PDA

Zobacz pełną wersję : ujednolicenie tonacji zdjęć

elemeledutky
23-01-2012, 18:41
Mając 2 zdjęcia zrobione w tym samym miejscu (kadr nie dokładnie ten sam), mam totalnie różny balans bieli, przykładowo: ta sama zieleń na jednym zdjęciu jest bardziej żółtawa i nasycona od tej na drugim itd. Przyczyna jest mi znana - zdjęcia zostały zrobione na różnych programach. Teraz interesuje mnie czy w PS-ie jest jakaś możliwość pobrania koloru np. zieleni z jednego zdjecia i za jego pomocą dopasowania kolorystyki drugiego zdjęcia..?

Piotrek 77
23-01-2012, 19:14
w lightroomie masz opcję kopiuj i zaznaczasz co ma byc kopiowane, tzn. nasycenie WB i inne. Natomiastw PS-ie. W camera Raw masz też funkcję poprzednie zdjęcie. W samym PS-ie to nie wiem

elemeledutky
23-01-2012, 19:37
zgadza się, ale nie chodziło mi o przeniesienie wartości ustawień z obróbki pierwszego zdjęcia na drugie, tylko o dopasowanie kolorystyki (temperatury) drugiego do pierwszego które nie było obrabiane
..

Piotrek 77
23-01-2012, 19:51
nie rozumię - a czy to nie jest to samo?
Dodatkowo możesz ileś zdjeć na raz obrabiać - np. WB ustawić dla kilku zdjęć.

elemeledutky
23-01-2012, 20:00
wydaje mi się, że to nie to samo.. jako że mając 2 zdjęcia zróżnicowane jeżeli chodzi o WB, to po edycji WB na obu o tą samą wartość, zdjęcia nadal się różnią. Myślałem o jakimś narzędziu które pozwoliło by za pomocą obiektu znajdującego się na obu zdjęciach na wyrównanie temperatury (np. obiekt ten na jednym zdjęciu ma zabarwienie niebieskawe, a na drugim żółtawe - zakładając że jedno z tych zabarwień mi pasuje, chce nadać tą kolorystykę także drugiemu obiektowi, tym samym zmieniając kolorystykę całego drugiego zdjęcia). Jeżeli jestem w błędzie, proszę o wyjaśnienie :)

mpwt
23-01-2012, 20:08
W uproszczeniu pipeta w takich narzędzi jak Krzywe czy Poziomy

bogdi64
23-01-2012, 20:12
metoda "organoleptyczna" czyli pipeta i porównanie i nauczka na przyszłość - NIE używać AWB

elemeledutky
23-01-2012, 20:12
mpwt, mozesz rozwinąć myśl?:>

mpwt
23-01-2012, 20:27
mpwt, mozesz rozwinąć myśl?:>

Zajrzyj do tego narzędzia. Toż to żadna filozofia. A że nie będzie łatwo to już inna sprawa.

doktor
23-01-2012, 21:26
W PS jest taka opcja jak "match color", gdzie wskazujesz obraz - źródło (source) i cel (target). Nie mam pojęcia jak to się*nazywa w polskiej wersji PSa, nigdy takiej nie miałem. Działa tylko w trybie RGB i generalnie nadaje się głównie (tylko) do powielania tnacji na podobnych kadrach (sąsiednie klatki tego samego ujęcia). Jednak tak czy inaczej nie należy spodziewać się, że ten automat zrobi coś za nas.

elemeledutky
24-01-2012, 16:40
match color rzeczywiście średnio się sprawdza, więc chyba pozostaje mi zabawa krzywymi..

mOSAd
25-01-2012, 00:35
Jest prosta rada - wykonywać zdjęcia w formacie NEF.
Aha, doczytałem dokładniej i jeżeli dobrze rozumiem, chcesz zniekształcić balans bieli na jednym zdjęciu, tak by tylko jakiś jego element miał identyczny kolor z innym zdjęciem, tak? W LR jest narzędzie pipety. Można pobrać wartość koloru z dowolnego miejsca. Niestety nie da się w prosty sposób ustawić balansu tak, by inny kolor na nowym zdjęciu odpowiadał temu kolorowi. Można metodą prób i błędów, ale to nie o to chodzi raczej. ;) Chociaż tak na dobrą sprawę, jeżeli to jest jedno zdjęcie... to może nie byłoby to tak żmudne? Pobieramy wartość jakiegoś koloru, powiedzmy że wyszło nam 100, 200, 50. Teraz na drugim zdjęciu jedziemy z temperaturą bieli tak, by uzyskać w żądanym punkcie zbliżone wartości. Następnie suwakiem tint dostosowujemy te małe zmiany. Jeżeli tint musi jechać za daleko, to jeszcze raz wb. Należałoby wyczuć jak temperatura oraz tinta wpływają na zmiany składowych RGB. W Lightroomie wydaje się to dość łopatologiczna operacja, może nie automatyczna, ale wykonalna w kilka minut góra. Pytanie, czy efekt takiej operacji będzie zadowalający. No ale jeżeli chcesz zmieniać *tylko* balans bieli, to już kwestia założeń.
Pytanie: co jeżeli nie da się dokładnie dopasować kolorów samym balansem bieli? Wówczas należałoby sięgnąć do poważniejszych modyfikacji obrazu, czyli składowej Hue, czy to całych kanałów RGB, czy tylko jednego z podkanałów barwnych (np. fiolety, pomarańcze).