Zobacz pełną wersję : problem z karta pamieci SD 4GB ?
Witam,
kupilem jakis czas temu karte 4Gb Dane-elec'a, z ktora moja D80 radzi sobie niezle. Ale ... przy probie zgrania zdjec, z uzyciem czytnika po USB 2.0, XP w ogole nie widzi/rozpoznaje tej karty. Z 2GB SanDiskiem nie ma najmniejszego problemu ... spotkal sie ktos moze z czyms takim ? Przeciez nie bede 4GB mlocil przez kabelek ....
Władca Pixeli
25-02-2007, 20:50
Zobacz, czy nie ma nowych sterowników do czytnika na stronie producenta
A to do czytników są sterowniki pod XP ?? :-)
A teoretycznie sa ... tylko sie nie chca instalowac. Ten, ktory sie instaluje defaultowo, od MS, jest do bani.
Zas czytnik swoj wiek juz ma i kurde cholera mnie zaraz wezmie.
Władca Pixeli
25-02-2007, 22:43
Dobre mają :razz:
Ostatnio wbudowany w laptop czytnik nie widział mnie dużych kart i po zainstalowaniu nowego sterownika rozpoznawał bez probelmu.
Tu masz przykłady do SanDisk
http://www.sandisk.com/Retail/DriverDownloads.aspx
Tu masz przykłady do SanDisk
Gdybym mial SanDiska - nie byloby problemu. A mam jakies straszne gowno, ktore wprawdzie dziala, ale z kartami ponizej 4GB :-(
Moze wlasnie wiek czytnika nie dopuszcza kart o wiekszych pojemniosciach! spotkalem sie z tym!
Widze tylko jedno rozwiazanie! KABELEK USB DO APARATU!
no w sumie jest jeszcze jedno www.allegro.pl i zakupic za grosze jakis nowszy czytnik:D
Skoro mowa o allegro, to moj czytnik to wlasnie taki (http://www.allegro.pl/item166212776_hub_usb_2_0_480_mbps_czytnik_kart_al linone_w_wa.html)
Ja mam notbooka gigabyta 511 i czytnik nie widzi sandisca 2Gb extreme lll , sterów nigdzie nie ma na sieci !!!!
niestety musze sie męczyć kabelkiem :)
Witam Miałem ten sam problem /D80 karta 4 Gb GoodRam HC x150 / czytniki miałem dwa - oba Kingstony .Karta była widziana a za chwilę nie w sumie nie dało się odczytać karty. Kabel USB z aparatu na komputer - zero problemów wszystko odczytałem bez żadnych problemów.
Kupiłem czytnik SanDiska Extreme III i też bez problemowo ta sam karta nawet te same zdjęcia . Trzeba kupić dobry czytnik około 18 Mb/s.Ten czytnik czyta wszystko.Koszt ok 80 zł.Pozdrawiam .
Przeciez nie bede 4GB mlocil przez kabelek ....
A dlaczego nie, nie wiem jaką ma szybkość ta karta, ale przy 133x 4Gb to tylko 6 minut.
jak nie dzialaja czytnik to zostaje kabalek! pomyslcie sobie tak: nie bede tak czesto otwieral i wyciagal karty no i zameczki sie nie wyrobia i za rok karta nie bedzie sama wypadac ;-)
ja osobiscie wole kabelek:D
maly_glod
26-02-2007, 23:19
Ja także obstawiam ze masz problem z czytnikiem(może sterownik pomoże). Karty SD powyżej 2 GB to już chyba nowy standard SDHC albo jakoś tak, więc wypadało by się zaopatrzyć w sprzęt co to obsłuży.
Prwda - karta jest SDHC, zas czytnik nie wspomina nic o tym. Fakt faktem, ze instrukcji zero, sterowniki nie dzialaja (nie instaluja sie), i jestem prawie pewny, ze nie sa w ogole od tej Mamy, tylko zostaly dolaczone tak sobie, bo przeciez "Windows i tak poprawnie to rozpozna". Chyba, ze sa to typowe sterowniki do 9x, ale wtedy sam instalator powinien sie zburzyc ... tak czy siak .... zamowilem nowy czytnik ...
A dlaczego nie lubie przez kabelek ? Ano kabelek latwo zahaczyc i zrzucic sprzet, zwlaszcza jak sie ma male dzieci. Po drugie - nie blokuje sobie aparatu, kiedy mam pelna karte - zmieniam kable, zdjecia moge poslac od razu do kompa/laptopa i w miedzyczasie cos jeszcze moze narysowac. Choc fakt, rzadko to robie, bo w domu raczej nie foce