PDA

Zobacz pełną wersję : Eizo 2233w, photoshop i kolorystyka

fashioncorner
24-01-2012, 02:03
Najpierw serdecznie witam wszystkich tutaj!
Trafiłem na to forum szukając pomocy i widzę, że penie się uda. Muszę jednak zaznaczyć, że dotychczas jakoś obrabiałem zdjęcia (samouk od photoshopa) chociaż od strony technicznej zagadnień raczej jestem laikiem, więc trzeba mi wytłumaczyć jak "krowie przy rowie".
Przygotowuję dla żony zdjęcia ciuchów do sklepu internetowego. Zależy mi więc na tym, żeby osoba przeglądająca stronę zapoznała się z wierną kolorystyką sfotografowanych przedmiotów. Kupiłem więc Eizo 2233w + easy pic. Stworzyłem dwa profile do zdjęć /jaśniejszy i ciemniejszy/ oraz profil do przeglądania stron. Na monitorze wszystko pięknie gra, chociaż widać, że stare obrobione zdjęcia są zbyt ciemne.
Zdjęcia zrobione w dużych RAW-ach wstępnie przygotowane są w DPP. Po dalszej obróbce w PS widzę je takimi, jakie chcę widzieć, ale na innych monitorach jest już gorzej. Zdarzyło się też dzisiaj, że niebieski kolor dobrze wyglądał w PS ale TYLKO w PS. Po wrzuceniu na stronę kolory były inne, podgląd zapisanych zdjęć też odbiegał od tych widocznych w photoshopie. Na innych monitorach było tak sobie. Wpadłem więc na to, że trzeba ustawić profil do RGB i ustawiłem ten od Eizo. Na nim się poprawiło ale na innych komputerach jest po prostu źle.
Jak wspominałem zależy mi na tym, żeby klient widział u siebie chociaż w miarę oddaną kolorystykę no i, żebym ja widział przy obrabianiu to, co klient zobaczy u siebie (oczywiście jeśli ma poprawnie ustawiony monitor).

Co mam zrobić?

pozdrawiam
Jacek

Kyle
24-01-2012, 08:35
Większość ludzi nie ma zarządzania barwą w swoich przeglądarkach (albo nie działa prawidłowo, bo wszystko jest źle ustawione). Prawdopodobnie wystarczy obciąć przestrzeń barw do sRGB przy zapisywaniu gotowego zdjęcia.

wel
24-01-2012, 09:21
Ciężki temat i raczej nie do przeskoczenia.

Co klient to monitor i nie wiem czy tu przeglądarka jeszcze coś dodaje od siebie, ale już samo ustawienie w sposób nawet zbliżony do siebie większości monitorów wydaje mi się nierealne.

fashioncorner
24-01-2012, 10:23
wystarczy obciąć przestrzeń barw do sRGB przy zapisywaniu gotowego zdjęcia.

A jak to zrobić?

Kyle
24-01-2012, 10:28
A jak to zrobić?W GIMP Obraz->Tryb->Konwertuj_do_profilu_koloru... wybierasz sRGB, wzgl. kolorymetryczny ew. Percepcyjny (jeśli przy kolorymetrycznym miałbyś banding).

ps. z tego co piszesz to miałeś bajzel w profilach ... później coś zacząłeś zmieniać ... tak czy inaczej profil ekranu ma być profilem monitora (w konfiguracji systemu i/lub programu do obróbki/oglądania), a nie sRGB lub aRGB.

Czornyj
24-01-2012, 10:32
W GIMP Obraz->Tryb->Konwertuj_do_profilu_koloru... wybierasz sRGB, wzgl. kolorymetryczny ew. Percepcyjny (jeśli przy kolorymetrycznym miałbyś banding).

Rada by skonwertować do sRGB jest jak najbardziej słuszna - ale skąd osobliwy pomysł że odwzorowanie percepcyjne redukuje posteryzację?

I co bardziej istotne - tak czy owak nie da się skonwertować zdjęcia do sRGB z użyciem odwzorowania percepcyjnego...

Kyle
24-01-2012, 10:41
Rada by skonwertować do sRGB jest jak najbardziej słuszna - ale skąd osobliwy pomysł że odwzorowanie percepcyjne redukuje posteryzację? http://sketchminded.blogspot.com/2011/11/color-space-conversion.html

(tyczy się tylko obcinania przestrzeni, czyli szerokogamutowy obraz->wąskogamutowy)

W percepcyjnym za to z tego co piszą kolory są bardziej mdłe. (też tyczy się obcinania, czyli szerokogamutowy obraz->wąskogamutowy)

Czornyj
24-01-2012, 11:00
Tyle tylko, że odwzorowanie percepcyjne nie redukuje bandingu - często wręcz przeciwnie. No i nie da się go zastosować w przypadku profili macierzowych v2, więc to tak czy owak akademicka dyskusja - niezależnie od wybranego odwzorowania dokonywana jest konwersja relatywnie kolorymetryczna.

Tom01
24-01-2012, 11:48
ps. z tego co piszesz to miałeś bajzel w profilach ... później coś zacząłeś zmieniać ... tak czy inaczej profil ekranu ma być profilem monitora (w konfiguracji systemu i/lub programu do obróbki/oglądania), a nie sRGB lub aRGB.

Jeśli użytkownik nie ma doświadczenia w pracy z kolorem to bajzel jest pewnikiem. Jednak rada aby ustawiać wszędzie profil monitora nie jest zbyt ścisła. Tak trzeba zrobić np w AcdSee, ale juz w PS absolutnie nie. Każdy program może mieć inną, własną konfigurację. Wynika to stąd, że w Windows nie ma odgórnego, włączonego na stałe zarządzania barwą i aplikacje robią co chcą.