB. Tam są 2 pozycje, a działa tylko w jednej. Jak będziesz miał kłopoty to napisz na PM. Sprawdzę na swoim i opiszę co i jak.
wicher123
26-01-2012, 14:57
Poszło PM
wicher123
26-01-2012, 15:11
A przedłużacz USB da rady tak do 5m bez problemu,czy kupić kabel 5m USB?
A może przed zakupami warto spróbować? ;)
A przedłużacz USB da rady tak do 5m bez problemu,czy kupić kabel 5m USB?
Mam "noname" USB - zwykłe bez wzmacniacza 5 m i nie działa. Łączyłem firmowy od nikona /ok. 1m/ + 5 m USB z przedłużaczem i działało. Z informacji od fachowców można podłączyć 3x 5 metrów USB ze wzmacniaczem, czyli powinno dać 15 m - bo na tyle max działa USB. Te najdroższe działają ponoć jeszcze dalej.
Przewód tuta (http://www.okazje.info.pl/km/komputery/lindy-42782-12m-przedluzacz-usb-ze-wzmacniaczem-.html)j /tylko cenę wymyślili z kosmosu/, tutaj (http://www.nokaut.pl/kable-komputerowe/unitek-y-260-wzmacniacz-sygnalu-usb-2-0-10m-y-260.html) też /rozsądnie/. Te co mam kosztowały ok. 50 zł za 5 m.
wicher123
27-01-2012, 11:23
Dzięki za pomoc.Ale fakt faktem,że niektóre ceny USB kabli kosmos,lepiej już byłoby zamiast tych ok 100zł za kabel,wydać na wężyk spustowy za 120zł z mozliwością robienia zdjęć co kilka sekund ;)