Zobacz pełną wersję : Wi-fi - brak połączenia
rainbowwarrior
24-01-2012, 11:16
Witam. Pytanie do osób bardziej zorientowanych w sprawach sieciowych.
Po zgraniu na pendrive profilu sieci z jednego laptopa na inny, w tym drugim nie mogę połączyć się z siecią bezprzewodową, pomimo tego, że jest ona widoczna na liście dostępnych sieci. IP nie są przypisane na sztywno. Oba komputery na Win 7. Jeśli ktoś ma jakiś pomysł co może być źle skonfigurowane będę wdzięczny za podpowiedź.
Filtrowanie po MAC po stronie Routera? (powinieneś dodać MAC swojej karty, do dopuszczonej do sieci listy MAC'ów na routerze) Z resztą o jakie "zgrywanie profilu sieci" chodzi? Zwykle wystarcza znalezienie SSID (jeśli jest rozgłaszane) i jeśli jest zabezpieczenie hasłem to wbicie hasła. Czasem jeśli nie są przydzielane przez DHCP adresy, to trzeba mieć jeszcze określone IP.
To też nie jest do końca tak... Coś może być np. z kartą Wi-Fi. Mam takiego starego laptopa, którego w sumie rzadko używam (do celów specjalnych). Nie ma od swojej wbudowanej karty Wi-Fi, tylko na karcie PCMCIA. Tej takiej zwykłej, starego typu. Karta jest zainstalowana prawidłowo, widzi sieć, rozpoznaje SSID, ale czasem przy próbie połączenie (hasło ma teoretycznie zapamiętane) wyrzuca błąd połączenia, jak by hasło było niepoprawne. Tak, jakby w ogóle system nie znał tej sieci. Czasem nawet sieć znika z listy dostępnych, jak odświeżę, to się pojawia z powrotem i czasem się połączy, a czasem nie. Taka loteria trochę. Podejrzewam kartę. Sprawdz u siebie, podłącz jakiś adapter Wi-Fi na USB na próbę.
Zamiast kombinować z wynalazkami, proszę po prostu kliknąć "połącz" do swojej sieci i podać hasło. Jeśli się nie powiedzie rodzaj komunikatu podpowie Panu gdzie szukać rozwiązania problemu.
Czasem nawet sieć znika z listy dostępnych, jak odświeżę, to się pojawia z powrotem i czasem się połączy, a czasem nie. Taka loteria trochę. Podejrzewam kartę. Sprawdz u siebie, podłącz jakiś adapter Wi-Fi na USB na próbę.
To może być problem zarówno z kartą sieciową w komputerze jak i punkcie dostępowym. Wielokrotnie widziałem przypadki, kiedy przy zestawianiu jakichś dwóch konkretnych modeli kart, połączenie ma tendencję do częstego "zawisania" po czym sieciówka sie resetuje co wygląda właśnie jak okresowe "znikanie" sieci.
Statystycznie rzecz ujmując, problem dotyczy tylko tego jednego komputera/karty (więc wnioskuję, że punktem dostępowym jest wszystko ok). Naście innych urządzeń zestawia połączenia prawidłowo i bezproblemowo (komputery, telefony, drukarki). Żeby było ciekawiej, to i AP i problematyczna karta Wi-Fi są tego samego producenta. :-)
Statystycznie rzecz ujmując, problem dotyczy tylko tego jednego komputera/karty (więc wnioskuję, że punktem dostępowym jest wszystko ok). Naście innych urządzeń zestawia połączenia prawidłowo i bezproblemowo (komputery, telefony, drukarki). Żeby było ciekawiej, to i AP i problematyczna karta Wi-Fi są tego samego producenta. :-)
Może ale nie musi. Być może trafił Pan na "niekomatybilną" parę. Niektóre serie AP 3Coma z serii OfficeConnect miały taką przypadłość, że "nie gadały" z niektórymi sieciówkami. Rzadko, ale zdarzała się taka para, że połączenie zrywało się non stop. Podobny objaw wykazuje wiele modeli urządzeń Dlink-a.
Oczywiście, może tak być, tym bardziej mnie to dziwi. Skoro oba urządzenia są tego samego producenta (Linksys/Cisco) to z definicji powinny być ze sobą w 101% kompatybilne. Dalej będę jednak obstawiał, że to z kartą jest coś nie tak (nie mówię o usterce tylko o braku kompatybilności), gdyż jak już wyżej wspomniałem, router pełniący funkcję AP z całą resztą sieciowego ustrojstwa dogaduje się bez najmniejszych problemów (w tym głównie z kartami innych producentów), natomiast z tym samym laptopem/kartą mam (chyba - już nie pamiętam dokładnie) problem w domu (gdzie też AP jest Linksysa). No ale dobra, nie offtopujmy za bardzo. Ja chciałem tylko zwrócić uwagę, że problemy opisane przez autora wątku mogą wynikać z jakiejś dysfunkcji sprzętu.
Spróbuj zrobić to, co Ci podpowiada Tom - połącz się "ręcznie" a nie za pomocą importu ustawień. Ewentualnie zobacz w ustawieniach karty, czy nie masz odznaczonego automatycznego pozyskiwania adresu IP (via DHCP).
Ewentualnie ściągnij jakieś linuksowe LiveCD i sprawdź, czy w nim zadziała - wtedy masz problem ze sterownikami/systemem.
wtedy masz problem ze sterownikami/systemem.
Jeśli wykrywa sieć to raczej nie sterownik. Stawiam na złe hasło, nieprawidłowy typ zabezpieczeń, ograniczenie po MAC na AP lub złe moce. :)
rainbowwarrior
25-01-2012, 12:20
Dzięki za zainteresowanie. Nie mogę się połączyć z ww. komputera za pośrednictwem routera, ale odłączając router i podpinając się przewodem do modemu już tak. Próbuję z użyciem karty wbudowanej i zewnętrznej na USB. Windows podpowiada, że powinienem zrestartować router, ale to nic nie pomaga, a ten drugi komputer ma dostęp do sieci bez problemu.
Kyle, pisząc o zgrywaniu profilu sieci mam na myśli folder tworzony na pendrive zawierający m. in. plik txt z nazwą sieci, kluczem sieciowym, typem uwierzytelniania itp.
Tak jak pisałem IP nie jest przypisany na sztywno. Wydaje mi się, że ta sytuacja ma miejsce od momentu zmiany hasła w sieci, ale jeżeli wszystko działa bez router, to czy może to mieć jakieś znaczenie?
Próbowałem też połączyć się przez Linuxa w VirtualBox, ale nic z tego.
hydra_nt
25-01-2012, 13:32
Może być jeszcze tak - sprawdź jak ustawiony jest router, czy nadaje w b,g czy n. Następnie sprawdź karty wi-fi czy obsługują te protokóły i jak są ustawione. A na koniec czy obsługują szyfrowanie WPA2 czy np. tylko WPA - karty starszego typu mają z tym problem.
Jak narazie jest tu jeden wielki chaos...
Dzięki za zainteresowanie. Nie mogę się połączyć z ww. komputera za pośrednictwem routera, ale odłączając router i podpinając się przewodem do modemu już tak. Próbuję z użyciem karty wbudowanej i zewnętrznej na USB. Windows podpowiada, że powinienem zrestartować router, ale to nic nie pomaga, a ten drugi komputer ma dostęp do sieci bez problemu.
Jeżeli drugi komputer podłączony jest przez WiFi i działa bez problemu restartowanie rutera nic nie da.
Kyle, pisząc o zgrywaniu profilu sieci mam na myśli folder tworzony na pendrive zawierający m. in. plik txt z nazwą sieci, kluczem sieciowym, typem uwierzytelniania itp.
A po co zadawać sobie tyle trudu?? Zajmuje to ze 2 razy więcej czasu i stwarza potencjalne miejsce problemu w porównaniu do szybkiej konfiguracji od zera. Potrzebna jest tu odpowiedź na kilka podstawowych pytań:
Czy jesteś pewny że znasz prawidłowe klucz/hasło do swojej sieci bezprzewodowej?? Jeżeli tak czy próbowałeś już tak jak radzono wcześniej wywalić skopiowany profil i skonfigurować połączenie ręcznie?? Kto konfigurował ruter? Czy wiesz jakie zabezpieczenia zostały ustawione, ewentualnie masz hasła żeby w tej konfiguracji coś podejrzeć/zmienić?
Tak jak pisałem IP nie jest przypisany na sztywno. Wydaje mi się, że ta sytuacja ma miejsce od momentu zmiany hasła w sieci, ale jeżeli wszystko działa bez router, to czy może to mieć jakieś znaczenie?
Jeżeli mówimy o haśle do usługi neostrada czy coś w tym stylu to jego zmiana nie ma tu większego znaczenia. Jeżeli mówimy o haśle do sieci bezprzewodowej to jak najbardziej może mieć to znaczenie (jak dla mnie narazie cały czas wygląda to na złe hasło na drugim laptopie), a test z omijaniem rutera nie ma najmniejszego sensu.
Tak mi teraz jeszcze przyszło do głowy. Zawsze istnieje możliwość, że router udziela zgody na zestawienie połączenia również na podstawie adresu sprzętowego. Może tak być w sytuacji, gdy administrator sieci udzielił dostępu do sieci np. laptopowi służbowego, a kolega chce się podpiąć ze swoim prywatnym (co niekoniecznie musi być zgodne z polityką bezpieczeństwa w firmie - sam taką stosuję). Kolega może nawet nie znać hasła dostępu do sieci, dlatego próbuje przenieść cały profil razem z hasłem. Ale nici z tego, jeżeli na drodze stoi jeszcze filtrowanie po MACu. :-)