Zobacz pełną wersję : Do użytkowników samochodów. Uwaga nowy sposób kradzieży.
velaskez
23-01-2012, 23:55
Dostałem dzisiaj takiego maila:
!!! OSTRZEŻENIE !!!! - do posiadaczy aut.
W ostatni Weekend w Piątkowy wieczór zaparkowaliśmy na publicznym parkingu.
Jak wyjeżdżaliśmy z parkingu to zauważyłem naklejkę na tylnej szybie.
Na szczęście kolega powiedział mi żeby się nie zatrzymywać bo ktoś może czekać aż ja wysiądę z samochodu.
Po dojechaniu do domu zdjąłem kartkę, która była zwykłym rachunkiem za paliwo.
Po jakimś czasie otrzymałem tego maila:
OSTRZEŻENIE OD POLICJI DOTYCZY KOBIET I MĘŻCZYZN UWAŻAJCIE NA PAPIERY PRZYKLEJONE DO TYLNEJ SZYBY AUTA TO NOWY SPOSÓB NA KRADZIEŻ SAMOCHODU (TO NIE JEST ŻART)
O co więc chodzi ???
Parkujesz przodem.
Wracasz do samochodu, odpalasz zaczynasz cofać aby wyjechać z miejsca parkingowego, oglądasz się do tyłu i widzisz kartkę na szybie przesłaniającą widok.
Zatrzymujesz się i wysiadasz, żeby ją usunąć.
Gdy zbliżasz się do tyłu samochodu złodziej wyskakuje znikąd, wsiada do auta i odjeżdża praktycznie cię potrącając.
Dodatkowo moje panie założę się że wasze torebki są w samochodzie i odjeżdżają razem z samochodem,
a więc tracicie samochód, pieniądze, dokumenty z adresem domowym no i pewnie klucze do domu. Tak więc wasz dom i osobowość są zagrożone. Parkując tyłem wyjeżdżasz do przodu nie zerkając na tylną szybę.
TO JEST NOWY SPOSÓB ZŁODZIEI.
Jeśli zobaczycie kartkę na tylnej szybie cofając na parkingu NIE zatrzymujcie się,
zdejmijcie ją po powrocie do domu.
Prześlijcie tę wiadomość znajomym i rodzinie zwłaszcza kobietom - kobieca torebka zawiera wiele osobistych informacji i dokumentów a nie chcielibyście żeby wpadło to w niepowołane ręce.
Mam nadzieję, że się rozejdzie.
darkmajin
23-01-2012, 23:58
odkąd każdy to wstawia sposób przestał być nowy.. wiem że w dobrej wierze, ale raz wystarczy :/
Ja to widzę pierwszy raz. Jeżeli ma kogoś uchronić, to chyba nie ma że "za dużo"? Kilobitów żałujesz?
Ja tam nie patrzę do tyłu jak cofam. Jadę na lusterka i czujniki. ;-) Powinno się takiego jednego czy dwóch złapać na podpuchę i w******* spuścić taki, żeby się wszystkim pozostałym odechciało sztuczek z karteczkami.
W******* nie pomoże. Tu trzeba łapy przy dupach ucinać , może to przemowi do rozsądku...
Też to widzę pierwszy raz, dzięki za info.
Mi to wygląda na hoax bardziej. Coś jak porywanie dzieci dla nerek w supermarketach.
a wystarczy przed cofaniem zerknąc uważnie na auto.
darkmajin
24-01-2012, 09:11
no.... nie ma jak rundkę wokół auta robić przed każdym wsiadaniem gratuluje pomysłu, a babciom pewnie zaradzisz dzwonienie do wnuka przed otwarciem drzwi..
silver56
24-01-2012, 09:15
A od kiedy policja wysyła ostrzeżenia na emaila?
Witam,
Z tego co słyszałem i nawet dzisiaj mówili w "3" to Policja nie zanotowała jakiś nagłych wzrostów przypadków tego typu, no ale sposób jak sposób, jak każdy na kradzież jest dobry, wiec warto uważać, po prostu.
@wer dokładnie, takie samo mam skojarzenie.
Skoro parkuje "przodem" to znaczy ze do auta podchodze "od tylu", wiec ta nieszczesna karteczke powinienem zauwazyc ;)
Oczywiscie uwazac trzeba ZAWSZE. Ostrzezenie juz slyszalem rano w trojce.
rademenez
24-01-2012, 10:17
Skoro parkuje "przodem" to znaczy ze do auta podchodze "od tylu",
No nie do końca. Zależy od parkingu - przy marketach bardzo często jest tak, że masz kilka rzędów miejsc parkingowych, gdzie parkujesz swoim przodem do przodu auta stojącego w drugim rzędzie. W takiej sytuacji właśnie często podchodzisz do auta z przodu i wyjeżdżasz tyłem.
A mi to wygląda na "łańcuszek". ;)
No nie do końca. Zależy od parkingu - przy marketach bardzo często jest tak, że masz kilka rzędów miejsc parkingowych, gdzie parkujesz swoim przodem do przodu auta stojącego w drugim rzędzie. W takiej sytuacji właśnie często podchodzisz do auta z przodu i wyjeżdżasz tyłem.
jak parkuje pod marketem to zazwyczaj najpierw do bagaznika musze wrzucic zakupy ;)
No chyba, że masz Porsche i z tyłu masz silnik, a bagażnik z przodu. :p
No chyba, że masz Porsche i z tyłu masz silnik, a bagażnik z przodu. :p
zalezy jakie Porsche, niektore maja bagaznik z tylu :twisted:
Jak to jakie? Jedyne słuszne. A co, masz takie z silnikiem z przodu? Uee... Lipa... ;-)
rademenez
24-01-2012, 12:17
jak parkuje pod marketem to zazwyczaj najpierw do bagaznika musze wrzucic zakupy ;)
Widzę, że kryzys jeszcze Cię nie dopadł :mrgreen:
Jak tak dalej pójdzie to zakupy z marketu będzie można zmieścić w małej reklamówce, więc nie będzie po co chodzić do bagażnika:wink:
Boryszuk
24-01-2012, 14:25
no.... nie ma jak rundkę wokół auta robić przed każdym wsiadaniem
A co w tym złego?
Poki nie jest to australijski road train to nie ma zadnego problemu, zeby zrobic rundke ;)
Biorac pod uwage w jakim stanie czasem ludzie maja szyby (ufajdane tak, ze jest tylko wygryziona przez wycieraczke mala dziurka) to mysle, ze problemu z kartkami na szybach w duzej mierze byc nie powinno (a dokladniej - z ich usuwaniem i narazaniem sie na kradziez), ale czujnosc nikomu jeszcze nie zaszkodzila.
Marek Urbanowski
24-01-2012, 14:37
Nigdy nie zostawiam kluczyka w aucie, nawet na sekundę, a tym samym ta metoda nie zadziała. Nie znam nikogo kto odpali auto w trzy seskundy bez kluczyków.
Widzę, że kryzys jeszcze Cię nie dopadł :mrgreen:
Jak tak dalej pójdzie to zakupy z marketu będzie można zmieścić w małej reklamówce, więc nie będzie po co chodzić do bagażnika:wink:
Kryzys, kryzysem, a zakupu (male czy duze) zawsze laduja w bagazniku.
1. W Internecie pojawiają się często takie "maile", niby ktoś wysłał, tylko tak naprawdę nie wiadomo kto, kiedy. Nadawcy chodzi o jak największe rozpowszechnienie wiadomości. Charakterystycznymi cechami są prośba o przesłanie dalej i jakiś nośny temat. Ten mail spełnia wszelkie warunki tego.
2. W zasadzie przed wsiadaniem do samochodu trzeba go obejrzeć, zerknąć na koła, na światła.
3. Złodzieje raczej nie kradną na "dekiel" przy supermarketach. Raz, że kręci się ochrona, dwa, że mogą być kamery, które zarejestrują facjatę złodzieja.
miron19j
25-01-2012, 12:47
1. W Internecie pojawiają się często takie "maile", niby ktoś wysłał, tylko tak naprawdę nie wiadomo kto, kiedy. Nadawcy chodzi o jak największe rozpowszechnienie wiadomości. Charakterystycznymi cechami są prośba o przesłanie dalej i jakiś nośny temat. Ten mail spełnia wszelkie warunki tego.
2. W zasadzie przed wsiadaniem do samochodu trzeba go obejrzeć, zerknąć na koła, na światła.
3. Złodzieje raczej nie kradną na "dekiel" przy supermarketach. Raz, że kręci się ochrona, dwa, że mogą być kamery, które zarejestrują facjatę złodzieja.
4. mogą mieć problem z szybkim opuszczeniem parkingu
...,a babcią pewnie zaradzisz...
Taa... Babcią zaradzę.
Ludzie...
http://moto.wp.pl/kat,106078,title,Na-ulotke-tak-kradna-auta,wid,14204913,wiadomosc.html?ticaid=1dd53
ten sposób kradzieży samochodów znam juz dawno, ale najnowsze sposoby sa takie ,że wkładają pusta butelkę PET ..miedzy błotnik a oponę w tylnym prawym kole. Co by kierowca nie widział i po ruszeniu butelka ociera se o opone i błotnik co daje niesamowity efekt dżwiekowy i zmusza go do zatrzymania. Wychodzi z pojazdu nie wyłącza silnika ,żeby zobaczyć co sie dzieje z tyłu po jego prawej stronie i w tym momencie siada złodziej i odjeżdża ......
Co do głównego sposobu - to czy do cofania nie służą lusterka boczne?
Poza tym, jeśli ktoś mieszka w Warszawie, to i tak wyjazd z miejsca parkingowego rozpoczyna od oczyszczenia samochodu z ulotek reklamowych :)
No właśnie, jak ktoś mieszka w Warszawie to jest przyzwyczajony do jazdy z ulotkami czy to za wycieraczkami przedniej czy tylnej szyby.
jackrabbit
31-01-2012, 08:08
Co do głównego sposobu - to czy do cofania nie służą lusterka boczne?
potracisz kiedys dzieciaka stojacego za autem to przekonasz sie ze nie :)
potracisz kiedys dzieciaka stojacego za autem to przekonasz sie ze nie :)
Co na to jeżdżący dostawczymi? :)
Ok, ten OT to ślepa uliczka.
Ostatnio zaparkowalem koło słupka i zapomniałem o nim. Jak wyjeżdżałem to od razu skręciłem i zawadzilem drzwiami. Oczywiście od razu wyszedłem zobaczyć co się stało, poprawiłem nawet zgięty słupek. A samochód stal z włączonym silnikiem jakieś 2 min. Prawda jest taka, że w sytuacji stresowej zapomina się wiele rzeczy, o których normalnie człowiek pamięta i na tym bazują złodzieje.